Nyúl ​Péter és barátai – Beatrix Potter összes meséje (Nyúl Péter) 124 csillagozás

Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai – Beatrix Potter összes meséje

Ez a különleges könyv egyetlen vaskos és gyönyörű kötetben adja át az olvasóknak Beatrix Potter huszonhárom meséjét és versét, melyek mind Nyúl Péter világában játszódnak. Ez az első magyarul is megjelenő teljes kiadás, amely tartalmazza az összes eredeti, színes és fekete-fehér illusztrációt, illetve a szerző minden meséjét, versét Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában. A történeteknek gyakran ismerjük valóságos tájait, állatait és emberekhez kapcsolódó hátterét, ezeket az érdekességeket a mesék előtti rövid bevezető szövegekben gyűjtöttük össze. A könyv tartalmaz még négy olyan mesét is, amelyek nem jelentek meg a szerző életében, de megmutatják elbeszélői és rajzolói tehetségét. Beatrix Potter világa most is éppen olyan lenyűgöző, mint annak idején, amikor – több mint száz évvel ezelőtt – először vehették a kezükbe a gyerekek a könyveit.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2021
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634038313 · Fordította: Szabó T. Anna, Dragomán György · Illusztrálta: Beatrix Potter
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2020
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634038313 · Fordította: Szabó T. Anna, Dragomán György · Illusztrálta: Beatrix Potter

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Beatrix Potter


Kedvencelte 19

Most olvassa 46

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 211

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai – Beatrix Potter összes meséje

Imádom Beatrix Potter rajzait, gyönyörűségesek. Amikor megláttam, hogy egy könyvben jelenik meg az összes meséje, úgy éreztem, hogy de jó lenne a polcomon tudni. Igazából az illusztrációkért vagyok odáig, amiket ebben a könyvben jól megcsodálhattam.

A könyvből nagyon sok mindent megtudtam Beatrix Potter életéről és a mesék születéséről. Ugyanis mindegyik előtt volt egy rövid írás a mese megírásának történetéről, ki vagy mi ihlette, kinek a kérésére írta Beatrix a mesét, kinek ajánlotta, mikor jelent meg, stb.
Nagyon izgalmas belegondolni, hogy ezek a mesék, több, mint 100 éve születtek. És éppen ezért vannak benne olyan momentumok, amelyek most sokkal jobban feltűntek nekem, mint eddig előtte bármikor. Mégpedig, hogy igen gyakran fenekelik el az anyukák a mesékben a gyermekeiket. Igaz, rosszcsontok voltak, de mai szemmel olvasva furcsa ez az elfenekelés, nem tudom, egy mai kisgyerek jót nevet ezen, vagy megijed ettől. (Ha van köztetek a gyerekeinek aktuálisan felolvasó szülő, légyszi írja meg, kíváncsi vagyok.)
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/03/beatrix-potter-os…

15 hozzászólás
Jagika P>!
Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai – Beatrix Potter összes meséje

Méltó helye van a klasszikusok között Beatrix Potternek. Gyönyörűek az alkotásai: mind az írásai, mind az illusztrációi. Nekem egy kicsit a rajzai jobban tetszettek, mint a meséi: fantasztikusan hangulatos a képi világa. Leginkább a virágokat, a növényeket szerettem – a borító valami gyönyörűség! off.
A mesék előtti kis ismertetők, melyek a szerzőről és a művek keletkezési körülményeiről szólnak, különösen hasznosak.

Nikolett_Kapocsi P>!
Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai – Beatrix Potter összes meséje

