82. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

A ​kétbalkezes varázsló 129 csillagozás

Békés Pál: A kétbalkezes varázsló Békés Pál: A kétbalkezes varázsló Békés Pál: A kétbalkezes varázsló Békés Pál: A kétbalkezes varázsló Békés Pál: A kétbalkezes varázsló

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Történetünk első helyszíne: a varázslóiskola, hőse Fitzhuber Dongó, a legügyetlenebb varázslótanonc, aki éppen a diplomájára vár. Ha megkapja, okleveles mestervarázslóként lehet pályakezdő. Békés Pál kitűnő humorú meseregénye a kétbalkezes varázsló első nagy tettének izgalmas krónikája. Hogyan kutatja fel hősünk egy irdatlan lakótelepen Első Badar király egykori mesebirodalmának szétszórt udvartartását és a király legkisebb lányát, a szépséges Lanolint.

Eredeti megjelenés éve: 1983

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: „Az én könyvtáram”

>!
Móra, Budapest, 2016
ISBN: 9789634152002 · Felolvasta: Kálloy Molnár Péter
>!
Móra, Budapest, 2014
146 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631197501 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc
>!
Adamo Books, 2013
ISBN: 9786155184185

5 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Fitzhuber Dongó


Kedvencelte 17

Most olvassa 3

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
AfterEight P
Békés Pál: A kétbalkezes varázsló

Ez a meseregény visszaröpített gyermekkoromba, mikor a lakótelepen este
a jó éjt puszi után magamra húztam a takarót és hallgattam a szomszédok
zsivaját. Igazi lakótelepi meseregény ami varázslatos világba penderíti a
tömbházak „szürke” világában élő csemetéket. A varázsló olyan mint ők, nem a legkiválóbb, kicsit sete-suta, de jószívű.Szerencsével és mások jóakaratával mégis
képes győzedelmeskedni.
Közben felfedezzük a házban lakókat és kiderül, hogy a legtöbb „rossz” nem is gonosz.
Senki sem szeret egyedül lenni és az összefogás csodákra képes,
lezárt ajtókat nyithat meg :)
Persze Békés Pál azért oda-oda szúr némi humorral a rendszernek is – akinek
füle van hozzá,hallja. Ez volt az első ifjúsági könyve, mesejáték és színdarab is
készült belőle. Ebben az évben jelent meg egy novellás kötete is Lakótelepi mítoszok címmel -immár a felnőtt olvasóknak.
Ajánlom ezt a könyvet minden régi és új panel gyereknek és azoknak is akik kertes
házban laknak. spoiler

2 hozzászólás
>!
csillagka P
Békés Pál: A kétbalkezes varázsló

Szerelem :) régi kedves akire még mindig jó visszagondolni.
Emlékszem kicsiny leányként éltem fantáziátlan életemet csak vér és könny ( Agatha rullez ) hol volt még Potter és a Londoni varázsvilág, mikor valaki valamelyik könyvtárban kezembe nyomta az éppen frissen megjelent mesét, azzal a felszólítással ez a te könyved leány!
Bizony az volt, imádtam, kinyitott egy kaput, mai napig nincs megállás, ha így vesszük első fantasy könyvem, az igazi első szerelem, volt később jobb, volt más, de az elsőre mindig mindenki emlékszik.
Kedves anyukák és apukák vigyázzatok ez a könyv komoly tüneteket okozhat a nem eléggé ellenálló ifjúság fantáziavilágára, sajnos mint látszik, nálam nem múló olvasási kényszerben és csillapíthatatlan betűfalásban nyilvánul meg, és nem javul, pedig tényleg régen tart az állapot sőt talán az évek folyamán rosszabbodott.
Csak óvatosan! könyvek veszélyesek, ez egy kiemelten kártékony darab, hiszen értő, világra nyitott, élénk képzeletű utódokat nevelhetnek, aki lehet, hogy még a saját véleményét is meg tudják fogalmazni a világ dolgairól, mivel találnak hozzá megfelelő szavakat (szörnyű sors)
NE AD A KEZÉBE MERT ELVESZIK
és ha még is, vállad a felelősséget, és viseld a függősége következményeit, mert után neked lesz a kötelességed megfelelő mennyiségű és minőségű olvasnivalóval ellátni, ami nem egyszerű és olcsó mulatság.

4 hozzászólás
>!
brigi11 P
Békés Pál: A kétbalkezes varázsló

Hihetetlenül szórakoztató mese. Nem is értem, hol bújkált előlem eddig. Egy lakótelepi varázsló kaladjai. A legnagyobb erénye a humora mellett, hogy bemutatja, a leghétköznapi helyeken (akár a mi lépcsőházunkban is) létezik a mese.

