A ​gémer, a vlogger és a sztár 12 csillagozás

Beck Andrea: A gémer, a vlogger és a sztár

Tudtad, hogy te is lehetsz szuperhős? Nem kell hozzá varázserő, sem különleges képességek, az is éppen elég, ha önmagadat adod. Persze azért nem árt, ha olyan tulajdonságokkal is rendelkezel, mint a könyv főszereplői: Noémi, Zsombi és Dani, a három tinédzser, akiket egy számítógépes program választott ki a nagy feladatra. Egyébként sem kedvük, sem idejük nem volt arra, hogy a világot megmentsék. Bőven elég volt a sikeres énekes, videós, illetve gémer szerepekkel járó feladatok sokasága a suli, edzés és egyebek mellett. Most meg még ez is?!
Csakhogy az elég meggyőző tud lenni, ha az embert ez a bizonyos program nemcsak kiválasztja, de különböző trükkök segítségével még el is rabolja, hogy beszervezze. Arról már nem is beszélve, mennyi hasznos dolgot lehet megtudni egy ilyen küldetésen például barátságról, kiközösítésről, arról, hogy másnak is lehetnek félelmei, hogy bárki hibázhat, és hogy nem minden(ki) az, aminek látszik.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
130 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158070638
>!
132 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158070638 · Illusztrálta: Bolla Erika

Enciklopédia 1


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Beck Andrea: A gémer, a vlogger és a sztár

Véleményem szerint a kiskamaszok esetébe többek között fontos a könyv megjelenése,
a könnyen olvasható szövege, a szöveghez tartozó rajzok valamint a könyv témája, ami felkelti a figyelmüket és ezért el akarják olvasni. Lényeges, hogy érdekes, izgalmas legyen a történet és még fontosak a szereplők is.Kell lenni közöttük legalább egynek, akivel azonosúlni tudnak.(Egyébként ezek a szempontok nem csak az ő esetükben fontosak, hanem akár nekünk felnőtteknek is,de talán egyetértünk abban, hogy ők sokkal érzékenyebbek ezekre a szempontokra.)
A könyv külső megjelenésével valamint a szöveg olvashatóságával és értelmezhetőségével is rendben van minden. Az is fontos, hogy elég vékonyka a kötet ahhoz,hogy a gyerekek nagyobb kedvvel álljanak neki az olvasásnak. :-) Bolla Erika rajzai is tetszenek. Sőt a témaválsztás is szuper, hiszen ma mindenkit érdekel (szinte kortól függetlenül ), mindenki használja. Az egyik legnagyobb felhasználó réteg éppen a 9-12 éves korúak, akik ennek a könyvnek a célközönsége. Ezért nagyon nem mindegy, hogy ők hogyan használják, mire használják – a tanuláson kívül – az internetet . De olvasás közben az jutott az eszembe, hogy vajon eljut-e egyáltalán éppen a célközönségéhez a könyv? Olvasnak-e ők kalandregényeket? Mert ha igen, akkor nagyon ütősnek kell lennie, hogy megragadja a figyelmüket és felrázza őket, hogy felismerjék a NET sötét oldalának veszélyeit. Mindezt úgy, hogy kiváltsa azt a bizonyos „aha” felismerést és ne kioktatásnak vegyék. (Nos, ezen a ponton sajnáltam meg minden ifjúságiregény írót. Mert a célközönségük nagyon nehéz eset.)
Ez a korosztály már abba a világba született, ahol a számítástechnika fejlődésével szükségszerűen lépést kell tartani. A technikai eszközök és az internet használata az életük része volt mindig , mondhatom, hogy az anyatejjel szívták magukba. Talán éppen ezért nem is biztos, hogy megértik mi a felnőttek problémája az állandó gépezéssel. (Erről azért engedem meggyőzni magam!)
Jajj,de nagyon elkalandoztam! Elnézést kérek!
Visszakanyarodva a könyvhöz: a téma megválasztását nagyon jónak találom, a szereplőket viszont nem tartom elég hitelesnek.Nem kidolgozottnak a karaktereket, egyiknek sem sikerült szimpatikusnak lennie. Egyszerűen közömbösek maradtak.
Hangsúlyozni szeretném, hogy ez az én „felnőtt” véleményem. Elfogadom, ha azt mondjátok, hogy én nem vagyok kompetens ebben a kérdésben. Hiszen sem az említett korosztályhoz nem tartozom és nem vagyok egyike sem az ő szüleiknek. De tudjátok mi lenne az igazi? Ha egy 12 éves is elmondaná a véleményét a könyvről. Én nagyon örülnék ennek! Lehet, hogy bebizonyosodna, hogy semmiben nincs igazam. Úgy legyen!

