BÁLDOR 22 csillagozás

Békés Pál: BÁLDOR

Kedves Olvasó!

Szeretné tudni, miről szól ez a könyv? Én is szeretném tudni, pedig én határozottabban előnyösebb helyzetben vagyok, mivel én írtam. Hát… körülbelül arról, hogy milyen az, amikor „magunknál vagyunk”. Mármint mi hárman, Bálint és Dorka (BÁL)+(DOR)=BÁLDOR, meg én, aki a sors jótéteményeként apjuknak születtem.

Békés Pál

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Móra, Budapest, 1999
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631174859 · Illusztrálta: Györfi András

Enciklopédia 8


Kedvencelte 4

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

fulbea P>!
Békés Pál: BÁLDOR

Amikor reggel 6-kor a 75-ös trolin utazva hangosan felröhögök, és az álmosan utazó úriember velem szemben rám mereszti a szemeit, kicsit bolondnak tartva, akkor meggondolom, hogy este meló után van-e bátorságom elővenni a BKK járművein ezt a könyvet.
Egytől-egyig, minden fejezet tetszett. Nem csak Békés Pál volt jó fej, hanem a gyerekei is. Tiszta humor minden történet. Életszagú, aranyos, őszinte, játékos.
Nem lenne baj a világban, ha minden gyereknek ilyen Pápuája lenne.

Ja! És szólnom kell a könyvtáros néniknek, hogy ez nem gyermekkönyv. Néhány obszcén szó is található benne, ez tuti nem gyerekeknek íródott.

Natalie_Danaisz IP>!
Békés Pál: BÁLDOR

Báldor, avagy a kód titka – szövetség.
Azzal, hogy már az elején beavat a titokba, bevesz a csapatba, ismerőssé szelídülsz. Gyereknyelve folyékony. Játszod a játékát, fogékonnyá tesz, közel húz, emlékeztet. Arra, ami így is lehetett volna. Néha belejavítasz, mintha őt csalná meg a képzelet. Interhantálsz. Szimbiózisba szédülsz. Velük vagy náluk.
Szeretné megtudni miről szól ez a könyv?
Néhány jégkorszakról. Talán. Meg a görögökről. Harcosokról és legyőzöttekről. A szerencse az, hogy Lázár Ervin akkor tűnik fel a könyvben, amikor A halhatatlan béka, máskülönben semmi értelme nem lenne az egésznek. Megtudhatjuk még azt is, miért Nehéz ügy, ha az az ember négy Túró Rudival számol, s a társaság létszáma hirtelen lecsökken, és persze, hogy a rejtély mögött a Nő lappang.
Szóval ilyenek ezek. Vagyis ők. Amikor maguknál vannak. Legyen szerencséje hozzájuk. Talán beengedik. Csak akarni kell! ;)

jevus>!
Békés Pál: BÁLDOR

Kedves, vicces történetek az író gyerekeiről és magáról az íróról is. Annyira jó olvasni, különösen, hogy árad belőle a szerző gyerekei iránti szeretete.

hencsibe P>!
Békés Pál: BÁLDOR

Igazán nem szeretnék bárdolatlanul fogalmazni, ezért inkább Báldortan mondom a véleményem: ez a könyv olyan, mint a hírös-nevös APG (Anna-Peti-Gergő) sorozat megjavított, felnőtteknek szóló verziója! A hasonulás a családi anekdotázásban merül ki, a különbözés viszont kimondottan javára válik, és több mindenben megnyilvánul. Elsősorban a játékos nyelviségben, és a nem mindig tökéletesen végződő családi esetekben. Csupa-csupa olyan sztori, amit mi magunk is mesélgetünk fűnek-fának a gyermekekkel töltött mindennapok édes-keser perceiről, pillanatok, amik beégnek lelkünk retinájába – csak nem írjuk le, mert nem tudnánk olyan leleményesen megfogalmazni, ahogy Békés Pál tette. Már csak azt nem értem, miért a gyermekkönyvtárból kellett kivennem ezt a nagyon is felnőttszemléletű kötetet?

Wish>!
Békés Pál: BÁLDOR

Nagyon kedves történetek, néhány csattanója szállóigévé is vált a családunkban.
Szerintem nagyon szépen megmutatja Békés Pál a családi anekdotákon keresztül, hogy hogy milyen nagyon mókás dolog tud lenni a gyereknevelés. És persze nehéz is :)
Békés Pálnak minden gyerekkönyvét szívesen ajánlom felnőtteknek is, és ez egy olyan könyve, amiben minden játékosság benne van, amitől jók a gyerekkönyvei, ugyanakkor inkább felnőtteknek szól.

1 hozzászólás
graphoman IP>!
Békés Pál: BÁLDOR

Elhibázott a címlap és (ebből következően?) a gyerekkönyvvé kategorizálás (a könyvtárban) – ez egy remek történet-csokor gyerekekről, felnőtteknek. Időnként fel-felkuncogtam olvasás közben, nagyon kedves sztorik jól megírva.

