Simon ​és a Homo sapiens-lobbi (Creekwood 1.) 759 csillagozás

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sokak ​szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves Simon Spierrel pontosan ez történt. Martin Addison pedig nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt a sulis Tumblren, ami köztudottan a Creekwood gimi pletykaközpontja. És akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon MELEG.

Hogy kicsoda bluegreen118? Ezt még maga Simon sem tudja, bár több hete leveleznek haverokról, zenéről, oreozabálásról, vágyakról és félelmekről, no meg arról, hogy milyen ciki is ez a coming out-ügy. Blue valódi kiléte azonban teljes rejtély…

Simonnak fel kell vállalnia az érzéseit, még akkor is, ha az egész suli ezzel szekálja majd, vagy ha otthon kitagadják, hiszen Blue létezik, egy srác, aki csak rá vár, akiért érdemes…

Becky Albertalli első regényének hősébe immár 13… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: BL sorozat Művelt Nép

>!
Művelt Nép, Budapest, 2022
320 oldal · ISBN: 9789635800872 · Fordította: Weisz Böbe
>!
Művelt Nép, Budapest, 2022
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635801671 · Fordította: Weisz Böbe
>!
Libri, Budapest, 2016
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633107782 · Fordította: Weisz Böbe

Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Simon Spier · Bram Greenfeld · Leah Burke · Nora Spier · Alice Spier · Abby Suso · Martin Addison · Nick Eisner

Helyszínek népszerűség szerint

Shady Creek, Georgia, Amerikai Egyesült Államok


Kedvencelte 194

Most olvassa 20

Várólistára tette 301

Kívánságlistára tette 448

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

kellyolvas P>!
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

A Simon és a Homo sapiens lobbi kiemelkedik a korábbi általam olvasott LGBT könyvek közül, mégpedig azzal, hogy egyszerre tud vicces, nagyon szerethető lenni és egyúttal meglepően komoly, igazi felnőtté válós olvasmány.
Simon egy jó fejű, jól tanuló, normális srác, rendezett családi körülményekkel, két lánytestvérrel és jó fej szülőkkel. Harmadikos a középiskolában, színjátszó körbe jár, vannak közeli barátai, akikkel gyakran együtt lóg, és igen komoly szerepet tölt be az életében a zene, szabályosan össze van nőve a lejátszójával. Nagyon készül a coming-out-ra, a családjától nem tart, de még nem érzi késznek magát a bejelentésre. Simonnak van egy titkos levelezőtársa Blue, akiről ő is csak annyit tud, hogy ugyanabba a suliba jár, évfolyamtársak és szintén meleg. Ismeretlenül is nagyon közel kerülnek egymáshoz, megosztják a mindennapok gondjait, örömeit, és egyre többet éreznek egymás iránt. Ezt a levelezést egy véletlen folytán meglátja egy srác, aki zsarolni kezdi Simont, hogy a titoktartásért cserébe segítsen neki becserkészni Abby-t, Simon egyik közeli barátnőjét. A dolgok persze nem úgy alakulnak, ahogy azt eltervezik.
Simon karaktere átlagon felülire sikerült. Ezzel nem azt mondom, hogy hibátlan srác, a hibáival együtt alkotta meg remekül a szerző. Nekem a legjobban a nyitottsága, a szemlélete tetszett, úgy látta a világ dolgait, ahogy mindenkinek kellene, az emberi kapcsolatokban nem számít a vallás, a bőrszín vagy a nemi identitás. Imádtam a humorérzékét, ő egy olyan srác, aki mellett nem lehet unatkozni, nagyon szívesen lettem volna a baráti társaságának tagja.
A szerzővel kapcsolatban elismerően nyugtáztam, hogy nő létére tud férfi szemszöget írni, nekem semmi kifogásom nem volt Simon hangjával kapcsolatban. Szerettem a regény szerkezetét, az e-mail váltásokkal összefésült fejezeteket. Tetszett, hogy az egész coming-out folyamat Simon saját ritmusában zajlott, semmi sem volt erőltetve, elsietve. A szülők karakterei érdekesek voltak, nagyon jól viszonyultak a fiukhoz, mindenben támogatták, szinte túlzásba menően, éppen ezért kicsit álomszülőknek tűntek a számomra.
A feszültséget végig fenntartja a szerző a nagy kérdéssel, vajon ki Blue, akinek személye persze meglepetés, én bevallom, nem találtam ki. Az egész levelezés során szimpatikus volt, őszinte srác, aki még nem állt készen, hogy felfedje a kilétét. Érdekes belegondolni ebbe a kapcsolatfelvételi formába, a névtelenség mögé húzódva mennyivel közlékenyebbek leszünk, ki merünk mondani olyasmit, amit élőben nem.
Örülök, hogy végre olvashattam olyan ya történetet, amiben nem csak mellékszeplő a meleg karakter, hanem főszerepet kap. Jó szórakozást a könyvhöz, és egy doboz Oreo legyen kéznél az olvasáshoz!

