Vegabudapest 8 csillagozás

Bede Anna: Vegabudapest

16 népszerű magyar művész, 16 étterem, 16 vega ínyencség receptje:
Bede Anna, a három éve nagy sikert aratott Vegasztrománia szerzője most színészekkel, énekesekkel és séfekkel beszélget a vegetáriánus életformáról. Az interjúalanyok arról mesélnek, hogy miért – vagy éppen miért nem – hagyták el a húst az étrendjükből, és mindez hogyan formálja életüket, egészségüket és energiáikat. A Vega Budapest baráti hangulatú, kötetlen beszélgetéseiből rengeteg érdekes dolog kiderül, ráadásul minden megszólaló elmondja, melyik a kedvenc étterme – az étterem pedig elárulja egy ottani húsmentes étel receptjét.

Akik a könyvben megszólalnak:
Bereznay Tamás
Dorogi Péter
Fábián Juli
Gusztos Péter
Harcsa Veronika
Hegedűs D. Géza
Herczeg Csaba
Karafiáth Orsolya
Kovács Patrícia
Németh Gergely
Oláh Anna
Paizs Miklós
Péterfy Bori
Rieger Johanna
Steiner Kristóf
… és persze Bede Anna

>!
Boook, Budapest, 2016
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155417221

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Bede Anna · Bereznay Tamás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Zonyika P>!
Bede Anna: Vegabudapest

„szeretnék mindenkinek megmutatni, hogy a növényi alapú táplálkozás nem beszűkíti, hanem kitágítja a világot.” – pontosan ez az a gondolat, ami miatt mostanában sok vegetáriánus szakácskönyvet forgattam, tágítani szeretném a saját repertoárom!
pontosan erre a könyvre volt szükségem, bizonyára ezért vagyok fent most hajnal háromkor, hogy megírjam ezt az értékelést, nehogy véletlenül kialudjam magamból az éppen bennem fortyogó gondolatokat és ezért idéztem annyit az elmúlt két órában, mint az elmúlt három évben összesen.

„Hatalmas közhely, de annyira szeretek enni, hogy minden este úgy alszom el, hogy arra gondolok, holnap eszem egy jót. Az tud megnyugtatni, az tud ellazítani. Mindig szerelmes leszek a pincérekbe, mert ételt adnak nekem.” – én világéletemben nem találtam még eddig egy gondolatot sem, amivel egyet tudtam volna érteni Karafiáth Orsolyával, erre itt van rögtön kettő. részint hogy rájöttem, hogy akkor tudok elaludni, ha tudom, hogy milyen ételt fogok ebédelni a munkaidőm közepén, részint hogy én úgy gondolom, az a világ legtermészetesebb dolga, hogy azzal szemben, aki ételt, italt rak elém, azzal kedves és udvarias vagyok. tavaly egy fiatalember megköszönte, hogy megismerhetett minket aznap este. így a jobb, nem? ha mindkettőnk estéje hasznosabban telik, mint vártuk.

azt hiszem, a könyvre közvetlenül nem vonatkozó dolgokat most spoilerbe rakom:
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler

egyébiránt a könyv olyan struktúrában épül fel, hogy egy emberrel van egy négyoldalas interjú, aminek a végére arra terelődik a téma, hogy mi a kedvenc budapesti étterme, majd két oldalon ennek bemutatása, majd innen a kedvenc receptje, fotóval. egyébként sok ezekből egyszerű, de nagyszerű recept. meg nyilván kedve támad az embernek az összes említett helyet is felkeresni izibe.

és akkor itt jön a csavar, hisz nem csak vegák és vegánok, hanem egy ízig-vérig húsevő, Bereznay Tamás is interjúalany. neki volt egy tévéműsora Hentesek néven, szóval nyilván nem nagy meglepetés, hogy a legtöbbet tőle idéztem, ugyanis a műsorban is azt a gondolatot terjesztette, hogy olyan alapanyagokat használjunk új és izgalmas módon, amikre eddig nem gondoltunk és az ételek, a főzés iránti szenvedélyt, mint amit olvashattam itt is: ”Ezért nálam vegetáriánus fogásként biztosan nem rántott sajt vagy rántott gomba lesz az asztalon, hanem akkor olyan ételt készítek, ami engem is izgat, ami tényleg megállja a helyét.”

