Kétszáz ​éves szerelem 510 csillagozás

Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem

Szentirmai ​Róza egy isten háta mögötti faluban él fiával, a tizenegy éves Janóval. Családjában a bábamesterség anyáról lányára szálló tudomány – őt is szívesen hívják, ha gyermek érkezik a házhoz. De ismer gyógyírt a női test és lélek minden bajára, kezében van a csábítás és a testi örömök fokozására szolgáló csodaszerek titka, ahogy az összetört szívek balzsama is, férfinak, nőnek egyaránt. A faluban az a szóbeszéd járja, hogy tudása nem e világi: felmenői között boszorkány is akadt. Úgy látszik, csak a saját életét nem tudja egyenesbe hozni, az egyetlen férfi, akit valaha szeretett, gyűlöli. Egy napon Rózát furcsa, valóságosnak tűnő álomból ébresztik. Míg álmában máglyára vetették, a valóságban a háza ég le. Bár fiával sértetlenül megmenekülnek, hamuvá és porrá lett életükből semmi más nem marad, csak egy bordó, bőrkötéses könyv – egy hosszú évszázadokat átfogó napló, mely a semmiből került elő, benne egy üzenettel. Róza késztetést érez, hogy beleírjon egy kérdést a bordó… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Jaffa, Budapest, 2019
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634751533
>!
Jaffa, Budapest, 2019
320 oldal · ISBN: 9789634752547
>!
Jaffa, Budapest, 2019
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634751533

Enciklopédia 39

Szereplők népszerűség szerint

Mikszáth Kálmán · Boris nénje · Róża


Kedvencelte 65

Most olvassa 15

Várólistára tette 284

Kívánságlistára tette 277

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem

”A történetek nemzetségről nemzetségre öröklődnek, és csak rajtunk áll, hogy tanulunk belőlük, vagy változatlanul visszük tovább.”

A misztikus téma és korábbi olvasmányom, a Légikisasszonyok ellenére úgy döntöttem, esélyt adok a Kétszáz éves szerelemnek, és milyen jól tettem. Elképesztőn magas színvonalú a regény stílusa, szemléletességével csak visz, sodor magával, és egy percre sem ereszt. A leírások és a párbeszédek annyira elevenek, mintha nem is egy könyvet olvasnánk, hanem ez a nem mindennapi történet itt és most zajlana, éppen a szemünk előtt, igaz, hol 1728-ban, hol 1928-ban. Láttam magam előtt Istenháta és Szeged helyszíneit, akárcsak a mindenhova kísérő kuffert, éreztem a máglyatűz perzselő melegét, vagy éppen a bőrnoteszből áradó dermesztő hideget, miközben átéltem a szereplők széles érzelmi skáláját. A történet pedig nemcsak a boszorkányság, a bábaság és a szerelem regénye, hanem az örökölt sorsé is. Nemzetségről nemzetségre öröklődő történetek, ismétlődés, új élettel kapott változás esélye, lassan pusztító önvád, hit és bizalom, mind-mind fontos kérdésekkel és tanulságokkal szolgálnak az olvasó számára is.

Niki_néni_olvas P>!
Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem

„– A vágy addig kínzó, amíg be nem teljesül.”

Első könyvem az írónőtől, és nagyon nagy kedvenc lett. ♥

A borító a tartalom ismeretében zseniális és gyönyörű.

Megismerhetjük egy évszázadokon átívelő szerelem történetét. A múlt kapcsolatba lép a jelennel, hogy esélyt kapjanak több évszázaddal később a boldog szerelemre.
Misztikus, fájdalmas, szívszorító történet. ♥

Az igaz szerelem minden korban állandó.
Nehézségekkel kell megküzdenünk érte, de rá kell jönnünk, hogy megérte.

A boszorkányság a XX.században is él a maga módján, családi tradícióknak köszönhetően.

Az írónő engem megnyert magának, mert gyönyörű a stílusa, szívbemarkoló a, hogy a szerelmet leírja és átadja.

Mindegy, hogy Anna vagy Róza, Imre vagy Miklós, Szeges vagy Istenháta, XVIII. vagy XX. század, a szerelem egy csoda, és a család erő. ♥

K_Kata99 P>!
Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem

„Vannak emberek, akik úgy jelennek meg az életünkben, mint apró kavicsok a patak vizében. Megtörik a víz folyását, alakítanak az irányán, de csak visszatekintve, évek múltán látjuk, változtattak-e bármin is.”

Nagyon szeretem a családi örökségről, a felmenőink tapasztalatainak átöröklődéséről, az útkeresésről, a generációról generációra magunkba szívott élmények szerepéről szóló könyveket.
Bauer Barbara történetében a bábaság, a boszorkányság, mint örökség áll a középpontban. A két idősíkon, az 1728-as boszorkányperek idején és az 1928-ban Istenhátán játszódó regény misztikummal, mágiával van átitatva.
Varázslatos utazás, melyben a lelkek kapcsolódása, a szerelem és a sors fonalai csak együtt válhatnak egységgé.

2 hozzászólás
Jagika P>!
Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem

A történelmi események különlegesen jelennek meg az írónő műveiben: egy kis romantikus szerelemmel a tragikus emberi sorsokon át. Ebben a regényben a boszorkányság és az időutazás keveredik mellé, de ez a mágikus realizmus különleges eleme. Nekem ezt egy kicsit furcsa volt a szegedi „kirándulással” és a helytörténeti tényekkel olvasni, de mégis sodortak az események. A szereplők teljesen pozitív alakok, bár a szerelmesek évődése olykor sok volt. Róza munkája és a születés csodája megérdemli az öt csillagot…

4 hozzászólás
RTMariann P>!
Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem

Ez egy igazán varázslatos történet volt, ami azonnal a szívembe lopta magát.
Ha a régmúlt időkre gondolunk a bábák mindig is egyfajta javasasszonyok, boszorkányok voltak, akik értettek a gyógynövényhez és a koruk orvoslásához. Ez a történet egy ilyen asszonyt mutat be.
Róza története először nem volt számomra kristálytiszta, de ahogy haladtam előre minden világossá vált.
Az igazi boszorkányok ősi ereje lakkozott benne és rendelkezett a hozzá tartozó képességekkel is.
Mindezt, az életét, a múltját és a jövőjét olyan csodálatos módon tárta elénk az írónő, hogy, aki olvassa abban mély nyomot hagy.
Zárásként pedig egy netes gyöngyszem :
Ki tanított minket arra, hogy a boszorkányoktól kell félni, nem pedig azoktól, akik elégették őket?

3 hozzászólás
cicus61 P>!
Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem

Ez az első könyvem az írónőtől és IMÁDOM!!!!!!! :) Elkezdtem olvasni és egy másik világba kerültem. A szereplők fantasztikusak, a történet fenomenális, a vége szuper!!!! Végig éltem a szereplőkkel a történetet, Istenháza és Szeged utcáin jártam :) Imádom az ilyen könyveket, már el is kezdtem egy másik könyvét. Az ilyen könyveket szeretem, hogy már alig várom, hogy leülhessek és újra ott legyek, ahol a történet folytatódik!!!!! :)
IMÁDOM, IMÁDOM!!!!!!!!!!! :)

9 hozzászólás
Szösszenet P>!
Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem

Szeretem a szerző stílusát, mondhatom, hogy a kedvenceim között van.
Ebben a könyvében utal, illetve erre építi fel történetét, az 1728-as szegedi boszorkányperre. A mai modern korban olvasva elborzadok azon, hogy milyen szűk látókörrel kezelte az egyház, ( magasztalva önmagukat és közben halálra ítéltek ártatlan nőket , gyógyítókat, bábákat ) a népi tudást.
Ami különlegessé teszi a regényt, hogy a misztikum mellett szépen beépítette a női sorsok , emberek örökölt sorsát generációkon keresztül. Természetesen nem marad el a romantika sem, hiszen az író egyik olyan eszköze, mely által a könyv a lelkünkig hatol.

2 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem

A fülszöveg alapján, többre számítottam. Nem igazán fogott meg. A történet maga tetszett, de többet olvastam volna Róza munkájáról a bábaságról. Édesanyjától tanulta a bába mesterséget, amit a halála után ő vitt tovább. A múlt kísérti, és őt, ez arra készteti, hogy kiderítse, mit rejt a múlt. Nehezen tudtam követni az időbeni ugrásokat. Nem mindig voltam tisztában az eseményekkel. A misztikus történetek nem az én kedvencem, ez most megint beigazolódott.

6 hozzászólás
robinson P>!
Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem

Bauer Barbara legújabb regényében minden benne van, ami egy jó történethez kell: izgalmas történelmi háttér, boszorkányok, női sorsok, szerelem és a misztikum találkozásából született meg a Kétszáz éves szerelem.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/04/ketszaz-eves-sze…

Porcsinrózsa>!
Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem

Nehéz erről a regényről értékelést írnom. Témája olyan titkos, tiltott terület, mely az emberek többségében ellenérzést vált ki, mivel a köztudatban negatív tartalmakat hordoz. A boszorkányság, vajákosság, bűbájosság misztikumát járja körül az írónő egy szép történet segítségével. Rég elhalt ősök után kutatva , párhuzamos idősíkokban járhatjuk végig az élet és a halál útját, lebeghetünk rejtélyek között az élők és holtak mezsgyéjén. Titkokkal átszőtt fantázia – világba viszi olvasóit Bauer Barbara.
Jól megírt, színes történet, melynek nyomán sokat megérthetünk az emberi lélek működéséről, irigységről, tudatlanságról. A téma családi örökségként kíséri a szerzőt. Éreztem, értékelem minden pozitívumát. De az évszázadok párhuzama, a misztikus lélek – utazás, a személyiségek egymásra fényképezése rám inkább nyugtalanítóan hatott. A regény végére a lelkem összekuszálódott, nem elsimult.
Mindez abból ered, hogy én egészen más örökséget kaptam a felmenőimtől. Ezért nem is találhattunk igazán egymásra. Ez nem az én világom, nem az én regényem. Számomra kissé túldimenzionált, túlfantáziált. Látom az értékeit, de az üzenetével , a misztériumával nem tudok azonosulni.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Málnika P>!

A sorsot te sem tudod befolyásolni, bárkinek születtél is. De belőle a legjobbat kihozni, azt tudod.

82. oldal, 3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: sors
3 hozzászólás
Málnika P>!

Miért hiszik az emberek, hogy meg tudják változtatni a másikat? Miért nem választanak olyat, aki úgy jó, ahogy van? Vagy legalábbis fogadják el olyannak, amilyen.

81. oldal, 3. fejezet

Málnika P>!

– […] Amit mások gondolnak rólad, az nem rólad szól, hanem róluk.
– Miért mondod ezt?
– Mert ennek az ellenkezője is igaz. Amit te gondolsz, hogy mások gondolnak rólad, az rólad szól és nem róluk.

287. oldal, 7. fejezet

Málnika P>!

Márpedig az, aki a saját tragédiáit csak úgy képes feldolgozni, ha közben másnak okoz fájdalmat, az bizony szegény ember.

62. oldal, 2. fejezet

Kókuszka>!

Anyám azt mondta, az élet igazsága az ismétlődésben rejlik. A történetek nemzetségről nemzetségre öröklődnek, és csak rajtunk áll, hogy tanulunk belőlük, vagy változatlanul visszük tovább. Átadjuk-e. De miután minden gyermek, aki kibújt anyja óvó öleléséből, tápláló méhéből, azért érkezett, hogy a boldogságot keresse, mindnyájunkat a szeretet keltett életre, és mind azért jöttünk, hogy az élet más legyen, mint addig volt. Hiszen születésünkkel kelt életre a változás.

173. oldal

Málnika P>!

Bárhogy és bármi történt is, itt vagyok, élek és rajtam áll, merre megyek tovább.

24. oldal, 1. fejezet

Málnika P>!

Akkor lennék nyugodt, ha saját magában hinne, ha képes lenne kizárni a külvilágot és meghallgatni saját magát, a szívét, a lelkét, a félelmét, és amikor már mindent tud, akkor vetné azt össze a mindenki által másnak látott, így torz valósággal.

158. oldal, 4. fejezet

1 hozzászólás
Málnika P>!

De a némaságból nem lehet építkezni. A ki nem mondott szavakkal nem lehet vitatkozni.

302. oldal, 7. fejezet

Málnika P>!

De azt is tudtam, hogy mindaddig nem tudok változtatni, amíg én magam nem tudom, mit is akarok. Egyelőre hagytam, hogy a hétköznapok keresztülfolyjanak az életemen.

76. oldal, 3. fejezet

Málnika P>!

Ameddig nem nyitod meg igazán a szívedet, csak lebegni fogsz.

77. oldal, 3. fejezet

4 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei 1.
Anita Diamant: A vörös sátor
Kozma Ani: Kezdet és vég
Leda D'Rasi: Új nemzedék
Karen Chance: Holdvadász
Gaura Ágnes: Kard által
Vavyan Fable: Apád, anyád ide lőjön!
Milly Johnson: Karácsonyi gyermekáldás
Kerri Maniscalco: Kingdom of the Wicked – Gonoszok királysága