Hiánypótló ez a kötet, hiszen végre egybegyűjtve olvashatjuk Beatrix Potter összes korábban megjelent meséjét, kiegészítve néhány kiadatlan, vagy félbemaradt ritkasággal is. Szabó T. Anna és Dragomán György jóvoltából amellett, hogy időrendi sorrendben olvashatjuk a meséket mindegyik keletkezésének történetéről is megtudhatunk egy-két érdekesebb háttérinformációt. (Igaz ez utóbbi inkább csak a meseolvasó felnőtt számára bír jelentőséggel.) Már megjelenésében is egy igazi békebeli hangulatot idéző ez a 400 oldalas nagyméretű mesekönyv, amit esténként a kanapén bekuckózva meséltem a már nem is olyan kis fiamnak, miközben a csodaszép illusztrációkban gyönyörködtünk. Tetszett, hogy a fordításban is megmaradt a sok régies, ma már kevésbé használt kifejezés, amelyek jól visszaadták a mesék korának hangulatát és egyben remek lehetőséget is nyújtott a gyerek szókincsének bővítésére. A csodaszép illusztrációknak és a könyv belső borítóin található kis színes térképeknek köszönhetően valóban megelevenedik előttünk Beatrix Potter mesebeli világa, amelynek a mesék olvasásának idejére mi is részesei lehetünk. Úgy gondolom, hogy ez nem csupán egy mesekönyv a sok közül, hanem egy olyan átfogó gyűjtemény, amely előkelő helyet foglalhat el a gyerekeink könyvespolcán. Mindezek miatt azonban nem tudom szó nélkül hagyni a könyvben található meglehetősen bosszantó nyomtatási hibákat, elütéseket, betűkihagyásokat és szóismétléseket, amik véleményem szerint könnyedén kiküszöbölhetőek lettek volna. Remélem, hogy egy esetleges utánnyomás esetén a @manó_könyvek kiadó orvosolja ezeket az apróbb hibákat.

ViraMors P>!
Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai – Beatrix Potter összes meséje

A képek, a szövegmennyiség és a szövegméret okán sokkal gyorsabban olvasható, mint azt 400 nagy alakú oldalról gondolná az ember, mégis, lehet, hogy jobb lett volna, ha kissé visszafogottabb tempóban száguldok végig a könyvön. Maguk a mesék jók voltak, többségében kedves és/vagy aranyos, de legalább tanulságos, bár nem éreztem annyira extrának, mint a fülszöveg, és sok vélemény alapján gondoltam volna, sőt, egy-két helyen nekem kicsit megbicsaklott a vége. Ettől függetlenül gördülékenyen olvasható, szép a magyar fordítás. A képekért pedig abszolút megéri kézbe venni, azok egész egyszerűen csodálatosak. Szerintem sokkal több időt töltöttem a képekkel, mint a szöveggel.

MarkóNagyJulcsi>!
Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai – Beatrix Potter összes meséje

Imádom ezt a könyvet. Csodaszépek az illusztrációk, és nagyon tetszenek a mesék is. A kisfiamnak rendeltem elő, de sajnos őt elveszítettük. Esténként a férjemmel összebújva olvastuk a meséket, hogy közelebb érezzük magunkhoz Nimródot. Remélem lesz még alkalmam az unokáimnak is olvasni belőle.

Sister>!
Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai – Beatrix Potter összes meséje

Emlékszem, tizenéves voltam, amikor először találkoztam Beatrix Potterrel és a bájos, finom ecsetvonású meséivel. Nem is könyv formájában, hanem sorozatként, de azonnal elbűvölt az egész: a vidéki Anglia, a csupa kedves állat, és a köréjük szőtt tanulságos történetek.

Nagyon élveztem, hogy a gyönyörű, olykor teljes oldalas rajzok mellé mindegyik mese saját hátteret is kapott, miszerint Beatrix miből merítette hozzá az inspirációt, és kinek ajánlotta. Elképesztően tehetséges művész volt: az összes rajzából süt az az elkötelezett, természet iránti szeretet, ami minden egyes munkáját áthatja. Nem véletlenül töltött annyi időt a természettudományok megismerésével – ennek kézzelfogható, jól látható nyoma van.

És hát a belbecs sem okozott csalódást: kezdve a Százholdas Pagony hangulatát idéző térképpel, egészen a csodás, kidolgozott, apró részletekig, minden simogatta a lelkem. Kifejezetten jólesett most lassan haladni vele, elidőzni a rajzokon, és belebújni a Beatrix Potter képzeletében megelevenedő mesevilágba. El is döntöttem, hogy minden évben meglepem magam egy hasonló mesekönyvvel, mert egyszerűen jólesik olvasni őket. Szerintem a mesékből sosem lehet igazán kinőni, és őszintén szólva, nem is áll szándékomban. :)

Éva_Bátka P>!
Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai – Beatrix Potter összes meséje

Az a fajta békebeli mesekönyv ez, ami felett jó együtt összebújva bekucorodni. Szívmelengető mesék, olyanok, amiket nagymamám is imádott volna, és amit azt hiszem, az unokám is fog. Ami pedig szinte még a történeteket is felülmúlja, azok a gyönyörű illusztrációk. Hallani a levelek suhogását, és érezni a kis bundák bolyhosságát. Tündéri az egész!