mert főzni rettentő izgalmas dolog! a legszebb kémia, mikor összeállnak az alapanyagok, fűszerek és struktúrák egy tökéletes falatban! ennél már tényleg csak az izgalmasabb, mikor a tökéletes borral sikerül párosítani. ah igen, merthogy a fűszerezéshez választjuk a bort, kevésbé az alapanyaghoz.

olyan is szerepelt a kötetben, aki nem szeret főzni, sőt enni sem. ez nekem mindig érdekes, hisz pontosan az evés az, amit minden nap muszáj csinálnunk és ezért is vagyok vele úgy, hogy akkor csináljuk jól!
tőlem rendszeresen megkérdezik, hogy hogy-hogy ilyen jó illata van annak, amit ebédelek. csakhogy én őszintén nem szoktam érteni ezt a kérdést, én nem tudom, hogy hogyan lehet olyat főzni, aminek nincs jó illata.

izgalmas dolgokat foglalt össze most ez a könyv bennem, ajánlani tudom mindenkinek! úgy is mondhatnám, hogy nem volt eddig arra példa, hogy egy ilyen típusú könyvet kedvenceljek, de hát fél négy van és még mindig gépelek, a könyvet is együltőben olvastam el, szóval tud valamit. egyébként a könyv kötése is izgalmas, nincs ugyanis gerince, piros cérnával fűzött, ragasztott, puhatáblás.

>!
Boook, Budapest, 2016
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155417221
9 hozzászólás
robinson P>!
Bede Anna: Vegabudapest

Ez egy szemet gyönyörködtető, tartalmas és színes válogatás, nem csak vegáknak. A néhány jó recepttel a kedvet és az étvágyat is meghozzák az olvasóban az életmódváltáshoz, vagy legalább néhány új íz megismeréséhez.

https://gaboolvas.blogspot.com/2018/07/vegabudapest.html

1 hozzászólás
Molymacska P>!
Bede Anna: Vegabudapest

Bevallom őszintén, vannak könyvek, amiket azért olvasok, mert érdekel a tartalmuk, és vannak olyan könyvek, amik érdekesen néznek ki, és csak ezért vettem a kezembe. Vegabudapest pont ilyen: nagy méretű, gericénél a cérfűzés látszik, és színes borítja egyszerűen felhívja a figyelmet, hogy olvasd el.
A kötet gyakorlatilag egy interjúkötet, ahol híres emberek beszélnek arról, miért döntöttek a húsmentes, vagy korlátozottan húsmentes étrend mellett, emmellett pedig megtudhatjuk, hogy milyen étkezési kultúra övezi a vegetáriánus konyhát.
Nagyon tetszett a könyvben, hogy gyakorlatilag nincs két ugyanolyan történet: mindenki valami mást élt át, valami más döntött emellett, és máshogyan is viszonyul hozzá. Emellett pedig az is érdekes, hogy mindenki máshogyan volt vegetáriánus. Volt olyan, aki fogyasztott húst, de csak keveset, és egyfélét, más nem evett egyáltalán, de evett halat, vagy tejterméket, más tojást, megint más viszont semmi állati eredetű terméket nem evett. És ez így volt jó, mert így láthattuk igazán a szemszögeket, az étkezi kultúrájukat, az ételeket, amiket ők szeretnek, és amiket (valamilyen szinten) ajánlanak a normális étekzés részeként is. (kicsit negatívum, hogy szinte mindenki kitért oda, hogy imádja az indiait, én meg gyűlölöm azt a fajta fűszerezést. Ha csípős kaja, akkor legyen mexikói!)
A kötet célja egy kicsit az is volt, hogy felhívja a vegetáriánius helyekre a figyelmet és ez remek… lett volna, 2016-ban olvasom a könyvet. Ehelyett 2020-ban olvastam, és több hely megszűnt, átalakult, és valójában kevés olyan pici hely maradt meg, ahova szívesen betérnénk (egyik pozitív példám a Naspolya nassolda, ami hihetetlenül menő hely, és a felszolgáló hölgynek egy kutyusa is nagyon cukker). Ettől még hasznos a válogatás, hiszen ha más nem, a nagy neveket ezen keresztül megismerik az emberek.
Ha nagyon naív lennék, azt mondanám, mindenkinek ajánlom ezt a kötetet. Nem vagyok naív, tudom, hogy nem mindenki olvasná el. Ettől függetlenül szerintem érdemes elolvasni, hogyha épp a kezedbe akad akkor is, hogyha nem akarsz vega lenni. Ha elolvasod, attól még csak új nézőpontokat fogsz látni, ha pedig le nem mondanál a húsról, akkor is kaphatsz olyan impulzusokat, hogy vegetáriánus vagy vegán ételeket készíts el, vagy rendelj egy helyről.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Bede Anna: Vegabudapest

