11. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
14. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
28. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

A ​Félőlény 283 csillagozás

Békés Pál: A Félőlény Békés Pál: A Félőlény Békés Pál: A Félőlény Békés Pál: A Félőlény Békés Pál: A Félőlény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A világ már nem olyan, mint régen. Nincs béke, nincs nyugalom, mert rémek tartják rettegésben a Kiserdő-lakókat. Köztük is kiváltképp egyet, a Félőlényt. És rá akarják venni, hogy csapjon fel közéjük, akkor nem esik bántódása. Hogy sikerül-e rábírni? Meglátjuk. Egy biztos. Kiderül, hogy szörnnyé válni könnyű. Szörnyen könnyű. Nem lenni szörnnyé: az a nehéz…

Eredeti megjelenés éve: 1991

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: „Az én könyvtáram” Móra

>!
Jelenkor, Budapest, 2021
136 oldal · ISBN: 9789635181322 · Illusztrálta: Rátkai Kornél
>!
Jelenkor, Budapest, 2021
130 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635181315 · Illusztrálta: Rátkai Kornél
>!
Móra, Budapest, 2014
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631196429 · Illusztrálta: Keresztes Dóra

5 további kiadás


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Csatang · Csupánc · Félőlény · Irodaszörny · Porhany · Rakonc

Helyszínek népszerűség szerint

Kiserdő


Kedvencelte 65

Most olvassa 4

Várólistára tette 179

Kívánságlistára tette 112

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett_Kapocsi P>!
Békés Pál: A Félőlény

Remek példa arra, hogy időnként igenis megéri újra kiadni az arra érdemes könyveket!

Talán soha nem ismerem meg a Félőlény történetét, ha tavaly nem jelenik meg újból a Jelenkor kiadónál. Pedig Békés Pál parádés szójátékokkal teli, izgalmas, gyerekként és felnőttként is igazán élvezetes gyerekregényét vétek lett volna kihagyni.

Egy szórakoztató, humoros és tanulságokkal átszőtt történet a barátságról, a szeretetről, a bennünk lakozó félelmekről és arról, hogy nem érdemes a könnyebb utat választani.

Igen, szörnynek lenni valóban könnyű és talán észre sem vesszük, mikor, hogyan lehetünk azzá, de nem szörnynek lenni, na az az igazán melós dolog.

Szívből ajánlom, nem csak gyerekeknek!

5 hozzászólás
Rituga P>!
Békés Pál: A Félőlény

Ezt a könyvet talán soha nem olvastam volna el, ha nem ez lenne idén kötelező olvasmány a kisfiamnak. És milyen sokat veszítettem volna vele. Ez a mese úgy gondolom felnőtteknek legalább olyan fontos, mint a gyerekeknek. Minden benne van a bennünk és körülöttünk ólálkodó szörnyekről, a félelmeinkről, a szeretet erejéről és a belőlünk fakadó szabadság erejéről. Biztosan kézbe fogom még venni.

Jagika>!
Békés Pál: A Félőlény

spoiler
Egyszerű, de mégis zseniális az író szójátéka, de nemcsak erről van szó. A regény egyszerre mese és bölcsesség, pszichológia és történelem. Ez utóbbi a diktatúrák kialakulásának egyszerű formáját mutatja be, de mégis megvan a párhuzam. Arról nem is beszélve, hogy a szörnyeinkkel minden életkorban meg kell küzdenünk; épp ezért minden korosztálynak lehetne kötelező ez az olvasmány…

gabiica P>!
Békés Pál: A Félőlény

Nem is gondoltam, hogy ilyen jó lesz. Nem hallottam még korábban semmit a történetről, és szégyellem, de Békés Pálról sem, legnagyobb sajnálatomra.
Nagyon élvezhető, kellemesen humoros, tartalmas mese volt, tanulsággal átszőve, amire érdemes odafigyelni.
Úgy gondolom, hogy a legtöbb olvasó azonosulni tud a cselekménnyel, hiszen ez lényegében egy mesébe öntött valóságtörténet félelemről és szorongásról. Egyaránt lehet érdekes felnőtteknek és gyerekeknek is.

Simiréka IP>!
Békés Pál: A Félőlény

A Félőlény számomra az egyik legszebben, legmívesebben megírt magyar meseregény. Nem tudok betelni Békés Pál szöveggombolyításával, azzal, ahogy belesodor minket, olvasókat a történetbe, és látszólag az ötéves fiam is így van ezzel. Úgy hallgatta végig estéről estére a fejezeteket, hogy tele volt izgatottsággal, ámulattal, ott bujkált a szemében az a csoda, amit akkor szoktam látni, ha valami elvarázsolja, messze röpíti, amikor behálózza egy új, gyönyörűen megírt történet.
Sajnos az illusztrációk nem igazán lopták be magukat a szívünkbe.

