Zero ​waste otthon 64 csillagozás

Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet
Bea Johnson: Zero waste otthon

Lehetséges-e ​szemét nélkül működtetni egy háztartást? Lehet-e úgy vásárolni, hogy a szatyrainkba ne kerüljenek műanyag csomagoló eszközök? Meg lehet-e szabadulni mindattól, amire igazából nincs szükségünk? A válasz: határozott igen!
Bea Johnson, a hulladékmentes életmód koronázatlan királynője 2008 óta gyakorolja családjával együtt a Zero Waste, azaz „nulla hulladék” életvitelt. Tapasztalatait, amiket sokszor rögös utakat járva szerzett, ebben a könyvben osztja meg a környezettudatosságra törekvő olvasóval. Könyvében arra bátorít, hogy csökkentsük az otthoni zűrzavart, a dolgok birtoklása helyett válasszuk az élményeket, és mindezt ne csak egy jobb környezetért, de egy jobb önmagunkért tegyük.
A könyv praktikus, kipróbált megoldásokat mutat be arra, hogy életünk teljesebb és egészségesebb legyen.

Bea Johnson a Zero Waste életmód nagykövete. 2008 óta követi a hulladékmentes életmódot, és mára mindössze egy befőttes üvegnyi szemetet termel családjával együtt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Tericum, 2018
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634380351 · Fordította: Molnár Kata