Chöpp >!
Beck Andrea: A gémer, a vlogger és a sztár

A történet nagyon-nagyon hasznos, és fontos is, és éppen ezen okok miatt kevés is. A kütyük térhódítása az ember élete felett, a számlájukra írható egyre mélyebbé váló kapcsolati konfliktusok és válságok megértek volna akár két-, háromszor annyi „akciót”. Szívesen olvastam volna akár minden egyes felvetett problémával kapcsolatban zajló felderítésről, megoldási lehetőségekről és cseles, „szuperhősös” csapatmunkáról, mely elfújja azokat, mint szél a pöszöket meg a szöszöket. Amennyiben első „szuperhős” csapatbevetés volt, hát jöjjön a többi! Tessék agyalni és kigondolni frappáns, csodás és varázslatos, jobbnál jobb megoldásokat erre a számtalan áldatlan helyzetre, ami a NET, az okostelefonok, és egyéb eszközök által okozott káros hatásokat csillapítja, enyhíti, megszünteti! A széles körű probléma újfajta hősöket igényel. Tessék gyülekezni ifjak, embert próbáló küzdelemhez!

kratas P>!
Beck Andrea: A gémer, a vlogger és a sztár

Értem a szándékot és arra adok 3,5 csillagot. Mert néha ugyanolyan jóindulatú vagyok, mint amilyen jóindulatból született a könyv.
De ezt a gyerekek maximum kényszer alatt fogják elolvasni, mert sótlan és szájbarágós.

1 hozzászólás
PTJulia P>!
Beck Andrea: A gémer, a vlogger és a sztár

A szándék kétségkívül üdvös, a megvalósításba sajnos sok hiba csúszott. Eleve a szuperszámítógép-agy-varázsló fura, s főképp, hogy a három főhőst tényleg néminemű csalással juttatja oda, ahova (még akkor is, ha a szájukba van rágva, hogy maguktól is előbb-utóbb ugyanoda jutnának). A karakterek is életszerűtlenek. A küldetéseknél is felemás módon sülnek el a dolgok: míg a fiút viszonylag normálisan győzik meg, a lányt tulajdonképpen Noémi hazugságba kényszeríti, amivel – ha lebukik – még rosszabbul járhat mint ahogy eddig járt. A családi életet is valószínűleg csak átmenetileg tudják a hősök megjavítani.
Kár érte, mert a mondanivaló meg fontos lenne…

bagie P>!
Beck Andrea: A gémer, a vlogger és a sztár

Egyetértek az előttem elhangzott 7-8 értékeléssel.
A téma, a feszegetett problémakör nagyon jó, de csak felvetésnek elég egy alapos beszélgetéshez.
A stílusa inkább egy tanárnak való egy beszélgetés elindításához – de nem egy tini stílusa, ők lehet, hogy nagyon unnák.

gybarbii >!
Beck Andrea: A gémer, a vlogger és a sztár

Maga a téma tetszett, nagyon fontos, hogy a mai gyerekek és fiatalok is tisztában legyenek a számítógépes, internetes felgyorsult világ hátrányaival, hiszen nekik ez a természetes közeg, lehet, hogy nem is értik, miről papolnak a szülők minden héten… Ezért is érzem azt, hogy az alapgondolat jó! De… a történet nagyon lassan indult be! A három főszereplővel hamar megismerkedtünk, azonban ezután nagyon sok időt/oldalt vett igénybe, amíg az Online Buli előkészületeiről és magáról a találkozóról (és Mukiról) mindent megtudtunk. Amikor éppen már kezdett volna izgalmas lenni az egész, hirtelen vége lett a történetnek. Egy kicsit tényleg szájbarágós volt, de reméljük, hogy amelyik fiatalhoz eljut a történet, elgondolkodik a mondanivalóján…

krlany I>!
Beck Andrea: A gémer, a vlogger és a sztár

8-12 éveseknek szájbarágósan az internet és az okoskütyük káros hatásairól. 130 oldalas a könyv, ebből az első 80 oldal elég unalmas. Utána kezd beindulni a történet, addig csak jótanácsokat és intelmeket kapunk. Ezek később is megmaradnak, de legalább történik valami. Félre értés ne essék, a téma fontos! Beszélni is kell róla, de nem ennyire „anyukásan” (elég ciki, még nekem is, pláne akkor a kölköknek), hanem a korosztálynak megfelelő módon.


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

[…] ilyen az internet világa: a valóságot mindig egy kicsit fel kell javítani.

11. oldal

Chöpp >!

Óriási hülyeség, hogy csak a lányok sírnak, a fiúk számára is kifejezetten egészséges, ha ily módon kiadják magukból a feszültséget.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sírás
Chöpp >!

Szeretné esetleg igénybe venni a szülőmegőrzőt?

20. oldal

Chöpp >!

Akar a fene megfelelni mindenkinek! Jól akarom érezni magam, és kész, nem érdekel, hogy másnak tetszik-e, vagy sem!

119. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Majoros Nóra: Pityke és prém
Leiner Laura: Emlékezz rám
Philip Reeve: Ragadozó városok
Rick Riordan: Neptunus fia
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón
Celia Rees: Kalózok!
Pittacus Lore: Egyek a végsőkig