Magyar ​Strip 1 csillagozás

Képsorok a 20. századi hazai sajtóban
Bayer Antal: Magyar Strip

Jucikát, Kajlát és a Dodókat minden képregénykedvelő ismeri, Henye Henrik, Kartárs Károly vagy Pipi a görl neve viszont csak keveseknek mond valamit. A magyar sajtó tele van elfeledett képsorokkal, ezeknek az újbóli felfedezésére hívja az olvasót gazdagon illusztrált kiadványunk, amely áttekinti a comic strip műfajának kialakulását és hazai megjelenési formáit.

Tartalomjegyzék

>!
Nero Blanco Comix, Budapest, 2021
52 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155524530

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

makitra P>!
Bayer Antal: Magyar Strip

Bayer Antal: Magyar Strip Képsorok a 20. századi hazai sajtóban

Bár nem vagyok teljesen tisztában a magyar képregénytörténet feldolgozásával, de ezzel együtt is hiánypótlónak hat Bayer Antal munkája. Nem csak hogy röviden megismertet a képsorok/comic stripek megjelenésével és nemzetközi pályafutásával, de nagy alapossággal kutatta fel a hazai sajtótermékekben megjelent hagyományos értelemben vett képregénynek még nem tekinthető munkáktól kezdve a 2000-es évek elejéig.

Minden sorozatról röviden, a szerzők és a forrás feltüntetése mellett emlékezik meg, jó áttekintést adva a témákról és az alkotókról egyaránt, inspirációt és lehetőséget teremtve a későbbi kutatók számára. Kitér az egyes korszakok sajátosságaira, ugyanakkor inkább csak bemutat, nem elemez. A reflekciót különösen hiányoltam a női főszereplős képsoroknál: bár részletesen leírja, hogyan formálódott a figura alakja(sic!), de nem tér ki a korszak nőábrázolásának fonákjaira, annak szexizmusára, ami a bemutatott példákból is kitűnik. Ha a propagandajelleg megemlítésére sor került, ez is beleférhetett volna – bár lehet, külön tanulmányban lenne érdemes foglalkozni ezzel.

A szerző Szegedi Képregényfesztiválon tartott előadásával (ami a magyar képregény előfutárairól, a könyvben is említett Honti Nándorról és Kóber Leóról szólt) együtt a kötet remek figyelemfelkeltő a médium hazai történetének megismeréséhez. Egyszerű, áttekinthető szerkezete, széles bemutatóanyaga kiváló az ismerkedéshez. Felkelti az igényt egy részletesebb tanulmányra, különösen a 20. század első évtizedei kapcsán.


Hasonló könyvek címkék alapján

Pilcz Roland: Kalyber Joe – Eső
Rejtő Jenő (P. Howard) – Korcsmáros Pál: A tizennégy karátos autó
Zórád Ernő: Pompei utolsó napjai
Merényi Dániel: Napirajz 2. – Még tovább súlyosbítva a mindent
Magos Judit: Demény a kötsög Feat. Töpikapitány
Karl May – Cs. Horváth Tibor: Winnetou
Zórád Ernő: Könyves király
Marosi László: Bucó, Szetti, Tacsi – Öt teljes képregény
Németh Levente – Mészáros János: Királyok és Keresztek – Képes Krónikák 1. – Voluntas Tua, azaz Legyen meg a Te akaratod!
Jókai Mór – Zórád Ernő: Névtelen vár