6. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
13. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
28. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

A ​Félőlény 230 csillagozás

Békés Pál: A Félőlény Békés Pál: A Félőlény Békés Pál: A Félőlény Békés Pál: A Félőlény Békés Pál: A Félőlény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A világ már nem olyan, mint régen. Nincs béke, nincs nyugalom, mert rémek tartják rettegésben a Kiserdő-lakókat. Köztük is kiváltképp egyet, a Félőlényt. És rá akarják venni, hogy csapjon fel közéjük, akkor nem esik bántódása. Hogy sikerül-e rábírni? Meglátjuk. Egy biztos. Kiderül, hogy szörnnyé válni könnyű. Szörnyen könnyű. Nem lenni szörnnyé: az a nehéz…

Eredeti megjelenés éve: 1991

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: „Az én könyvtáram” Móra

>!
Jelenkor, Budapest, 2021
136 oldal · ISBN: 9789635181322 · Illusztrálta: Rátkai Kornél
>!
Jelenkor, Budapest, 2021
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635181315 · Illusztrálta: Rátkai Kornél
>!
Móra, Budapest, 2014
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631196429 · Illusztrálta: Keresztes Dóra

5 további kiadás


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Csatang · Csupánc · Félőlény · Irodaszörny · Porhany · Rakonc

Helyszínek népszerűség szerint

Kiserdő


Kedvencelte 50

Most olvassa 3

Várólistára tette 156

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Rituga P>!
Békés Pál: A Félőlény

Ezt a könyvet talán soha nem olvastam volna el, ha nem ez lenne idén kötelező olvasmány a kisfiamnak. És milyen sokat veszítettem volna vele. Ez a mese úgy gondolom felnőtteknek legalább olyan fontos, mint a gyerekeknek. Minden benne van a bennünk és körülöttünk ólálkodó szörnyekről, a félelmeinkről, a szeretet erejéről és a belőlünk fakadó szabadság erejéről. Biztosan kézbe fogom még venni.

Jagika P>!
Békés Pál: A Félőlény

spoiler
Egyszerű, de mégis zseniális az író szójátéka, de nemcsak erről van szó. A regény egyszerre mese és bölcsesség, pszichológia és történelem. Ez utóbbi a diktatúrák kialakulásának egyszerű formáját mutatja be, de mégis megvan a párhuzam. Arról nem is beszélve, hogy a szörnyeinkkel minden életkorban meg kell küzdenünk; épp ezért minden korosztálynak lehetne kötelező ez az olvasmány…

gabiica P>!
Békés Pál: A Félőlény

Nem is gondoltam, hogy ilyen jó lesz. Nem hallottam még korábban semmit a történetről, és szégyellem, de Békés Pálról sem, legnagyobb sajnálatomra.
Nagyon élvezhető, kellemesen humoros, tartalmas mese volt, tanulsággal átszőve, amire érdemes odafigyelni.
Úgy gondolom, hogy a legtöbb olvasó azonosulni tud a cselekménnyel, hiszen ez lényegében egy mesébe öntött valóságtörténet félelemről és szorongásról. Egyaránt lehet érdekes felnőtteknek és gyerekeknek is.

Simiréka I>!
Békés Pál: A Félőlény

A Félőlény számomra az egyik legszebben, legmívesebben megírt magyar meseregény. Nem tudok betelni Békés Pál szöveggombolyításával, azzal, ahogy belesodor minket, olvasókat a történetbe, és látszólag az ötéves fiam is így van ezzel. Úgy hallgatta végig estéről estére a fejezeteket, hogy tele volt izgatottsággal, ámulattal, ott bujkált a szemében az a csoda, amit akkor szoktam látni, ha valami elvarázsolja, messze röpíti, amikor behálózza egy új, gyönyörűen megírt történet.
Sajnos az illusztrációk nem igazán lopták be magukat a szívünkbe.

2 hozzászólás
Futóhomok>!
Békés Pál: A Félőlény

Már magam sem tudom, melyik Merítés hívta fel a figyelmemet erre a gyöngyszemre. Finom nyelvi humorral átszőtt komoly mese ez, közben meg kompakt lélekrajz. És igazi molykönyv. Mert aki errefelé kóboról (khm… rendszeresen megpihen napi egy stb. órára a molypázsiton:), az rajong a történetekért és hisz a történetmondás csodájában. Szóval nekünk a Félőlény Kiserdeje igazán otthonos hely. Majd meglátjátok!
Gyerekeknek önálló olvasásra kb. 10 éves kortól ajánlom.

5 hozzászólás
sophie P>!
Békés Pál: A Félőlény

Van a Kiserdő, benne néhány kedves figura, többek közt – és elsősorban – a Félőlény. Helyezzük mindezt a hétköznapokba, egy olyan városba/országba, amelyben például hernyótalpas, savószemű köcsögfejek és egyéb rusmányok, valamint kukkoló berregények járnak-kelnek. Meg az Irodaszörny. Engedjük meg a fentebb nevezett figuráknak, hogy saját látómezejükből tekintgessenek kifelé, és kész is a kiváló mese. Mesejáték alapanyag inkább. Lehet kidomborítani belőle az alkalomnak megfelelő részeket. A vicces nevű, kinézetű és beszédű hősöket, ha a gyerekeknek szánjuk, és az alapigazságokat és alapproblémákat szemléltető történéseket és áthallásokat, ha a felnőttebb észre apellálnánk inkább. Így is úgy is groteszk, nekem volt kedvem nevetni rajta, pedig mintha volna mit magamra vennem belőle, hiába 25 éve íródott.

>!
Móra, Budapest, 1991
94 oldal · ISBN: 9631166996
Citrompor P>!
Békés Pál: A Félőlény

Azóta kíváncsi voltam erre a mesére, mióta olvastam @bagie lelkes értékelését. Lassan csak sorra is került nálam. :)

Nem csalódtam benne. A történet olvasható terápiás meseként, metaforaként, gyerekeket bátorító tanmeseként, de a felnőttek is találhatnak benne számos, elvonatkoztatható és megszívlelendő gondolatot.

Kinek ne volnának az életében külső és belső szörnyei*, amelyeket legszívesebben talán a szőnyeg alá seperne, majd egy ígéretekkel teli mesés könyvespolc mögé bújna, hogy ne kelljen vele szembesülniük? Megkockáztatom: mindannyiukban lakik mélyen egy félőlény. Azonban csak rajtunk múlik, hogy megküzdünk-e a szörnyeinkkel, hiszen mást nem veszíthetünk, csak a félelmünket.

„(…) szörnnyé válni könnyű. Nagyon könnyű. Nem lenni szörnnyé: az a nehéz.”

Próbáljunk meg nem szörnnyé válni. Részemről: nem szeretnék „irodaszörny” lenni, akit a „vizsgabarlang” fülledt és nyomasztó levegője fojtogat. Szeretném, ha egy kicsit mindig gyerek maradhatnék, aki hisz a mesék boldog végkifejletében, per definitionem: élőlény szeretnék lenni. Itt a vége, fuss el véle!

* http://moly.hu/idezetek/651600

2 hozzászólás
Goofry>!
Békés Pál: A Félőlény

Közjáték:

Két hétköznapi tégla ül a vaksötét pince legbelső traktusának legmélyén:
az Egyik: – Maga is fél?
a Másik: – Nem, én egész vagyok.

Kérem, én a rettentő történetek tudója által, még ha egy mégoly békés eljárásmóddal is, de egyértelműen palira lettem véve. Ennek a sztorinak ugyanis csak a fele mese. De nem egyedi eset ez. Hisz tudva való, hogy legyen bármiféle populésön merítésünk trágya (ökhm, begvok fázva) téglára szörnyre lelni rémkönnyű meló. Még az a szerencse, hogy van játék és van rege… (zsziche) Egészségemre! :-)

6 hozzászólás
sztimi53>!
Békés Pál: A Félőlény

Rejtő mondá: Csak az nem fél, akinek nincs fantáziája. A félőlény annyira retteg, hogy elfelejt megjelenni az első fejezetekben. Rémmé válni rémes. Szörnyek vesznek körül bennünket, bennünk is szörnyek laknak, nem is nehéz előhivni őket. Itt a mese tanulsága: Nem lenni szörnnyé: az a nehéz…
Akarom hinni, hogy a mesék igazak, hogy a jó legyőzi a rosszat és hiába égnek el a könyvek, a történetek megmaradnak. Nekünk. Élőlényeknek.

Angele>!
Békés Pál: A Félőlény

Remek, zseniális, csodálatos, nagyszerű.
Hogy én ezt miért nem olvastam eddig, amikor a Kétbalkezes varázsló is a kedvencem volt kisgyermek koromban?
„A Félőlény pedig folytatta a mesét, az új történetet. Arról szólt, miként akarták a szörnyek szörnnyé tenni a Félőlényt, és miként buktak bele. És arról, miként lett a Félőlényből egyszer és mindenkorra: Élőlény.”

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

gkmarcsi>!

Fölösleges rémüldözni,
gyere velünk rém-üldözni!

17. oldal

3 hozzászólás
Anó>!

A szörnyek szörnyen ostobák, nekem elhihetitek. Nem tudják, hogy hiába égették el a könyvtárat, a történetek attól még megmaradnak. És amíg vannak történetek, a szörnyeket legyőzik bennük. És amíg legyőzik őket a mesében, addig van esély rá, hogy legyőzzék őket a valóságban is.

Kapcsolódó szócikkek: szörny
cassiesdream>!