>!
Stendhal
Békés Pál: A kétbalkezes varázsló

Valóban varázslatos. Igazán élveztem azt az elgondolást, hogy a paneldzsungelbe helyzete az író a történetet. Nem is tudom igazán, hogy mit írhatnék róla azon kívül, hogy minden szereplő, minden kaland és fordulat nagyon ötletes. Odaadnám minden kisiskolásnak, mert szerintem imádnák egytől-egyig.

>!
Chöpp 
Békés Pál: A kétbalkezes varázsló

Gyerekkorom egyik kedvence. Keresztanyukámtól kaptam, már nem emlékszem, milyen alkalomból. Sokszor olvastam és sokat szórakoztam Fitzhuber Dongó varázslótanonc kalandjain. Hamarosan Juditkával is elolvassuk.

>!
sztimi53 P
Békés Pál: A kétbalkezes varázsló

Békés Pállal már régen összegbarátkoztam. Egy háztömbrengeteg is lehet olyan izgalmas, mint az elvarázsolt erdő. Lakótelepi varázsló, két bal kézzel, nem vagy alig működő varázsigékkel, égszínkék pizsamás kisfiú és a legszebb királylány: Lanolin (kevésbé ismert nevén Adeps lanae, azaz Gyapjúzsír). Élveztem a szójátékokat, az udvartartást, az egészet.
„Saját mesét akarok. Olyat, amiben benne lehet lakni.” Én is.

>!
dokijano
Békés Pál: A kétbalkezes varázsló

Szórakoztató mai mese, tele szójátékkal. Kedvenceim a két kisujjnyi szellem, apa és fia, azaz Dzsinn Tata és Dzsinn Fizz, akik lelkesen segítenek a frissen végzett, de tényleg kétbalkezes varázslónak, Fitzhuber Dongónak, és a szintén lelkes, első osztályos bátorítójának, Éliás Tóbiásnak.
No meg a Nagy Kulcsmásoló lakásának falán a szakmai varázsigék lakatosok és betörők számára:
http://moly.hu/idezetek/423524

>!
Bogas P
Békés Pál: A kétbalkezes varázsló

Ez a könyv varázslatos, hiszen egy varázsló a főszereplője.
Ez a könyv varázslatos, mert többek közt rámutat arra, hogy a leghétköznapibb, legszürkébb helyeken is létezik mese.
Ez a könyv varázslatos és erőt ad, amikor úgy érzed magad, hogy te vagy a szakmád legkétbalkezesebb és legalkalmatlanabb képviselője. És hogy soha ne add fel a reményt, hiszen Fitzhuber Dongó is – minden ellenére – úgy döntött végül, hogy marad.

2015.08.18. sokadik újraolvasás: A véletlen ellen nem lehet küzdeni varázsigével, csak véletlennel, és lehet, hogy nem csinálsz valamit jól elsőre, lehet, hogy másodjára se, de valami (véletlen, boszorkány, dzsinn, szellemecske stb.) segítségével majd csak sikerül. Zummbele.

>!
Nienna001
Békés Pál: A kétbalkezes varázsló

Kicsit sajnálom, hogy kicsi koromban nem találkoztam Békés Pállal. A Süsü és Benedek Elek meséi között igazán lett volna helye ennek a kétbalkezes varázslónak is. Biztos, hogy szerettem volna.
Kedves kis történet kalandokkal, finom kiszólásokkal a rendszernek, hisz maga a bonyodalom is a lakáselosztási rendszer hiányosságai körül mocorog. Tetszett.

>!
Kovaxka P
Békés Pál: A kétbalkezes varázsló

Békés Pált (a Radnóti gimiből) ismertem személyesen, nagyon megrázott, hogy ilyen fiatalon ment el. Mesefigurái közül eddig csak Minorka Vidorral volt szerencsém találkozni, de Fitzhuber Dongó is imádnivaló karakter. Ennél viccesebb nevekkel (kedvencem Budweiser Ünög) és varázsigékkel ("Bakter, sakter, Viktor, vektor, hatker, hétker, nyolcker, Hektor.") egyébként még egy könyvben sem találkoztam! Nagyon kedves és ötletes mese, amit felnőttek is bátran olvashatnak, annyira kacagtató, és annyi irónia és szurkapiszka lapul a sorok között. Remek könyv, csak ajánlani tudom.


Népszerű idézetek

>!
Sozora

Kezdjük el, azután majd meglátjuk. Csak úgy egyszerűen: zummbele.

145. oldal / Tizennyolcadik avagy Befejezet

7 hozzászólás
>!
Veron P

– Igazi mese az, ami velem történik. Saját mesét akarok. Olyat, amiben benne lehet lakni.

