Valódi ​hősök 6 csillagozás

Bear Grylls: Valódi hősök

BEAR GRYLLS tudja, mi kell a túléléshez – mert volt kitől tanulnia. Lebilincselő új könyvében Bear legnagyobb példaképei történetét meséli el: azokét a kalandorokét, felfedezőkét, katonákét és kémekét, akik a legszélsőségesebb körülmények között is rendkívüli élni akarásról tettek tanúbizonyságot. A történetek némelyike nem könnyű olvasmány – a túlélés gyakran borzasztó dolgokat követel az embertől –, de mindegyik halált megvetően bátor, páratlan lelkierővel rendelkező férfiakról és nőkről szól, akikben egy dolog közös: mindnyájan valódi túlélők.

>!
Jaffa, Budapest, 2014
352 oldal · ISBN: 9786155492037

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Arcturus
Bear Grylls: Valódi hősök

A 25 történet nagy részét már ismertem, sokról egész könyveket olvastam, vagy filmeket láttam, vagy mindkettő. De voltak benne számomra ismeretlenek is, és az ismerteket is jó volt Grylls véleménye fényében olvasni. Sosem szerettem a műsorait, és lehet, hogy valóban átverések, nem tudom. De azt tudom, hogy segített már a vadonban elveszett embereknek a túlélésben. És akkor megérte. És azt is tudom, hogy nagyon jól tud írni, tetszik a stílusa. Alig várom, hogy végre egy regénye is a kezembe kerüljön, kíváncsi vagyok a tényirodalombeli jó stílusa és élvezhető látásmódja megmarad-e vagy fokozódik-e a regényekben?

>!
Sippancs P
Bear Grylls: Valódi hősök

Olyan ez a könyv, mint egy ismeretterjesztő sorozat a Discovery Channelen: 25 különleges ember 25 különleges történetét dolgozza fel, az 1800-as évektől kezdődően az első és második világháborún át napjainkig. Halandó, ugyanakkor halhatatlan nők és férfiak kalandjairól mesél, akik megjárták a poklok poklát – legyen szó sivatagról, dzsungelről vagy jégtakaróval borított területről –, és akik között éppúgy megtalálható a katona, a sportoló, a diáklány és az alpinista, mint a hajóskapitány, a pilóta, a beépített szövetségi ügynök vagy a tanár.
Mint ahogy a fülszöveg is írja, némelyik történet nagyon megrázó és sokkoló. Nemcsak azért, mert körüllengi őket a halál, hanem azért is, mert mindent szépítés nélkül vág az olvasó szemébe: a hadifogolytáborok kínzásait, a végtagok elvesztését, a kannibalizmust, a kiszáradás tüneteit, a kukacoktól nyüzsgő sebesüléseket vagy a fagyás okozta bénulásokat és rohamokat. Ugyanakkor mindemögött egy bizarr természetszerűség is húzódik, magyarázatokkal és ok-okozatokkal, és a Grylls-féle „ez az élet rendje, tiszteletem a bátor lelkeknek” felfogással.
BG ezúttal is megmutatta, hogy zseniális írói vénával rendelkezik. Olvassátok!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Sippancs P

Amikor a The New York Times riportere megkérdezte tőle, hogy miért akarja megmászni az Everestet, Mallory a hegymászás történetének leghíresebb három szavával válaszolt. Ez a három szó hajtja előre a felfedezőket és a kalandorokat szerte a világon:
„Mert ott van.”

153. oldal

>!
Sippancs P

Mi, emberek, szeretjük anyagi javakkal körülvenni magunkat. Bebeszéljük magunknak, hogy erre van szükségünk a boldogsághoz. Pedig a boldogsághoz néha pont a viszontagságokon keresztül visz az út. Sokszor el kell veszítenünk mindent, ami a jólétünket és a kényelmünket biztosítja, hogy felismerjük az egyszerű igazságot: azt, ami igazán számít az életben, nem lehet pénzért megvenni.
A büszkeség, az életvidámság, a béke, a létezés egyszerűsége, a kapcsolatunk a szeretteinkkel a mi legnagyobb kincsünk.

65. oldal

>!
Sippancs P

Ha igazán próbára akarod tenni magad, a dzsungelnél nem találsz alkalmasabb helyet. Az állandó hőség, a magas páratartalom, valamint a bőséges csapadék és napfény kombinációjának eredményeképpen az esőerdők rejtik bolygónk legösszetettebb ökoszisztémáit. A dzsungel csak úgy nyüzsög az élettől: kapaszkodnak a fákon, csúsznak-másznak-tekergőznek az aljnövényzetben és az ágakon. Az őserdő szépsége lélegzetelállító, ugyanakkor a halál is egy pillanat alatt lecsaphat az emberre.

26-27. oldal

>!
Sippancs P

A nagy felfedezők azonban ritkán születnek kemény legénynek. Az elszántságuk teszi szívóssá őket, és az, hogy a leglehetetlenebb körülmények között is képesek megőrizni a lélekjelenlétüket.

35. oldal

>!
Sippancs P

A hegyeken hősök születnek – akik gyakran ott is halnak meg.

179. oldal

>!
Sippancs P

Oates túlélte az éjszakát, de amikor felébredt, odakint újra ádáz hóvihar tombolt. Ez már túl sok volt neki. A társaihoz fordult, és kimondta a talán leghíresebb utolsó szavakat a történelemben: „Kimegyek egy kis időre.”
Azzal kitámolygott a sátorból az áthatolhatatlan fehérségbe, és eltűnt.

244. oldal

>!
Sippancs P

1911. december 14-én végül elérték a Déli-sarkot.
(…)
Amundsen később mégis némi szomorúsággal tekintett vissza erre a pillanatra: „Ember soha nem ért még el olyan célt, amely ilyen szöges ellentétben állt volna a vágyaival. Gyermekkorom óta az Északi-sark – hogy vinné el az ördög! – bűvöletében éltem, erre ott találtam magam a Déli-sarkon. Létezik ennél őrültebb dolog?”

255. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Piers Paul Read: Életben maradtak
Andy Weir: A marsi
Tracey Garvis Graves: Kötelék
Charles Martin: Hegyek között
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
James Bowen: Bob, az utcamacska
John Grogan: Marley & Mi
Stacey O'Brien: Wesley, kedvesem
Władysław Szpilman: A zongorista
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég