Zero ​waste otthon 21 csillagozás

Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet
Bea Johnson: Zero waste otthon

Lehetséges-e ​szemét nélkül működtetni egy háztartást? Lehet-e úgy vásárolni, hogy a szatyrainkba ne kerüljenek műanyag csomagoló eszközök? Meg lehet-e szabadulni mindattól, amire igazából nincs szükségünk? A válasz: határozott igen!
Bea Johnson, a hulladékmentes életmód koronázatlan királynője 2008 óta gyakorolja családjával együtt a Zero Waste, azaz „nulla hulladék” életvitelt. Tapasztalatait, amiket sokszor rögös utakat járva szerzett, ebben a könyvben osztja meg a környezettudatosságra törekvő olvasóval. Könyvében arra bátorít, hogy csökkentsük az otthoni zűrzavart, a dolgok birtoklása helyett válasszuk az élményeket, és mindezt ne csak egy jobb környezetért, de egy jobb önmagunkért tegyük.
A könyv praktikus, kipróbált megoldásokat mutat be arra, hogy életünk teljesebb és egészségesebb legyen.

Bea Johnson a Zero Waste életmód nagykövete. 2008 óta követi a hulladékmentes életmódot, és mára mindössze egy befőttes üvegnyi szemetet termel családjával együtt… (tovább)

Eredeti mű: Bea Johnson: Zero Waste Home

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Tericum, 2018
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634380351 · Fordította: Molnár Kata