Kedvencelte 6

Most olvassa 28

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
ppeva P
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Nem „bibliának” vettem a kezembe, hanem azért, hogy ötleteket és ösztönzést keressek néhány változtatáshoz, amit már egy ideje elterveztem. Találtam benne sok jó ötletet, de sok „vadhajtást” is, és olyan dolgokat, amiket egyáltalán nem tartok követendőnek.
Ez az életmód az elhatározáson kívül nagyon sok időt igényel (heti egy-két délelőtt a bevásárlásokra, mindenféle rendhagyó igényeknek megfelelő kisboltok becserkészésekre, olyan helyek meg- és felkeresésére, ahol különféle dolgokat lehet leadni stb. stb. – ezek persze mind napközben elérhetőek). Engem őszintén szólva még nyugdíjasként sem vonz a lehetőség, hogy ennyi időt töltsek ezzel az egésszel.
Bár az írónő felháborodottan utasította el egyik előadása során azt, hogy ő „jobban ráérne” az átlagnál, pedig ez így van, fogalma sincs, hogyan oldaná meg „egyszerű kis mindennapi kis praktikáit” egy átlagos, családos, minden nap munkába járó magyar vagy amerikai nő helyében. Neki láthatóan ez az életmód vált a főfoglalkozásává (előadások, könyv, népszerűsítés stb.), tehát nem választja el annyira egymástól a munkát és a feltétlenül szükséges tevékenységeket.
Megmosolyogtató az a lázas igyekezet, amivel eleinte – míg ő is magába nem szállt egy kicsit – megpróbált mindent, de mindent a saját környezettudatos irányítása alá vonni. Még papírt is gyártott otthon, szódabikarbónával és ecettel mosott hajat (amíg a férje nem reklamált az állandóan körülötte terjengő ecetszag miatt), meg mohát gyűjtött, WC-papír helyett… :) Vagy hogy úgy választottak kutyát, hogy kicsi legyen, és – most kapaszkodj! – a szőre színe hasonló legyen a padlóéhoz, hogy ne látsszon… Szóval, mint mindenben, ebben is nagyon el lehet veszni, mikor már az ember kényszeresen keres mindenféle szélsőséges lehetőséget.
Beleesett ő is abba a hibába, hogy mindent szájba rág, elmondja ugyanazt párszor, és olyan fontos „okosságot” is elmond, hogy ha nem ízlik egy szósz, mert túl sűrű vagy túl híg, öntsünk hozzá némi vizet, vagy sűrítsük be… Hát, sose jutott volna magamtól eszembe.
Mivel alapvetően igyekszünk környezettudatosan élni, főleg a nagyobb dolgokban, így a kis dolgokban továbbra is engedményeket fogok tenni. Pl. nem rongyokba és konyharuhába fogom csomagolni az útravaló elemózsiát, és nem párnahuzatokba fogok vásárolni a piacon (pláne, hogy ezeket utána hideg vízzel, bio mosószerrel mossa ki…), nem választom a drágább élelmiszert csak azért, mert annak „zöldebb” a csomagolása, nem fogom magam kakaóporral bepúderezni, hogy barnábbnak látsszak (nem vicc!), és nem fogok a hozzánk jövő vendégekre kényszeríteni olyasmit, ami nagyon ellenükre van. Főleg a sminktippjei viccesek, mennyivel jobb nekem, hogy nem foglalkozom sminkeléssel… Nem kell pl. egy szem mandulát szénné égetnem, hogy a szénport a szemem köré kenhessem. :) Tinikorunkban a használt gyufaszál volt hasonló célra, már akkor is vicces volt, hogy valaki azt hitte, szebb lesz tőle.
De kiderült az is, hogy nálunk katonai rend van: „úgy zuhanyozz, mint a hadseregben (zárd el a vizet, amikor épp szappanozod magad)”, pedig én eddig azt hittem, úgy zuhanyozok mint egy normális ember…
A magyar és az amerikai környezet nagyon különböző, helyenként úgy olvassa az ember, mint valami sci-fit. Mások az élelmiszerbiztonsági előírások is, tehát ha főznék egy nagy kondér kaját vagy sütnék egy nagy tepsi sütit, biztos nem ajándékozhatnám oda csak úgy valahová, ahol kiosztják embereknek. Hozott edénybe meg a legtöbb helyen nem tesznek ételt, mert – ahogy a Lehel piaci étteremben fogalmazott az eladó – „El se tudja képzelni, milyen dzsuvás vackokat próbálnak a kezünkbe nyomni, hogy abba tegyük az ételt!”, aztán kirakta egy tányérra, én meg onnan tudtam belapátolni a dobozkámba – ez már az innentől én kezem meg az én felelősségem.
Amiben mindenképpen változtatni szeretnék zöld irányban, az a kacatmentesítés, és az új kacatok beáramlásának korlátozása. Már ez is hatalmas feladat lesz (két gyűjtögető családtag kétfős háztartásunkban…), kaptam hozzá némi ösztönzést. Bár a ruhatárunkat szeretném kicsit bővebbre hagyni annál, hogy „egy szoknya, egy nadrág”, és szerintem egyetlen, terjedelmes női táska sem alternatíva „színháztól kempingezésig”, még akkor se, ha fekete.
A fordításba becsúsztak kisebb-nagyobb „butaságok”. A legszembeszökőbbek pl.: a rejtélyesen hangzó dezodoráló „alumkő” simán timsó magyarul; ha a WC-t akarod kitakarítani, nem a tartályba öntesz ecetet, és nem a tartályt sikálod ki, hanem a WC-csészét; rozsdamentes felületeknél „szálirányról” beszél, amit követni kell a súrolásnál, stb. A csúcs meg az volt, amit még mindig nem értek egészen: azzal érvel a bugyihordás mellett, hogy „kommandósban bugyi nélkül lenni azt jelentené, hogy sokkal többet kell mosni, ebből kifolyólag az sokkal pazarlóbb” – a „kommandós” valamilyen ruhadarab akar lenni, vagy valami teljesen más?!

76 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

"Azt tanultuk meg, hogy a hulladékmentesség nem arra való, hogy megfosszon minket valamitől, épp ellenkezőleg: rengeteget adott, jelentéssel és céllal töltötte meg életünket.
Teljesen átalakította az életemet, amely most már élményeken és nem tárgyak birtoklásán alapul, valamint azon, hogy eggyé válok a dolgok folyamatos változásával, ahelyett, hogy a tagadás mögé bújnék."

Bár sok hasznos tippel gazdagodtam, néhol túlzásnak találtam a leírtakat.
Vannak olyan tárgyak, melynek nem az az értéke, hogy mennyibe került, hanem, hogy kitől származik, és ez egyénenként felbecsülhetetlen….tehát nem fogok megválni tőle.

Mindazonáltal a kötet kellően átfogó, minden részletre kiterjedő.

Hasznosnak tartottam az olvasását, még akkor is ha kb. a felét tudom betartani.
Ugyanis ez rengeteg idő ráfordítást igényel, amivel jó magam nem rendelkezem.

