53. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Csikágó 175 csillagozás

Gangregény
Békés Pál: Csikágó Békés Pál: Csikágó Békés Pál: Csikágó

"Nehezen ​tudom ma már elválasztani ezzel a könyvvel kapcsolatban, hogy mi az, ami valóban személyes és önéletrajzi, és mi az, ami fiktív, és színtisztán az irodalom világához tartozik. Összevegyülnek bennem. Kicsit olyan, mintha ezzel a könyvvel megírtam volna a magam személyes mitológiáját. Ugyanakkor persze azt gondolom, hogy ez nem személyes mitológia, hanem ennek a szűk, négy utca által határolt vidéknek a városi mitológiája. Másrészt úgy gondolom, hogy ebben a VII: kerületi szegletben azért ott van az egész, ott van a nagyváros, ott van Budapest, és egy áttételesebb módon az egész ország. Sőt, nem csak az egész ország, hiszen ahogy a csikágóiak szanaszét röpültek a világban, azonképpen ebbe a történetbe is bekapcsolódnak egészen távoli vidékek is. Tehát az egyik oldalon minden pontos és személyes élményekre épül, a másikon pedig semmi nem pontosan ugyanúgy szerepel ebben a könyvben, ahogy a valóságban történt, sorsokat fűztem össze, fiktív elemeket ötvöztem valóságos… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Jelenkor, 2016
320 oldal · ISBN: 9789636766238
>!
Jelenkor, Budapest, 2016
302 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636765842
>!
Palatinus, Budapest, 2008
330 oldal · ISBN: 9789639651418

2 további kiadás


Enciklopédia 6

Helyszínek népszerűség szerint

Csikágó · Nefelejcs utca


Kedvencelte 46

Most olvassa 6

Várólistára tette 138

Kívánságlistára tette 81

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
szadrienn P
Békés Pál: Csikágó

Békés Pál: Csikágó Gangregény

Az a hosszú-hosszú erzsébetvárosi gang. Piszkossárga, alig vakolt falak.
A lompos Schnellné tarka virágos műselyem pongyolájában már megint szőnyeget porol az udvaron és közben a fülét hegyezi. Vajon milyen zörejek szűrődnek ki az ajtók mögül? A titkolnivaló szerelem zaja? A szájra tapasztott tenyér alól felcsukló, aggódva leplezni próbált szenvedély elfojtott hangjai? Ejnye kíváncsi Schnellné, magának már régen a házmesterfülkében lenne a helye.
Az összegubancolódott függőfolyosók világa, a pesti Csikágó tulajdonképpen a Damjanich utca – Aréna (Dózsa György) út – Csömöri (Thököly) út – Rottenbiller utca által határolt terület. Szabályos, rácsszerkezetű nyomvonalát káposztaföldek területén jelölték ki hajdanán. Békés Pál hősei ebben a térben mozognak, ez itt a hetedik kerületi kisember nagy pillanata, a Garay téri piacon áruló kofa, a cipész, az újságárus, a kéményseprő színre lép és felfedi titkait, hiszen az ő élettörténetükben is ott rejtőzik a szédítő mélység és magasság, dobálja őket a történelem és feszegetik a rájuk szabott sors határait. A szerző olyan elevenséggel tud írni szereplőiről és otthonukról, hogy érezzük a gang főzelékszagát, halljuk, hogy kiabál a jeges és befordul a sarkon a troli, szemünk előtt pedig káprázik az égbenyúló körfolyosók végeérhetetlen hálózata. A gangregény tulajdonképpen hosszabb novellák folyama, amit a visszatérő szereplők, családnevek, helyszínek szinte egységes egésszé forrasztanak össze. Folyamatosan haladunk előre az időben, a Millenniumtól és az Isonzóba tartó haderőktől indulunk, az Amerikából érkező nagybácsi érkezésével pedig a távolból feltűnik Detroit és a szesztilalom, az igazi Chicago-ban dúló gengszterháborúk. A szereplők életében később megjelenik a hadifogság, a munkaszolgálat, a Ratkó-korszak és az ötvenhatos amnesztia, pincelét, Gulág, Ausztrália. De mindez csupán egy fel-felvillanó pillanat, az idők szelleme gyorsan változik, de a gang ugyanaz marad.
Kiváló mű egy legendás pesti városrészről, bár minden kerületnek lenne egy ilyen remek krónikása a magyar irodalomban.