2 hozzászólás
Citrompor>!
Békés Pál: A Félőlény

Azóta kíváncsi voltam erre a mesére, mióta olvastam @bagie lelkes értékelését. Lassan csak sorra is került nálam. :)

Nem csalódtam benne. A történet olvasható terápiás meseként, metaforaként, gyerekeket bátorító tanmeseként, de a felnőttek is találhatnak benne számos, elvonatkoztatható és megszívlelendő gondolatot.

Kinek ne volnának az életében külső és belső szörnyei*, amelyeket legszívesebben talán a szőnyeg alá seperne, majd egy ígéretekkel teli mesés könyvespolc mögé bújna, hogy ne kelljen vele szembesülniük? Megkockáztatom: mindannyiukban lakik mélyen egy félőlény. Azonban csak rajtunk múlik, hogy megküzdünk-e a szörnyeinkkel, hiszen mást nem veszíthetünk, csak a félelmünket.

„(…) szörnnyé válni könnyű. Nagyon könnyű. Nem lenni szörnnyé: az a nehéz.”

Próbáljunk meg nem szörnnyé válni. Részemről: nem szeretnék „irodaszörny” lenni, akit a „vizsgabarlang” fülledt és nyomasztó levegője fojtogat. Szeretném, ha egy kicsit mindig gyerek maradhatnék, aki hisz a mesék boldog végkifejletében, per definitionem: élőlény szeretnék lenni. Itt a vége, fuss el véle!

* http://moly.hu/idezetek/651600

2 hozzászólás
Futóhomok>!
Békés Pál: A Félőlény

Már magam sem tudom, melyik Merítés hívta fel a figyelmemet erre a gyöngyszemre. Finom nyelvi humorral átszőtt komoly mese ez, közben meg kompakt lélekrajz. És igazi molykönyv. Mert aki errefelé kóboról (khm… rendszeresen megpihen napi egy stb. órára a molypázsiton:), az rajong a történetekért és hisz a történetmondás csodájában. Szóval nekünk a Félőlény Kiserdeje igazán otthonos hely. Majd meglátjátok!
Gyerekeknek önálló olvasásra kb. 10 éves kortól ajánlom.

5 hozzászólás
blueviolet>!
Békés Pál: A Félőlény

Sokszor az a bajom a mesékkel, meseregényekkel, hogy olyan kis bugyutának érzem őket. Gyerekként sem szerettem az ilyesmit, mindig az volt a benyomásom, hogy hülyének néznek a szájbarágós stílussal.
Ennél nem volt ilyen problémám, sőt, megkockáztatom, hogy a legjobb meseregény, amivel valaha találkoztam. Csak azt sajnálom, hogy gyerekként nem olvashattam. Biztos vagyok benne, hogy nagyon tetszett volna akkor is, és az évek során többször is előkerült volna.
Egyszerre tud aranyos, kedves, bájos, vicces, komoly és szomorú is lenni. Van mondanivalója, de nem tolja percenként az arcomba a nagy tanítást, nem erőltetett, nem lerágott csont. Minden gyerek könyvespolcán ott lenne a helye.

3 hozzászólás
sophie P>!
Békés Pál: A Félőlény

Van a Kiserdő, benne néhány kedves figura, többek közt – és elsősorban – a Félőlény. Helyezzük mindezt a hétköznapokba, egy olyan városba/országba, amelyben például hernyótalpas, savószemű köcsögfejek és egyéb rusmányok, valamint kukkoló berregények járnak-kelnek. Meg az Irodaszörny. Engedjük meg a fentebb nevezett figuráknak, hogy saját látómezejükből tekintgessenek kifelé, és kész is a kiváló mese. Mesejáték alapanyag inkább. Lehet kidomborítani belőle az alkalomnak megfelelő részeket. A vicces nevű, kinézetű és beszédű hősöket, ha a gyerekeknek szánjuk, és az alapigazságokat és alapproblémákat szemléltető történéseket és áthallásokat, ha a felnőttebb észre apellálnánk inkább. Így is úgy is groteszk, nekem volt kedvem nevetni rajta, pedig mintha volna mit magamra vennem belőle, hiába 25 éve íródott.

>!
Móra, Budapest, 1991
94 oldal · ISBN: 9631166996
Goofry>!
Békés Pál: A Félőlény

Közjáték:

Két hétköznapi tégla ül a vaksötét pince legbelső traktusának legmélyén:
az Egyik: – Maga is fél?
a Másik: – Nem, én egész vagyok.