És ezúton itt is szeretném megköszönni, hogy utazókönyvként volt szerencsém olvasni.
Egy élmény volt. Köszönöm.

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Egy klímaváltozás kellős közepén vagyunk, a természet erői háborognak, az időjárás egyre jobban megbolondul, mi pedig közben jól összeszemeteljük gyönyörű bolygónkat. Nem állítanám be magam harcos környezetvédőnek, csak kocazöld vagyok, de racionális közgazdászként már régen beláttam, hogy a tudatos hulladékcsökkentést az otthonunkban kell elkezdeni. Mi minden héten elvisszük a szelektív hulladékot az erre a célra szolgáló tárolókba, környezetbarát mosó-, tisztító- és tisztálkodó szereket használunk, a mosogatógép gyakran zakatol, én pedig kizárólag biokozmetikumokat használok (a hiperérzékeny bőröm miatt), vagyis szerintem egészen jól állunk magunkhoz képest abban az ügyben, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. Nem voltam mindig ennyire tudatos, de egy betegség miatt teljesen újra kellett gondolnunk a háztartást, és bár nem volt könnyű az átállás, mára megszoktuk a változásokat, és közben lassan, de biztosan kezdünk egészségesebben étkezni és átgondoltabban vásárolni. Mivel világéletemben az arany középutat jártam, nem áll szándékomban túlzásba vinni a környezettudatosságot a háztartás megszervezése során, hiszen egy kényelmes otthonban szeretnénk élni, ahol mindenki jól érzi magát, nem pedig egy hiper-szuper trendi zöld lakásban, ami nem jelenti azt, hogy nem kísérem figyelemmel az ebben a témában megjelenő könyveket, ezért nagyon kíváncsian vágtam bele Bea Johnson, a Zero Waste irányzat híres képviselője gondolatainak megismerésébe. Habár kicsit elrettentő lett a feladatok sora, amit el kell(ene) végeznünk ahhoz, hogy otthonunk teljesen Zero Waste, azaz hulladékmentes legyen, szerencsére az írónő folyamatosan hangsúlyozza, hogy hosszú évek alatt értek el családjával arra a szintre, ahogyan most élnek, másrészt pedig – nagyon szimpatikus módon – többször tudatosítja, hogy ez csak egy gyakorlati iránymutatás, mindenki azt válassza ki belőle, amit gondol, és a saját tempójában haladjon háztartása átalakításában. Mert nem nagy szavak által halad előre a környezettudatosság eszméje, hanem kis változatásokkal a család mindennapi életében. Időnként nekem túlságosan amerikai volt a stílus (dacára annak, hogy a szerző francia születésű, de már nagyon régen Kaliforniában él férjével és két fiával), de összességében nagyon tetszett a praktikus tanácsokra alapozott leírás, amelyben a szerző meglepő őszinteséggel osztotta meg velünk csetlését-botlását a témakörben, de pont ettől lett hiteles ez a könyv, hiszen ebből az derül ki, hogy akárki képes arra, hogy szinte teljesen hulladékmentessé tegye az otthonát.
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2018/05/18/konyvajanlo_bea…

