Lomtalanítás ​a Fehérlófia utcában 28 csillagozás

Békés Pál: Lomtalanítás a Fehérlófia utcában

Mindenki látott már lomtalanítást.
De olyat, mint a Fehérlófia utcai?
És mindenki kutatott már a limlom közt.
De hogy mi az igazi kincs a lomhalomban?
Azt csak egyvalaki tudja, a szomszédom. Egy nyugdíjas borz.

Megjelent a Borz a sámlin című kötetben is.

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Csodaceruza, Budapest, 2007
28 oldal · ISBN: 9789630626088 · Illusztrálta: Szabó Levente

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
viharmacska
Békés Pál: Lomtalanítás a Fehérlófia utcában

Kivételesen a képek tetszettek jobban, sokkal jobban. A történetecske vége tényleg aranyos volt, de nagyo életszerűtlenül indult. Nem arra gondolok, hogy egy kerület lakói még hozzáférnek egymás kidobált dolgaihoz, nem őrködnek donna tonnák a szemétdombokon, azt tudom, hogy valaha volt ilyen, hanem valahogy olyan döglött volt. De képeskönyvnek jó, és a borz jó állat.

>!
Véda MP
Békés Pál: Lomtalanítás a Fehérlófia utcában

„Az egyik embernek szemetje, a másiknak kincse.” Valahogy így volt az egyik sor ebből a csodából. Olyannyira kincs lett, hogy még a kókadt copfjaim is felhorgadtak örömükben! :)

>!
Juci P
Békés Pál: Lomtalanítás a Fehérlófia utcában

Klasszik Békés Pál-os kis szösszenetke hirtelen befejezéssel. A rajzok egyrészt nagyon cukik (akarok egy ilyen borzot, de minimum egy platipuszt), másrészt tök érdekes, hogy minden ellenfényben van, sokszor csak kontúrok vannak sötét vagy világos háttér előtt, mégis nagyon kifejező.

2 hozzászólás
>!
Dün SP
Békés Pál: Lomtalanítás a Fehérlófia utcában

Először nem is látszik a borítón, hogy mi is ez a valami, aki itt most főszerepel, de hogy pont egy borz-szomszéd! És a bélyegen lévő kacsacsőrűemlős-seregletet is simán lecsirkéztük @Zonyiká-val, pedig hát kacsacsőrűemlősök és milyen aranyosak ráadásul.
Az egész mese olyan borzosan bájos, szépek a kötet színei, olyan őszies az egész, és hát a történet fénypontjai a nagypettyes bakócák meg… <3

>!
szakriszt
Békés Pál: Lomtalanítás a Fehérlófia utcában

Tetszett a történet. Sokszor hallottam én is hogy „Jó lesz az még valamire”. Tetszik az illusztráció, különleges. Viszont kutra-furcsa a vége.

>!
Zonyika P
Békés Pál: Lomtalanítás a Fehérlófia utcában

Ha ön borz és flúgja a nagypettyes bakócás bélyegek gyűjtése, akkor vajon kielégíti-e szenvedélyét egy törött tál? Ha igen, azt nem csodálom.

7 hozzászólás
>!
dianna76 P
Békés Pál: Lomtalanítás a Fehérlófia utcában

Az eleje tetszett, ahogy az emberek kirakják a kacatjaikat, aztán meg hazaviszik valaki másét, mert valóban igaz, hogy ami az egyiknek kacat, az a másiknak érték lehet. Megint bevillant a gyermekkorom, amikor is a szeméttelepen kutakodtunk, és mások kihajított játékait hazavittük. Szüleim marhára örültek!
Aztán a folytatás valahogy nem is tudom….. szerintem a gond az volt, hogy nem jött át a lényeg. És láss csodát: ma, miután már két napja ülepszik bennem a történet, megértettem a mondani valóját. Kicsiny dolgok is lehetnek nagyok, jelentősek, és szinte mindenben meg lehet találni a szépet, jót és az gyediséget.
Az illusztráció érdekes és egyedi volt az oldalanként változó egységes színnel és fehér árnyakkal. Sajnos pont ezért nem volt miért elidőznöm rajta.
Most, hogy írom ezt az értékelést, azt gondolom, hogy ismét elfogom olvasni pár nap múlva. Talán a csillagok is szaporodnak utána.
……………………………………………………………………………………………………………………
2015.05.31. Tegnap este újraolvastam. Szép lassan, átérezve minden sorát, s a képeket is alaposabban megszemlélve közben. Most már sokkal jobban tetszett, sőt…!
Kevés neki az a három csillag, így ezennel felülírom saját magam, s kap még belőlük!

7 hozzászólás
>!
imma A+P
Békés Pál: Lomtalanítás a Fehérlófia utcában

Kétség kívül van az egésznek egy hangulata. Azért jobban örülnék, ha végre leszállnának a meseírók arról, hogy a felnőttek milyen hülyék, bezzeg a gyerekek milyen okosak. A történet se győzött meg. De tényleg hangulatos.

>!
Bogas P
Békés Pál: Lomtalanítás a Fehérlófia utcában

Gyakorlatilag minden oldalnál felvisítottam, hogy „de édes!” – és a rajzok mellett a történetről sem lehet elfelejtkezni.

>!
Sicc
Békés Pál: Lomtalanítás a Fehérlófia utcában

Szeretem, ha valami a rövidsége ellenére is hordoz mondani valót. És ugyan eleinte nem tudtam hova tenni az illusztrációt, a végérem meggyőzött!:)


Népszerű idézetek

>!
Bogas P

Borznak lenni, kérem, nem egyszerű foglalkozás.

Kapcsolódó szócikkek: borz
>!
dianna76 P

A szomszédom – mellesleg éppen ez bizonyítja, hogy a szomszédom! – közvetlenül mellettem lakik, a Fehérlófia utca 13-ban. És nem akárki! Nyugdíjas borz.

>!
dianna76 P

Borznak lenni állapot, sőt életforma. Olyasmi, ami percről percre kitölti az ember – akarom mondani a borz – életét.

>!
dianna76 P

Így megy ez nálunk, a Fehérlófia utca 13-ban, minden lomtalanításkor. Hiába, az egyik ember szemetje a másik kincse – tartja a mondás.

>!
dianna76 P

– A gyerekek mások – mondta a nyugdíjas borz. – Egy darabig. Amíg végleg el nem rontják őket.


Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Csukás István: Sün Balázs
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Marék Veronika: Kippkopp a fűben
Szabó Magda: Tündér Lala
Csukás István: Süsü, a sárkány
Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli!
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!
Berg Judit: A Nádtenger télen