Kérem, én a rettentő történetek tudója által, még ha egy mégoly békés eljárásmóddal is, de egyértelműen palira lettem véve. Ennek a sztorinak ugyanis csak a fele mese. De nem egyedi eset ez. Hisz tudva való, hogy legyen bármiféle populésön merítésünk trágya (ökhm, begvok fázva) téglára szörnyre lelni rémkönnyű meló. Még az a szerencse, hogy van játék és van rege… (zsziche) Egészségemre! :-)

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

gkmarcsi>!

Fölösleges rémüldözni,
gyere velünk rém-üldözni!

17. oldal

5 hozzászólás
Anó P>!

A szörnyek szörnyen ostobák, nekem elhihetitek. Nem tudják, hogy hiába égették el a könyvtárat, a történetek attól még megmaradnak. És amíg vannak történetek, a szörnyeket legyőzik bennük. És amíg legyőzik őket a mesében, addig van esély rá, hogy legyőzzék őket a valóságban is.

Kapcsolódó szócikkek: szörny
cassiesdream>!

Az odú tágas volt. És téres. Mégis zegzugos. Lakhelynek a legalkalmasabb. Ahány helyiség, szeglet, sarok, sut, mindmegannyi mennyezetig rakva könyvvel. Csodás regék, románcok, mesék, mondák, legendák, poros, régi fóliánsok és vadonatúj sziporkázó képeskönyvek; avítt bőrkötések és tükörfényes borítókba burkolt remekművek sorjáztak a polcokon és az ágyak alatt, mivelhogy könyvek bújtak ott is, meg a konyhaszekrényben, de még az ágyneműtartóban is – könyvek, könyvek mindenütt!

2. fejezet

cippo I>!

Rakonc fölpattant.
– Sajnálom, barátaim! Elég volt! Slussz-passz! Megyek!
A többiek elképedtek.
– Mégy? Hová?
– Jó kérdés – bólintott Rakonc, egy kockás koffert húzott elő a galagonyabokor tövéből, és mellé térdelt. – Nagyon jó. Érett, okos, remek kérdés. Nem is tudok válaszolni rá. Én ugyanis nem valahová megyek, hanem innen el. El!

5 hozzászólás
s_l_m>!

– A világ a szörnyeké!
A Félőlény tudta, hogy sajnos igazat bőg, mégis mulatságosnak találta a kalimpáló, szőrös egyszeműt.
– Sose fogjuk tűrni, hogy ilyen incifinci Félőlények az utunkba álljanak!
Soha!
– Lehet, hogy az utatokba nem, de legalább közétek sem – hangzott szelíden. – És az is valami.

Rituga P>!

A poros papírosok közt aktakukacok hemzsegtek, kedélyesen csámcsogták az iratokat.

52. oldal

2 hozzászólás
Anó P>!

Ám a legeslegjobban mégis a könyveket szerette. Pompás könyvtárának híre még a távoli kiserdőkbe is eljutott, s aki csak áthaladt a tisztáson, könyvvel kedveskedett neki.

1 hozzászólás
Citrompor >!

– A szörnység kötelez!

63. oldal (Móra, 2014)

Miestas>!

– Mézes teát kellene innod; egyszerűen utolérhetetlen.
– Igen? – A lány máris följegyezte egy sáslevélre: mézes tea. – A bemóriám – panaszolta –, bindent föl kell írnom. Köszönöm a tanácsot. De előbb a bunka, aztán a gyógykezelés. Jöjjön előbb kínhalálod, bajd azután inhalálok.
Gondosan megtörölgette orrát egy tavirózsalevéllel, és széles ívben megcsóválta a lángot, melynek libegő lobogását a Félőlény még mindig bamba bűvöletben követte.
– Bunkamódszerem a következő – kezdte a Lidérc most már meglehetősen hivatalosan. – Én csábosan villódzom előtted, te pedig jössz, jössz, jössz, rávezetlek az ingoványra, ahol szépen süllyedni kezdesz, és akkor már hiába kapálódzol, úgy eltűnsz benne, bint a rém a rumban!

85. oldal

Kalmár_Melinda P>!

A lángos lány elindult, csábosan csóválta a lidércfényt, a Félőlény le nem vette róla a szemét, úgy követte – megbabonázta és elkábította a szépség. Mert hiszen van-e babonázóbb és kábítóbb a történetek tudója számára a szépségnél?!

98. oldal, Tizenkettedik fejezet (Jelenkor, 2021)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Ecsédi Orsolya: Banyavész
Cressida Cowell: A Nukkalave pikkelye
Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi
Mickey Long: Kócos és a szivárvány
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás
Geronimo Stilton: A szeretet ereje
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár
Geronimo Stilton: Támadás a Blurg bolygóról