>!
Ildó P
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

     Egy ideje fontolgatom, mivel járulhatnék hozzá egy kicsit is, hogy élhetőbb legyen a Földünk, mert sok apró dolog már egy nagyot tesz ki, minden számít ezen a téren. Az alapvető trükkökön túl, mint a bevásárlótáskák, ivókulacsok használata mellett megvarrtam végre a piaci bevásárló zsákocskáimat, egyre több eldobható termékre keresem az alternatív megoldást, és kíváncsian várom, hogy megnyisson Békéscsabán is a hulladékmentes bolt. De ezt a könyvet elolvasva rá kellett jönnöm, hogy nálunk még nagyon gyerekcipőben jár ez az életmód. Még ha a szándék meg is van, a rendelkezésre álló lehetőségek igencsak korlátozottak. A könyvben leírt változtatások pedig nem egy itteni életszínvonal teszi lehetővé.
     A sok jó tipp mellett azért vannak igen extrém javaslatok is. Illetve volt pár mondat, amin felszaladt a szemöldököm. Alapból a hulladékmentes életmód kiindulási alapelve, hogy csökkentsük a birtokolt dolgok mennyiségét, emiatt kisebb házba költöznek, épp egy feleakkorába, mint a korábbi, de könyörgöm, az is 140 négyzetméteres. Egy ennyire pazarló életmódból, mint amilyen a Bea családjáé volt, könnyű lejjebb adni.
     Bizonyos dolgok, mint a házuk bérbe adása, míg ők távol vannak, a papírkészítés, kevesebb irodai papírhasználat, kezdeményezés a boltok, cégek „átnevelésére”, olyan extremitásoknak számítanak, amelyek nem a közeljövőben fognak nálunk megvalósulni. De gondolatébresztőnek mindenképp nagyon jó a könyv, sok hasznos tippet ad, és valóban teljes körű képet ad arról, mivel jár egy ilyen életmód életvitelszerű alkalmazása.
     Úgy gondolom, hogy ha már csak néhány dolgot sikerül átemelnem az én életembe, már megérte elolvasni. De persze a végsőkig törekvés a hulladékmentes élet, aztán mindenki egyénileg haladjon ezen az úton, ahogy a könyv is javasolja.

>!
konyvolvaso
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Jó összegzést nyújt arra, hogyan lehet a zero waste módszer szerint élni. Először végigvesszük a lakás részeit:konyha, fürdőszoba, hálószoba és ezekhez kapcsolódó anyagokat. Majd jönnek a takarítással kapcsolatos módszerek. Ezután a munkával és iskolával kapcsolatban teendők felsorolására kerül sor. És vajon egy zéro waste szemléletű esetén mit tudunk kezdeni az ünnepekkel, mit ajándékozzunk? Természetesen tárgyak helyett inkább élményre koncentráljunk. Nagyon örülök, hogy nálunk már ennyire elterjedt, hogy amit tudunk próbáljunk meg újrahasznosítani. Városban már sok helyn látni, hogy szelektiv gyűjthető a hulladék, így akár plázákban, szuper vagy hipermarketben vagy metróban is láthatjuk a 2-3 féle hulladékot szétválogatható konténereket.
Örülök, hogy megismerhettem ezen könyvet.
Habár néhány dolgot elég nehezen kivitelezhetőnek érzek vagy épp nehezen tudom elképzelni, hogy bevezessem, vannak hasznosítható információk is az általam már ismert dolgok mellett.
Aki hiper vagy szupermarketben vásárol az nem teheti meg, hogy az általa kiválasztott péksüteményt vászonba bugyolálva vigye a kasszához.
A túl környezetbarát tisztítószerek között, nem nyerte el a tetszésem amit magamra kellene kenni. Valahogy inkább a most bevált szappan helyett nem szívesen mosnám az arcom vagy mást meg és a hajamra sem kenném a leírt pépet sem.
Alapnak jó az elinduláshoz de mindenki személyre tudja szabni.

>!
Szivecskedo P
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Mivel tudom, hogy úgysem fogok róla hosszabb értékelést írni, pedig lehetne bőven értekezni róla, elmondom most gyorsan, ami épp bennem van. A könyv jó, de nem kiváló. Gyönyörű és jó illatú, de sok benne az elgépelés. Amerikai, így egy csomó dolog, hely, weboldal nem alkalmazható itthon, és sajnos csak nagyon minimálisan törekedtek a magyarosításra, kb. a Vaterában és a Jófogásban kimerült. A mindennapi élethez elég jól összefoglalja a dolgokat, de aki nem teljesen kezdő a témában (pl. én), az már hiányolhatja a következő fokozatot. Pl. házfelújítás, házépítés, és egyéb, nagyobb lélegzetű, nem a hétköznapi élethez tartozó projektek. Hogyan legyen minél környezetbarátabb? Mert pl. a szigetelés klassz, kevesebb a fogyasztás, de a hungarocell szigetelés is klassz? Ja, igen. Nem hiszem el, hogy kijött ez a könyv úgy, hogy a mikroszálas törlőkendőt megjegyzés nélkül hagyták. A mikroszálas törlőkendő nem környezetbarát alternatíva! Mikroműanyagok szakadnak le róla mosáskor. Meg műanyag, amúgy is. Alapvetően hiányolok egy szakértői átolvasást és sok-sok megjegyzést, magyar vonatkozást. Ezekért 3,5 csillag az 5-ből.
Ja, és van benne pár klassz sk smink tipp is, de újra rájöttem, mennyivel egyszerűbb így nekem, hogy nem sminkelek :D
Ó és még valami. Szegény Bea Johnson-nak mutassa be valaki a No poo közösséget! A no poo nem merül ki a szódabikarbóna+almaecet kombóban. Nem egyenlő vele. Biztos találna magának megoldást. (Nekem pl. a tojássárgája jött be és a háztartási ecet.)