4 hozzászólás
>!
Csabi P
Békés Pál: Csikágó

Békés Pál: Csikágó Gangregény

Novellák vagy regény, van egy kis értelmezési zavar, nem is csoda, mert bár novellák ezek, de olyan erős közöttük a kohézió, annyira kötődnek tárgyukhoz – ez esetben a helyszínhez –, hogy a végén tényleg az az érzése az embernek, hogy regényt olvasott. Rég olvastam olyan novelláskötetet, ami ennyire egységes színvonalú volt, ennyire nem lógott ki belőle egy darab sem. Megjegyzem, az első kiadáson még, mint alcím szereplő Gangregény az új jelenkoros kiadásról már lemaradt. Talán nem is baj, nincs ez a könyv ennyire szűkre zárva, hogy csak a gangok káposztaszagú világára korlátozódjon, eljutunk benne Amerikába, Oroszországba, de még Ausztráliába is.

Látszólag könnyed sztorizásnak indulnak ezek az írások, feltűnnek érdekes, jellegzetes alakok, tudjuk, hogy nem szokványos dolgok fognak történni velük, aztán egyre sűrűsödik a légkör, és a végére némelyik már szinte fojtogató. Ami Békés mesterségbeli tudását mutatja, hogy ezt szinte észrevétlenül csinálja, látszólag nem változik semmi, nem kezd „drámázni”, mégis kialakul a dráma. Egy vérbeli történetmesélő, meg kell becsülni, mert kevés adatott nekünk.

4 hozzászólás
>!
DaTa P
Békés Pál: Csikágó

Békés Pál: Csikágó Gangregény

Mióta a munka mellett tart az egyetem és az ilyen-olyan képzés is, nem nagyon van időm és energiám arra, hogy szórakozásból, valóban csak kedvtelésből olvassak hosszabban naponta. Úgy bármit. Így lehetett az, hogy ezt a novelláskötetet is két hónapon át olvasgattam, éjszakánként. Korábban befaltam volna két-három nap alatt. Mégis az a tíz-húsz perc éjjelente, szinte már félálomban ezzel a kötettel sokszor meghatározó volt. Mert Békés Pál olyan tisztán, olyan természetességgel ír olyan mély és olyan magyar dolgokról, mint ahogy csak kevesen tudnak. Jaj, de jó volt!

>!
Tarja_Kauppinen IMP
Békés Pál: Csikágó

Békés Pál: Csikágó Gangregény

A bagoly = Isten, aki csak megtűrt lakó, csodaszámba menő kuriózum a Csikágóban, vagy éppenséggel a világban, akinek léte csak néhány különös-különleges kiválasztott előtt ismeretes, a többiek számára hit kérdése, vagy nem több legendánál, úgy is vélhetjük akár, hogy léte koholmány, mesebeszéd, és aki végül elhagyja a városrészt, mert az emberek végképp kivetik maguk közül, nincs hát többé maradása? A Csikágó megfeleltetése a világnak roppant mód kitágítja az értelmezés lehetőségeit, hiszen a helyszín mikrokozmosz a nagyvilág minden részletével: kisemberek és nagyemberek, van, akit felír, van, akit felírnak, az egyiknek sikerül, a másiknak nem.

Ezt a magyarázatot támasztja alá mindjárt a nyitónovella és az annak fókuszában álló házasságtörés is. Ez az írás annyira taszított, két főszereplője iránt olyannyira nem ébredt bennem a legislegcsekélyebb együttérzés sem, hogy aggodalmasan méregettem is a könyv magas százalékát, tartván attól, hogy én leszek majd, aki lehúzza.
Ez a regény azonban üdítően novellafüzér, a későbbi történetek jobbára kiköszörülték a csorbát. Együtt tudunk érezni, küzdeni, szorongani velük, s noha bérházban én csak látogatóként jártam, az évtizedek áporodott szagát is az orromban éreztem. Akad jó néhány emlékezetes momentum: a sorsminta, a tejportestvérek, a csicseriborsó, bablencse (ez különösen!), a „Cur non?” (ezt én is felveszem a mottóim közé!), vagy éppenséggel a „milyen kicsi a világ!” életérzés, amely bizony nagyon is lehetséges egy ilyen kis alapterületű, belterjes városrészben. Ahogy kisebb települések esetében is mindenki szegről-végről rokon, de legalábbis szomszéd, ismerős, volt iskolatárs, gyerekkori pajtás, régi haragos.

