A ​Journal de Tintin képregényei 3 csillagozás

Bayer Antal: A Journal de Tintin képregényei

Tintint ​szinte mindenki ismeri Magyarországon, de azt kevesen tudják, hogy a világjáró riporter nevét közel ötven éven át viselte egy hetente megjelenő képregényújság is. Az 1946-ban alapított Journal de Tintin meghatározó szerepet töltött be a francia-belga képregény történetében. Számos népszerű sorozat itt jelent meg először, mint például a Blake et Mortimer, a Michel Vaillant, a Chlorophylle, a Comanche, a Cubitus vagy a Thorgal. Elismert, ma is ünnepelt alkotók számára biztosította az első megjelenés és a szárnyalás lehetőségét, itt debütált Cuvelier, Hermann, Vance, Dany, Cosey és Van Hamme, itt teljesedett ki Greg, itt kapott lendületet a spanyol Mora és Gimenez, az olasz Pratt és a lengyel Rosinzki nemzetközi pályafutása.

A Journal de Tintin képregényei meghódították Európát, számos nyelven megjelentek és számos utánzót ihlettek, jelentős mértékben hozzájárulva a francia-belga iskola évtizedeken át tartó dominanciájához. Magyarországon erről annak idején politikai… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Képregényhatározó

>!
Nero Blanco Comix, Budapest, 2019
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155524387

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

cyrussmith>!
Bayer Antal: A Journal de Tintin képregényei

A kötetben bemutatásra kerülő képregények körülbelül 90%-át még hírből sem ismertem, ennek ellenére rengeteg képkocka láttán volt dejavüm, hiszen a rajzolók jellegzetes stílusa, illetve a különböző zsánerek/típusok ismerősek voltak a Kockásból, XIII-ból, innen-onnan. Az 1-2 oldalas ismertetőkben kronológiai sorrendben kerülnek bemutatásra az alkotók és képregényeik, valamint jutott hely apró érdekességekre is. A hátsó tárgymutató nagyon praktikus – ez alapján először csak hébe-hóba olvasgattam az általam ismert alkotókat (Goscinny, Uderzo, Van Hamme, stb.) majd mikor elfogytak az ismerős nevek, akkor az elejétől fogva, válogatás nélkül vetettem bele magam a francia-belga képregények dzsungelébe. Akit érdekelnek a frankofón képregények története, annak kötelező ez az olvasmányos kis könyvecske, amit a műfaj hazai professzora állított össze.

A sorozat következő kötete májusban jelenik meg, amiben a Pif-Gadget képregényei kerülnek bemutatásra. Talán érdemes lenne azzal kapcsolatban elgondolkodni a könyvesboltos terjesztésen is, hiszen a Kockás sikeres visszatéréséből ítélve talán nagyobb igény lenne rá, mint hogy az is csak 150 példányban jelenjen meg.


Hasonló könyvek címkék alapján

Etienne Dahler: Teremtés; A pátriárkák
Mino Milani – Pierre Castex: A világ felfedezése rajzos regényekben
André Bérélowitch – François Lambert: A világ felfedezése rajzos regényekben II.
Ligeti Róbert: A második honalapító
Larry Gonick – Mark Wheelis: Képregén
Larry Gonick: Képregényes világtörténet 1.
Adam Bray – Lorraine Cink – Melanie Scott – Stephen Wiacek: Minden ami Marvel
Serge Dutfoy – Dominique Farran – Michael Sadler: Képregényes rocktörténet
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes
Bernard Deyries – Dennys Lemery – Michael Sadler: Rajzos zenetörténet az őskortól napjainkig