Az ​élet hangja 60 csillagozás

Bauer Barbara: Az élet hangja

Eszter ​és Hanna hagyománytisztelő, szerető családba születtek. Nagyapjuk, édesapjuk is zenész volt, így még a hétköznapjaikat is a muzsika töltötte be, varázsolta széppé. Ám körülöttük a világ egyre komorabbá vált, 1944 tavasza már nem azt az életet kínálta számukra, amelyben mindnyájan bíztak. A lányok édesapja bármit megtett volna, hogy elleplezze a rémisztő valóságot, hogy megkímélje családját a sárga csillag viselésének szégyenétől. De elérkezett a nap, amikor a valóság bakancsos, fegyveres katonák képében betört az otthonukba. Az utolsó előtti pillanatban azonban az édesapa még adhatott a lányainak útravalót: egy dalt.

Az élet hangja két kislány évtizedeken átívelő története. Egy testvérpáré, akiket elszakított egymástól a történelem, de életben tartottak az igaz emberek. Akik mindvégig szívükben őrizték életük első néhány évének emlékét és az édesapjuktól kapott útravalót, amely lassan egymás felé terelte őket, hogy azzá válhassanak, aminek születtek. Ám megint csak… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2018
276 oldal · ISBN: 9789634751700
>!
Jaffa, Budapest, 2018
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634750598

Kedvencelte 9

Most olvassa 6

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 51


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Bauer Barbara: Az élet hangja

Az előző kötet a Porlik, mint a szikla után ismét egy család történetét vetette papírra az írónő. A holokauszt és a II. világháború tragédiája személyes sorsok által jelenik meg ebben a történetben. Furcsa, fájdalmasan szép-szomorú élmény volt a regény.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/05/az-elet-hangja.html

Anarchia_Könyvblog>!
Bauer Barbara: Az élet hangja

Szívszorító történet, ahol rengeteg fájdalmas felismerés éri az olvasót. Személy szerint csak most gondoltam bele igazán, hogy milyen lehetett eme korszak idején az embereknek túlélnie a világot. Fájdalmas volt beleélni magam és átérezni az elvesztést, a reménytelenséget. De mégis úgy érzem rengeteget adott nekem ez a könyv. Empatikusabbá váltam, sajnálatot éreztem és tiszteletet is egyaránt. Mivel abban az időszakban felnőni és túlélni nehéz lehetett.

Az ajánló itt megtekinthető: https://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/09/25/bauer-…

bokrichard>!
Bauer Barbara: Az élet hangja

A zene az kell, mert körülölel, és nem veszünk majd el.
Ha van elég szív, az sokat segít, már úgysem adjuk fel.

Nem szoktam idézettel kezdeni, nem az én stílusom, de ez jutott eszembe, amikor a könyvet befejeztem. Szép, szomorú, melankolikus, keserédes, furcsa hangulat, ami a gyomorig hatol, így tudnám összegezni az élményt. A borító pasztellje tökéletesen passzol a hangulathoz, az érzésekhez, nagyon ötletes. Magyarhon a második világháborúban- pillanatképek a Szálasi és a Rákosi érából, egy korból, amiről méltatlanul keveset beszélnek történelemórán. Pedig amilyen rövid időnek tűnik a naptárban, annyira soknak tűnt az üldözötteknek. Ebbe a korszakba aztán egy család küzdelmei még inkább megnőnek. Igazi „Keresem a családom” történet, ami az olvasó elé tárul, megannyi nehézséggel, szenvedéssel, de reménnyel is. Reményt ad a közös pont, a zene. Nagyon szép gondolatok, tanulságos történet minden szempontból. Erőt ad a család egyben tartásához, megtanítja az odafigyelőket az emberségre. Érdemes odafigyelni! Első könyvem az írónőtől, de nem az utolsó.

kratas P>!
Bauer Barbara: Az élet hangja

Oké, megérdemli az 5 csillagot. Néhol kicsit ugyan döcögött, de ezt talán csak két-három helyen éreztem. Tartalmas volt és érzelmekkel teli, tetszett.

Anó P>!
Bauer Barbara: Az élet hangja

Nem igazán szívesen olvasok holokausztos könyveket, mert fájdalommal, szégyennel és bűntudattal tölt el, ami azzal a sok szerencsétlen emberrel történt, bár akkor még nem éltem. Most mégis úgy esett, hogy a saját, Bauer Barbarához fűződő kihívásom kapcsán éppen ezt a regényt választottam olvasásra. Talán a borítója ragadott meg. Nem bántam meg! Nem tudtam letenni órákon keresztül, csak amikor nagyon muszáj volt. Azaz ma majdnem egész nap ezt olvastam.
Fájdalmasan szomorú és szép történet, néhány csodálatos csúcsponttal, melyeket remegve vártam és nem okoztak csalódást, bizony kicsordultak a könnyeim olvasás közben. Köszönöm Bauer Barbarának ezt az emlékezetes életmesét! A fuvola hangját eddig is szerettem, ezután még inkább fogom. Szép filmet lehetne készíteni a regényből.

KönyvMoly_1989>!
Bauer Barbara: Az élet hangja

„Hisz annyi történet van és mind oly különböző. És ezeknek a gyerekeknek az életében a saját történetük az egyetlen, ami valahová máshová köti őket. Emlékekkel, vagy anélkül. Sokan nem is tudják, honnan jöttek. Míg az egyiknek az árvaház a családot jelenti, a másiknak a helyet, ahol visszaemlékezhet a családjára. A helyet, ahol este, miután minden elcsendesült, az anyukájuk hangját kereshetik, hogy elkísérje őket az álmok világába.”

Szomorkás – édes történet a családról, zenéről, és a holokauszt rémségeiről. Két fantasztikus lány tragikus és felemelő meséje egy tehetséges magyar írónő tollából.

Mariann_Czenema P>!
Bauer Barbara: Az élet hangja

Azt hiszem, sőt nem, tudom, hogy a Holokausztról rengeteg történet van, magyar regény is bőven. Éppen ezért hajlamosak vagyunk, mi könyvmolyok azt gondolni, hogy már semmi újat nem lehet nekünk mutatni. Hát de, igen, Bauer Barbara a két kislány történetével is bőven tudott újdonságot szolgáltatni, de Ocskay László százados embermentő munkája kapcsán pláne. Ezt a tudást nagyon-nagyon köszönöm a szerzőnek, szerintem briliánsan tudta a nagyközönség elé tárni az alig ismert katonatiszt heorizmusát.

Egyetértek az előttem értékelőkkel, ez egy melankolikus, rengeteg érzelmet érintő, történelmi korszakokon átívelő regény, keserédes még a vége is.
De mindenképpen jó szívvel ajánlom a magyar és zsidó történelem kedvelőinek.

(bővebben itt:
http://czenema.blogspot.com/2018/06/bauer-barbara-az-el… )

aram76 >!
Bauer Barbara: Az élet hangja

Csak annyit tudok mondani, hogy OLVASSA EL MINDENKI!
Hogy miért, mert képet ad az emberségről, a szeretet erejéről, a küzdésről, a túlélésről, az összetartásról. Minezek mellett sajnos a gyűlöletről, a kirekesztettségről, az űldözésről, a menekülésről, a széthúzásról, az árulásról. Szomorú és egyben gyönyörű történet.

Dyta_Kostova IMP>!
Bauer Barbara: Az élet hangja

„Az élet hangja két testvér története, akik elvesztik egymást az emberiség egyik legsötétebb korszakában. Nem marad semmijük és senkijük, csak az emlékeik és a hang, a dal, amit útravalóul kaptak. A magyar XX. század úgy vonul át a regényen, mint egy nyári zivatar a meleg délután felett: nyomot hagy. Elsősorban bennünk, olvasókban, akik ott lehetünk egy gyermek fejében, miközben burkoltan, valódi tiltakozás nélkül folyik a népirtás. Zsidók vagyunk, akiket kihajtanak az otthonaikból, a hidegben végigvezetnek a városon, és a Duna jeges vízébe taszítanak puskagolyóikkal. Árvák vagyunk, akiknek idegen környezetben egy hideg érában kell boldogulniuk. Kit ne viselne meg ez az élmény, még ha csak részlegesen is? Mi, olvasók, még szerencsések vagyunk, hiszen ha becsukjuk a könyvlapokat, egy pillanata kizárhatjuk magunkat a történetből. De mit szóljon az író, akinek fejében mindez összeállt, és mit szóljanak a zivataros múlt század túlélői, akiknek mindez nemcsak "mese”, hanem fájdalmas, el nem halványuló emlék mindez? "

http://smokingbarrels.blog.hu/2018/06/17/konyvkritika_b…

pappb12>!
Bauer Barbara: Az élet hangja

Ez volt eddig a kedvenc Bauer Barbarám. A fél csillagot csak azért vontam le, mert kicsit soknak éreztem a titkolózásokat, és az emiatt érzett bosszankodásom kicsit mindig kisodort a olvasás közben a lendületemből. De ezt leszámítva nagyon szép, bár keserédes történet.
Különösen tetszett, hogy általam jól ismert helyszíneken játszódik. Jó volt elképzelni, odaképzelni a szereplőket.