3 hozzászólás
>!
Zimmermann_Zita
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Azt már szerintem senkinek nem kell hosszasan magyarázni manapság, hogy nagy bajok vannak környezetvédelmi szempontból, a klímaváltozás már nem csak egy fenyegető álhír, amit lehet, hogy csak a tudósok találtak ki, és egyébként is még messze van, a tengerekben szinte több a műanyag, mint a hal és vadon élő állatokkal lassan már csak az állatkertekben találkozhatunk. Az emberek nagy részét ez persze rossz érzéssel tölti el, de sokan hajlamosak lemondóan legyinteni, hogy amíg kormányzati szinten nem történik változás, a kisemberek úgysem tehetnek semmit.
A jó hír, hogy ez nem igaz. Bea Johnson könyve ebből a szempontból nagyon fontos: bemutatja, hogy az otthonunkban, a hétköznapjainkban, sok kis döntésünkkel igenis csökkenthetjük környezetterhelésünket és az általunk termelt hulladék mennyiségét. És ha egyre többen gondolkodunk és cselekszünk így, a világ is pozitív irányba fog változni.
Jómagam már kb. két éve építgetem be az életembe tudatosan a zero waste alapelveket, tehát a könyvben szereplő ötletek nagy része már ismerős volt, de így is abszolút megérte elolvasni. Kezdőként pedig szinte minden megtalálható benne, amit a hulladékmentes életmódról tudni érdemes. Nem kell megijedni a feladattól, a szerző is hangsúlyozza, hogy nem kell mindent azonnal és egyszerre megváltoztatni az életünkben, kis lépésekben haladva juthatunk el az egyre zöldebb háztartásig.
Fél csillagot azért vontam le az értékelésből, mert voltak fordítási és helyesírási hibák, valamint elég sok olyan dolog (pl. honlapok), amelyek specifikusan amerikaiak (ezekhez esetleg lábjegyzetben fel lehetett volna tüntetni magyar alternatívákat). Aki szeretne jobban elmélyedni a témában, és a „magyar valóságban” is működő ötletekre kíváncsi, annak ajánlom még Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! c. könyvét, Kump Edina blogját (hulladekmentes.hu), valamint a „Háztartásom hulladék nélkül” Facebook csoportot.

>!
Arwen 
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Mint mindenben, itt is a mértékletesség lenne a kulcs. Bea azonban egy nagyon jómódú, pazarló életmódból átbillent egy még mindig jómódú, de extrémen minimalista életstílusba. Néha szerintem kicsit összekeveredett benne a zero waste és a minimalizmus. Szerinte pl. felesleges megtartani a diplomát, úgyis csak porfogó. Hát, ha már valaki x évig gürizik érte, akkor hülye lesz nem megtartani, még akkor is, ha fogja a port, és időnként le kell törölgetni. Rettentően felidegesítettek ezen fajta megnyilvánulásai. Én is minimalistának tartom magam, de azért a fontosabb tárgyi emlékeimet igenis elteszem, mert néha jól esik elővenni őket.

Sokszor volt olyan felfedezése a kedves hölgynek, ami egy szerényebb körülmények között élő magyarnak eléggé magától értetődő, és ilyenkor néztem, hogy neki erre kellett rájönnie? Ha nem lett volna ennyire sznob ez a könyv, akkor nem is rónám fel ezeket, de borzasztóan unszimpatikus nőnek tűnik a könyve alapján.

Volt benne pár jó tipp, amiket lefotóztam (pl. hogy allergiára egyél mézet mindennap – ezt ki is próbáltam ma, és tényleg segít valamelyest), de nagy részét már ismertem. Mindenesetre jó, hogy van ilyen könyv, csak kár, hogy nem tudott többet nyújtani.

>!
Attila_Saw
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Nem is tudom, milyen tartalomra számítottam, amikor megtudtam, hogy milyen témával foglalkozik ez a könyv. Az egyik legpozitívabb tulajdonsága a könyvnek, hogy az Bea gördülékenyen írt, amivel sokkal könnyebben tudja közvetíteni az Olvasók felé, amit üzenni szeretne. Nem tagadom, olvastam pár jó tippet, amik megtetszettek, és ami még szintén növelte a könyv értékét, az a motivációm növelése volt. Ezek ellenére sajnos ki kell jelentenem, hogy vagy az Írónő véleményét tartottam néha túlzásnak, vagy csak az én kapacitásom nem bír el ilyen szintet. Ha az utóbbi, akkor sincs probléma, hiszen mindenki a maga tempójában halad a jobb életmód felé. Tiszteltem benne, még ha olykor képmutatóan viselkedett, őszintén felvállalta egykori butaságát. Pozitívan észleltem, hogy ahhoz képest amennyit neki kellett változtatnia az életvitelében, talán nekem kevésbé van szükségem annyi energiabefektetésre a változtatás nagyságához. Amit sajnálok, hogy hiába a több jó tipp megosztása, a hazai területeken még nem minden kivitelezhető.
Néha túl monotonná vált az írásmódja a sok ismételgetés miatt, de igazából ez is erősíti az elveit, amit nem győz az olvasóinak hangoztatni. Remélem, hogy a jövő úgy alakul majd, hogy kedvezőbben tudjuk formálni a környezettudatos életmódunkat.

>!
zöldelefánt P
Bea Johnson: Zero waste otthon

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Utazókönyként került hozzám, de megfogom venni. Sok hasznos dolog van benne, és ismerőseimnek is oda akarom adni, hogy olvassák el.
Sajonos sok olyan meber van a környezetemben, aki az ilyen dolgokkal nem fogalalkozni, ha már ebbőla könyvből legalább egy dolgot átvesz akkor örülni fogok.
Voltak benne olyan információk és megoldások amiket már én is alkalmazok, de volt benne számomra új dolog is.
Tetszett, hogy leírta nem baj, ha nem mindenben vagyunk pl mindenben önellátóak, vannak olyan dolgok amiket érdemesebb beáldozni. pl ne készítsünk otthon vajat, engedjük el és vegyük meg, hogy miért az a könyvben jól le van írva. Tessék elolvasni :)
Ez a könnyv nagyon is többször olvasós.


Népszerű idézetek

>!
TiaRengia I

A kézi aprítás nem csak gyorsabb (mint elmosni egy nagyméretű gépet), de sokkal érzékibb is. Az étellel történő fizikai kontaktus az egész folyamatot élvezetesebbé teszi.

71. oldal

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

4 hozzászólás
>!
Könyveslány P

1. utasítsd vissza
2. csökkentsd
3. használd újra
4. hasznosítsd újra
5. komposztáld

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
Könyveslány P

Csak emlékeztesd magad arra, hogy minden, ami az otthonodon kívül marad, azzal később nem kell foglalkoznod.

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
ppeva P

Az előre gyártott termékek ugyan kényelmet nyújtanak, de ennek az az ára, hogy közben eltávolodunk az elkészítés folyamatától. Minél kevesebb dolgot készítünk el mi magunk, annál inkább függünk a gyártóktól. Elveszítjük a kapcsolatot azokkal az alapokkal, amik egykor a szabadságot és a túlélést jelentették. Amikor megpróbáljuk megérteni a jelenlegi környezeti válságot a körülöttünk lévő dolgok fényében, sokszor arra jutunk, hogy a megoldásokért „vissza kell térnünk az alapokhoz”. Az internet és közösségi média világában a házi készítésű termékek együttműködésre és tudásmegosztásra ösztökélnek, ezenkívül segítenek a generációk közötti távolság és a kulturális megosztottság áthidalásában is. A tudásmegosztásnak köszönhetően újra megélénkült a kapcsolatom az édesanyámmal, miután a földrajzi távolság elválasztott minket egymástól. Az anyósommal pedig szorosabbá vált a viszonyunk, holott korábban kulturális különbségek választottak el bennünket egymástól. És remélem azt is, hogy a gyerekeim és az ő gyerekeik is hasznát veszik majd ennek a tudásmegosztásnak (…)

62. oldal

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
Joditti

Ha kevesebb dologgal élsz együtt, nem fosztod meg magad semmitől, inkább gazdagabbá teszed az életed.

66. oldal

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
ppeva P

(…) hogy mindent kipakolunk a konyhaszekrényből (az élelmiszereket is), és csak azt tesszük vissza, ami átvészeli az alábbi kérdéseket:
– (…)
Rendszeresen használom? Az elmúlt hónapban használtam ezt a tárgyat? Ha nem vagy biztos benne, írd rá a mai dátumot, és tedd vissza a szekrény mélyére. Ha egy hónapon belül nem nyúlsz hozzá, akkor ajándékozd el. De ne verd át saját magad: nem ér még ma este használni a fondükészletet csak azért, hogy ne legyen igazam. Add oda valakinek azt a fondükészletet és minden olyan konyhai eszközt, ami csak porfogónak jó.

67. oldal

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
Könyveslány P

Ez az életmód pontosan arról szól, hogy tárgyak helyett élményekkel töltsük meg az életet.

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
gjudit8

Az egyszerűsítés nem csak arról szól, hogy elpakoljuk a dolgainkat. Hanem arról, hogy teret teremtünk az életünkben, az intecióinkban és a szívünkben – írja Kim John Payne, a Simpicity Parenting (Az egyszerű gyereknevelelés) írója.

257. oldal

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
gjudit8

Fogyasztóként elképesztő hatalmunk van. A túlélésünk a bevásárlásokon és a tengernyi termék heti (náha napi) szintű újratöltésén múlik, és a döntéseink képesek népszerűsíteni vagy lefokozni a gyártókat és élelmiszerüzleteket, az élelmiszerek csomagolása vagy minősége alapján. Hogy höl költjük el a kemény munkával megkeresett pénzünket, az értékítéletünket is tükrözi, mert nem mindegy, hogy melyik üzletből töltjük fel a kamránk polcait. Mert végtére is,ha valakinek forgalmat csinálunk, annak implicit módon a következő üzenetet közvetítjük: „A boltod kielégíti minden igényemet, és azt akarom, hogy virágozzon!” A pénztárcánkkal szavazunk azáltal, hogy elkerüljük a pazarló csomagolásokat és helyette a helyi és organikus termékeket részesítjük előnyben. Azt tapasztalom, hogy a kimért áruk vásárlása kielégíti ezeket a kívánalmakat.

80-81. oldal

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

>!
gjudit8

A természeti kincsek vészesen fogynak, mégis vesszük a kőolaj-alapú termékeket. A gazdaság gyenge, mi pedig külföldi termékekkel kényeztetjük magunkat. Az általános egészségünk romlik, ennek ellenére feldolgozott élemiszerekkel tömjük magunkat, és toxikus termékeket viszünk haza. Amit elfogyasztunk, az közvetlen hatással van a természetre, a gazdaságra és az egészésgünkre. Azáltal, hogy támogatunk bizonyos gyártási folyamatokat, azt az üzenetet közvetítjük, hogy még többet gyártsanak belőle. Más szóval a vásárlással voksolunk, és a mindennapi döntéseinknek súlya van. Rajtunk múlik, hogy ártunk vagy jobbá tesszük a társadalmunkat.

25-26. oldal

Bea Johnson: Zero waste otthon Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet


Hasonló könyvek címkék alapján

Gulyás Emese (szerk.): Tudatos vásárlók könyve
Varga Éva (szerk.): Hétköznapi kalauz
Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék a csodakertről
Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!
Roger Scruton: Zöld filozófia
Nagy Réka: Ökoanyu
Vásárhelyi Judit (szerk.): Magyarország Öröm és Bánat Térképe
Kovács Kinga: Ha nem lenne, ki kéne találni
Takács-Sánta András: A közlegelők komédiája
Rachel Carson: Néma tavasz