A másik negatívum, amivel sehogy sem tudok kibékülni, a keret másik fele, a zárónovella. Egy pap, aki világéletében szűz maradt, arra kér egy férfit, hogy mesélje el, milyen a szex. Nom du nom! Az önmegtartóztatás lényege éppen az, hogy nem agyalsz azon, amitől megtartóztatod magad. Majd ha egyszer rajtakaptok, amint arról faggatok valakit, hogy milyen a porcukros zsíros kenyér fenil-alaninos aszpartámmal. Az önmegtartóztatás nagyszerű dolog, hihetetlen erőt tud adni akkor, ha nem hagysz magadnak egy kiskaput, amin stikában kislisszolhatsz a magad állította védőbástyák közül, és legalább gondolatban megcselekedheted azt, amit színleg nem cselekedhetsz meg. Mivel az ominózus novella nem egy hitéből épp kitérő papról szól, nem érzem életszerűnek.
Három és fél csillag egy személyes okból (első novella – ellenszenv), az utolsó miatt, amely nem győzött meg, és azért, mert összességében az élmény két fokozattal maradt el attól, amit a legutóbb befejezett olvasmányom (Tar: Az alku) adott.
A magas százalékához képest ez kevésnek tűnhet. Ez volt egyébként a második olvasmányom Békéstől, a Félőlényt többször is újraolvastam, évekkel ezelőtt utoljára, és nyelvileg is bravúros, mondhatni zseniális (pufogtathatnék még itt üres szólamokat) élményként emlékszem rá.
Ez azonban most akkor is ennyi.
Ha majd még ülepszik egy kicsinyég, lehet, revideálom.

2 hozzászólás
>!
eme P
Békés Pál: Csikágó

Békés Pál: Csikágó Gangregény

Körbe-körbe valami végtelen gangon

Mesék időtlensége lengi be gyöngybagolyszárnyain Csikágó történeteit, mindentudó, bölcs tekintet pásztázza végig a folyosók labirintusát. A gangokon az időtlenség mintáját alakító sorsminták – elválasztó izék, melyek valahogy mégis egymásba fonódva tovább indáznak, bele a végtelenbe.
Csikágó monográfiájába nem szobrok és terek, nem emlékművek és műemlékek írják bele magukat, nem, Csikágó hitelesítő pecsétje Laja és a kemény bőrkabát. És Fedák Sári, a színház falain kívüli alakításával, meg a Csicseriborsó, bablencse vagy az ismerős fekete szem(ű menyecske), de akár a föld alatti pinceegyenlőség és tejportestvérség vagy egy Csikágótól többezer kilométerre leszálló köd és földükből kiszakadt, levegőben tovaguruló ördögszekerek – megannyi sorsfordító mozzanat, megannyi folyosó, mely keresztül-kasul szövi a csikágóiak életét.
Nagy történelmi és kisemberi sorsdöntő pillanatok hálójában rajzolódik ki a véletlen és a szükségszerűség viszonya. Gyönyörű mesékben ölt testet az egyszeri és a végtelen.
Bevallom, a végén, mikor ott álltam én is a balkonon, a telehold hűvös fényében, szomorúan néztem a tovatűnő bagolyszárnyak után. El kellene indulni bagolynézőbe. Cur non? Valahol, valamelyik toronyban biztosan ott ül, vár ránk, azzal a bölcs és mindentudó szemével. Végül is a világ végtelen gangszövedék, behálózzák a légben lebegő folyosók, azokon lehet eljutni mindenhez és mindenkihez.

6 hozzászólás
>!
Spaceman_Spiff IP
Békés Pál: Csikágó

Békés Pál: Csikágó Gangregény

Belesűríthető-e a történelem egyetlen kerületbe?

Békés Pál azt az alcímet adta könyvének, hogy Gangregény. Szereplői a Csikágó lakói, akiknek élete ezekben az utcákban, házakban alakul. Kisszerű és mégis tragikus sorsok, legyenek a századelőn betelepültek leszármazottai, törzsgyökeres csikágóiak, vagy olyanok, akiket történelem szeszélye vetett erre a helyre. A regény lapjain a kivándorlók, az itthon maradottak, a kommunizmust megélők, a társadalom peremén tengődők, a háborúkat túlélők, saját koruk áldozatai sorjáznak, próbálnak boldogulni, ám ez nem mindig sikerül nekik.

