Simon ​és a Homo sapiens-lobbi 495 csillagozás

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sokak ​szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves Simon Spierrel pontosan ez történt. Martin Addison pedig nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt a sulis Tumblren, ami köztudottan a Creekwood gimi pletykaközpontja. És akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon MELEG.

Hogy kicsoda bluegreen118? Ezt még maga Simon sem tudja, bár több hete leveleznek haverokról, zenéről, oreozabálásról, vágyakról és félelmekről, no meg arról, hogy milyen ciki is ez a coming out-ügy. Blue valódi kiléte azonban teljes rejtély…

Simonnak fel kell vállalnia az érzéseit, még akkor is, ha az egész suli ezzel szekálja majd, vagy ha otthon kitagadják, hiszen Blue létezik, egy srác, aki csak rá vár, akiért érdemes…

Becky Albertalli első regényének hősébe immár 13… (tovább)

Eredeti mű: Becky Albertalli: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Libri, Budapest, 2016
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633107782 · Fordította: Weisz Böbe

Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Simon Spier · Bram Greenfeld · Leah Burke · Nora Spier · Abby Suso · Alice Spier · Nick Eisner · Martin Addison · The Who

Helyszínek népszerűség szerint

Shady Creek, Georgia, Amerikai Egyesült Államok


Kedvencelte 147

Most olvassa 20

Várólistára tette 272

Kívánságlistára tette 379

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

>!
kellyolvas P
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

A Simon és a Homo sapiens lobbi kiemelkedik a korábbi általam olvasott LGBT könyvek közül, mégpedig azzal, hogy egyszerre tud vicces, nagyon szerethető lenni és egyúttal meglepően komoly, igazi felnőtté válós olvasmány.
Simon egy jó fejű, jól tanuló, normális srác, rendezett családi körülményekkel, két lánytestvérrel és jó fej szülőkkel. Harmadikos a középiskolában, színjátszó körbe jár, vannak közeli barátai, akikkel gyakran együtt lóg, és igen komoly szerepet tölt be az életében a zene, szabályosan össze van nőve a lejátszójával. Nagyon készül a coming-out-ra, a családjától nem tart, de még nem érzi késznek magát a bejelentésre. Simonnak van egy titkos levelezőtársa Blue, akiről ő is csak annyit tud, hogy ugyanabba a suliba jár, évfolyamtársak és szintén meleg. Ismeretlenül is nagyon közel kerülnek egymáshoz, megosztják a mindennapok gondjait, örömeit, és egyre többet éreznek egymás iránt. Ezt a levelezést egy véletlen folytán meglátja egy srác, aki zsarolni kezdi Simont, hogy a titoktartásért cserébe segítsen neki becserkészni Abby-t, Simon egyik közeli barátnőjét. A dolgok persze nem úgy alakulnak, ahogy azt eltervezik.
Simon karaktere átlagon felülire sikerült. Ezzel nem azt mondom, hogy hibátlan srác, a hibáival együtt alkotta meg remekül a szerző. Nekem a legjobban a nyitottsága, a szemlélete tetszett, úgy látta a világ dolgait, ahogy mindenkinek kellene, az emberi kapcsolatokban nem számít a vallás, a bőrszín vagy a nemi identitás. Imádtam a humorérzékét, ő egy olyan srác, aki mellett nem lehet unatkozni, nagyon szívesen lettem volna a baráti társaságának tagja.
A szerzővel kapcsolatban elismerően nyugtáztam, hogy nő létére tud férfi szemszöget írni, nekem semmi kifogásom nem volt Simon hangjával kapcsolatban. Szerettem a regény szerkezetét, az e-mail váltásokkal összefésült fejezeteket. Tetszett, hogy az egész coming-out folyamat Simon saját ritmusában zajlott, semmi sem volt erőltetve, elsietve. A szülők karakterei érdekesek voltak, nagyon jól viszonyultak a fiukhoz, mindenben támogatták, szinte túlzásba menően, éppen ezért kicsit álomszülőknek tűntek a számomra.
A feszültséget végig fenntartja a szerző a nagy kérdéssel, vajon ki Blue, akinek személye persze meglepetés, én bevallom, nem találtam ki. Az egész levelezés során szimpatikus volt, őszinte srác, aki még nem állt készen, hogy felfedje a kilétét. Érdekes belegondolni ebbe a kapcsolatfelvételi formába, a névtelenség mögé húzódva mennyivel közlékenyebbek leszünk, ki merünk mondani olyasmit, amit élőben nem.
Örülök, hogy végre olvashattam olyan ya történetet, amiben nem csak mellékszeplő a meleg karakter, hanem főszerepet kap. Jó szórakozást a könyvhöz, és egy doboz Oreo legyen kéznél az olvasáshoz!

