A ​kert konyhája 15 csillagozás

Négy évszak ehető növényei receptekkel
Beh Mariann: A kert konyhája

Beh Mariann, a Bazsalikomos kert megálmodójaként ismert kertészmérnök, gyerekkora óta a természetben érzi magát igazán otthon. Kertjében egyedülálló módon kezdte el megmutatni a fűszer- és gyógynövények, vadon termő ehető növények és ehető virágok felhasználásának sokszínűségét.
Kedvenc növényeit Szendeff Lőrinc fotós örökítette meg, akinek köszönhetően különleges képi világ született. Mariann mesél az ehető növények termesztéséről, gyűjtéséről, feldolgozásáról, ír saját pestójáról, herbateáiról, és megosztja a négy évszak alapanyagaiból készült 48 receptjét is.

Tartalomjegyzék

>!
Boook, Budapest, 2021
232 oldal · ISBN: 9786155417412 · Illusztrálta: Szendeff Lőrinc, Vass Nóra
>!
Boook, Budapest, 2018
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155417412

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 99

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Annamarie P>!
Beh Mariann: A kert konyhája

Beh Mariann: A kert konyhája Négy évszak ehető növényei receptekkel

Lehet rám hatni a szépséggel, és ez a könyv egy esztétikai élmény.

Méretét tekintve is megköveteli, hogy otthon, egy kényelmes fotelba bevackolódva olvassuk. A kötetet kinyitva egyszerre jelenik meg tél és nyár, ősz és tavasz, egy varázsütésre a természet maga költözik szobánkba. A kert konyhája először a fűszernövények ártatlan kis zöldjével bólingat be, majd egyre merészebb utakra tévedünk Beh Mariann kezét fogva. Hiszen nem állhatunk meg a borsikafű, a bazsalikom vagy a lestyán üdeségénél, a kertkaput elhagyva a vadon növényeit is becsempészhetjük Hestia asztalára. A csalán vagy a medvehagyma fogyaszthatóságáról talán már sokunk hallott, de a merészebb vállalkozók a réti herét, a tyúkhúrt és a pásztortáska enyhén csípős, tündéri, szív alakú levélkéit is étkül vehetik. S ha ez nem volt elég, akkor együnk virágokat. Már sok-sok évvel ezelőtt olvastam Petrik Adrien könyvében (talán a Hideg szóda élvezete kötetben), hogy mely virágokkal bolondíthatjuk meg salátáinkat például. Bevallom azóta sem került közelebb hozzám a gondolat, hogy virágot egyek, de aki esetleg belevágna ebbe, annak eligazítást ad az „Ehető virágok” című fejezet. Van itt ibolya, hárs, akác és búzavirág is, sőt még szeretett napraforgóm szirmai is húsételek és köretek díszeként végzi. No de mit készíthetünk ezekből a természeti csodákból?

A kötet második része a növények feldolgozásával foglalkozik: a begyűjtéssel, szárítással majd jönnek a receptek. Az ételek előállításánál néhol jelentősebb szerepet kapnak ezek, de van, hogy csak szórásként, díszítő elemként színesítik a fogásokat. Mindenki annyit vállal be, amennyi számára még elviselhető. A virágszirmokba hempergetett túrós-sajtgolyók izgalmasan néznek ki, leginkább úgy, mintha egy kisgyermek készítette volna, mondjuk anyák napjára. Bizony kell egy kis vállalkozószellem némelyik alkotás elkészítéséhez, de a szerző nem is ígér mást, csak egy kalandot, ízlelőbimbónak és szemnek. Az itt következő receptek évszak szerint vannak lebontva, hogy éppen mely növények vannak terítéken. Levesek, főzelékek, saláták, édességek és ínycsiklandozó italok is meghódításra várnak. Egyébként már az ételek címe is hívogató; a narancsos hársfavirágszörp akár tündérek eledele is lehet, akárcsak a rozmaringos mézeskalács. De húsételek is vannak a repertoárban, így a kísérletezőkedvűek elkészíthetik a fűszeres bodzaszószt húsgolyóval, vagy a grillezett karajt szivárványsalátával. Esetleg karaj nélkül is menni fog! Tény, hogy a bemutatott receptek főként húsmentesek.