A XX. század nagy tablója rajzolódik meg, amin megannyi esemény hagyta rajta a lábnyomát. A könyv éppen ezért talán az egyik legjobb a magyar „sors-regények” közül: nem emel pátoszt, nem szépíti meg a történelmet. Amit például Kőrösi kissé túlzóan csinált (például a Milyen egy női mell?-ben vagy akár a Szívlekvárban), azt Békés Pál nyugalommal és precízen teszi, emberközelien. De nem is csak a kegyetlenséget mutatja be, hiszen a magyar történelem sem csak a halálról és a szenvedésről szólt. Öröm és bánat kéz a kézben jár a regény lapjain. Az ember újra és újra előveszi, bele-belekukkant, és elmereng, ő mit élt át ezekből? Vagy a családja? A szülők, nagyszülők, dédszülők.

http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-12-09+…

>!
olvasóbarát P
Békés Pál: Csikágó

Békés Pál: Csikágó Gangregény

Szeretem (szerettem) Békés Pál írásait. Ez a kötet Erzsébetváros legsötétebb részének állít emléket az irodalomban. Története 1919-ben kezdődik, amikor Fedák Sári megbabonázza a Sumin fivéreket, akiknek az élete ettől a pillanattól kezdve tekervényes kanyarokon át vezet és egy másik Sumin kórházi történetével érnek majd véget.
A kötet elejét és végét szinte szimbolikusan összeköti egy gyöngybagoly, a madár egy „bádogrózsákkal díszített tornyocskában” húzódott meg, majd a történet végén elrepült.
Az amerikai nagybácsi Csikágó és Chicago, a cipész és a szeszcsempész hosszú évek utáni találkozása, amely jelentős hatással lesz mindkettőjük életére.
Dr. Puszin tévedése a „Csikágó névvel illetett néhány utcányi kellemetlenség” lakóinak életébe enged bepillantást, remekül megrajzolva jellemüket, történetüket és egy átok beteljesedését.
Tejpor már 1956 eseményeit eleveníti fel, a pincébe szorult emberek egymásra utaltságát, egy magyar anyától született orosz mesterlövész és egy olimpiára készülő gátfutó szerencsétlen találkozását. A csicseriborsós mondóka tökéletesen épül a történetbe.
A jeges egy hagyományos módszer és az „elektromos forradalom eszközeinek” találkozásáról mesél.
Az Ördögszekér hősei az Ausztráliába került bodnár és a volt lakásába költöző fiatalember piaci birodalmat építő tevékenységét meséli el.
A Telihold a kötet zárótörténete egy kórházban játszódik, két nagyon különböző ember kapcsolata rajzolódik ki belőle.
Jellemző karakterek, viselkedési minták, nem éppen zökkenőmentes egymásra utaltság jellemzi Békés Pál történeteit, szereplőinek sorsát át meg átszövi a mese, melynek Csikágó lakói a részesei, egy-egy szereplő újabb történetekben bukkan fel, alakul át a sorsa, jellegzetes figurák jönnek mennek, állnak a sarkon, mint Laja az újságárus, vagy gurulnak a képbe, mint a dobozos Vicián.

>!
sztimi53 P
Békés Pál: Csikágó

Békés Pál: Csikágó Gangregény

Három éve Békés Pál emlékolvasás folyt itt a molyon. Emlékeztek? (http://moly.hu/esemenyek/bekes-pal-emlekolvasas) Azóta el akarom olvasni a Csikágót.
Én falusi lyány vagyok, nekem nem ismerős a gangok világa, gondolom, mikor kinyitom a könyvet. Aztán rájövök, nem is kell hogy ismerjem. Nem is tudom melyiket szeressem jobban. A hazatérő chicagói gangmembör tragédiáját, a leendő patikus kisasszony eredetét, az ötvenhatos sorsmintákat, a jegeslovast, a szerencsehozó szekérkéket vagy a fotós kórháznovellát, ami a bagollyal olyan szépen keretbe foglalja a független mégis összefutó történeteket. Azért szerettem, mert Elvitt a világból, letompította a zajokat, kizárta a nemkívánatos gondolatokat. Nemcsak a meséi varázsolnak el.