Az egészséges életmódra történő áttérés egyik mellékterméke, hogy az ember lánya egyre kevésbé kívánja a húst. Miért is tenné, hiszen ahogy egyre jobban beleássa magát a receptekbe, fokozatosan rájön, hogy igazából zöldségekből és gyümölcsökből is olyan ízorgiát lehet kihozni, ahogyan sohasem gondolta volna a kis ínyenc buksijával. Messze vagyok még a vegaságtól, de már elkezdett zavarni, hogy nálunk, Tatabányán nem nagyon van olyan hely, ahová beülhetnék egy jó kis húsmentes lakomára, vagyis a jövőben tuti biztos, hogy a megszokottnál jóval több budapesti gasztrotúrát fogok beiktatni az életembe. Igen ám, de mégis milyen éttermekbe érdemes beülni, ha nem akarok bosszúsan felállni az asztaltól? Erre a problémára jelent megoldást Bede Anna könyve, amelyben elég sok műfaj keveredik, de szerencsére nagyon jó arányban: étteremkalauz, interjúkötet és még receptek is találhatók benne. Nekem nagyon bejött.
A teljes kritika itt olvasható:
http://gasztrobarath.cafeblog.hu/2017/02/04/bede-anna-v…

Könyveslány P>!
Bede Anna: Vegabudapest

Igazán komplex könyv: érdekes beszélgetések; jó kis étterem bemutatók és izgalmas receptek váltakozása. Egyetlen hibája már a címéből kiderül: a Vegabudapest gasztronómiai térképe alapvetően a budapesti és környékbeli települések lakóinak nyújt segítséget (de persze egy-egy városlátogatás során is kipróbálhatjuk az ajánlott helyek valamelyikét). Jó kis olvasmány, szívesen ajánlom akár vegáknak, akár húsevőknek.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Nem látok különbséget marhahús és emberhús között, ugyanabból vagyunk.

51. oldal, Paizs Miklós

7 hozzászólás
Zonyika P>!

Vicces, hogy a cékla az egy underdog a magyar konyhában, mert mindenkinek az a képe róla, hogy ott van három szelet egy szocreál fehér kistányéron, pedig elképesztő dolgokat lehet belőle csinálni.

117. oldal, Gusztos Péter

Kapcsolódó szócikkek: cékla
14 hozzászólás
Zonyika P>!

Babkrémes quesadilla
[…]
1-2 ek. növényi olaj
60 g vöröshagyma apróra vágva
5 g fokhagyma apróra vágva
250 g fejtett bab
2 tk. őrölt pirospaprika
½ kk őrölt koriander
½ kk őrölt római kömény
kb. 2 dl víz
6 tortillalap
270 g félkemény sajt lereszelve
6 ek. zöld olajbogyó félbevágva
6 ek. piros paradicsomsalsa
friss zöldsaláta
só, bors

1. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, és időnként megkeverve 8-10 percig sütjük. Hozzákeverjük a pirospaprikát, és pár percig pirítjuk. Hozzáöntjük a babot és a vizet, megfűszerezzük, és készre főzzük.
2. Amikor megpuhult a bab, leturmixoljuk.
3. Egy serpenyőbe szórunk 25 g sajtot, rátesszük a tortillát, megkenjük egy adag babkrémmel, megszórjuk 1 ek. olajbogyóval és 20 g sajttal.
4. Amikor az olvadt sajtos tortilla elválik a serpenyőtől, félbehajtjuk, sütjük pár percig, majd megfordítjuk és ropogósra sütjük.
5. Piros paradicsomsalsával és friss zöldsalátával tálaljuk.

57. oldal, Paizs Miklós kedves receptje (a Macska kocsmából)

Kapcsolódó szócikkek: koriander · római kömény
Zonyika P>!