Kedvencelte 2

Most olvassa 18

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
ppeva P
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Nem „bibliának” vettem a kezembe, hanem azért, hogy ötleteket és ösztönzést keressek néhány változtatáshoz, amit már egy ideje elterveztem. Találtam benne sok jó ötletet, de sok „vadhajtást” is, és olyan dolgokat, amiket egyáltalán nem tartok követendőnek.
Ez az életmód az elhatározáson kívül nagyon sok időt igényel (heti egy-két délelőtt a bevásárlásokra, mindenféle rendhagyó igényeknek megfelelő kisboltok becserkészésekre, olyan helyek meg- és felkeresésére, ahol különféle dolgokat lehet leadni stb. stb. – ezek persze mind napközben elérhetőek). Engem őszintén szólva még nyugdíjasként sem vonz a lehetőség, hogy ennyi időt töltsek ezzel az egésszel.
Bár az írónő felháborodottan utasította el egyik előadása során azt, hogy ő „jobban ráérne” az átlagnál, pedig ez így van, fogalma sincs, hogyan oldaná meg „egyszerű kis mindennapi kis praktikáit” egy átlagos, családos, minden nap munkába járó magyar vagy amerikai nő helyében. Neki láthatóan ez az életmód vált a főfoglalkozásává (előadások, könyv, népszerűsítés stb.), tehát nem választja el annyira egymástól a munkát és a feltétlenül szükséges tevékenységeket.
Megmosolyogtató az a lázas igyekezet, amivel eleinte – míg ő is magába nem szállt egy kicsit – megpróbált mindent, de mindent a saját környezettudatos irányítása alá vonni. Még papírt is gyártott otthon, szódabikarbónával és ecettel mosott hajat (amíg a férje nem reklamált az állandóan körülötte terjengő ecetszag miatt), meg mohát gyűjtött, WC-papír helyett… :) Vagy hogy úgy választottak kutyát, hogy kicsi legyen, és – most kapaszkodj! – a szőre színe hasonló legyen a padlóéhoz, hogy ne látsszon… Szóval, mint mindenben, ebben is nagyon el lehet veszni, mikor már az ember kényszeresen keres mindenféle szélsőséges lehetőséget.
Beleesett ő is abba a hibába, hogy mindent szájba rág, elmondja ugyanazt párszor, és olyan fontos „okosságot” is elmond, hogy ha nem ízlik egy szósz, mert túl sűrű vagy túl híg, öntsünk hozzá némi vizet, vagy sűrítsük be… Hát, sose jutott volna magamtól eszembe.
Mivel alapvetően igyekszünk környezettudatosan élni, főleg a nagyobb dolgokban, így a kis dolgokban továbbra is engedményeket fogok tenni. Pl. nem rongyokba és konyharuhába fogom csomagolni az útravaló elemózsiát, és nem párnahuzatokba fogok vásárolni a piacon (pláne, hogy ezeket utána hideg vízzel, bio mosószerrel mossa ki…), nem választom a drágább élelmiszert csak azért, mert annak „zöldebb” a csomagolása, nem fogom magam kakaóporral bepúderezni, hogy barnábbnak látsszak (nem vicc!), és nem fogok a hozzánk jövő vendégekre kényszeríteni olyasmit, ami nagyon ellenükre van. Főleg a sminktippjei viccesek, mennyivel jobb nekem, hogy nem foglalkozom sminkeléssel… Nem kell pl. egy szem mandulát szénné égetnem, hogy a szénport a szemem köré kenhessem. :) Tinikorunkban a használt gyufaszál volt hasonló célra, már akkor is vicces volt, hogy valaki azt hitte, szebb lesz tőle.
De kiderült az is, hogy nálunk katonai rend van: „úgy zuhanyozz, mint a hadseregben (zárd el a vizet, amikor épp szappanozod magad)”, pedig én eddig azt hittem, úgy zuhanyozok mint egy normális ember…
A magyar és az amerikai környezet nagyon különböző, helyenként úgy olvassa az ember, mint valami sci-fit. Mások az élelmiszerbiztonsági előírások is, tehát ha főznék egy nagy kondér kaját vagy sütnék egy nagy tepsi sütit, biztos nem ajándékozhatnám oda csak úgy valahová, ahol kiosztják embereknek. Hozott edénybe meg a legtöbb helyen nem tesznek ételt, mert – ahogy a Lehel piaci étteremben fogalmazott az eladó – „El se tudja képzelni, milyen dzsuvás vackokat próbálnak a kezünkbe nyomni, hogy abba tegyük az ételt!”, aztán kirakta egy tányérra, én meg onnan tudtam belapátolni a dobozkámba – ez már az innentől én kezem meg az én felelősségem.
Amiben mindenképpen változtatni szeretnék zöld irányban, az a kacatmentesítés, és az új kacatok beáramlásának korlátozása. Már ez is hatalmas feladat lesz (két gyűjtögető családtag kétfős családunkban…), kaptam hozzá némi ösztönzést. Bár a ruhatárunkat szeretném kicsit bővebbre hagyni annál, hogy „egy szoknya, egy nadrág”, és szerintem egyetlen, terjedelmes női táska sem alternatíva „színháztól kempingezésig”, még akkor se, ha fekete.
A fordításba becsúsztak kisebb-nagyobb „butaságok”. A legszembeszökőbbek pl.: a rejtélyesen hangzó dezodoráló „alumkő” simán timsó magyarul; ha a WC-t akarod kitakarítani, nem a tartályba öntesz ecetet, és nem a tartályt sikálod ki, hanem a WC-csészét; rozsdamentes felületeknél „szálirányról” beszél, amit követni kell a súrolásnál, stb. A csúcs meg az volt, amit még mindig nem értek egészen: azzal érvel a bugyihordás mellett, hogy „kommandósban bugyi nélkül lenni azt jelentené, hogy sokkal többet kell mosni, ebből kifolyólag az sokkal pazarlóbb” – a „kommandós” valamilyen ruhadarab akar lenni, vagy valami teljesen más?!

