A ​kék melleken túl 11 csillagozás

Bede Zsuzsanna – Standovár Júlia: A kék melleken túl

A Kék Melleken Túl könyv projekt egy anya-lánya, illetve szexuálpszichológus és fotográfus párbeszéde a szexről, szexualitásról és párkapcsolatokról. A felvetett témák személyes és szakmai nézőpontból is megjelennek, amit színesít az elbeszélők korosztályos különbsége és köztük húzódó Budapest-New York tengely. szabadon, változatos és játékos vizuális nyelvvel reagálnak a szövegekre.

>!
Bedestan, 2020
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150094120

Enciklopédia 2


Most olvassa 5

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csucsorka I>!
Bede Zsuzsanna – Standovár Júlia: A kék melleken túl

Bede Zsuzsanna (szexuálpszichológus) és Standovár Júlia (fotográfus) anya-lánya páros szinte minden kérdést feltesznek ebben a könyvben, ami a szexszel kapcsolatban felmerülhet – válaszokat nem adnak, beszélgetnek, és erre a beszélgetésre az olvasó is hivatalos.

Minden egyes oldal alján ott virít egy kérdés – hol mélyebbek, hol bájosan felszínesek, mintha csak megágyaznának egy bevállalósabbnak; attól függ, épp merre vezet minket az adott fejezet. A skála elég széles: a monogám kapcsolat, életen át tartó hűség kérdéseitől csak egy lapozásnyira várnak a fétiseket boncolgatók, aztán hirtelen megint már „csak” a csókolózásról beszélgetünk.

Ezekre a kérdésekre (több, mint 200-ra!) akár a kötet hátuljában üresen hagyott kék lapokon is válaszolhatunk.

Jó lenne, ha ez a kötet sok párbeszédet indítana: önmagunkkal, a kedvesünkkel, szüleinkkel, barátainkkal – érzékeny korban vagy felnőttként, visszafelé haladva. A Kék melleken túl olyan kérdéseket kínál ezekhez a párbeszédekhez, melyeket egy élet során mindenkinek érdemes átgondolnia, minimum önmagának feltennie.

Mircsi>!
Bede Zsuzsanna – Standovár Júlia: A kék melleken túl

Hát kevésbé váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, bár azt nem is tudom tulajdonképpen mit vártam. Meg azt se látom igazán, hogy a szerzők mit akartak ezzel a könyvvel.

Az biztos, hogy nem való a Balaton-parti olvasásra két okból sem. Az egyik, hogy az ember naptejes testével érintkezve megtapasztalhatja a kék mellek élményét, a másik meg, hogy azért vannak benne olyan képek, amibe akkoris belepirulok, ha egyedül vagyok, pláne akkor, ha még úgy is próbálom rejtegetni, hogy körülöttem lehetőleg ne lássák…:D (Pláne amúgy nem is akarok ilyen jellegű képeket nézegetni.)

Összességében volt benne pár elgondolkodtató dolog, meg érdekes magyarázat, és érdekesnek találtam az anya-lánya párbeszédet is, de valahol ez a melles dolog azért mégiscsak fura. A kék melles címet meg aki tudja, az magyarázza már meg nekem…

Ja, amúgy egyetértem @csucsorka-val, hogy sok a kérdés, a válasz meg annál kevesebb…:D Azt hittem, végre megtudom, hogy mi a helyzet ezzel a fétis dologgal, de nem tudtam meg. De az oldalak alján lévő kérdések tényleg erősek, sőt talán az legjobb része a könyvnek.

pillangóhatás>!
Bede Zsuzsanna – Standovár Júlia: A kék melleken túl

Végre egy ilyen könyv! Fogalmam sincs, hogy miért volt olyan sok idő az, mire elért hozzám, a lényeg, hogy mostantól mindenhol promózom, mert ez egy zseniális könyv!

Szerintem manapság baromi ritka, ha valaki teljeskörű szexuális felvilágosítást kap. Az meg az egészben a pláne, hogy egy hegységnyi tabu az egész és nemhogy tudatlanok sokan a témában, még kérdezni sem mernek, ami mégnagyobb bánat.
De itt van ez a két csodás és különleges nő, akik most segítettek kicsit 'felzáárkózni'.