7 hozzászólás
>!
Maya
Békés Pál: Csikágó

Békés Pál: Csikágó Gangregény

Annyi mondanivalóm lett volna, mikor elolvastam a könyvet. De csak hanyagoltam (mint annyi minden mást 2018-ban – ez az év így sikerült). Azóta már mások leírták, vagy én felülírtam a gondolataimat.
Azóta temérdek lassú őszi eső vagy hirtelen kerekedett zápor – amilyen most is készülődött – mosta bele a múltat a rácsos nyílásokon át a csatornába. Ami történt, annak nem volt már tanúja, a semmiségek belevesztek a hétköznapokba, és nem sejthette senki, hogy egyszer még következményük lesz.

A gangot egy városszéli utcával, a gyöngybagoly tornyát egy istálló padlásával helyettesítve, akár az én gyerekkorom is lehetne. Egymásba fonódó sorsok. Ez elment, az visszajött. Egyeseknek bejött, másoknak nem, de kisebb-nagyobb időközökkel mind visszajárunk. Mesélünk, vagy mesélnek rólunk, mint ahogyan annak idején nekünk meséltek sorsokról, sikerekről/bukásokról.

Történelem néhány kisember sorsába sürítve. Van, ami változott, van ami nem. Olyan könyv ez, melybe néha bele kellene nézni. Elgondolkodni. Mit éltek át ezekből az eseményekből a szüleink/nagyszüleink? Milyen véletlenek sodortak egymás mellé vagy egymástól távolt embereket, mint a szél az ördögszekeret?

>!
brigi11 P
Békés Pál: Csikágó

Békés Pál: Csikágó Gangregény

Vidéki lány vagyok, de teljesen biztos vagyok benne, hogy minden városnak meg van a maga Csikágója. Én emlékszem még erre a korra, amiről Békés ír. Arra a korra, amkor még nem voltak multik és az emberek nem zárkóztak be ennyire, amikor még fontosabb volt a szomszéd, mint a bulvárhírek. Az író ezekben a novellákban gyönyörűen, egyszerűen mutatja be a hétköznapi hősöket, akik köztünk csetlenek-botlanak, és akiket minden hibájukkal együtt nagyon lehet szeretni.


Népszerű idézetek

>!
daniagi

(…) az első feladat a Misimókus megkopott, lejátszott figuráinak felújítása volt. Még hozzá sem kezdett, amikor olajosbőrű, izgága emberke sietett a gyalupadhoz, hangoskodott, hogy ő a bábszínház dramaturgja, és szeretné megkérni Konok kartársat, hogy a felújítás során fektessen a korábbinál nagyobb hangsúlyt a mókusok farkának színére. Az átlagmókusok farka, ugye, vörös, de a főhősé fekete. Ennek fontos dramaturgiai funkciója van. – Érrti, karrtárrsam? – és szúrósan, már-már gyanakvón meredt Konok Ignácra. – Misimókust a farrka teszi deviáns individualistává!

Ördögszekér

Békés Pál: Csikágó Gangregény

2 hozzászólás
>!
Gregöria_Hill

Medveforma ember volt ő is, akár a többiek, széles, darabos, néha váratlanul ellágyuló férfi. Jót akart a fiának. Azt mondta, nem kényszeríti semmire, választhat: bányász lesz vagy vadász.

187. oldal

Békés Pál: Csikágó Gangregény

>!
eme P

Amikor Annus kisiskolás volt – még Romániában –, és házi dolgozatot kellett írnia “Az én szüleim” címmel, megkérte apját, mondja el, miféle ember is ő. Hogy bele lehessen írni a dolgozatba. Konok Ignác azt felelte: – Mint az ördögszekér. – Az mi? – kérdezte a gyerek. – Növény. Sok neve van, úgy is hívják, hogy temondád-fű. Száraz gubanc. Kirángatja a szél, és hajtja, hajtja, a gyökere a levegőben, a föld meg csak arra kell neki, hogy gurulhasson rajta.

260. oldal

Békés Pál: Csikágó Gangregény

Kapcsolódó szócikkek: ördögszekér
>!
Sárhelyi_Erika I

Előző nap a szovjet hadsereg bevonult Budapestre, mások szerint hazugság ez is, mint minden egyéb, hiszen ki sem vonult, és megint mások szerint csupán visszatért a kurta „eltáv” után, hogy véget vessen a háta mögött kialakult országos karneválnak. (…)
Stubnyai inkább ámulva, mint elkeseredetten bámulta a maszatos őszi hajnalból előcsikorgó szürke lánctalpasokat, és indulat nélkül, csodálkozva kérdezte: – Hol a picsában van a vége?
– Moszkvában – mondta Kelemen.