Az odú tágas volt. És téres. Mégis zegzugos. Lakhelynek a legalkalmasabb. Ahány helyiség, szeglet, sarok, sut, mindmegannyi mennyezetig rakva könyvvel. Csodás regék, románcok, mesék, mondák, legendák, poros, régi fóliánsok és vadonatúj sziporkázó képeskönyvek; avítt bőrkötések és tükörfényes borítókba burkolt remekművek sorjáztak a polcokon és az ágyak alatt, mivelhogy könyvek bújtak ott is, meg a konyhaszekrényben, de még az ágyneműtartóban is – könyvek, könyvek mindenütt!

2. fejezet

cippo I>!

Rakonc fölpattant.
– Sajnálom, barátaim! Elég volt! Slussz-passz! Megyek!
A többiek elképedtek.
– Mégy? Hová?
– Jó kérdés – bólintott Rakonc, egy kockás koffert húzott elő a galagonyabokor tövéből, és mellé térdelt. – Nagyon jó. Érett, okos, remek kérdés. Nem is tudok válaszolni rá. Én ugyanis nem valahová megyek, hanem innen el. El!

5 hozzászólás
Rituga P>!

A poros papírosok közt aktakukacok hemzsegtek, kedélyesen csámcsogták az iratokat.

52. oldal

2 hozzászólás
s_l_m>!

– A világ a szörnyeké!
A Félőlény tudta, hogy sajnos igazat bőg, mégis mulatságosnak találta a kalimpáló, szőrös egyszeműt.
– Sose fogjuk tűrni, hogy ilyen incifinci Félőlények az utunkba álljanak!
Soha!
– Lehet, hogy az utatokba nem, de legalább közétek sem – hangzott szelíden. – És az is valami.

Miestas>!

– Mézes teát kellene innod; egyszerűen utolérhetetlen.
– Igen? – A lány máris följegyezte egy sáslevélre: mézes tea. – A bemóriám – panaszolta –, bindent föl kell írnom. Köszönöm a tanácsot. De előbb a bunka, aztán a gyógykezelés. Jöjjön előbb kínhalálod, bajd azután inhalálok.
Gondosan megtörölgette orrát egy tavirózsalevéllel, és széles ívben megcsóválta a lángot, melynek libegő lobogását a Félőlény még mindig bamba bűvöletben követte.
– Bunkamódszerem a következő – kezdte a Lidérc most már meglehetősen hivatalosan. – Én csábosan villódzom előtted, te pedig jössz, jössz, jössz, rávezetlek az ingoványra, ahol szépen süllyedni kezdesz, és akkor már hiába kapálódzol, úgy eltűnsz benne, bint a rém a rumban!

85. oldal

Anó>!

Ám a legeslegjobban mégis a könyveket szerette. Pompás könyvtárának híre még a távoli kiserdőkbe is eljutott, s aki csak áthaladt a tisztáson, könyvvel kedveskedett neki.

1 hozzászólás
s_l_m>!

– Ha mondanál valami jó hírt, akár csak egy egészen icike-picikét.
Csatang a fejét csóválta, és széttárta a karját.
– Sajnos nem tudok. Éppenséggel rossz hírrel érkeztem hozzátok. Mondhatnám, a legrosszabbal – jelentőségteljesen végignézett a kis csapaton. – Barátaim! Ebek harmincadján a világ. Ez itt az utolsó
Kiserdő. Be-bekukkantanak hozzátok is a rémek, de még nem laknak itt!
Egyedül ti maradtatok meg szörnymentesnek. Ám ami a legszomorúbb: már ti sem sokáig.
Azzal elmesélte, mit látott a Kiserdő határában, míg hazafelé baktatott. A réteken hernyótalpas, savószínű köcsögfejek, a csalitosban rusmányok hempergőztek. A közeli pagonyban meg egy századnyi triplatokájú vahordály állomásozott. És látszott rajtuk: e válogatott harci rémek ugrásra készek, és valamennyien csak a jelre várnak.
A Kiserdő-lakók egy ütemre reszkettek.
– És tudjátok-e, miért nem támadtak eddig?
Gyanakvó, riadt érdeklődéssel sereglettek köré. Csatang fontoskodva előrehajolt, és egyenesen a Félőlényre meredt, hegyes orrával majd fölnyársalta.
– A könyvtárad miatt.

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
Morn>!

Szörnyen nehéz szörnnyé válni, de megéri, s hogy megérte, meglátja, ha megéri!

70. oldal, Kilencedik fejezet (Móra, 2010)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon
Rob Harrell: Zarf élete – Támadnak a vérmenyétek
Cressida Cowell: Így lopd el egy sárkány kardját
Geronimo Stilton: A nagy dinoszauruszverseny
Erich Kästner: Május 35.
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora
Philip Pullman: Karlstein gróf
Jeney Zoltán: Rév Fülöp