31. oldal

>!
csillagka P

– Honnan ismersz bennünket, öreganyám? – kérdezte Dongó némi fejtörés után.
– Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál, kedves kolléga.
– Kolléga? Hogyhogy kolléga?
– Nem ismersz meg? – az anyó egy pillanatra sem hagyta abba kötögetést.
Dongó nézte, csak nézte a ráncos arcot, a bibircsókos orrot, a kajánul pillogó szempárt meg az ódivatú okulárét, amely egészen az orrhegyére csúszott, hogy csak a bibircsók tartotta a helyén, de egyetlen ismerős vonást sem fedezett fel rajta.
– Talán, ha profilba fordulnál? – próbálkozott.
– Én vagyok minden idők legrettegettebb, leghíresebb boszorkánya, aki először röpülte át seprű-nyélen az Atlanti-óceánt, és akinek egyetlen füttyentésére a világ valamennyi kígyója, békája és egere harci készenlétbe áll, hogy ott teremjen, ahol ott kell teremnie. Én vagyok a híres-nevezetes Irma néni.
– Ó, Irma néni! – kiáltott Dongó. Úgy érezte magát, mint kezdő író a mester előtt, akinek minden sorát betéve tudja. – Hát maga az? A híres? A nevezetes?
– Mindkettő – bólintott az anyóka.
Dongó előtt felrémlettek Irma néni történelmi nevezetességű rémtettei.

Kapcsolódó szócikkek: Fitzhuber Dongó
12 hozzászólás
>!
Qwerf

– Nézd csak, Zsombor, két sün.
A férfi barátságosan orra hegyére tolta a szemüvegét, és örvendezett.
– Tényleg, két sün – és hozzátette –, mintha az egyik hátizsákot hordana.
– Úgy-úgy – helyeselt az idős hölgy –, a másik meg kék pizsamát – a férjére nézett. – Te Zsombor, nem szokatlan ez?
Zsombor vállat vont.
– Manapság?

Hatodik fejezet (57. oldal)

3 hozzászólás
>!
AfterEight P

Szerencsétlen Utódom, Bárki Légy!

Egyetlen tanácsot adhatok neked:
le ne telepedj, de meg se állj. Szedd az irhádat, és menekülj!
Itt nincs mese. Se varázslat. Se csoda. Se semmi.
Arra az elhatározásra jutottam, hogy kereket oldok, és letelepszem valahol,
egy mezővédő erdősávban.
Ne késlekedj. Ha maradsz, megesz a penész, elemészt az unalom.
Menekülj, amíg nem késő.

A téged szívből szánó szépreményű elődöd

1 hozzászólás
>!
blackett

A fal túloldalán egy idős házaspár üldögélt a tévé előtt. A két fotel között asztalka, rajta tálcán vajas-sajtos-sonkás falatkák s egy ezüst bonbonos dobozban színes cukorkák. Mosolyogva üldögéltek, olykor egymás felé kínálták a falatkákat meg a cukorkákat, ilyenkor mindketten mosolyogva hárították el a kínálást. A képernyőn gyönyörű szőke lányt fojtogatott egy fekete kesztyűs kéz.

1 hozzászólás
>!
negyvenketto

Fitzhuber Dongó szégyenkezve lehajtotta a fejét, és magában elátkozta azt a pillanatot, amikor elhatározta, hogy varázslónak megy. Elvégre lehetett volna sárkányrepülő, bádogos, esztéta vagy egyszerű cserzőanyag- és apróvadimportőr is, akkor bezzeg most nem kellene percenként megszégyenülnie egy inci-finci kisfiú előtt.

Hetedik fejezet

3 hozzászólás
>!
Bogas P

– Csupa meglepetés az élet – nyögte Fitzhuber Dongó, csak hogy mondjon valamit. Igyekezett filozofikus csengést adni bölcs megállapításának.
– És ugyebár – folytatta a bölcselkedést zengve Anton – minél kevesebbet tud valaki, annál több meglepetéssel találkozik.

Nyolcadik fejezet

1 hozzászólás
>!
Tordai_Vera

– Te szembe mersz szállni egy varázslóval?
– Szembe – csikorgott gunyorosan a vasajtó –, nem nyílok ki.
– Nem-e?! – hördült Dongó, csípőre vágta a kezét és mélyen a rosszindulatú nyílászáró szerkezet kilincsébe nézett. – Na, ide hallgass! – megköszörülte a torkát, és ömleni kezdett ajkáról a szó: – Ebugatta, szedte-vedte, rontom-bontom, teremtette, krucifix és szakrament; nyílsz ki nyomban, te izé!!!
– Nem – röhögött a vasajtó –, nem nyílok ki se nyomban, se nyímben, se nyámban.

68-69. oldal

>!
blackett

– Szólíts a nevemen, Csapcsöppnek, vagy becézhetsz is. A barátaim Csapcsöpinek hívnak.
– Maradjunk a Csapcsöppnél, az olyan férfias.


Hasonló könyvek címkék alapján

Paulon Viktória: Kisrigók
Berg Judit: A Nádtenger télen
Csukás István: Süsü, a sárkány
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla
Bodor Attila: A ló, aki édességet tüsszentett
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Kertész Erzsi: Fény Sebestyén
Szepesi Attila: Piros tojás, tapsifül