Nagyon tetszett, hogy két teljesen eltérő korosztály reflektált egymás írására és bebizonyították, hogy a generációk között is lehet ezekről beszélgetni.


Népszerű idézetek

csucsorka I>!

halas fotók [a társkereső oldalakon]: Micsoda megkönnyebbülés, tudsz ételt biztosítani számomra. Akkor azt hiszem, el is indulok bogyókat gyűjtögetni.

51. oldal, Hal a hálón

1 hozzászólás
csucsorka I>!

A molesztálási ügy, mint egy orvosi ló, szinte minden oldalát megmutatja. Hiszen mi ez, ha nem magánéleti trauma? Az illető el meri-e mondani a szeretteinek,szüleinek, szerelmének? Megvan-e a bizalom ehhez? Oda mer-e menni a főnökéhez? Mint kiderült, sokan el is mondták a barátaiknak, hozzátartozóiknak vagy a pszichológusuknak. De miért nem álltak ki magukért a munkahelyen, a bíróságon? Ez már nagy mértékben függ a közhangulattól, a nőkkel, férfiakkal szembeni elvárásoktól, a nemi szerepek felfogásától és a politikától.
A migránsok megerőszakolják a feleségeinket, lányainkat. Ezt sulykolja a kormánypárti média. Ez tényleg borzalmas lenne, csak éppen nem ez a jellemző. Viszont, ha a molesztálást vezérigazgatók, főorvosok, egyetemi tanárok, rendezők követik el, pláne, ha férjek, akkor rögtön a nőket hibáztatják. Miért ültek be az autóba, miért vettek fel miniszoknyát? Miért bíztak meg a férfiakban?

67. oldal, A titok határán

csucsorka I>!

Vagyis az őszinteség pusztító is lehet, szakításhoz, váláshoz vezethet, de minimum egy életre falat emel két ember közé. Mindenáron védjük a kapcsolatunkat, vagy az őszinteség általános morális elvét kövessük? Egy jó ismerősömmel beszélgettünk erről a témáról. Nagy intenzitással hangoztatta, hogy egy kapcsolat nem létezik őszinteség nélkül. „Ha engem megcsalna a barátom, igenis elvárnám, hogy azonnal mondja el!” – „És mi történne ezután?” – kérdeztem. „Hát, abban a percben rúgnám ki két lábbal!” – „No, látod, a legtöbben ezért nem merik elmondani!” – válaszoltam. Bizonyos helyzetekben az emberek a kapcsolatot védik az elhallgatással. Persze, ha még fontos a kapcsolat. Néha az őszinteség arról árulkodik, hogy már nem érdekli az illetőt, a párja mit fog érezni, vagy mi lesz kettőjükkel.

71. oldal, A titok határán

csucsorka I>!

Magyarországon a hivatalos felfogás nem egyszerűen konzervatív, hanem száz évekkel visszamaradt. Ezt a felfogást próbálják átültetni a fejekbe az oktatás és a művészet segítségével, de a fejlődést hosszú távon nem lehet visszafordítani, még ha a magyar politikusok tesznek is ellene!

221. oldal, Nemi szerepek az ágyban - Kinek fáj többet a feje?

csucsorka I>!

Az évek során megtanultam, hogy nem lehetünk a szerelmünk, a férjünk, gyerekeink pszichológusa, mert csak elrontja a kapcsolatot. Igen, többet tudok a pácienseimről, mint a gyerekeimről. Amikor a fiatal páciensem arról beszél, hogy neki a legjobb barátnője az édesanyja, az anyai szívem irigykedik, de a pszichológusi szívem szomorkodik. Hagyni kell felnőni a lányainkat, fiainkat. Persze, ezt nagyon könnyű leírni, de milyen nehéz betartani!

10. oldal, Bevezetés

Mircsi>!

Ahogy Popper Péter pszichológus magyarázta: egy meghitt párkapcsolatban az évek során olyan közel tud kerülni a férj a feleségéhez, hogy ha hozzáér, és megsimogatja, olyan, mintha önmagát simogatná… A kapcsolat elején még fizikai és pszichés szempontból is távolság van a partnerek között. Viszont, ha kezd kialakulni a bizalom, megismerjük a másikat, közel kerülünk egymáshoz, csökken a titokzatosság, és csökkenhet a vágy is. Jól nézünk ki! A szerelem idején állandóan egymás közelségét keressük, de az intimitással csökken a szenvedély, az erotika? Az intimitással kialakul az egymásért érzett felelősség, az aggodalom is. A szexuális örömszerzés viszont önzés is. Ha a másikra figyelek, feladom magam és már nem leszek vonzó. A szerelem azzal kecsegtet, hogy megszünteti a magányosságunkat, de ezzel növeli a függőségünket is. Sok ember ezért fél a szerelem érzésétől. Fél, hogy megszűnik önmaga lenni, megszűnik az autonómiája. Egyszerre vágyunk valakihez tartozni, vágyunk meghitt közelségre, de szeretnénk a szexuális vágyat is megtartani. Az előbbi fejtegetésből kiderül, hogy a két dolog képes egymás ellen hatni. A szerelemhez közelség kell, a szenvedélyhez viszont távolság. Nem mindegy, hogy az egyén a távolságból eredő bizonytalanságot mennyire kées elviselni. A bizonytalanság növelheti a szorongást. Nagy kérdés, hogy meg tudjuk-e teremteni a közelség és távolság megfelelő arányát.

130-130. oldal

csucsorka I>!

Többek közt arról beszélnek [a Day One szervezet dolgozói], hogy mi a különbség a flört és a zaklatás között, vagy hogy milyen hatással van a gyerekre, ha ráerőltetnek dolgokat. Például, ha annak ellenére, hogy ez a gesztus kellemetlen számára, ezt mondják neki: Menj, öleld meg a nagybácsidat! – ami azt az üzenetet is közvetítheti, hogy a tisztelet egyik jele a fizikai kontaktus. Viszont a gyerek teste, és neki kell eldöntenie, hogy kivel szeretné megosztani.

30. oldal, Az, ami kézre áll, és az, ami nem

csucsorka I>!

A férfiak férfiúi énképének témájához hozzáfűznék még egy gondolatot: egy nőt évekig kielégíteni macsóság, sok nőt nem nagy kunszt.

137. oldal, A szexbe nem kell mindig belehalni

csucsorka I>!

Örök dilemma, mikor, mennyit és hogyan adagoljunk a sok információból, mikor lépünk be a gyerekeink intim szférájába, mikor tűnünk előttük közönyösnek, mikor fafejűnek. Hogy kímélhetnénk meg őket a fájdalmaktól, csalódásoktól? SEHOGY! De nem is szabad.

11. oldal, Bevezetés

csucsorka I>!

Köpni-nyelni nem tudtam, amikor az alsós Saci lányom az iskolatáska bepakolása közben megkérdezte: „Anyu, mi az a maszturbáció?” Pedig addig jó, amíg a gyerek kérdez! Muszáj foglalkozni ezzel a nagyon intim, szemérmes témával! A gyerek őszinte szakaszában, az óvodás-kisiskolás korban, vagy akár még korábban érdemes elkezdeni beszélgetni ezekről a dolgokról. Ilyenkor lehet kialakítani a bizalmat, amiből a kritikus kamaszkorban is megmarad valamennyi.

20. oldal, Az, ami kézre áll, és az, ami nem


Hasonló könyvek címkék alapján

Hevesi Krisztina: TikTok titkok
Hevesi Krisztina: Szex
Halász Rita: Mély levegő
Kalo Jenő – Pándy Mária – Popper Péter – Ranschburg Jenő: Felcserélt szerepek
Soma Mamagésa: Új egyensúly
Csonka Balázs: Kész fantázia
Király Márk: Harminc nappal a világvége előtt
Farkas Anett: A 33-as áldozat
Susannah Skiethen: Liberty Land
Hugyec Anikó: Túl kevés idő