1 hozzászólás
Belle_Maundrell>!
Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai – Beatrix Potter összes meséje

Annyira imádom Beatrix Pottert. Először csak az életéről szóló filmet láttam tizenévesen, utána kezdtem keresni a műveit, de akkor még csak a sorozatból láttam pár részt, és végül húsz éves korom után sikerült lassan elkezdeni összegyűjteni őket. Végül csak ötig jutottam, és az is kemény vadászat eredménye, szóval ezután is kincsként fogom őrizgetni őket.
Nagyon megörültem, amikor megjelent ez a kívül-belül gyönyörűséges gyűjtemény. Mégis úgy alakult, hogy mire megrendeltem volna, addigra elfogyott, szóval meg kellett várnom az újabb kiadást. Most viszont már semmi nem tarthatott vissza attól, hogy megkaparintsam, kényeztessem vele a gyermeki lelkemet, és kinevezzem aktuális kedvenc mesekönyvemnek. Előre megfontolt szándékkal igyekeztem visszafogni magam és minden nap csak 1-2 mesét elolvasni, hogy minél tovább tartson.
Nem győzök ámuldozni Beatrix tehetségén. Elképesztően gyönyörűek és bájosak az illusztrációi, le sem tudná tagadni, hogy milyen lelkes természettudós volt, és egyszerűen imádok elveszni az aprócska részletekben. Nem is tudom nélkülük elképzelni a meséit, annyira összefonódik velük a szöveg. Tökéletesen sikerült megragadnia és átadnia a képeken keresztül a vidéki Anglia szépségét és hangulatát. Az különösen tetszett, hogy az általa ismert és szeretett helyszíneket, Hill Topot és környékét népesítette be az állatkáival. És ha már itt tartunk, muszáj lelkendeznem egy sort a pompázatos térkép miatt. Jaj, oda meg vissza vagyok a térképért, olyan szép és cuki.
Egyébként annyira szeretnék egyszer ellátogatni oda, szerintem fantasztikus és nagyon tiszteletre méltó, hogy az írónő mindent elkövetett a természet megóvásáért. Szörnyű lenne, ha pl. egy áruház állna a mező helyén, ahol a nyulak szaladgáltak.
Nekem nagyon tetszett, hogy minden mese előtt van egy kis bevezető szöveg a keletkezési körülményeiről, mert így sokkal jobban megismerhetjük Beatrix életét és lelkivilágát. Főleg azt szerettem, mikor arról volt szó, ki inspirált egy adott karaktert, szerintem borzasztóan kedves dolog, hogy sokukat a szeretett háziállatairól vagy éppen az ismerőseiről mintázta. Szerintem a felnőtt olvasóknak nagyon sokat hozzátesz az élményhez.
Nem tudom, milyen lett volna gyerekként olvasni, hogy vannak-e benne olyan kifjezések, amiket esetleg nem értettem volna, de igazság szerint nem is izgat különösebben, a lényeg, hogy most szeretem. Kicsit sok benne a hentelés, amikor meg akarják enni (és megnyúzni! O.o) egymást az állatok, a Bikkmakk Mókus meg különösen horroros befejezést kap, és azért sem voltam oda, hogy a szülők mindig elfenekelik a nyomorult kölkeiket, de ha összevetem azzal, hogy Jancsi és Juliska élve elégették a kannibál boszorkányt, akkor a Sompoly Samu és Annamari által tésztába tekert kiscica máris egész banálisnak tűnik, és ellensúlyozásként ott van a képek bájos mivolta. Amúgy durva, hogy milyen pszichopata dolgokat el tudunk fogadni szemrebbenés nélkül gyerekkorunkban.
Nekem mindegyik mese elnyerte a tetszésemet, talán az említett Bikkmakk Mókus és a nagyon pici gyerekeknek való szösszenetek nem fogtak meg annyira. (Bár a szigetre hajózó mókusokat imádtam, olyan ötletes.)
A legjobban A gloucester-i szabó tetszett – nem csodálom, hogy az írónőnek is ez volt a kedvence –, de A pite és a fémforma is nagyon jó volt. Meg a nyuszis mesék is, meg Tüskés néni, meg az egérkések… jaj, meg minden. Nekem a hosszabb történetek is bejöttek, ezeknél sokkal jobban kibontakozott Beatrix Potter csodás atmoszférateremtő készsége. És annyira jó, hogy van összefüggés a mesék között, itt-ott felbukkanak a már megismert szereplők, Nyuszi Benjamint és Pétert pedig felnőtt, családos nyulakként is viszontlátjuk.
Azt hiszem, sosem fogok kinőni a „minőségi” mesékből. Már látom is magam a lelki szemeim előtt, amint százéves asszott nyanyócaként ücsörgök ezzel a szépséges könyvvel, és ezredszerre is kivasalom a mosott ruhát Tüskés nénivel. :)
De mivel az még ezer év múlva lesz, ezért máris fenem a fogam a Szederberek össes meséjére, mert a viktoriánus divat szerint öltözött egérkékből sosem elég.