Csodálatos fotók hozzák meg az olvasó kedvét a kreativitás konyhai kiéléséhez. Sajnos egy hiba is csúszott a kötetbe, a turbolya bemutatásához tartozó fotó véleményem szerint salátaboglárkát ábrázol. Ez annál is aggályosabb, mert a turbolyának van egy hozzá igencsak hasonlatos mérgező testvérkéje a foltos bürök, valamint a salátaboglárka is könnyen összetéveszthető a réti boglárkával, ami szintén nem javasolt fogyasztásra, és maga a szerző is javasolja, hogy alaposan nézzünk utána, hány aranysárga szirmocskája is van a begyűjtött virágnak.

Sajnos az általam vadturbolyának vélt növényt én sem mertem leszedni a hétvégi kirándulásomkor, de a bodzavirágból vagányan megszedtem kosaramat és ma már ittam is a hűs itókából. Tárkonyecetet, gyógyteákat, bodzaitalt és medvehagymás túrókrémet, illetve petrezselymest is készítettem már az inspiráló sorokat olvasva.

A csodás kötetet véleményem szerint kitűnő ajándékul szolgálhat!
https://annamarie-irkal.blogspot.com/2021/06/beh-marian…

6 hozzászólás
KönyvParfé>!
Beh Mariann: A kert konyhája

Beh Mariann: A kert konyhája Négy évszak ehető növényei receptekkel

Néha eljátszadozom a gondolattal, hogy vajon gyermekkorunk kedvelt mesehősei milyen életet élnének napjainkban? A Kockásfülű nyúl bizonyára a helikopteres mentőknél kapna állást, hiszen propellernek használt hosszú fülei segítségével könnyedén szeli az eget, így hihetetlen gyorsan képes segíteni a bajba jutott embereken. Szerintem Pom Pom a Fővárosi Nagycirkuszban dolgozna illuzionistaként, és bámulatos sebességgel alakulna át szőrpamaccsá, parókává, egyujjas kifordított bundakesztyűvé, szobafestőpemzlivé, vagy papucs orrán pamutbojttá. A Süsüből ismert Sárkányfűárus, minden bizonnyal egy menő éttermet vezetne, tele ínycsiklandozó ételekkel, melyek a természetben fellelhető növények hihetetlen sokszínűségét hivatottak bemutatni. És ha csak egy kis esze van, Beh Mariannt fogadja fel séfnek! Igen, úgy gondolom ő lenne a legjobb választás erre a feladatra. Boszorkányos ügyességgel készítene ízletes ételeket, melynek friss fűszereit az általa művelt kert növényei adnák. Mmmm, érzem is a fenséges illatokat!
Bővebben: https://konyvparfe.blog.hu/2019/05/30/beh_mariann_a_ker…