6 hozzászólás
KönyvParfé>!
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Ez cuki volt… erre bizony jár az 5 csillag! :)
Ami a leginkább tetszett a történetben, az a nyitottsága. Jó lenne, ha valóban úgy működnének a dolgok, ahogyan az írónő leírta.
Jó lenne egy olyan világ, ahol nem számít a vallás, a bőrszín vagy a nemi identitás.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/03/24/becky_albertalli_s…

dontpanic>!
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Nagyon kellenek az olyan történetek, ahol a nem hetero szereplők megkapják a spoiler.
Az olyan történetek, ahol a nem hetero szereplők sorsa nem a kirekesztettség, a megvetés, a verbális vagy fizikai erőszak, hanem egy átlagos élet, örömökkel, bánatokkal.
Nagyon kellenek az olyan, nem heteró szereplőkről szóló könyvek és filmek, amik nem egy szűk rétegnek szólnak, mint példálul az obskúrus művészfilmek/elvont underground regények (vagy a másik véglet, a színtiszta pornók, szexregények). Amik betörnek a mainstreambe, a népszerű műfajokba, mint például a romantikus YA-k.

Az olyan könyvek is kellenek, amikben a nem heteró szereplők nem heterósága nem az egyetlen meghatározó jellegzetességük, ami körül forog az életük. Ez nem az a könyv, de valljuk be, egy tini élete azért nagy részben amúgy is a szerelem, a vonzalmak, a szex körül forog (ha nem csinálja, gondol rá, sőt, akkor gondol rá csak igazán:P). Meg persze az identitáskeresés körül, önmaga megtalálása körül, amibe azért jócskán beletartozik a szexuális irányultság, a „kihez is vonzódom” kérdése.

Ahogy a Fangirl esetében érezhető volt, hogy Rainbow Rowell leginkább csak kívülről ismeri a fanfictionök világát, úgy volt egy nagyon erős érzésem ezzel a könyvvel kapcsolatban, hogy valószínűleg egy modern high school AU fanfictionként indulhatott (a fandomot csak találgatni tudom, de nem lepődnék meg, ha a HP lenne). Olvastam pár ilyet back in my time, és abszolút visszajött a hangulat, a trope-ok és egyebek. :)
Szóval nosztalgiázásnak sem volt utolsó. :P

Igen, kicsit csöpögős, kicsit túl happy a könyv, nincsenek benne hatalmas mélységek, hogy mennyire hitelesen ábrázolja egy átlagos meleg tinisrác lelkivilágát, azt sem tudom, de jólesett a könnyedsége, a happysége, jólesett egy kicsit újra gimisnek lenni, még akkor is, ha semmi pénzért nem lennék újra gimis. :D
Egy morcosan és motiválatlanul induló hétfő reggel fejeztem be, reggeli és utazás közben, és mire beértem az irodába, mintha a lelkem is kicsit könnyebb lett volna.
Néha egy könyv ennél többet nem is adhat. :)

(És csakazértis fel kell vágnom vele: rájöttem, hogy kicsoda Blue, bibibíí.)

17 hozzászólás
Naiva P>!
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Cuki volt és szívmelengető és alig tudtam letenni. Tipikusan az a fajta könyv, ami már néhány elolvasott oldal után magával ragad és közben minden apró részletre megpróbálsz figyelni. Egész olvasás alatt egy fajta ártatlanság, valami megmagyarázhatatlan tisztaságot éreztem, ami csak úgy áradt a sorok közül. Szerintem ilyen egy szerethető, ifjúsági könyv.
Noha nem egy krimiről, thrillerről volt szó, de figyelni akartam minden apró részletre. Minél hamarabb rá szerettem volna jönni, hogy ki lehet Blue. Ha nem is rögtön, de hamar kitaláltam.
Tetszett az egyszerű írásmód, a könnyen érthető, de mai nyelvezet. Jók voltak a karakterek. A levelezéseket külön élveztem és gyakran azon vettem észre magam, hogy fülig ér a szám. A filmet még nem láttam, de felveszem a megnézendő filmek listájára.

GytAnett>!
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Nem igazán tudtam semmit erről a könyvről, csak annyit, hogy LMBT témájú. Ennek ellenére már amikor megláttam a borítóját, tudtam, hogy ez az én könyvem lesz. Amikor megláttam a könyvtárban, nem is volt kérdés, hogy kikölcsönzöm-e. És most szerencsére beváltak a megérzéseim, valóban egy nagyon jó könyv! Nem mondom, hogy nincsenek hibái melyik könyvnek nincs?, de velem tökéletesen el tudta feledtetni a történet. :)
Őszintének éreztem, nem volt benne semmi mesterkélt, ha valami mégis, annyira természetesen volt előadva, hogy azon csak mosolyogni tudtam. Pl. Simon és a családja. Hihetetlen jók. :D Bár nem hinném, hogy sokaknál lenne szokás, hogy Szenteste mindenki laptoppal a kezében ül a nappaliban és FB-on versenyeznek, hogy ki talál adott szempont alapján hamarabb ismerőst. :D Tényleg mindegyik családtagot csíptem. :D
Annak ellenére, hogy Simon egyáltalán nem a menők táborát erősíti, vannak barátai, van élete. Nagyon örülök neki, hogy végre nem egy olyat könyvet olvastam, amiben szegény szenvedő, magányos főhősünk van… A barátok közül néha Leah-val nem bírtam mit kezdeni, az ő személyisége egy kicsit távol áll tőlem.
Az e-mail-ek meg.. végig rettentő kíváncsi voltam, hogy mégis ki lehet Blue. Nagyjából a könyv felénél éreztem azt, hogy nem bírom letenni, mert ki kell derítenem, hogy mégis ki az. :) Nagyon örültem a végkifejletnek.
Látszik, hogy akármennyire is felvilágosult világban élünk, még mindig nem egyszerű dolog egy coming-out. Sajnos sokan még mindig a földbe dugják a fejüket, csak ne is kelljen róla hallaniuk, vagy éppen ellenségesen lépnek fel. Számomra érthetetlen. Mindegy is, ennyi volt erről a témáról most a véleménynyilvánításom.
Maga a könyv tényleg nagyon tetszett. Egyszerű, őszinte, barátságos, érdekes. A végén pedig lélekemelőnek éreztem. :)

16 hozzászólás
AniTiger P>!
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Nagyon habos, nagyon édes történet kamaszkori vágyódásokról, romantikus ábrándozásokról és első szerelmekről. Az ember önkéntelenül is mosolyog magában, miközben olvassa a könyvet és furcsa melegséget érez a szíve táján ezek miatt a tapogatózó, aranyos fiatalok miatt. ^.^ Talán furcsa, de én nagyon bírom, ha van egy titokzatos fél a történetben, akinek a kilétét egészen a sztori végéig homály fedi, mert ilyenkor mindig szinte azonnal újra akarom olvasni a könyvet, hogy figyeljem a ráutaló jeleket!

Nekem iszonyatosan tetszett Simon, Blue és a többiek története, azt hiszem, hogy idén még talán utoljára egy újabb regénnyel bővült a kedvenc könyveim -listám.

Újraolvasósan jó! Rajongás Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/12/simonvsthe…

>!
Libri, Budapest, 2016
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633107782 · Fordította: Weisz Böbe
csakegyluca P>!
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Ritkán olvasok LMBTQ könyveket. És ez a regény bebizonyította, hogy ez mennyire rossz szokásom.
Emlékszem, mekkora port kavart amikor a mozikba és a könyvesboltok polcaira került. Mindenki oda volt érte, köztük én is. És igen, lehet az is szerepet játszott, hogy akkoriban iszonyatosan szerelmes voltam Nick Robinson-ba a Minden minden-nek és a Jurassic World-nek köszönhetően. Az osztályból sokan olvasták, és mindig buzdítottak arra, hogy én is tegyem meg. De én akkor már kívülről fújtam az egész filmet, és semmi kedvem nem volt a kezembe venni, mert képernyőn jobban szerettem. Most, kicsivel nagyobb fejjel mégis hozzám került. Ennyi szerelmet és szenvedélyt kevés romantikusban találok, mint itt ebben az olvasmányban. Imádtam forgatni a kezem között, és sikerült vissza hoznia az őszi, halloweeni hangulatomat, ami tapsot érdemel. Simon nagyon a szívemhez nőtt, és a kedvencem lett. Bocsi, de ennek az értékelésnek ki kellett jönnie belőlem. Nem maradhatott benn az a sok érzelem, amit ez iránt a történet iránt éreztem.

Sippancs P>!
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Ez az a könyv, amit nem tudsz nem szeretni, mert annyira laza, cuki, kedves, humoros és hétköznapi.
Azt hiszem, hogy holnap reggel a boltban első dolgom lesz szétnézni az oreós édességek között. ;)

7 hozzászólás
vargasz___>!
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Hú-ha. Az érzelmi skálám az elejétől a végéig a csillagok számával hullámzott. Voltak helyzetek, amikor annyira le akartam húzni, hogy az egy csillagot is túl soknak éreztem, viszont voltak olyan pillanatok, amikor az öt csillagot találtam túl kevésnek.
Olvastam már olyan könyveket, amiben egyik másik szereplő meleg, (az az érzésem, hogy manapság eléggé törvényszerűnek tartják a regény írók, hogy legalább pár oldalon keresztül írjanak a másságról, valószínűleg így akarják megmutatni a világnak, hogy mennyire toleránsak ez ügyben) de olyan történet még nem volt a kezembe, ami egész végig ezzel a témával foglalkozott. Az én környezetemben nincsenek melegek, legalábbis nem tudok róla, és fejlövés lenne az a fajta bátorság, amivel Simon közli a körülötte élőkkel, hogy ő bizony homoszexuális, nálunk bátran kijelenthetem, hogy még, egyelőre zéró tolerancia van ebben a témakörben, viszont én nem megyek a nyáj után (most sem), nekem a világon semmi bajom, azza, ha valaki nem átlagos. Simon előtt le a kalappal, bátran, emelt fővel éli az életét, még akkor is, ha tisztában van vele, hogy a coming out után minden nehezebb lesz, és olyan interakciók fogják érni, ami nem biztos, hogy kellemes. A történet eleje, nagyon csöpögős, nyálas, és gyerekes volt, viszont ahogy közeledünk a cselekmény legnagyobb titkának a fellebentésére, azt vettem észre, hogy nekem ez a könyv tetszik, és imádom, meg cuuuki, pedig én cinikus vagyok, nem cuki.
Szerettem, hogy a szülők ilyen jó fejek, hogy a közvetlen barátok is kidolgozott, kisebb nagyobb háttértörténettel rendelkeznek, nem csak úgy mellékesen vannak megemlítve.
Igazából én úgy érzem, hogy ez a könyv azért íródott meg, hogy ezzel is segítse az önkifejezést, azoknál a fiataloknál, akik a nagy bejelentés előtt állnak, vagy még egyszerűen, nem tisztázódott le ott bent, önmagukkal sem, hogy, akkor melyik is az a csapat, ahol helyet akarnak foglalni.
(Ja, és még annyit, ezt csak úgy mellékesen itt hagyom, én továbbra is fogok nevetni a meleg vicceken, hisz a szőke nős, az anyós, a rendőr, a székely vicceket is imádom, attól, hogy viccelünk és nevetünk ezen, még nem vagyunk homofób, rossz, ostoba emberek.)