3 hozzászólás
Gunräy>!
Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai – Beatrix Potter összes meséje

Nem hittem volna hogy a Micimackó után egy másik mese univerzum is megdobogtatja szívemet. :)
Nagyon megörültem amikor megtudtam hogy magyarul megfog jelenni Beatrix Potter összes meséje ráadásul egy kötetben.
Meghozta a futár, kibontottam , és szavam is elállt, hát valami gyönyörű kiadást kaphattam a kezembe , sok szép rajz, Világkép az elején.
Két dolog miatt kedveltem meg ezeket a történeteket.
1. Az állatok élethűen vannak megrajzolva emberi ruhákban, kommunikálnak egymással.
Az írónő ezekben a szereplőkben ábrázolta az akkori Brit társadalom egyes alakjait.
Némelyik rajz egyszerűen gyönyörű lett, aranyosan vannak ábrázolva.
2. A mesélési stílus. Amikor olvastam a történeteket olyan volt szinte mintha maga az írónő mesélné el, a tanyavilág leírásai egyszerűen csodálatosak, megszerettem ezeken a műveken keresztül a brit tanyavilágot :)
Kis negatívuma, némelyik kép félreérthetően van ábrázolva, meg egy két fogalomnak utánna kelett néznem , meg azért kicsit néha hasonlított egy két grimm meséhez . :P
Biztos előfogom még venni ezeket a meséket . Csak ajánlani tudom mindenkinek aki nagy mesebarát. Micimackó melett egy új kedvencem lett. :)

theodora P>!
Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai – Beatrix Potter összes meséje

A gyűjtemény tartalmazza Beatrix Potter összes hosszabb-rövidebb meséjét keletkezésük szerint időrendben. Ami igazán a felnőtt olvasóknak ad sokat – rövid életrajzi hátteret, az adott mese keletkezési körülményeit is felvázolja, amiben körvonalazódik az angol írónő élete. A címadó Nyúl Péteren kívül sok állatszereplő kalandjairól olvashatunk – nagyon tetszett, hogy több karakter feltűnt több helyen, volt ahol csak utalás szintjén – majd később kapott önálló mesét.

A kötetben térképet is találunk, ami BP életéhez kötődő helyszíneken mutatja a mesék szereplőinek lakóhelyét. Ez külön tetszett – mindig szeretem térképen böngészni az adott könyv helyszíneit.

Felnőtt olvasóként is tökéletes volt bekuckózni ezzel a kötettel, főként hogy egy kicsit többet megtudhattam a szerzőről a cuki mesék mellett. A meséket kicsit nagyobb gyerekeknek ajánlom, van benne egy-két morbidabb is (patkánypáros megenné a kismacskát, stb.)

Bővebben a blogon!


Népszerű idézetek

Melinda_Kléri >!