Felfedeztük a spanyolviaszt. A dédszüleink, nagyszüleink tudását tanuljuk újra. És nemcsak a háziállatokról és a kiskertekről beszélek, hanem a tudatos felhasználásról is. Nálunk annak idején, ha jól emlékszem, semmi nem ment pazarba. Éppen most olvasgattam, hogy mit csináljunk a szelektív szeméttel, ha ökotudatosan szeretnénk élni, és rákerestem arra, hogy mit írnak a komposztálásról. És rádöbbentem arra, hogy tulajdonképpen ezt egyszer már tudtuk, hiszen én gyerekként mindig vittem ki a kertben lévő kupachoz a zöldségmaradékot. Semmi tudományos nem volt bennem nem kellett hozzá mindenféle építmény. Ez egy tudás, egyfajta mindennapi rutin volt, amit elfelejtettünk.

70. oldal, Rieger Johanna

1 hozzászólás
Zonyika P>!

Vegán töltött paprika
[…]
8 darab közepes paprika
A töltelékhez:
200 gramm jázminrizs
1 dl étolaj
2 közepes fej vöröshagyma
250 g gomba
80 g paradicsompüré
60 mogyoróvaj
20 g só
10 g őrölt fekete bors
A szószhoz:
2 l paradicsomlé
250 g paradicsompüré
20 g só
100 g cukor (ízlés szerint)
2 szál zellerszár

1. A jázminrizst megfőzzük (kétszer annyi vízben, mint a rizs mennyisége).
2. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és megpirítjuk a hagymát.
3. Egy tálban összekeverjük a rizst, a pirított hagymát, a kockára vágott gombát, a paradicsompürét és a mogyoróvajat. Sózzuk, borsozzuk.
4. A paprikákat megmossuk és kicsumázzuk, majd beletöltjük a tölteléket.
5. Egy lábosba öntjük a paradicsomlevet, a paradicsompürét, a sót, a cukrot, beletesszük a zellerszárat, valamint fél liter vizet. Felforraljuk, majd belerakjuk a paprikákat, és 20 percig főzzük.

107. oldal, Dorogi Péter kedves receptje (Castro Bistro)

Kapcsolódó szócikkek: étolaj · gomba · mogyoróvaj · paprika · paradicsomlé · töltött paprika
Könyveslány P>!

A konyhaasztal a számomra legfontosabb dolgokat: a fejlődést és az együttlétet szimbolizálja. Ennek pedig egyik legcsodálatosabb és minden értelemben legtáplálóbb módja az együtt evés.

5. oldal, Előszó

robinson P>!

Én egy ilyen boldogságmániás hedonista vagyok. Folyamatosan figyelem magam, az életben próbálom azt csinálni, ami boldoggá tesz.

41. oldal, Oláh Anna

Zonyika P>!

Az volt a legjobb, amikor behozták a paradicsomot, és tele lett vele az egész ház. Egy ültő helyemben akár két kilót is elpusztítottam, nem lehetett abbahagyni. Tudod, az a fajta, aminek nem kemény a héja, édes és napmeleg. Amibe beleharapsz, és olyan puha, mint egy barack. Ahhh… Na mindegy is.

101. oldal, Dorogi Péter

Kapcsolódó szócikkek: paradicsom
robinson P>!

… a fűszerpolcunk tele van indiai fűszerekkel. A garam masala a kedvencem, bármibe beleteszem.

Zonyika P>!

Ha az ember vega, többnyire nem eszik annyi sót, meg annyira fűszeres dolgokat, és egész máshogy jön ki a zöldségeknek az íze.

13. oldal, Harcsa Veronika


Hasonló könyvek címkék alapján

Lénárt Gitta: Élő italok könyve
Tóthné Libor Mária: Limara Praktikái: Fonom. Finom
Havas Dóra: Lila füge szakácskönyv
Fűszeres Eszter: Családi receptek
Bezselics Ildikó: Receptek a két cica konyhájából
Vrábel Krisztina: Főzd magad!
Molnár B. Tamás – Bittera Dóra: Konyhauniverzum
Janits-Szabó Virág: Örömfőzés
Vida Kata: Idei, hazai, zöld
Lénárt Gitta: Élő édességek könyve