Medvék ​meg emberek 5 csillagozás

Bayer Zsolt: Medvék meg emberek

Bayer Zsolt immár harmadszor vág bele, hogy megossza olvasóival Erdélyben szerzett élményeit. Ezúttal – többek között – a medvék a kötet főszereplői. A medvék, amelyeket fél és tisztel a székely ember – és erre a félelemre és tiszteletre meg is van minden oka! Ahogy a régi székely mondás szól: „A medve nem játék…” Hát nem bizony. S ez ki is derül ebből a könyvből. Miképpen kiderül az is, hogy a szerző, mint örök vándor, soha sem fogja végképpen bejárni és megismerni Erdélyt, azt a tájat, amely a legnagyobb szerelme lett, annak ellenére – vagy tán éppen azért! –, hogy harminchárom éves korában járt ott először. Erdély: őneki az egész világ. S Erdélyben járva találkozik nem csak a medvékkel és az őket félő székelyekkel, hanem saját félelmeivel, bizonytalanságaival, álmaival.

>!
Méry Ratio, 2008
134 oldal · ISBN: 9788089286126 · Illusztrálta: Cseh András

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Erdély


Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Sárhelyi_Erika I>!
Bayer Zsolt: Medvék meg emberek

Annyi szellem, humor és költészet van ebben a Bayer Zsoltban, hogy tényleg sajnálom, hogy az írást feláldozta a politika oltárán. Persze, én tudom, hogy manapság sokkal kifizetődőbb politizálni, mint szép(!)irodalmat művelni. Mindezzel együtt remélem, hogy előbb-utóbb visszatér az irodalomhoz, mert nagyon jól csinálja.
Ez a könyve is nagyon tetszett, szerettem a gondolatait, azt a „hangot”, ahogy mesél, azt a miliőt, amit a szavai teremtenek. Talán az utolsó 20 oldal nem került közel hozzám, de ez is inkább nekem róható fel – két olyan helyet idéz fel ezekben a sztorikban, melyeket nem ismerek, és mivel ezek elég személyes írások, kicsit nehézkes volt belehelyezkednem ezen történetekbe. De a könyv 90 százaléka ismét élmény volt.

Dengezik>!
Bayer Zsolt: Medvék meg emberek

szeretem, ahogy a Zsolti ír, elgondolkodtató és egészen más, mint az Echo tv képernyőén. Egészen sajátságos stílusa van, és nagyon szereti Adyt, szerintem nem is kell folytatnom


Népszerű idézetek

Sárhelyi_Erika I>!

Olyanok a székely asszonyok, hogy nem kiabálnak, nem zúgolódnak, nem pörölnek. Ha megtudják, hogy megcsalód őket, megfőzik vacsorára a legkedvesebb ételed. És utána a kedvedre is tesznek. Aztán, mikor elaludtál, nagyon csendben, nagyon halkan, nagyon szépen és ügyesen elvágják a torkodat.

98. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

Addig hitte az Isten, hogy tévedhetetlen, ameddig nem teremtett embert.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Isten
1 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!

Mert naponta kell feltámadnunk.
Amikor elhagy a szerelmünk, és az életünk összeomlik. S úgy érezzük, hogy nincsen tovább. Aztán lassan, a nem romantikus magányban ülve rávesszük magunkat, hogy legyen tovább. Ha másért nem, hát a gyermekeinkért. S azért is, mert új szerelem vár. Szerencsére mindig vár. Ez is feltámadás.
Amikor nem sikerül. Nem úgy sikerül. Mert a világ is összeesküdött. Mert mindenki ellenünk.
Amikor a hazugság ölti a legszebb ruhát, és ő a leghangosabb.
Amikor rájövünk, hogy nem tettünk meg mindent – szerelmünkért, családunkért, elveinkért, sikerünkért –, és úgy érezzük, már késő.
Akkor jön a feltámadás.

71. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

Egyszer, valamikor, egy nem ismert, és most már soha meg nem ismerhető ember azt találta mondani, hogy az a bizonyos alma nem esik messze a bizonyos fától. Nem állíthatom teljes bizonyossággal, hogy teljesen buta volt az a nem ismert ember, inkább úgy gondolom, ivadékai fölöttébb hasonlatosak voltak saját őseikhez. Azt viszont mégsem mondhatta a mi emberünk, hogy „mindenki ivadékai fölöttébb hasonlatosak a saját őseikhez”, mert ez így túl hosszú és nem elég közmondásszerű.

22. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

[…] a székelyföldi falucskák templomtornyaiban akkora a csönd és a múlt, hogy oda már éppen csak az a jövő fér be, amelyben nem hisz senki sem. És éjfélkor, ha valamiért felriad örök álmából egy székelyföldi falucska templomtornyában az óra, amely akkor állt meg örökre, amikor ellopták a hazát, hát olyankor abbahagyja egy pillanatra a sírdogálást a jövő is, és álmosan megbámulja a csókák szárnya alá bújt pillanatot.

127. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

Erdély nem egyszerre fog meghalni. Ugyan. Az túl kegyelmes lenne.
Erdély is falvanként fog meghalni. Vagyis megölik a lelkét előbb, és aztán még létezik majd, sokáig, mint a balesetet szenvedett, aki kómába zuhant, és gépek lélegeztetik. És állnak az ágyánál a rokonok, és mondják, hogy hát istenem, ez azért a mi fiúnk, de a lelkük legmélyén tudják, hogy már nem az. Csak a feltámadásban bíznak.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erdély
Sárhelyi_Erika I>!

[…] ez a világ nem kedvez a küldetéses embereknek, bár nem tudom, volt-e idő, amikor ez nem így volt…

66. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

Az igazi vándor tudja, hogy mindenütt van egy Macondo, és mosolyog ezen, és zokog, amikor azt hiszi, nem látja senki sem.

104. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyirő József: Jézusfaragó ember
Benedek Elek: Székely Tündérország
Molter Károly: Bolond kisváros
Bogdán László: Öt korsó sör a Golgotában
Szemlér Ferenc: Földön, égen
Nyirő József: Székelyek
Nyirő József: Havasi tragédia
Wass Albert: Ötlet és bátorság I-II.
Bánffy Miklós: Farkasok
Papp Kincses Emese: Gonosz novellák