Nyúl mama özvegy volt, és abból élt, hogy finom, puha gyapjúkesztyűket és -karmantyúkat kötött (nemrég egy vásár alkalmával magam is vettem egy párat). Gyógynövényeket is árult, meg rozmaringteát és nyúldohányt (mi ezt levendulának hívjuk).

56. oldal, Nyuszi Benjámin kalandjai

Belle_Maundrell>!

Nyuszi Benjámin letelepedett az unokatestvére mellé, és elújságolta, hogy Gergelyfi bácsi kikocsikázott a feleségével; biztos, hogy egész nap nem lesznek otthon, mert Gergelyfi néni az ünnepi főkötőjét viselte.
Péter azt kívánta magában, bárcsak jól megáznának Gergelyfi bácsiék.

58. oldal, Nyuszi Benjámin kalandjai

Melinda_Kléri >!

A nap lement, az erdőben huhogni kezdett egy kuvik.
A lábuk alatt temetetlen csontok hevertek: nyúlmaradványok, koponyák, csirkelábak, csupa rettenet. Irtózatos hely volt, sötétben főleg.

263. oldal, Róka úr kalandjai

Belle_Maundrell>!

De micsoda csalódás! Finom kövér cselle helyett Jeremiás úr Girhes Janit, a szúrós hátú tüskés pikót rántotta ki a vízből.

126. oldal, Pecás Jeremiás kalandjai

Melinda_Kléri >!

A mókusok teleszedték a tarisznyájukat mogyoróval, és amikor leszállt az este, hazahajóztak.

26. oldal, Bikkmakk mókus kalandjai

Melinda_Kléri >!

– Ez a pitém különösen zsenge egérhússal és szalonnával van töltve, és alaposan kicsontoztam az egereket.

106. oldal, A pite és a fémforma

Zhatria>!

Samunak, az okos, piros szemű patkánynak, aki remek képviselője ennek az üldözött, de legyőzhetetlen fajnak. Felejthetetlenül kedves barát voltál, és csodálatosan tehetséges tolvaj.

174. oldal

Belle_Maundrell>!

Szalonna néni kövér, pirospozsgás disznó volt, aki tyúkokat tartott. Tarja néni mosolygós, testes fekete disznó volt, ő mosással foglalkozott. Ebben a mesében nem sokkal többet tudunk majd meg róluk. Jómódúak voltak, és unalmas életet éltek, és végül szalonnaként végezték. Az unokaöccsüknek viszont, akit Robinzonnak hívtak, olyan kalandos sorsa volt, amilyen ritkán jut egy malacnak.

347. oldal, Robinzon, a kismalac kalandjai

Belle_Maundrell>!

Mindkét nénikéje roppant kövér volt. Az átjárók azonban Ólszájban nagyon keskenyek. (…)
– Nem mi vagyunk nagyok, hanem a kapu kicsi – magyarázta Szalonna néni Tarja néninek. – Vajon te át tudnál-e menni rajta, ha én nem lennék veled?
– Nem tudnék! – válaszolta Tarja néni. – Egész biztos, hogy nem. Két éve próbálom. (…)
– Vajon, ha vacsora előtt mennél, átférnél a kiskapun?
– Nem, azonnal beszorulnék, és te is – mondta Szalonna néni szomorúan.

348-349. oldal, Robinzon, a kismalac kalandjai

Belle_Maundrell>!

– Fel nem foghatom – sóhajtotta Szalonna néni –, mi élvezet lehet abban, hogy bemész egy boltba, ahol folyton sonkáknak ütődik a fejed! Talán pont valamelyik drága rokonod sonkájába!

362. oldal, Robinzon, a kismalac kalandjai

Kapcsolódó szócikkek: sonka

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Disney – Kedvenc esti meséim
Disney Hercegnők – Lélegzetelállító történetek
Ingrid Pabst: Állatkölykök kalandjai
Kampós Csaba: Tappancs és a titokzatos kastély
Móra Ferenc: A nagyhatalmú sündisznócska
Walt Disney – Karácsonyi mesék
Walt Disney – Állatmesék
24 mese téli estékre
Alison Uttley: A festődoboz
Gárdonyi Géza: A kutya meg a nyúl