Ngie>!
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Rövid, könnyed, pörgős.
Imádtam! Én egyszerűen szeretem az olyan történeteket, ahol egy online ismerkedés a kiindulás – ott van pl. a modern Hamupipőke film is, a Los Angeles-i tündérmese. Egész egyszerűen ez a gyengém.
Szerettem Simon családját is, és az egész coming-out részt.
És közben sok érdekes témát hoz elő, amikről érdemes elgondolkozni / beszélni.
OREO!

Bővebben itt, egy órás kibeszélő show a könyvből @blaskolevi94-vel https://youtu.be/xiPripDXPns

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

loveQhuay>!

– Mi az a dementor?
Ne már, ezt nem hiszem el!
– Nora, többé nem vagy a testvérem.
– Akkor biztos valami Harry Potter-dolog – mondja.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dementor · Harry Potter · Simon Spier
ValerinLanz P>!

Csak úgy mellesleg, nem gondolod, hogy mindenkinek coming-outolnia kéne? Miért a heteró az alapbeállítás?
Egyszer mindenkinek színt kellene vallania egy kínos esemény keretében, akár heteró, akár meleg, akár biszex vagy akármi az illető. Csak mondom.

154-155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Coming out
Virág_Blogger>!

A szüleimmel való beszélgetés fárasztóbb, mintha blogot vezetnék.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Simon Spier
5 hozzászólás
ValerinLanz P>!

– Nem szeretem a befejezéseket – mondom. – Azt szeretem, aminek sosincs vége.

314. oldal

loveQhuay>!

Az, ha valaki magabiztos férfi, még nem jelenti azt, hogy heteró.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: heteroszexuális
GytAnett>!

Belekortyolok a sörömbe, és… Basszus, ez meglepően undorító. No persze nem vártam, hogy finom lesz, mint a fagyi, de azt a rohadt… Egyesek kamuznak, meg hamis személyit szereznek, hogy besurranjanak egy kocsmába – mindezt ezért? Őszintén: inkább smárolnék Bieberrel. A kutyával. Vagy Justinnal.

52. oldal, 5. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: sör
ilder P>!

Oké, először is, az Oreo abszolút külön ételcsoportnak számít.

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Oreo · Simon Spier
Bya>!

– És mi lesz a következő lépés? Elegánsan csináljuk? Vagy teleszemeteljük a többiek falát csókolózós szelfikkel?
-Szerintem maradjunk a szelfiknél. – mondja. – De csak napi pár tucatot tegyünk fel.

289. oldal

shadowhunter1975 P>!

– Hű, csak nem Katniss smárol Yodával?
– Ki smárol kivel? – kérdezi Abby.

50. oldal, 5 (Libri, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Katniss Everdeen · Yoda

A sorozat következő kötete

Creekwood sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Kelly Oram: Cinder és Ella
Erin Watt: Megtört herceg
John Green: Alaska nyomában
John Green – David Levithan: Will & Will
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 3. – Karácsonyi őrület
Kasie West: Szívességből szerelem
Nicola Yoon: Minden, minden
Meg Cabot: Nikki bőrében