72 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Egy klímaváltozás kellős közepén vagyunk, a természet erői háborognak, az időjárás egyre jobban megbolondul, mi pedig közben jól összeszemeteljük gyönyörű bolygónkat. Nem állítanám be magam harcos környezetvédőnek, csak kocazöld vagyok, de racionális közgazdászként már régen beláttam, hogy a tudatos hulladékcsökkentést az otthonunkban kell elkezdeni. Mi minden héten elvisszük a szelektív hulladékot az erre a célra szolgáló tárolókba, környezetbarát mosó-, tisztító- és tisztálkodó szereket használunk, a mosogatógép gyakran zakatol, én pedig kizárólag biokozmetikumokat használok (a hiperérzékeny bőröm miatt), vagyis szerintem egészen jól állunk magunkhoz képest abban az ügyben, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. Nem voltam mindig ennyire tudatos, de egy betegség miatt teljesen újra kellett gondolnunk a háztartást, és bár nem volt könnyű az átállás, mára megszoktuk a változásokat, és közben lassan, de biztosan kezdünk egészségesebben étkezni és átgondoltabban vásárolni. Mivel világéletemben az arany középutat jártam, nem áll szándékomban túlzásba vinni a környezettudatosságot a háztartás megszervezése során, hiszen egy kényelmes otthonban szeretnénk élni, ahol mindenki jól érzi magát, nem pedig egy hiper-szuper trendi zöld lakásban, ami nem jelenti azt, hogy nem kísérem figyelemmel az ebben a témában megjelenő könyveket, ezért nagyon kíváncsian vágtam bele Bea Johnson, a Zero Waste irányzat híres képviselője gondolatainak megismerésébe. Habár kicsit elrettentő lett a feladatok sora, amit el kell(ene) végeznünk ahhoz, hogy otthonunk teljesen Zero Waste, azaz hulladékmentes legyen, szerencsére az írónő folyamatosan hangsúlyozza, hogy hosszú évek alatt értek el családjával arra a szintre, ahogyan most élnek, másrészt pedig – nagyon szimpatikus módon – többször tudatosítja, hogy ez csak egy gyakorlati iránymutatás, mindenki azt válassza ki belőle, amit gondol, és a saját tempójában haladjon háztartása átalakításában. Mert nem nagy szavak által halad előre a környezettudatosság eszméje, hanem kis változatásokkal a család mindennapi életében. Időnként nekem túlságosan amerikai volt a stílus (dacára annak, hogy a szerző francia születésű, de már nagyon régen Kaliforniában él férjével és két fiával), de összességében nagyon tetszett a praktikus tanácsokra alapozott leírás, amelyben a szerző meglepő őszinteséggel osztotta meg velünk csetlését-botlását a témakörben, de pont ettől lett hiteles ez a könyv, hiszen ebből az derül ki, hogy akárki képes arra, hogy szinte teljesen hulladékmentessé tegye az otthonát.
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2018/05/18/konyvajanlo_bea…

>!
Szivecskedo P
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Mivel tudom, hogy úgysem fogok róla hosszabb értékelést írni, pedig lehetne bőven értekezni róla, elmondom most gyorsan, ami épp bennem van. A könyv jó, de nem kiváló. Gyönyörű és jó illatú, de sok benne az elgépelés. Amerikai, így egy csomó dolog, hely, weboldal nem alkalmazható itthon, és sajnos csak nagyon minimálisan törekedtek a magyarosításra, kb. a Vaterában és a Jófogásban kimerült. A mindennapi élethez elég jól összefoglalja a dolgokat, de aki nem teljesen kezdő a témában (pl. én), az már hiányolhatja a következő fokozatot. Pl. házfelújítás, házépítés, és egyéb, nagyobb lélegzetű, nem a hétköznapi élethez tartozó projektek. Hogyan legyen minél környezetbarátabb? Mert pl. a szigetelés klassz, kevesebb a fogyasztás, de a hungarocell szigetelés is klassz? Ja, igen. Nem hiszem el, hogy kijött ez a könyv úgy, hogy a mikroszálas törlőkendőt megjegyzés nélkül hagyták. A mikroszálas törlőkendő nem környezetbarát alternatíva! Mikroműanyagok szakadnak le róla mosáskor. Meg műanyag, amúgy is. Alapvetően hiányolok egy szakértői átolvasást és sok-sok megjegyzést, magyar vonatkozást. Ezekért 3,5 csillag az 5-ből.
Ja, és van benne pár klassz sk smink tipp is, de újra rájöttem, mennyivel egyszerűbb így nekem, hogy nem sminkelek :D
Ó és még valami. Szegény Bea Johnson-nak mutassa be valaki a No poo közösséget! A no poo nem merül ki a szódabikarbóna+almaecet kombóban. Nem egyenlő vele. Biztos találna magának megoldást. (Nekem pl. a tojássárgája jött be és a háztartási ecet.)

3 hozzászólás
>!
taMara
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Annyira örülök, hogy végre kijött magyarul ez a könyv!
Hihetetlen érzéseket és tanácsokat adott ez a könyv és maga az írónő. Nehéz az interneten összekeresni a sok tanács közül a legkörnyezetbarátabb alternatívát, de ez a könyv egy ideális mankó ahhoz, hogy ne vesszünk el az internetes információk között. Minden egyszerűen és érthetően van leírva. Semmit sem akar ráerőltetni az olvasóra, csupán alternatívákat és lehetőségeket kínál.
Ajánlom mindenkinek, akit kicsit is foglalkoztat a környezetvédelem és a fenntarthatóság.

U.I: Ne ijedjetek meg a terjedelemtől! Garantáltan nem lesz unalmas, s ha kihagysz részeket (ahogy én is tettem), akkor sem maradsz le semmiről.

>!
Könyveslány P
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Nagyon gondolkodtam hány csillag legyen a könyv, végül a téma fontossága miatt döntöttem a 4 csillag mellett. De nagyon hiányzik, hogy a könyvet nem fordították le gyakorlati szempontból is magyarra, illetve nagyon szembeszökő hibák is maradtak benne, ld. pl. a komposztálásra vagy a mikroszálas törlőkendőkre vonatkozó részek. Elgondolkodtatni viszont mindenképpen jó, olvasmányos a stílus és szimpatikus az is, hogy az írónő kellő humorral tud saját túlkapásairól is beszámolni.

>!
Tünde_Fekete P
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

ha csak egy tördékét megvalósitanánk, vagy csak törekednénk a megvalósításra, már nem térdig járnánk a szemétben…..

>!
gjudit8 
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Zseniális – maga az ötlet, összegyűjteni ennyi háztartás körüli nemszemetelős, nem-műanyagos, nemelfogadós, szabadon döntős, az okosat választós ötletet. Okosan felépítve a lépéseket, a nehézségeket, az eredményeket, amelyek családilag és globálisan egyaránt hatnak. Persze vannak vadhajtások (jobbra tarts autózás közben!) és hamar megvalósítható javaslatok (ha fázós vagy, gyűjtsd össze zuhanyzáskor a hideg vizet, öntözd vele a virágokat és tusolj finom melegben). Az elképesztő az, hogy sok minden tényleg megvalósítható, csak azt a fránya tudatosságot kell minden reggel bekapcsolni és működésben hagyni egészen estig. Apró odafigyeléssel és a szokások néha gyökeres megváltoztatásával jobb lesz mindenkinek: az egyénnek, a családnak, a településnek, az országnak és még a jegesmedvéknek is az Északi-sarkon! Ha nem hiszed, járj utána!
Sajnos nem fogom tudni kölcsönadni, mert a könyvtárból kölcsönöztem…


Népszerű idézetek

>!
TiaRengia IMP

A kézi aprítás nem csak gyorsabb (mint elmosni egy nagyméretű gépet), de sokkal érzékibb is. Az étellel történő fizikai kontaktus az egész folyamatot élvezetesebbé teszi.

71. oldal

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

3 hozzászólás
>!
ppeva P

Az előre gyártott termékek ugyan kényelmet nyújtanak, de ennek az az ára, hogy közben eltávolodunk az elkészítés folyamatától. Minél kevesebb dolgot készítünk el mi magunk, annál inkább függünk a gyártóktól. Elveszítjük a kapcsolatot azokkal az alapokkal, amik egykor a szabadságot és a túlélést jelentették. Amikor megpróbáljuk megérteni a jelenlegi környezeti válságot a körülöttünk lévő dolgok fényében, sokszor arra jutunk, hogy a megoldásokért „vissza kell térnünk az alapokhoz”. Az internet és közösségi média világában a házi készítésű termékek együttműködésre és tudásmegosztásra ösztökélnek, ezenkívül segítenek a generációk közötti távolság és a kulturális megosztottság áthidalásában is. A tudásmegosztásnak köszönhetően újra megélénkült a kapcsolatom az édesanyámmal, miután a földrajzi távolság elválasztott minket egymástól. Az anyósommal pedig szorosabbá vált a viszonyunk, holott korábban kulturális különbségek választottak el bennünket egymástól. És remélem azt is, hogy a gyerekeim és az ő gyerekeik is hasznát veszik majd ennek a tudásmegosztásnak (…)

62. oldal

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
Joditti P

Ha kevesebb dologgal élsz együtt, nem fosztod meg magad semmitől, inkább gazdagabbá teszed az életed.

66. oldal

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
Könyveslány P

Csak emlékeztesd magad arra, hogy minden, ami az otthonodon kívül marad, azzal később nem kell foglalkoznod.

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
ppeva P

(…) hogy mindent kipakolunk a konyhaszekrényből (az élelmiszereket is), és csak azt tesszük vissza, ami átvészeli az alábbi kérdéseket:
– (…)
Rendszeresen használom? Az elmúlt hónapban használtam ezt a tárgyat? Ha nem vagy biztos benne, írd rá a mai dátumot, és tedd vissza a szekrény mélyére. Ha egy hónapon belül nem nyúlsz hozzá, akkor ajándékozd el. De ne verd át saját magad: nem ér még ma este használni a fondükészletet csak azért, hogy ne legyen igazam. Add oda valakinek azt a fondükészletet és minden olyan konyhai eszközt, ami csak porfogónak jó.

67. oldal

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
Könyveslány P

1. utasítsd vissza
2. csökkentsd
3. használd újra
4. hasznosítsd újra
5. komposztáld

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
Könyveslány P

Ez az életmód pontosan arról szól, hogy tárgyak helyett élményekkel töltsük meg az életet.

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
gjudit8 

A gyerekeink élete egy Charlie Chaplin-film mértéke szerint zajlik. Mielőtt felocsúdnánk, már járnak, önállóan öltöznek, iskolába járnak, majd kirepülnek. Az irántuk érzett öröm és szeretet, vlaamint a féltésük minden egyes nap az élet igazi értékére emlékeztet. A gyerekkor fénysebességgel elmúlik, ha nem figyelünk oda és nem hagyunk elég időt arra, hogy játsszunk! Egy egyszerűsített élet olyan meglepetéseket tartogat, amelyek által megízlelhetjük és igazán értékelni tudjuk a hétköznapi pillanatokban rejlő csodát.

258. oldal

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
gjudit8 

Ha rendeléskor proaktív hozzáállást tanúsítunk, és visszautasítjuk ezeket az egyszer használatos termékeket, maximális hatást érhetünk el és tényleg kiiktathatjuk a szemét termelését. De ha mégis besurrannak a vacsorádba, javasolj újrahasználatos alternatívákat a cégtulajdonosnak (vagy azt, hogy egyszerűen csak szüntessék be). Étvelhetsz azzal is, hogy mennyi pénzügyi megtakarítása származhat belőle! Minél több vendég kifejezi a véleményét, annál gyorsabban megvalósítható ezeknek az eldobható dolgoknak a forgalomból való kiikatása.

330. oldal

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
gjudit8 

Azért zsákmányoljuk ki a földet, mert a tulajdonunkat képező árucikként tekintünk rá. Akkor fogjuk szeretettel és tisztelettel használni, amikor úgy fogunk tekinteni rá, mint egy közösségre, mihez tartozunk.
Aldo Leopold, A Sand Country Almanac című könyvében

333. oldal

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet


Hasonló könyvek címkék alapján

Szalai György: Ember és víz
Gilberto Freyre: Udvarház és szolgaszállás
Kun András (szerk.): Beszélgetések az önellátásról
Toby Hemenway: Gaia kertje
Horváth Balázs (szerk.): Ökológiai lábnyom és fenntarthatatlanság
Munkácsy Béla: A szeméthegyeken innen és túl
Varga Éva (szerk.): Hétköznapi kalauz
Nagy Réka: Ökoanyu
Rosta Gábor: Közösségi kertek
Vásárhelyi Judit (szerk.): Magyarország Öröm és Bánat Térképe