Vegasztrománia 12 csillagozás

A Goldenblog nyertesének első szakácskönyve
Bede Anna: Vegasztrománia Bede Anna: Vegasztrománia

Bede ​Anna középiskolában tanít, emellett kiállításokat szervez és a Vegasztrománia blog szerzője.
Fantasztikus fotóit, könnyű receptjeit évek óta kedveli a közönség, a blogot pedig 2012-ben a legjobb Gasztroblognak választotta a Goldenblog zsűrije.
Bede Anna első könyvét ugyanazok az erények jellemzik, mint blogját: receptjei könnyűek, egyszerűek, nem igényelnek különleges jártasságot a konyhai műveletek terén. A mintegy 75 recept a hagyományos ételsor szerint oszlik fejezetekre, így az ételek között akad desszert, leves és főétel is. A bloghoz hasonló az a szellemiség is, ami a könyvet jellemzi: szerzője nem akar 'téríteni', nem akarja a vegetáriánus életmódot olvasóira erőltetni. Egyszerűen annyit szeretne bemutatni, hogy „a vega konyha nem csak a rántott sajtot jelenti” – teszi pedig mindezt sokoldalú, izgalmas receptek segítségével.
A kötet receptjeinek nagy része exkluzív, azaz kizárólag a könyv számára készül, és a Vegasztrománia blogon nem jelenik meg.… (tovább)

>!
Boook, Budapest, 2018
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155417146
>!
Boook, Budapest, 2015
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155417146 · Illusztrálta: Moravszki Kata
>!
Boook, Budapest, 2013
192 oldal · ISBN: 9786155417009 · Illusztrálta: Moravszki Kata

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Röfipingvin P>!
Bede Anna: Vegasztrománia

Bede Anna: Vegasztrománia A Goldenblog nyertesének első szakácskönyve

Ha nem is az összes recept, de egy jó pár megragadta a fantáziámat. Nem is csoda attól a csajszitól, akitől megtanultam tiramisut készíteni, na meg a függvényeket rajzolni, olvasni, számolni, a másodfokú egyenletek szépségét és izgalmas megoldásait, és akinek azt a négyest köszönhetem hat évvel ezelőttről… :)(:
Maga a kötet nagyon egyben van, remek receptek, baromi jó képek, és nagyon aranyos, a könyvet bájossá tevő apró rajzok. Nagyon sokat segít a négy ikon, melyet minden recept tetején megtalálunk: lakto-ovo, ovo, lakto, vegán – rögtön tudjuk milyen receptről is van szó.
Ami miatt viszont valóban teljes mértékig megérdemli az öt csillagot – és erre első körben @Luki mutatott rá –, hogy nem beszerezhetetlen alapanyagú, hosszú órákat, és hatalmas konyhai jártasságot igénylő receptekről van szó. Rengeteg gyönyörű, színes-szagos szakácskönyv van a piacon (én is szeretnék nem egyet, nem kettőt), ám ahogy az ember belelapozgat csupa olyan hozzávalóval, fűszerrel találja szembe magát, ami vagy beszerezhetetlen, vagy aranyárban van. Itt erről szó sincs. Nem minden recept a legolcsóbb, de az alapanyagokat be tudjuk szerezni, és arra is van példa egy-egy ételnél, hogy milyen alternatív verzióban készíthetjük még el.

Amit, amiket szerintem először fogok készíteni a könyvből:
paradicsomos tarte tatin (127. old.) és négyhagymás gratin (140. old), valamint szemezek még a sütőtökös pots de créme-mel is (182. old.)
Az ok pedig egyszerű: a következő Röfis tali témája Franciaország ^^