6 hozzászólás
>!
Szücsi
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Emberek, ez a könyv…marha jóóó volt :D
Imádtam Simont. Annyira humoros és aranyos hogy egyszerüen meg kell zabálni.
A könyv meg olyan édes volt mint több milliónyi doboz oreos keksz. Annak ellenére hogy nem vagyok édesszájú, IMÁDTAM. Szinte végig bazsalyogtam az egészet. Biztos vagyok benne, hogy miközben olvasni fogod (mert EL KELL OLVASNOD, ez nem vicc) azt veszed majd észre magadon hogy fülig ér a szád. :) (ígyni, mint ennek a csini smilenak)
Most pedig megyek és megnézem a filmet egy nagy adag oreo társaságában. Légy átkozott Simon, az Oreo mániád megfertőzött. Pápáááá

9 hozzászólás
>!
KönyvParfé
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Ez cuki volt… erre bizony jár az 5 csillag! :)
Ami a leginkább tetszett a történetben, az a nyitottsága. Jó lenne, ha valóban úgy működnének a dolgok, ahogyan az írónő leírta.
Jó lenne egy olyan világ, ahol nem számít a vallás, a bőrszín vagy a nemi identitás.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/03/24/becky_albertalli_s…

>!
dontpanic P
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Nagyon kellenek az olyan történetek, ahol a nem hetero szereplők megkapják a spoiler.
Az olyan történetek, ahol a nem hetero szereplők sorsa nem a kirekesztettség, a megvetés, a verbális vagy fizikai erőszak, hanem egy átlagos élet, örömökkel, bánatokkal.
Nagyon kellenek az olyan, nem heteró szereplőkről szóló könyvek és filmek, amik nem egy szűk rétegnek szólnak, mint példálul az obskúrus művészfilmek/elvont underground regények (vagy a másik véglet, a színtiszta pornók, szexregények). Amik betörnek a mainstreambe, a népszerű műfajokba, mint például a romantikus YA-k.

Az olyan könyvek is kellenek, amikben a nem heteró szereplők nem heterósága nem az egyetlen meghatározó jellegzetességük, ami körül forog az életük. Ez nem az a könyv, de valljuk be, egy tini élete azért nagy részben amúgy is a szerelem, a vonzalmak, a szex körül forog (ha nem csinálja, gondol rá, sőt, akkor gondol rá csak igazán:P). Meg persze az identitáskeresés körül, önmaga megtalálása körül, amibe azért jócskán beletartozik a szexuális irányultság, a „kihez is vonzódom” kérdése.

Ahogy a Fangirl esetében érezhető volt, hogy Rainbow Rowell leginkább csak kívülről ismeri a fanfictionök világát, úgy volt egy nagyon erős érzésem ezzel a könyvvel kapcsolatban, hogy valószínűleg egy modern high school AU fanfictionként indulhatott (a fandomot csak találgatni tudom, de nem lepődnék meg, ha a HP lenne). Olvastam pár ilyet back in my time, és abszolút visszajött a hangulat, a trope-ok és egyebek. :)
Szóval nosztalgiázásnak sem volt utolsó. :P

Igen, kicsit csöpögős, kicsit túl happy a könyv, nincsenek benne hatalmas mélységek, hogy mennyire hitelesen ábrázolja egy átlagos meleg tinisrác lelkivilágát, azt sem tudom, de jólesett a könnyedsége, a happysége, jólesett egy kicsit újra gimisnek lenni, még akkor is, ha semmi pénzért nem lennék újra gimis. :D
Egy morcosan és motiválatlanul induló hétfő reggel fejeztem be, reggeli és utazás közben, és mire beértem az irodába, mintha a lelkem is kicsit könnyebb lett volna.
Néha egy könyv ennél többet nem is adhat. :)

(És csakazértis fel kell vágnom vele: rájöttem, hogy kicsoda Blue, bibibíí.)

17 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Nagyon habos, nagyon édes történet kamaszkori vágyódásokról, romantikus ábrándozásokról és első szerelmekről. Az ember önkéntelenül is mosolyog magában, miközben olvassa a könyvet és furcsa melegséget érez a szíve táján ezek miatt a tapogatózó, aranyos fiatalok miatt. ^.^ Talán furcsa, de én nagyon bírom, ha van egy titokzatos fél a történetben, akinek a kilétét egészen a sztori végéig homály fedi, mert ilyenkor mindig szinte azonnal újra akarom olvasni a könyvet, hogy figyeljem a ráutaló jeleket!

Nekem iszonyatosan tetszett Simon, Blue és a többiek története, azt hiszem, hogy idén még talán utoljára egy újabb regénnyel bővült a kedvenc könyveim -listám.

Újraolvasósan jó!

Rajongás Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/12/simonvsthe…

>!
Libri, Budapest, 2016
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633107782 · Fordította: Weisz Böbe
>!
GytAnett P
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Nem igazán tudtam semmit erről a könyvről, csak annyit, hogy LMBT témájú. Ennek ellenére már amikor megláttam a borítóját, tudtam, hogy ez az én könyvem lesz. Amikor megláttam a könyvtárban, nem is volt kérdés, hogy kikölcsönzöm-e. És most szerencsére beváltak a megérzéseim, valóban egy nagyon jó könyv! Nem mondom, hogy nincsenek hibái melyik könyvnek nincs?, de velem tökéletesen el tudta feledtetni a történet. :)
Őszintének éreztem, nem volt benne semmi mesterkélt, ha valami mégis, annyira természetesen volt előadva, hogy azon csak mosolyogni tudtam. Pl. Simon és a családja. Hihetetlen jók. :D Bár nem hinném, hogy sokaknál lenne szokás, hogy Szenteste mindenki laptoppal a kezében ül a nappaliban és FB-on versenyeznek, hogy ki talál adott szempont alapján hamarabb ismerőst. :D Tényleg mindegyik családtagot csíptem. :D
Annak ellenére, hogy Simon egyáltalán nem a menők táborát erősíti, vannak barátai, van élete. Nagyon örülök neki, hogy végre nem egy olyat könyvet olvastam, amiben szegény szenvedő, magányos főhősünk van… A barátok közül néha Leah-val nem bírtam mit kezdeni, az ő személyisége egy kicsit távol áll tőlem.
Az e-mail-ek meg.. végig rettentő kíváncsi voltam, hogy mégis ki lehet Blue. Nagyjából a könyv felénél éreztem azt, hogy nem bírom letenni, mert ki kell derítenem, hogy mégis ki az. :) Nagyon örültem a végkifejletnek.
Látszik, hogy akármennyire is felvilágosult világban élünk, még mindig nem egyszerű dolog egy coming-out. Sajnos sokan még mindig a földbe dugják a fejüket, csak ne is kelljen róla hallaniuk, vagy éppen ellenségesen lépnek fel. Számomra érthetetlen. Mindegy is, ennyi volt erről a témáról most a véleménynyilvánításom.
Maga a könyv tényleg nagyon tetszett. Egyszerű, őszinte, barátságos, érdekes. A végén pedig lélekemelőnek éreztem. :)

16 hozzászólás
>!
malnakivi
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Nem is tudom mit írjak erről a könyvről, teljesen kiakadt tőle a cukiságmérő!
Tökéletes strandkönyvnek bizonyult: könnyed olvasmány, nem túl bonyolult cselekménnyel, szerethető szereplőkkel és sok-sok humorral.

Simon karaktere imádnivaló, a sztori az elejétől a végéig igazi Oreos lélekbonbon, jó érzés volt olvasni, eszembe juttatott egy csomó gimis emléket, szívesen visszamennék egy picit az időben és lennék újra tizenéves. Na meg az első szerelem… :)

Fiatalos, nagyon laza, nagyon poénos, de fontos dolgot boncolgat és az elfogadást tanítja – ultraédes köntösbe csomagolva. Ott a helye minden tinédzser kezében!

>!
Libri, Budapest, 2016
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633107782 · Fordította: Weisz Böbe
>!
Sylveris 
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Imádtam!

Első LGBT könyv, ami a kezeim közé került, és egyáltalán nem bántam meg. Végre nem csak hetero párok – tökéletes pasi-nő – kapja meg a happy end-et, és ez így volt Tökéletes.
Könnyed, gyorsan olvasható. A karakterek is kedvelhetőek, egyáltalán nem unalmasak.

És most gyorsan nézzük meg a filmet!

2 hozzászólás
>!
Sippancs P
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Ez az a könyv, amit nem tudsz nem szeretni, mert annyira laza, cuki, kedves, humoros és hétköznapi.
Azt hiszem, hogy holnap reggel a boltban első dolgom lesz szétnézni az oreós édességek között. ;)

>!
Lizz_
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Ez a könyv..Egyszerűen TÖKÉLETES *.*
Simon egy átlagos 17 éves fiú aki próbálgatja a szárnyait és szinte már megtesz mindent azért hogy ne tudódjon ki hogy meleg . Ettől függetlenül levelezést folytat Blueval , aki úgyszintén meleg ráadásul ugyanabban a gimibe is járnak . Ámbár S. óvatlansága miatt a levelezéseik rossz kezekbe kerülnek , aminek nem szép következményei lesznek , Simon mégis kitart :) .
A történet szempontjából fontos hogy az utolsó 50 oldalig nem derül ki Blue kiléte . Mivel a könyvben csak úgy pörögnek az események így a főszereplővel közösen találgathatunk hogy mégis kicsoda az a pasi aki már a – levelei szerint- az együttlétüket is elképzelte :D Én fennhangon találgattam és 200 oldal után már mindenkit Bluenak hittem . Természetesen csak egy Blue van , de nem fogom elárulni hogy ki . Tessék elolvasni ;)
Mint minden könyvben itt is fontos szerepet képeznek a mellékszereplők Simon családja barátai és zsarolója . Nekik köszönhetően egyik fejezet sem laposodott el .
Én csak ajánlani tudom , még talán azoknak is akik nem szoktak LMBT/LGBT könyveket olvasni . Mellé pedig egy kis Oreot javasolnék :3


Népszerű idézetek

>!
loveQhuay P

– Mi az a dementor?
Ne már, ezt nem hiszem el!
– Nora, többé nem vagy a testvérem.
– Akkor biztos valami Harry Potter-dolog – mondja.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dementor · Harry Potter · Simon Spier
>!
Virág_Blogger P

A szüleimmel való beszélgetés fárasztóbb, mintha blogot vezetnék.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Simon Spier
5 hozzászólás
>!
ValerinLanz P

– Nem szeretem a befejezéseket – mondom. – Azt szeretem, aminek sosincs vége.

314. oldal

>!
loveQhuay P

Az, ha valaki magabiztos férfi, még nem jelenti azt, hogy heteró.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: heteroszexuális
>!
ilder P

Oké, először is, az Oreo abszolút külön ételcsoportnak számít.

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Oreo · Simon Spier
>!
GytAnett P

Belekortyolok a sörömbe, és… Basszus, ez meglepően undorító. No persze nem vártam, hogy finom lesz, mint a fagyi, de azt a rohadt… Egyesek kamuznak, meg hamis személyit szereznek, hogy besurranjanak egy kocsmába – mindezt ezért? Őszintén: inkább smárolnék Bieberrel. A kutyával. Vagy Justinnal.

52. oldal, 5. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: sör
>!
ValerinLanz P

Csak úgy mellesleg, nem gondolod, hogy mindenkinek coming-outolnia kéne? Miért a heteró az alapbeállítás?
Egyszer mindenkinek színt kellene vallania egy kínos esemény keretében, akár heteró, akár meleg, akár biszex vagy akármi az illető. Csak mondom.

154-155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Coming out
>!
shadowhunter1975 P

– Hű, csak nem Katniss smárol Yodával?
– Ki smárol kivel? – kérdezi Abby.

50. oldal, 5 (Libri, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Katniss Everdeen · Yoda
>!
Bya

– És mi lesz a következő lépés? Elegánsan csináljuk? Vagy teleszemeteljük a többiek falát csókolózós szelfikkel?
-Szerintem maradjunk a szelfiknél. – mondja. – De csak napi pár tucatot tegyünk fel.

289. oldal

>!
AniTiger MP

    – Tényleg el akarlak vinni valahova – mondja. – Ha nem utálnád a mozit, akkor mit néznél meg szívesen?
    – Bármit – válaszolom.
    – De valószínűleg egy romantikus filmet, ugye? Olyan simonosat, boldog befejezéssel.
    – Miért nem hiszi el soha senki, hogy cinikus vagyok?

313-314. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Simon Spier

Hasonló könyvek címkék alapján

Tillie Cole: Ezer csók
Alessandra Torre: Hollywoodi mocsok
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Colson Whitehead: A föld alatti vasút
Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia
Matthew Quick: Forgive Me, Leonard Peacock – Bocsáss meg, Leonard Peacock!
Kalapos Éva: D.A.C. 3. – Kéz a kézben
Leiner Laura: Ég veled
J. L. Armentrout: Oblivion – Feledés 2.