Népszerű idézetek

bokrichard>!

Azon az estén apám útravalót adott.

(első mondat)

Dephi>!

Beállt a csend. Szerettem volna érteni, hogy miről beszélnek, de kicsi voltam még hozzá. Csak a szavakat hallottam, és az aggodalmat.

Anarchia_Könyvblog>!

Kitől kaphatta őket, mióta szorongathatja nap mint nap? Hozzá tartoznak. Az élete részei. Kellékei. Emlékei. Kötődés… valakihez. A szüleihez, a múltjához, amire talán nem is emlékszik. Egy tapintás, ami kíséri, bárhol is van. Ott volt vele mindenütt. Akkor és most. Ha ezt is elveszíti, mije marad?

Anarchia_Könyvblog>!

Megszűnt a külvilág. A szobát körülfolyták a hangok. Hanna az örvény közepén állt, és bár kinyitotta a szemét, nem látott mást, mint tovatűnő fényeket. Eltűntek a bútorok, a falak. Eltűnt az épület. Eltűnt a talaj a lába alól. Esztert sem látta. Csak a hang vette körbe, csillogó fényárként.
Nem látott, és nem hallott. Nem hallhatta Eszter elfojtott lélegzetét, és nem láthatta az arcát áztató könnyeket.
Ő is sírt, amikor kilépett a szobából.

Dephi>!

A szemével szeretett. Még ha komolynak tűnt is, még ha mérgelődött is éppen, ha aggódott valamin, a szeme akkor is megnyugtatott. Rám nézett, és melegség töltött el.

Dephi>!

Sugárzott belőle a szeretet, és elhitette velem, hogy az élet szép. Tudtuk, ki ne tudta volna, hogy az ő szíve is fáj. Eltemette a kislányát. Nincs ennél nagyobb tragédia. De ő mégis tudott mosolyogni, tovább szeretni és adni.

Anarchia_Könyvblog>!

Hallod?
Csak hunyd le a szemed, és várj! Ha jól figyelsz, meg fogod hallani. Bárhol, bármikor, amikor csak szükséged van rá.
Ott szól a szívedben. A lelkedben visszhangzik. Soha nem némul el.
Akkor sem, ha én már nem leszek. Ezt soha ne feledd! Bízz bennem.
És bízz a hangban. Az élet hangjában.

Anarchia_Könyvblog>!

De senki nem mesél. Őrzi az egyetlen dolgot, ami csak az övé. Amiben mégiscsak különbözik a többi árvától. Amitől az, aki.
Őrzi a múltja minden titkát. Ami néha fáj. Amire olykor jobb, nem is emlékezni. De ami néha tartogat egy hangot, egy érintést, egy múló pillanatot, amit már kimerevíteni is nehéz, ami, ahogy érkezik, rögtön el is illan, köddé válik.

Anarchia_Könyvblog>!

Hisz annyi történet van. és mind oly különböző. És ezeknek a gyerekeknek az életében a saját történetük az egyetlen, ami valahová máshová köti őket. Emlékekkel, vagy anélkül. Sokan nem is tudják, honnan jöttek. Míg az egyiknek az árvaház a családot jelenti, a másiknak a helyet, ahol visszaemlékezhet a családjára. A helyet, ahol este, miután minden elcsendesült, az anyukájuk hangját kereshetik, hogy elkísérje őket az álmok világába.

szvandaaa>!

Mindenki a mesét hallgatta, amiben végül minden jóra fordulhat. Ahol a valóságot jólelkű felnőttek titkon úgy alakítják, hogy a fátyol mögött mindig maradjon fény.

64. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Homokból és hamuból
Závada Pál: Természetes fény
Tatiana de Rosnay: Sarah kulcsa
Jim Shepard: Áron könyve
Kristin Hannah: Fülemüle
Władysław Szpilman: A zongorista
Aleksandar Tisma: Blahm könyve
Nyíri János: Madárország
Fábián Janka: Emma fiai
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó