Simon ​és a Homo sapiens-lobbi 357 csillagozás

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sokak ​szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves Simon Spierrel pontosan ez történt. Martin Addison pedig nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt a sulis Tumblren, ami köztudottan a Creekwood gimi pletykaközpontja. És akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon MELEG.

Hogy kicsoda bluegreen118? Ezt még maga Simon sem tudja, bár több hete leveleznek haverokról, zenéről, oreozabálásról, vágyakról és félelmekről, no meg arról, hogy milyen ciki is ez a coming out-ügy. Blue valódi kiléte azonban teljes rejtély…

Simonnak fel kell vállalnia az érzéseit, még akkor is, ha az egész suli ezzel szekálja majd, vagy ha otthon kitagadják, hiszen Blue létezik, egy srác, aki csak rá vár, akiért érdemes…

Becky Albertalli első regényének hősébe immár 13… (tovább)

Eredeti mű: Becky Albertalli: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Libri, Budapest, 2016
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633107782 · Fordította: Weisz Böbe

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Simon Spier · Bram Greenfeld · Nora Spier · Alice Spier · Nick Eisner · Abby Suso · Leah Burke · Martin Addison · The Who

Helyszínek népszerűség szerint

Shady Creek, Georgia, Amerikai Egyesült Államok


Kedvencelte 112

Most olvassa 22

Várólistára tette 219

Kívánságlistára tette 271

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
kellyolvas P
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

A Simon és a Homo sapiens lobbi kiemelkedik a korábbi általam olvasott LGBT könyvek közül, mégpedig azzal, hogy egyszerre tud vicces, nagyon szerethető lenni és egyúttal meglepően komoly, igazi felnőtté válós olvasmány.
Simon egy jó fejű, jól tanuló, normális srác, rendezett családi körülményekkel, két lánytestvérrel és jó fej szülőkkel. Harmadikos a középiskolában, színjátszó körbe jár, vannak közeli barátai, akikkel gyakran együtt lóg, és igen komoly szerepet tölt be az életében a zene, szabályosan össze van nőve a lejátszójával. Nagyon készül a coming-out-ra, a családjától nem tart, de még nem érzi késznek magát a bejelentésre. Simonnak van egy titkos levelezőtársa Blue, akiről ő is csak annyit tud, hogy ugyanabba a suliba jár, évfolyamtársak és szintén meleg. Ismeretlenül is nagyon közel kerülnek egymáshoz, megosztják a mindennapok gondjait, örömeit, és egyre többet éreznek egymás iránt. Ezt a levelezést egy véletlen folytán meglátja egy srác, aki zsarolni kezdi Simont, hogy a titoktartásért cserébe segítsen neki becserkészni Abby-t, Simon egyik közeli barátnőjét. A dolgok persze nem úgy alakulnak, ahogy azt eltervezik.
Simon karaktere átlagon felülire sikerült. Ezzel nem azt mondom, hogy hibátlan srác, a hibáival együtt alkotta meg remekül a szerző. Nekem a legjobban a nyitottsága, a szemlélete tetszett, úgy látta a világ dolgait, ahogy mindenkinek kellene, az emberi kapcsolatokban nem számít a vallás, a bőrszín vagy a nemi identitás. Imádtam a humorérzékét, ő egy olyan srác, aki mellett nem lehet unatkozni, nagyon szívesen lettem volna a baráti társaságának tagja.
A szerzővel kapcsolatban elismerően nyugtáztam, hogy nő létére tud férfi szemszöget írni, nekem semmi kifogásom nem volt Simon hangjával kapcsolatban. Szerettem a regény szerkezetét, az e-mail váltásokkal összefésült fejezeteket. Tetszett, hogy az egész coming-out folyamat Simon saját ritmusában zajlott, semmi sem volt erőltetve, elsietve. A szülők karakterei érdekesek voltak, nagyon jól viszonyultak a fiukhoz, mindenben támogatták, szinte túlzásba menően, éppen ezért kicsit álomszülőknek tűntek a számomra.
A feszültséget végig fenntartja a szerző a nagy kérdéssel, vajon ki Blue, akinek személye persze meglepetés, én bevallom, nem találtam ki. Az egész levelezés során szimpatikus volt, őszinte srác, aki még nem állt készen, hogy felfedje a kilétét. Érdekes belegondolni ebbe a kapcsolatfelvételi formába, a névtelenség mögé húzódva mennyivel közlékenyebbek leszünk, ki merünk mondani olyasmit, amit élőben nem.
Örülök, hogy végre olvashattam olyan ya történetet, amiben nem csak mellékszeplő a meleg karakter, hanem főszerepet kap. Jó szórakozást a könyvhöz, és egy doboz Oreo legyen kéznél az olvasáshoz!

6 hozzászólás
>!
KönyvParfé P
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Ez cuki volt… erre bizony jár az 5 csillag! :)
Ami a leginkább tetszett a történetben, az a nyitottsága. Jó lenne, ha valóban úgy működnének a dolgok, ahogyan az írónő leírta.
Jó lenne egy olyan világ, ahol nem számít a vallás, a bőrszín vagy a nemi identitás.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/03/24/becky_albertalli_s…

>!
AniTiger MP
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Nagyon habos, nagyon édes történet kamaszkori vágyódásokról, romantikus ábrándozásokról és első szerelmekről. Az ember önkéntelenül is mosolyog magában, miközben olvassa a könyvet és furcsa melegséget érez a szíve táján ezek miatt a tapogatózó, aranyos fiatalok miatt. ^.^ Talán furcsa, de én nagyon bírom, ha van egy titokzatos fél a történetben, akinek a kilétét egészen a sztori végéig homály fedi, mert ilyenkor mindig szinte azonnal újra akarom olvasni a könyvet, hogy figyeljem a ráutaló jeleket!

Nekem iszonyatosan tetszett Simon, Blue és a többiek története, azt hiszem, hogy idén még talán utoljára egy újabb regénnyel bővült a kedvenc könyveim -listám.

Újraolvasósan jó!

Rajongás Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/12/simonvsthe…

>!
Libri, Budapest, 2016
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633107782 · Fordította: Weisz Böbe
>!
GytAnett P
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Nem igazán tudtam semmit erről a könyvről, csak annyit, hogy LMBT témájú. Ennek ellenére már amikor megláttam a borítóját, tudtam, hogy ez az én könyvem lesz. Amikor megláttam a könyvtárban, nem is volt kérdés, hogy kikölcsönzöm-e. És most szerencsére beváltak a megérzéseim, valóban egy nagyon jó könyv! Nem mondom, hogy nincsenek hibái melyik könyvnek nincs?, de velem tökéletesen el tudta feledtetni a történet. :)
Őszintének éreztem, nem volt benne semmi mesterkélt, ha valami mégis, annyira természetesen volt előadva, hogy azon csak mosolyogni tudtam. Pl. Simon és a családja. Hihetetlen jók. :D Bár nem hinném, hogy sokaknál lenne szokás, hogy Szenteste mindenki laptoppal a kezében ül a nappaliban és FB-on versenyeznek, hogy ki talál adott szempont alapján hamarabb ismerőst. :D Tényleg mindegyik családtagot csíptem. :D
Annak ellenére, hogy Simon egyáltalán nem a menők táborát erősíti, vannak barátai, van élete. Nagyon örülök neki, hogy végre nem egy olyat könyvet olvastam, amiben szegény szenvedő, magányos főhősünk van… A barátok közül néha Leah-val nem bírtam mit kezdeni, az ő személyisége egy kicsit távol áll tőlem.
Az e-mail-ek meg.. végig rettentő kíváncsi voltam, hogy mégis ki lehet Blue. Nagyjából a könyv felénél éreztem azt, hogy nem bírom letenni, mert ki kell derítenem, hogy mégis ki az. :) Nagyon örültem a végkifejletnek.
Látszik, hogy akármennyire is felvilágosult világban élünk, még mindig nem egyszerű dolog egy coming-out. Sajnos sokan még mindig a földbe dugják a fejüket, csak ne is kelljen róla hallaniuk, vagy éppen ellenségesen lépnek fel. Számomra érthetetlen. Mindegy is, ennyi volt erről a témáról most a véleménynyilvánításom.
Maga a könyv tényleg nagyon tetszett. Egyszerű, őszinte, barátságos, érdekes. A végén pedig lélekemelőnek éreztem. :)

16 hozzászólás
>!
malnakivi P
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Nem is tudom mit írjak erről a könyvről, teljesen kiakadt tőle a cukiságmérő!
Tökéletes strandkönyvnek bizonyult: könnyed olvasmány, nem túl bonyolult cselekménnyel, szerethető szereplőkkel és sok-sok humorral.

Simon karaktere imádnivaló, a sztori az elejétől a végéig igazi Oreos lélekbonbon, jó érzés volt olvasni, eszembe juttatott egy csomó gimis emléket, szívesen visszamennék egy picit az időben és lennék újra tizenéves. Na meg az első szerelem… :)

Fiatalos, nagyon laza, nagyon poénos, de fontos dolgot boncolgat és az elfogadást tanítja – ultraédes köntösbe csomagolva. Ott a helye minden tinédzser kezében!

>!
Libri, Budapest, 2016
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633107782 · Fordította: Weisz Böbe
>!
Sippancs P
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Ez az a könyv, amit nem tudsz nem szeretni, mert annyira laza, cuki, kedves, humoros és hétköznapi.
Azt hiszem, hogy holnap reggel a boltban első dolgom lesz szétnézni az oreós édességek között. ;)

>!
Lizz_
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Ez a könyv..Egyszerűen TÖKÉLETES *.*
Simon egy átlagos 17 éves fiú aki próbálgatja a szárnyait és szinte már megtesz mindent azért hogy ne tudódjon ki hogy meleg . Ettől függetlenül levelezést folytat Blueval , aki úgyszintén meleg ráadásul ugyanabban a gimibe is járnak . Ámbár S. óvatlansága miatt a levelezéseik rossz kezekbe kerülnek , aminek nem szép következményei lesznek , Simon mégis kitart :) .
A történet szempontjából fontos hogy az utolsó 50 oldalig nem derül ki Blue kiléte . Mivel a könyvben csak úgy pörögnek az események így a főszereplővel közösen találgathatunk hogy mégis kicsoda az a pasi aki már a – levelei szerint- az együttlétüket is elképzelte :D Én fennhangon találgattam és 200 oldal után már mindenkit Bluenak hittem . Természetesen csak egy Blue van , de nem fogom elárulni hogy ki . Tessék elolvasni ;)
Mint minden könyvben itt is fontos szerepet képeznek a mellékszereplők Simon családja barátai és zsarolója . Nekik köszönhetően egyik fejezet sem laposodott el .
Én csak ajánlani tudom , még talán azoknak is akik nem szoktak LMBT/LGBT könyveket olvasni . Mellé pedig egy kis Oreot javasolnék :3

>!
SzAngelika 
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

„Nem kellene a fehérnek alapbeállításnak lennie, ahogyan a heterónak sem.”

Ez a könyv egyszerre volt jópofa, kissé lökött és nagyon cuki. Nem kell iszonyat mélységet várni tőle, inkább egy egyszerű, aranyos, némileg naplószerű, coming-out sztorira számítson, aki kézbe veszi. Ja, és nem árt némi Harry Potter, manga és rocktörténeti utalásra is felkészülni. Meg némi oreo keksz utáni vágyakozásra. Legalábbis velem így esett.
Olvassátok, szerintem megéri. Nekem órákra mosolyt ragasztott az arcomra.

Bővebben: http://angelikablogja.blogspot.hu/2016/04/becky-alberta…

3 hozzászólás
>!
mezei P
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Az az igazság, hogy engem világgá lehet kergetni cute feliratos kisbabás/kiscicás/kiskutyás képekkel, egyszerűen hányingert kapok tőlük. És mégis, ez a könyv…..nem tudok jobb szót rá….édes volt. Bájos és szeretni való.

>!
Ngie P
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Rövid, könnyed, pörgős.
Imádtam! Én egyszerűen szeretem az olyan történeteket, ahol egy online ismerkedés a kiindulás – ott van pl. a modern Hamupipőke film is, a Los Angeles-i tündérmese. Egész egyszerűen ez a gyengém.
Szerettem Simon családját is, és az egész coming-out részt.
És közben sok érdekes témát hoz elő, amikről érdemes elgondolkozni / beszélni.
OREO!

Bővebben itt, egy órás kibeszélő show a könyvből @blaskolevi94-vel https://youtu.be/xiPripDXPns


Népszerű idézetek

>!
loveQhuay P

– Mi az a dementor?
Ne már, ezt nem hiszem el!
– Nora, többé nem vagy a testvérem.
– Akkor biztos valami Harry Potter-dolog – mondja.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dementor · Harry Potter · Simon Spier
>!
Virág_Blogger P

A szüleimmel való beszélgetés fárasztóbb, mintha blogot vezetnék.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Simon Spier
5 hozzászólás
>!
loveQhuay P

Az, ha valaki magabiztos férfi, még nem jelenti azt, hogy heteró.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: heteroszexuális
>!
ValerinLanz P

– Nem szeretem a befejezéseket – mondom. – Azt szeretem, aminek sosincs vége.

314. oldal

>!
ilder P

Oké, először is, az Oreo abszolút külön ételcsoportnak számít.

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Oreo · Simon Spier
>!
ValerinLanz P

Csak úgy mellesleg, nem gondolod, hogy mindenkinek coming-outolnia kéne? Miért a heteró az alapbeállítás?
Egyszer mindenkinek színt kellene vallania egy kínos esemény keretében, akár heteró, akár meleg, akár biszex vagy akármi az illető. Csak mondom.

154-155. oldal

>!
GytAnett P

Belekortyolok a sörömbe, és… Basszus, ez meglepően undorító. No persze nem vártam, hogy finom lesz, mint a fagyi, de azt a rohadt… Egyesek kamuznak, meg hamis személyit szereznek, hogy besurranjanak egy kocsmába – mindezt ezért? Őszintén: inkább smárolnék Bieberrel. A kutyával. Vagy Justinnal.

52. oldal, 5. fejezet

>!
Bya

– És mi lesz a következő lépés? Elegánsan csináljuk? Vagy teleszemeteljük a többiek falát csókolózós szelfikkel?
-Szerintem maradjunk a szelfiknél. – mondja. – De csak napi pár tucatot tegyünk fel.

289. oldal

>!
shadowhunter1975 P

– Hű, csak nem Katniss smárol Yodával?
– Ki smárol kivel? – kérdezi Abby.

50. oldal, 5 (Libri, 2016)

>!
AniTiger MP

    – Tényleg el akarlak vinni valahova – mondja. – Ha nem utálnád a mozit, akkor mit néznél meg szívesen?
    – Bármit – válaszolom.
    – De valószínűleg egy romantikus filmet, ugye? Olyan simonosat, boldog befejezéssel.
    – Miért nem hiszi el soha senki, hogy cinikus vagyok?

313-314. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Simon Spier

Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Colson Whitehead: A föld alatti vasút
Matthew Quick: Forgive Me, Leonard Peacock – Bocsáss meg, Leonard Peacock!
Kalapos Éva: D.A.C. 3. – Kéz a kézben
J. L. Armentrout: Oblivion – Feledés
Marni Bates: Segítség, YouTube-sztár lettem!
Jenny Han: A fiúknak, akiket valaha szerettem
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás
Colleen Hoover: Losing Hope – Reményvesztett
Sarah Dessen: Along for the Ride – Álom két keréken