A ​kutya, akit Bozzi úrnak hívtak 12 csillagozás

Békeffi István: A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Vannak-e még csodák? Ha nincsenek, mi lesz egy szegény lánnyal, aki hiába várja egy harácsoló ügyvédtől örökségét, és közben vakon szerelmes egy gátlástalan hozományvadász szépfiúba? Mi lesz egy ócska New York-i ház lakóival, akik az otthoni nyomor elől menekültek ide Olaszországból, és járják a beilleszkedés első, kilátástalanul nehéz lépéseit? Mi lesz egy szegény, becsületes fiúval, aki naponta tehetetlenül látja, hogy gazdája, az ügyvéd el akarja sikkasztani a lány pénzét, és ki akarja lakoltatni a fizetni nem tudókat? Békeffi István mesevilágában azonban kutya lehet az embertelen emberből ,és újra emberré válhat az emberséges kutya. A könyvből készült zenés színdarabot nálunk is játszották az Operettszínházban, innen vettük a kötet képeit. A címszerepet Latinovits Zoltán alakította. Ez volt az utolsó szerepe.

>!
Móra, Budapest, 1980
164 oldal · ISBN: 9631120945

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
ervinke73
Békeffi István: A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak

Rengeteg könyvet olvasunk, sok esetben rafináltnál rafináltabb történeteket, ill. irodalmi megoldásokat. Pedig a dolgok egyszerűek, talán még a csodák is! Irodalomórára ezt a könyvet is, könyörgöm!

>!
nyolcadikutas
Békeffi István: A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak

Olyan könyv ez, amit minden írni és olvasni tudóval elolvastatnék. Könnyed tanmese az emberi alapértékekről teljesen pozitív végkicsengéssel. A kezembe került könyvben lévő színházi előadás képeinek alapján, sajnálom, hogy Latinovits Zoltánt nem láthattam eme utolsó szerepében. Talán felvételről… valahol…

>!
mohapapa I
Békeffi István: A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak

Erről még csak egy valaki írt, és ő is egy éve? Olvassátok el, csodálatos történet!
Mondjuk annak örülök, hogy Verebes a könyvben nem lélegzőművészkedik, mert azt nem viselném el… :-)

>!
Black_Venus P
Békeffi István: A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak

Kicsit nehezen tudom hová tenni a sztorit… első blikkre azt mondanám: most, hogy befejeztem, jöjjön ellensúlyozásként Bulgakovtól a Kutyaszív.

Ugyanakkor egy nagyon olaszos hangulatú, ( lepedők lengenek a szélben, a cukrásznénak kövérkés fehér kis kacsója van, a kisfiú édes és önzetlenül jó, de mindig maszatos, az emberek néha veszekszenek, de azért szeretik egymást, a Madonna szobránál mindig ég a gyertya, és igazából soha nem történik semmi különös, de mindig zajlik az élet ), kortalan és bájos történet, amelyben tk. minden szereplő pozitív, még az is, aki gonosznak tűnik. Csak még nem tudja magáról, hogy ő is jó. Vagy valami ilyesmi…. Üdítő. :)


Népszerű idézetek

>!
Leilaa

Hát szóval ezt a szeretet – gondolja a kutya, és könnyes lesz a szeme, és alázattal csóválja a farkát. Hogy vár valakit az ember, és nem törődik semmi mással, a saját életével sem törődik, csak vár valakit, aki nem is biztos, hogy jönni fog.

79

>!
Leilaa

Hiszen a szeretet fájdalmas és nyomorúságos betegség! És rabság, szomorúság, alázat, megsemmisülés…

79

>!
Brigitta_Szöllősi

Szóval ez a szeretet – gondolja a kutya, és könnyes lesz a szeme, és alázattal csóválja a farkát. Hogy vár valakit az ember, és nem törődik semmi mással, a saját életével sem törődik, csak vár valakit, aki nem is biztos, hogy jönni fog.

79. oldal

>!
Ross P

Persze, ezek csak jelentéktelen, mindennapi csodák voltak, de ők tudták, hogy az élet maga is csoda, és sok-sok csoda kell naponta, hogy az ember életben is maradjon, és néha még édes, vidám kis csodák is, hogy érdemes legyen élni. És jókedvűek voltak, mert tudták, hogy van egy végső, nagy igazság, amiben bízniuk lehet. És tudták, hogy a jóságot megjutalmazzák valahol, hát ravaszul lesték az alkalmat, hogy jót tehessenek, és utána napokig vidám reménykedésben éltek.