138. oldal

Békés Pál: Csikágó Gangregény

8 hozzászólás
>!
Gregöria_Hill

Azóta elmúlt egy fél élet, és voltak nők, házasságok, gyerekek, de ez a mesebeli éjszaka maradt a mérce, próbálta kiröhögni a helyzetet és benne önmagát, de nem sikerült, ehhez viszonyított mindent, és már negyvenhat éves, de a stéget még semmi nem múlta fölül.

325. oldal

Békés Pál: Csikágó Gangregény

>!
Sárhelyi_Erika I

(…) a vöröslő fejű, szangvinikus Both Árpád hangja emelkedni kezdett: az isten verjen meg minden vasárnapot, vasárnap vonultak be a németek, akkor volt a nyilas puccs, és vasárnap volt Mohács meg Trianon, még akkor is, ha kedden vagy csütörtökön, és most is vasárnap jönnek ránk az oroszok – dögöljön meg minden vasárnap!

167. oldal

Békés Pál: Csikágó Gangregény

>!
Sárhelyi_Erika I

Amikor a felesége meghalt, úgy érezte: ennyi volt. A kisujját sem érdemes fölemelnie. A temetés után lezöttyent a szoba jó részét elfoglaló ágyra, lehorgasztotta fejét, és a cipőfűzőjét bámulta. Ilyen csöndet csak egyszer hallott életében, egyetlen percre, gyerekkorában, amikor egy nyári fürdőzésen elragadta a Maros, ő egy darabig kapálózott, azután megadta magát, az örvény lerántotta, és neki rányílt a szeme a zavaros sárgászöldre, és tudta, hogy most már ilyen lesz a világ mindörökre, ilyen sárgászöld, néma.

Békés Pál: Csikágó Gangregény

3 hozzászólás
>!
danaida P

[…]a legszebb magyar férfitest, ahogyan egykor a grafikus mondta kissé fátyolos hangon, a vastag vászonkabátba burkolva feküdt a virágágyás alatt.

Békés Pál: Csikágó Gangregény

>!
narziss

Mindez elmúlt réges-rég, és e fülledt augusztusi délutánon, a hetvenes évek elején már nem jelentett semmit. Azóta temérdek lassú őszi eső vagy hirtelen kerekedett zápor – amilyen most is készülődött – mosta bele a múltat a rácsos nyílásokon át a csatornába. Ami történt, annak nem volt már tanúja, a semmiségek belevesztek a hétköznapokba, és nem sejthette senki, hogy egyszer még következményük lesz.

114. oldal

Békés Pál: Csikágó Gangregény

>!
dr_Eminens

1929. október 25-e volt, a nagy tőzsdekrach napja, a Fekete Péntek. A város felbolydult, hisztérikusan vibrált, fenyegető előérzet kerítette hatalmába, pedig még senki sem tudhatta, hogy ez a nap korszakvég, és a Fekete Péntekkel kezdetét veszi a nagy gazdasági világválság.
A felhőkarcolók tetejéről úgy hullottak a tönkrement bankárok, iparbárók, nagybefektetők, mint az őszi falevelek. A New York-iak összeszaladtak, bámészkodtak, elborzadtak, szánakoztak egy kicsit, valaki megjegyezte, hogy az ilyesmi súlyos felelőtlenség, hiszen a néhai úr akár rá is eshetett volna egy járókelőre; aztán mentek tovább.

Békés Pál: Csikágó Gangregény

Kapcsolódó szócikkek: 1929

Hasonló könyvek címkék alapján

Zilahy Lajos: Halálos tavasz
Szajbély Anna: Nem kérek tőletek készített koporsót
Kosáryné Réz Lola: Egy leány a sok közül
Szerb Antal: Utas és holdvilág
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Kosztolányi Dezső: Édes Anna
Balázs Béla: Történet a Logody-utcáról, a tavaszról, a halálról és a messzeségről
Barát Endre: Becsület
Szentmihályi Szabó Péter: Űrkrimi / Látogató a végtelenből
Jókai Mór: A nagyenyedi két fűzfa