Borz ​a sámlin 26 csillagozás

Békés Pál: Borz a sámlin Békés Pál: Borz a sámlin

"– Bo-bo-bocsánat – hebegtem –, ön a szomszédom borza?
– Micsoda kérdés! Bóóórzasztó! Én nem a szomszédjáé vagyok, én vagyok a szomszédja. A magam borza vagyok. Nevem Szűcs Sebestyén."
Így ismerkedik meg a Fehérlófia utca 13-as bérház új lakója egy kurta lábú, sámlin üldögélő, szivarozó, csíkos állatkával. Annyi mindent beszélnek a borzokról, némelyek ellenszenvesnek, mogorvának, mások vidámnak, mókázónak tartják őket, de igazán senki sem tudja, a borzok életét sűrű homály fedi. Szerencsére Szűcs Sebestyén a barátságos fajtához tartozik, és sok mindent elmesél a bérház lakói és a borzok életéről. Borzunk kiterjedt levelezést folytat az Amerikában élő Bűzös Borzzal, jó barátja a zseniális esőcsináló: Azúrborz; s egyszer egy borongó lelkületű borzot is vendégül lát. Akit érdekel a borzok élete, Békés Pál mulatságos meseregényéből mindent megtudhat róluk. Cakó Ferenc rajzai jelenítik meg a borzok eddig ismeretlen életét.

Eredeti megjelenés éve: 1986

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2011
76 oldal · ISBN: 9789631190182 · Illusztrálta: Kalmár István
>!
Móra, Budapest, 1986
64 oldal · ISBN: 9631144143 · Illusztrálta: Cakó Ferenc

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Gelso P
Békés Pál: Borz a sámlin

Engem nagyon megfogott hangulatilag.
A nagyobbik (9éves) gyerekemet is.
És Békés Pál nagyon választékosan és szépen, szép szavakkal ír, amikor elkezdtem olvasni, örültem, hogy ilyen nyelven is olvashatok a gyerekeimnek. Nagyon békés és különleges atmoszférát teremt. Sokszor érzem úgy, hogy a történetek a hangulatokkal is képesek működni a gyerekeknél, nemcsak simán a szavaknak köszönhetően. A sámlin üldögélő, Borz-szomszéd történetei ilyenek – többnyire a szomszédairól, környezetében élőkről, távoli rokonokról, mint például amerikai unokatesója: Bűzös Borzról, vagy az Esőcsináló, bölcs és nemes Azúr Borzról.
Legeslegjobb a gyűjteményben meg legmeghatóbb az A madárbogyófa „más néven Ulex occidentalis”, a legpoénosabb a B.B, a kedves rokon, meg a Lomtalanítás a Fehérlófia utcában (Te is láttál már nagypettyes bakócát?).

Elmélkedésemet a könyvről a könyvtárosnő mondatával fejezem be: „Sajnos, a mai gyerekek nem olvasnak Békés Pált.”
… de molyszülők, kérlek titeket, ti legalább azért tegyetek vele egy kísérletet, hátha a varázslat nálatok is működésbe hoz valamit… az sem baj, ha csak a szülőket varázsolja félig, de ha a kicsiket is, akkor ott már nemcsak elkezdődik, de folytatódhat is valami…

UI: Amiért haragudtam, vagyis bosszús voltam, az az eleje, ahogyan kezdődött, és félve felsóhajtottam, hogy ez már megint milyen toleranciára, meg a másság elfogadására buzdító könyv, hogy az lett-e, nem tudtam eldönteni, ezért a 4ésfél*, meg a hangos felolvasáskor sokadjára már szinte nyelvettörő Szűcssebestyén-nevéért… ;-)

8 hozzászólás
>!
Felixa P
Békés Pál: Borz a sámlin

Teljesen elvarázsolt… :)
Hogy miért?
– aranyos: ✓
– régimódi: ✓
– bájos illusztrációk: ✓
– hangulatot teremtő ✓
– tanulságos: ✓
– humoros: ✓
– állatbarát: ✓
– szókincsfejlesztő: ✓
– ideális olvasmány gyerekeknek: ✓
BORZasztóan jó! ☺

>!
deardurr
Békés Pál: Borz a sámlin

Alapból szeretem a borzokat, de ez a sámlis, Szűcssebestyén… kár, hogy Borzovával nem jön össze, de hát én már csak ilyen romantikus alkat vagyok.

1 hozzászólás
>!
OlvasóEccarvú
Békés Pál: Borz a sámlin

Tetszett, rövidke, kedves történet, és jó kis elrejtett üzeneteket találni benne. Jó volt a stílus, amiben írták, sokszor elmosolyodtam rajta. Összefoglalva, ez egy BORZ(almasan) jó illusztrációkkal tarkított, humoros, könnyed olvasmány. :)

>!
Lahara ISP
Békés Pál: Borz a sámlin

Mint, hogy nekem az illusztrációk ugyanolyan fontosak, mint maga a történet, azt mondom, hogy a deborzok tetszettek, az emberek nem. Borzalom.

>!
Doria09
Békés Pál: Borz a sámlin

Aranyos mese egy borzról és a szomszédjáról, szívesen olvastam volna még pár történetet, sajnálom, hogy rövid.

>!
dianna76 P
Békés Pál: Borz a sámlin

Engem ez most valahogy nem kötött le. Még a „Lomtalanítás a Fehérlófia utcában” sem tetszett úgy, mint amikor külön könyvként olvastam. Talán nagyon átsuhantam a sorokon, nem tudom! Elolvashatnám újra, hátha másként hat, de valahogy nincs kedvem hozzá. Talán dobott volna a tetszésen, ha színes illusztrációk vannak benne, amik kicsit „elvarázsolnak”. Sajnálom….
Azért ebben a nagy kánikulában egy esőcsináló borz jól jönne!


Népszerű idézetek

>!
egy_ember

…vannak bizonyos dolgok, mint például a célba köpés, az alanyi költészet vagy az esőcsinálás, amiket egész egyszerűen nem lehet megtanítani.

63. oldal

>!
deardurr

[…] de az vesse rám az első követ, aki még sosem harapott át telefonkábelt.

29. oldal, A madárbogyófa (Móra, 2011)

>!
bleknajt

Ha szembejön az utcán valami sosem látott, szinte biztosak lehetünk benne: az illető borz.

6. oldal

>!
deardurr

Jenci a megmaradt ágra telepedett, én a fa tövébe kuporodtam. Gondolkodtunk. Azután töprengtünk. Később elmélkedtünk, sőt kis híján spekuláltunk. Végül már ott tartottunk, hogy törtük a fejünket.

26. oldal, A madárbogyófa (Móra, 2011)

>!
graphoman ISMP

Vannak, akik különösen ellenszenves, lusta, mogorva, harapós kedvű öreguraknak tartják a borzokat (mindig öreguraknak, mintha egy borznak nem kellene megszületnie, átesnie a pajkos gyermek- és lobbanékony ifjúkoron ahhoz, hogy később öregúr lehessen!). Mások ellenkezőleg, úgy vélik, a borz vidám pajtás, talpraesett mókamester, pompás vadászcimbora. Egy barátom erősen bizonygatta, hogy a borznak rémes szaga van, egyszerűen szólva kibírhatatlanul büdös. Ő csak tudja, mondta, nem egy borzzal hozta össze a balszerencse, mivel erdész. Egy másik barátom viszont esküdözött, hogy a borz a világ legtisztább állata, lakásában nyolc-tíz szellőzőcsatornát épít, állandóan takarít, és mindennap Tippel súrolja föl a küszöböt. Ő csak tudja, mondta, nála vásárolnak, mivel háztartási és illatszerbolt-vezető. Mint látható, a borzokat illetően sűrű a homály. Én is a legnagyobb bizonytalanságban éltem, míg egy napon meg nem ismerkedtem Szűcssebestyénnel. Addig ugyanis sosem láttam borzot.

5. oldal - Annyi mindent hallani a borzokról

Kapcsolódó szócikkek: borz
>!
veda23 P

Péntek délutánonként vigadni szoktam. Egyes rosszakaróim szerint, mert ilyenek is vannak persze, tivornyázni.

42. oldal

>!
OlvasóEccarvú

Meglepődtem, bár igyekeztem titkolni, mert mi tagadás, még sosem hallottam borzot csuklani.

75. oldal

>!
OlvasóEccarvú

– Csak nem azt akarja mondani, hogy egy fától kapott levelet?
– Nemcsak akarom, hanem mondom is, sőt már mondtam.

20. oldal

>!
OlvasóEccarvú

Gondolkodtunk. Aztán töprengtünk. Később elmélkedtünk, sőt kis híján spekuláltunk. Végül már ott tartottunk, hogy törtük a fejünket.

26. oldal

>!
OlvasóEccarvú

– A gyerekek mások – mondta a borz –, amíg végleg el nem rontják őket.

41. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Tündér Lala
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
Berg Judit: Rumini és a négy jogar
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje
Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla
Bökös Borbála: Szmirkó