Luki>!
Bede Anna: Vegasztrománia

Bede Anna: Vegasztrománia A Goldenblog nyertesének első szakácskönyve

Nekem eszem ágában nem volt megvenni ezt a könyvet. Az esetek 90%-ban az interneten szoktam recepteket keresni, a maradék 10%-ban meg a nagymamám kézzel írt receptkönyvében, szóval a már meglévő szakácskönyveimet se nagyon szoktam kinyitni, és mégis: megláttam, megszerettem, hazavittem :-)
Egyrészt tényleg nagyon szép, a fotók, a grafika, az egész nagyon igényes, jó ránézni.
Másrészt amikor belelapoztam, rájöttem, hogy tele van olyan receptekkel, amiknek a túlnyomó többségét szívesen kipróbálnám. Olyannyira a többségét, hogy egy-két kivétellel szívesen végigfőzném az egész könyvet. A receptek egyáltalán nem a „már jól ismert ételekben hogyan helyettesítsük vagy hagyjuk ki a húst” kategóriában mozognak, és bár számomra elég újszerűek, annyira nem egzotikusak, hogy mondjuk az alapanyagokat ne lehessen relatíve könnyen és normális áron beszerezni.
Én mondjuk nem vagyok vegetáriánus, így nekem nem számít, de szerintem praktikus a lakto-ovo, ovo, lakto, vegán kategóriák kis rajzokkal való jelölése. Amennyire néztem nagyjából egyenlő arányban van mindegyik fajta receptből a könyvben. Egyébként reggelik, levesek, előételek, főételek, saláták és desszertek kategóriákba vannak felosztva a receptek.
A fél csillag levonás azért jár, mert a desszertes rész szerintem nagyon rövid, és mert a hozzávalóknál a sóhoz időnként van mennyiség (csipet, kk) megadva, máshol meg nincs semmi (és én hiányolom is, mert annyira nem vagyok jó az „érzésre” ízesítéssel). Amúgy a recepteknél az instrukciók pontosak, lényegre törőek.
Az első, amit kipróbáltam a lilahagymalekvár volt, és örömmel jelentem, hogy sikere volt, többen kérték a receptet :-)
Ha valakit érdekel a dolog, de a könyvre nem szívesen ruházna be, a blogra azért mindenképp érdemes ellátogatnia, mert az is szuper, és ott is rengeteg recept van :-)

Hörcsibald>!
Bede Anna: Vegasztrománia

Bede Anna: Vegasztrománia A Goldenblog nyertesének első szakácskönyve

Amióta felkapta fejét a vegánság, azóta egy szimpla vegetáriánus ételben nem látok különösebb poént, ilyeneket bőven tartalmaz Horváth Ilona szakácskönyve is (pl. főzelékek és az összes sütemény). Az igazi kihívást a tojás és tejtermékek nélkülözése jelenti, számomra ezért érdekes ez a könyv. Én a szerzője helyében csak vegán recepteket tettem volna bele, de mivel nem vagyok vegetáriánus, így a többi recepttel sincs gondom, csak azok nem olyan izgalmasak.
Eddig három receptet próbáltam ki, de amúgy többet is bejelöltem kis jelzőkkel. Így összegyűlt vagy 15 recept, ami felkeltette az érdeklődésem, ami szerintem egész jó arány.
A három receptből kettő nagyon bevált, az egyik a tönkölybúzás zöldségtál, a másik pedig a zab-bab burger. Bizonyos hozzávalóktól szerintem simán el lehet tekinteni, de ezt csak akkor tudjuk meg, ha már kipróbáltuk. Pl. a bab-zab burgerhez sztem teljesen felesleges az avokádó, a spenótlevél vagy a rukkola, hisz a lényeg a bab-zab pogácsában rejlik, így viszont már nem is beszerezhetetlen és nem is drága az étel. Ami nagyon érdekel a könyvből, az a hamis pizza és a nyers édesség. Ezek lesznek a következők.
Amúgy tényleg nagyon szép könyv, olyan River Cottage hangulatú, lapozgatni is jó érzés. A képekről, amin a barátaival szerepel a szerző egészen a saját baráti társaságom jut eszembe, hogy milyen jó nekünk is, ha együtt vagyunk.

kisssan27 >!
Bede Anna: Vegasztrománia

Bede Anna: Vegasztrománia A Goldenblog nyertesének első szakácskönyve

Hetvenöt, különböző mértékig vegetáriánus étel. Divatkönyv.


Hasonló könyvek címkék alapján

Vida Kata: Idei, hazai, zöld
Lénárt Gitta: Élő édességek könyve
Lénárt Gitta: Élő ételek könyve
Csigó Zita: Csomagolj ebédet!
Böde János: Gluténmentes, vegetáriánus és vegán receptek
Janits-Szabó Virág: Buddha-tálak
Lénárt Gitta: Szivárvány szakácskönyv
Lénárt Gitta: Élő italok könyve
Széll Tamás: Megint segít a séf
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája