Bazsányi Sándor (szerk.) · Horkay Hörcher Ferenc (szerk.) · Lázár Kovács Ákos (szerk.) · Tőzsér Endre (szerk.) · Zsávolya Zoltán (szerk.)

Útjaidon 1 csillagozás

Ünnepi kötet Jelenits István 70. születésnapjára
Bazsányi Sándor – Horkay Hörcher Ferenc – Lázár Kovács Ákos – Tőzsér Endre – Zsávolya Zoltán (szerk.): Útjaidon

Az élet útjaira tanítasz engem.
Színed előtt az öröm teljessége,
s jobbodon a gyönyörűség mindörökké.

16. zsoltár

2002 februárjában a PPKE BTK Esztétika Tanszékének oktatói elhatározták, hogy tanszékvezetőjük, Jelenits István 70. születésnapjának méltó megünneplésére ünnepi kötetet állítanak össze. Ismerőseik, kollégáik, barátaik közül felkeresték azokat, akikről tudták, hogy elhatározásukat támogatni fogják. Időközben kiderült, hogy a piarista közösség is hasonló vállalkozásba fogott. E két elhatározás találkozásának eredménye az elkészült Ünnepi kötet.

>!
692 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637688889

Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

vargarockzsolt>!

A „hidroglóbusz” szóval eleinte úgy voltam, mint a mindenki által ismert „Pál, Kata, Péter, jó reggelt!” kezdetű dalocskával, tudniillik a magam módján, sajátos tagolással értelmeztem. Valahogyan így: „hidrog lóbusz”, mármint hogy lovak vontatta busz, ami ráadásul valami hidrog-féle. A dal pedig így szólt: ,Pálkat a Péter: Jó reggelt!” Ahogyan a kutya reggelente ugat, úgy Péter pálkat. Kérdésem csupán ennyi maradhatott: vajon miféle anyag az a hidrog, és pontosabban miként is kell pálkatni? Amire persze nem leltem megnyugtató választ. Maradt tehát a gyermeki szófejtés zavaros öröme, vagyis hosszú évekre megrekedtem a fura szavak ritmikus ismételgetésének regresszív fázisában, minek következtében a „hidrog” és a „pálkat” sajátságos mondókává, már-már harci jelszóvá jegecesedett, ahogyan például – annak rendje és módja szerint – az „ipiapacs”. Ám Péter, aki a hidrogból tákolt lóvontatású buszon utazik, hiába pálkat, senki nem figyel rá. S így óhatatlanul egyfajta kommunikációs vákuumba süpped. Hacsak nem jut szóhoz és nem tisztázza magát – maga a dolog.

228. oldal, Bazsányi Sándor: A hidroglóbusz.

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bikfalvi Géza: „Mindent Isten nagyobb dicsőségére”
Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 1.
Rózsa Huba: Isten a kezdet és a vég
Kocsi György: „Ha tűzben jársz is, a lángok nem perzselnek”
Rózsa Huba (szerk.): Az Ige szolgálatában
Harmati Béla: A lélek halhatatlansága
Kocsis Imre: A hegyi beszéd
Réti József: Örömet hozzak, hol gond tanyázik
Őrsy László: Életerős zsinat
Ravasz László: Krisztussal a viharban