Baráth_Zsuzsanna P>!
Beh Mariann: A kert konyhája

Beh Mariann: A kert konyhája Négy évszak ehető növényei receptekkel

Már hosszú évek óta egy hatalmas kert kellős közepén lakom, de csak idén kezdtünk el komolyabban kertészkedni. Ennek eredményeként sikerült rácsodálkoznom arra, hogy milyen jó érzés saját termesztésű hagymát, paprikát, paradicsomot enni, teljesen más íze van, mint annak, amit a boltban lehet kapni. Szóval elkezdett rányílni a szemem a kert szépségeire, ezért nagyon kíváncsi lettem Beh Mariann könyvére, amelynek már a borítója is gyönyörű volt, és mivel rá szoktam nézni a Bazsalikomos kert nevű online felületére, nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok, de végül teljesen belehabarodtam abba az íz- és színorgiába, amely az oldalakon fogadott. Mert azon túl egy vizuális élménycunami zúdul az olvasóra, olyan ízkombinációkra is rácsodálkozhat, amelyekre korábban biztosan nem. Kávémániásként természetesen a levendulás latte lett a legnagyobb kedvencem a könyvben található receptek közül, de rengeteg jobbnál jobb ötlettel találkoztam, sőt, még ahhoz is megjött a kedvem, hogy próbát tegyek az ehető virágokkal. Na de nem csak receptek zseniálisak, hanem egy remek növényhatározó is helyet kapott ebben a gyönyörű kiadványban. Mivel elég gyakran konyhatündérkedem, a különféle fűszerek nagy részét eddig is ismertem, csakhogy szárított formában használtam őket eddig, így jó néhány esetben sikerült rácsodálkoznom arra, hogy milyen fantasztikusan festenek szárítás előtti formájukban. Továbbá azon is leesett az állam, hogy mennyire fel tudnak dobni egy-egy ételt vagy italt a teljesen hétköznapi növények, bár én konzervatív lány lévén még erősen barátkozom a csalános palacsinta gondolatával, kétségkívül nagyon jól néz ki, azért a kipróbálásához kell még egy kis bátorságot gyűjtenem. Nagy szakácskönyvgyűjtő vagyok, de ez a darab különösen megérintett, nagyon hangulatos és egyszerűen gyönyörű kiadvány, alig várom, hogy minél előbb kipróbáljam a benne található különleges receptúrákat.
A teljes kritika itt olvasható:
https://jusandcalzone.blog.hu/2019/08/31/konyvajanlo_be…

agnesasszony P>!
Beh Mariann: A kert konyhája

Beh Mariann: A kert konyhája Négy évszak ehető növényei receptekkel

Nagyon régóta szerettem volna megszerezni ezt a könyvet, mert gyógyíthatatlan fűszer- és gyógynövény mániában szenvedek. Szerencsére nem is csalódtam, nekem az egyik bibliám lesz ez a könyv.
Először is a külcsín: imádom a régies hatású kötést, ami fényképen nem is tűnt fel. A képek, a szerkesztés is igazán profi, öröm kézbe venni.
A részletes leírásoknak köszönhetően rengeteg új információhoz jutottam a fűszernövények ültetésével, gondozásával kapcsolatban is, ami még egy ilyen fanatikusnak is jól jön. A szüreteléshez, feldolgozáshoz is hasznos tippeket olvastam, a receptek közül pedig jó párat ki fogok próbálni.
Szerintem érdemes volt beszerezni, és biztosan sokat fogom még forgatni a jövőben is.

Morgiana >!
Beh Mariann: A kert konyhája

Beh Mariann: A kert konyhája Négy évszak ehető növényei receptekkel

Nagyon szép kinézetű szakácskönyv, szépen megkomponált képekkel, öröm forgatni.
Sok hasznos tanácsot ad, hogyan és mire használjunk különböző fűszernövényeket, hogyan termesszük őket, hogyan ízesíthetünk vele különféle ételeket, italokat.
A receptek évszakok szerinti tematikában vannak elrendezve, találtam pár izgalmasat, amit a későbbiekben el szeretnék készíteni, mint Petrezselymes metélt spárgával és kecskesajttal vagy Rozmaringos-meggyes pite és társai…izgalmas, hogy a fűszernövényekkel mennyi új ízvilágot lehet az ételekbe csempészni.