>!
Ross P

Mitől lesz valakiből gonosz ember? Miért? Hiszen azt a bolond is ki tudja számítani, hogy a jó ember élete szebb és derűsebb. Talán nem tehet róla. Lehet, hogy ez szervi betegség, bizonyos mirigyek szabálytalan működése, pár injekcióval az egészet el lehetne mulasztani, ha az orvosok az élettel is törődnének egy kicsit, nem csak a halál ellen küzdenének hasztalanul.

>!
Ross P

– Ezen kár vitatkozni, ügyvéd úr. Hiszen nem is szólnék, ami történt, azon már úgyse tudunk változtatni. Ön kutyává változott, mert soha meg se próbált ember lenni. Embernek lenni elég sok kötelezettséget jelent az emberekkel és az Örökkévalóval szemben. Elég nehéz embernek lenni, úgyhogy sokan meg se kísérlik. Élnek tovább olyan állatként, amivé elvarázsolódtak, ha nem is így szemmel láthatóan. Élnek kutyákként, disznókként, farkasokként… Hát csak azért szólok most, mert látom, az ügyvéd úr is úgy csinál, mintha semmi se történt volna.

>!
Ross P

Olyan éles fájdalom hasít a szívébe, hogy le kell ülnie. Mi ez? Hiszen a szeretet fáj! Hát bolondok az emberek? Hát mért mondják, hogy a szeretet jó? Hiszen ez csupa fájdalom, aggodalom, szorongás! Aki nem tudja, mi a szeretet, annak semmi gondja, vidáman él, és fütyül a világra. Tökéletesen szabad, aki nem szeret senkit és felelőtlen, azt csinál, amit akar, amit éppen kellemesnek talál, és nem vár senkit, nem lopja az időt ilyesmivel, ilyen fájdalmat és szorongást pedig csak akkor érez, ha elrontja a gyomrát. Hiszen a szeretet fájdalmas és nyomorúságos betegség! És rabság, szomorúság, alázat, megsemmisülés…

>!
Ross P

Mert rájött egy este, amikor sokáig nem tudott elaludni. Egyszerre világos lett előtte. Felismert valamit, ami olyan egyszerű, mint általában az alapvető nagy felismerések. Rájött, hogy a dolgok lényegükben csak kétfélék lehetnek: jó szagúak és rossz szagúak. Az emberek még tudnak ilyen és olyan tulajdonságokat, ismernek árnyalatokat is közöttük, és lehet velük vitatkozni is. A kutya véleménye határozott és végleges.

>!
Ross P

Mi lesz a világból, ha mindig a gonoszság lesz mindenre elszánt és tevékeny, a jóság pedig mosolyog szelíden, tétován? A lélek mélyén él a remény, hogy egyszer így is győzni fog, fegyvertelenül és mosolyogva. De válságos percekben mégis megnyugtató, ha a jóság is önvédelemre gondol, és rátér az atomfegyverek szériagyártására.

>!
Ross P

A kutya fáradtan leroskad. Itt ugyanis minden céltalan. Most gondolkozzunk egy kicsit az ügyvéd fejével – mondja magában a kutya. Rendben van, ebzárlat van, ezt elismerem. Kint van a plakát. Az embert, aki póráz nélkül, szájkosár nélkül utcára engedi a kutyáját, szintén megbüntetik. De csak valami kis pénzbírságra. Pedig ő olvashatta a plakátot, és ismeri a büntető rendszabályokat. A kutyák nem tudják elolvasni a plakátot, legalábbis nem mindegyik. És azokat halálra ítélik. Milyen jellegzetesen emberi ez a kegyetlen és ordenáré igazságtalanság! Ismerjük el, vannak veszett kutyák is, megharaphatnak valakit, és így veszélyt jelentenek az emberekre nézve. Rendben van, el kell fogni a kutyát az utcán, megvizsgálni egészséges-e. De közben gondolni kell arra is, hogy milyen veszélyes emberek szaladgálnak az utcán szabadlábon. Gyakran autón járnak, ma már repülőgépen is, miáltal veszélyességi zónájuk határtalan lett. Ugyan milyen veszélyt jelent egy kóbor kutya az emberekre nézve egy veszett katonához, vagy politikushoz képest?


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Dolák-Saly Róbert: Én vagyok a kedvenc állatom
Winkler Róbert: Kutyaszorító
Magos Judit: Demény bölcsességei
Magos Judit: Demény – Most én ugatok
Budavári-Berni Artúr: Artúrkönyv
Magos Judit: Demény – Kóbor kalandjaim
Kaszás György – Elek Lívia: Amit a kutyákról feltétlenül tudni kell
Rangáné Lovas Ágnes: Hoppá, baba született!