Kecsüszo_geiko>!
Békés Pál: BÁLDOR

Zseniális!!!! Akármikor könnyesre röhögöm magam ezen a könyvön. Mély gyászban is.

Zsuzsanna_Buday>!
Békés Pál: BÁLDOR

Azt hiszem a családi anekdoták igazán csak a családtagok számára szórakoztatóak. Azért egy-két szövegen mosolyogtam, vagy legalább a retro hangulat tetszett. Kedvenc részem a szójátékos-szóalkotós. Ja, és ez nem gyerekkönyv.


Népszerű idézetek

Bogas>!

Például a „lédús” mintájára készült „tédús” szerinte azt jelenit: sok „t” betűt tartalmazó szó. Például: tett. Vagy tettet. Vagy tettette. Vagy valaki mással tettettette. Na ilyen szó a tédús.

90. oldal, Szkrbl

Bogas>!

A Saci a minap kitalálta, hogy magas sarkú cipőt csinál magának. Letekert két tekercs WC-papírt, hogy hozzájusson a kemény kartonhengerekhez, melyeket aztán felragasztott a cipője sarkára. – Hát nem lökött? – kérdezte Dorka költőileg. – Dehogynem – mondta Bálint. – Ugyanis – így Dorka – a magas sarkú cipőhöz joghurtos pohár kell és Tixó.

19. oldal, A Saci teljesen lökött

1 hozzászólás
Mária P>!

Amikor magunknál vagyunk.
Most erről lesz szó. Nevezetesen arról, hogy mit művelünk, amikor “nálam vagyunk”. – E különös kifejezés leírja ugyan az elvált atya státusát, de elég pontatlan. Például amikor a gyerekeim megbolondulnak (és ez nem ritkaság), akkor, bár “nálam vagyunk”, ők azonban magukon kívül vannak, én meg a sokk hatására nem vagyok magamnál, így hát elég bizonytalan, hogy ki hol tartózkodik. Célszerűbb azt mondani: “amikor magunknál vagyunk”.

67. oldal

1 hozzászólás
fulbea P>!

Mozart egy ideje nagy becsben áll nálunk. A meghitt viszony nem zenei, hanem édesipari vonalon alakult ki. A hírneves Mozart-golyók kivívták a feltétlen elismerést. ( Valahol el kell kezdeni – a sporthoz is a Sport szeleten át vezetett az út.)

104. oldal

1 hozzászólás
Bogas>!

Bálint: Liza, hogy csinál az autó? – Liza derűsen berregett. – Dorka: És az elefánt? – A húg trombitált. – Bálint: Hogy csinál a Toscanini? – Liza két kézzel hadonászott, zizegett, döngicsélt és buffogott; a vak is láthatta, hogy Beethovent vezényel. – Dorka: Hát az Ella Fitzgerald? – A húg bebop stílusú sikongatásba kezdett, némi jódlis beütéssel. Az idomárok megköszönték, ám Liza megízlelte a siker mákonyát és nem kívánt elvonulni. Megragadták, kipaterolták a pokróc mögé, és ott magában ellafitzgeraldozott tovább.

30. oldal

1 hozzászólás
Dün P>!

Odafelé tikkadt doboz, visszafelé szúros rovar, neked idehoz, mi az?

47. oldal

Dün P>!

Ajjaj sertéskaraj!
Ajjaj sertéskaraj!
Ma még biciklizel,
de holnap már iskolába mész!

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: karaj
hencsibe P>!

Egy este lángost kaptunk vacsorára. Bálint és Dorka már délben hangolni kezdtek: -Lángos! Istenem, lángos! – Rajtam meg elhatalmasodott a lelkifurdalás. Mit hibáztam el? Ezek úgy beszélnek, mint Twist Olivér árvaházi szobatársai, mint a Valahol Európában kiéhezett kóborlói. A “lángos” szó hallatán szemükben láng gyúl, arcukra őrült vágy ül.

Tejföllel és fokhagymával

Kapcsolódó szócikkek: lángos
2 hozzászólás
Bogas>!

Még be sem csukom az ajtót, suttogást hallok. (Bálint: Ki volt a jó és ki a gonosz? Dorka: Hát az attól függ!)
Lefeküdtem. Hátha megálmodom, hogy másnap hogyan mosom ki Gawaint, a lovagság ékét ebből a kétes helyzetből. Az biztos, hogy ráfér a mosdatás.

57. oldal, Sir Gawain

Kapcsolódó szócikkek: Sir Gawain
Dün P>!

A kártyáról sokáig csak a kártyavár és a bűvészmutatványok jutottak eszembe, míg aztán egyszer, évekkel ezelőtt bankkártyát kellett váltanom.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: kártya
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

B. E. Belle: A telepi lány
Mérő Vera: Lúg
Marilyn Miller: Az egyetlen
Ella Steel: Az egyezség
Bucsi Mariann: Ébredés
Ruby Saw: Leah
Hayden Moore: Nem játékszer
Ella Steel: A szeretet dallama
Szaszkó Gabriella: Engedj el
Bihary Péter: Migránsok