b_edina>!
Beh Mariann: A kert konyhája

Beh Mariann: A kert konyhája Négy évszak ehető növényei receptekkel

Ha valaki azt mondja nekem egy-két éve, hogy hatalmas lelkesedéssel fogok fogadni egy ilyen könyvet ajándékba, hát valószínűleg körberöhögöm. Valószínűleg mások is így vannak ezzel, mivel itt a molyos értékelések között is kb csak olyanok vannak, akik recenziós példányként olvasták – de nem baj, mert így enyém a lehetőség, hogy olyan embereket is megnyerjek ennek a könyvnek, akik szerelemből olvasnák.
Mert az mindig túlzás és csöpögős érzékenykedés nélkül állítható, hogy ez a könyv szerelemből íródott: a kert iránti szeretetből. Ez sugárzik minden lapról, kellemes, meleg fénnyel, így hozva létre egy olyan könyvet, melyet akkor is jó érzés lapozgatni, ha éppen semmi célunk vele. Pedig egyébként lehet vele bőven, a szívmelengető személyes történetek és meglátások mellett tele van nagyon hasznos információkkal – ennek köszönhető az is, hogy a kedves párom már rögtön meg is bánta az ajándékozást, és amikor már a huszadik érdekes tény olvastam fel neki, imígyen szólott: „Soha többet nem kapsz ismeretterjesztő könyvet.” Hát na.
Egy szó mint száz, rettentő hasznos egy könyv ez; például mindig zsörtölődtem, hogy miért nincs az irodában soha értelmes gyógytea (tudom, tea-imádóknak blaszfémia, de egyedül a gyógynövényes teákat szeretem inni – a többitől megfájdul a hasam), de az például eszembe se jutott, hogy fogjam magam, és otthon a fűszertartóban magányoskodó rozmaringra ráöntsem a forró vizet. Pedig egyrészt remek móka várni, hogy a forró víz kivonja belőle a vitaminokat és egyéb anyagokat, miközben csodálatos illatok szállnak fel a bögréből, másrészt csodás érzi utána lekuporodni valahova azzal a bögrével, nem utolsósorban pedig ha okosan választja meg az ember, miből készíti, még jót is tesz vele magának. Márpedig Beh Mariann útmutatásai alapján nem nehéz okosan választani.
Úgyhogy számomra már emiatt a felfedezés miatt is megérte ez a kötet, még akkor is, ha fájóan rossz időpontban születtem kertészkedés szempontjából, és a legtöbb olvasott tippet-tudást már nem tudom idén hazsnosítani. Bár olvasmányom utóhatásaként otthonjártamban begyűjtöttem egy vödörnyi csipkebogyót teának, és elcipeltem mérsékelten lelkes apámat gombászni. A receptekből sajnos még nem volt alkalmam kipróbálni egyet sem, de látszik rajtuk, hogy családos nő eszelte ki őket, aki ugyan szeret időt tölteni a konyhában, viszont nincs lehetősége egész nap ott tevékenykedni – javarészt egyszerűek, jól vairálhatóak évszaktól vagy akár étkezéstől függően is, és mind olyan, hogy könnyen a saját szánk ízére szabhatjuk.
Egyszóval ajánlom, na. Ajándékkönyvként tökéletes lehet, szinte beleillik az „ajándékozz élményt” kategóriába.

Aemitta>!
Beh Mariann: A kert konyhája

Beh Mariann: A kert konyhája Négy évszak ehető növényei receptekkel

Zseniális könyv, egyszerűen imádom! Átérződik a kert, és a növények szeretete. Nem csak a klasszikus fűszernövények, hanem az újra felfedezett „vadabb”, „rétiesebb” növények is helyet foglalnak benne. Még nem próbáltam a babérteát, de miért is ne? Levendulás latte? Már régóta keresem a megfelelő receptet. Rengeteg izgalmas új ötletet fedeztem fel a könyvben. A ételek közül nem egy felcsigázott – plusz pont hogy egyszerűbb receptek is fellelhetők, hétköznapi alapanyagokból. Már csak a gyönyörű képek miatt is érdemes lapozgatni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve
Pelle Józsefné: Nem boszorkányság!
Pataki Mária – Molnár Anna – Kelemen Zsuzsa: Korszerű háztartás – kellemes otthon
Erdélyi Lajosné: Házi tartósítás és fagyasztás
Sulyok Katalin – Siklós László: Vetéstől a tálalásig
Radics László: Ételek erdő, mező növényeiből
St. Hilaire Jozéfa: Képes pesti szakácskönyv
Komsa Anna: Szakácskönyv
Boruzs Jánosné: Zöldségek házi tartósítása