A ​leggazdagabb árva 122 csillagozás

Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

A ​leggazdagabb árva egy kislány története, aki születésekor mesés gazdagságot, grófi címet és a fényűző élet ígéretét kapja. Egy kislányé, aki születése után nem sokkal elveszíti az édesanyját, elveszíti azt az embert, aki a legtöbbet adhatná neki.
Krisztina édesapja az ország egyik legtekintélyesebb főura, a kígyósi uradalom gazdája, aki súlyos betegségéből csodával határos módon felépül, így nem halálhíréről értesül a rokonsága, hanem esküvői meghívót kaphat kézhez. Az édesapa feleségül veszi kulcsárnője lányát, amivel megbotránkoztatja az örökségre ácsingózó rokonságot. Az esküvő napján hatlovas hintó érkezik a kastély elé, benne a nászajándékkal: egy fekete koporsóval.
Amikor aztán Krisztina háromévesen árván marad, nemcsak a családi viszályok nehezítik meg az életét, de a gonosz pletykákat terjesztő rosszakarók is. Bár szerető nagymamája és gondoskodó gyámja mindenben támogatják, Krisztina sokáig hiába keresi a helyét. Kérdések és kételyek gyötrik: ki is ő… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Jaffa, Budapest, 2017
338 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155715006
>!
Jaffa, Budapest, 2017
338 oldal · ISBN: 9789634750888

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Kígyós


Kedvencelte 19

Most olvassa 17

Várólistára tette 126

Kívánságlistára tette 96

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

gumicukor>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Egészen csodálatos volt ez a könyv. Teljesen magával ragadott a történet azért is, mert még soha nem hallottam a Wenckheim-családról.
Valaki azt írta itt a Molyon, hogy olyan ez a könyv, mint egy finom sütemény. Pontosan ez volt nekem is az érzésem, azzal a kiegészítéssel, hogy egy gyönyörűen kinéző, de geil süteményt idézett fel számomra a történet. A régi nagyok regényeihez tudnám hasonlítani ezt a könyvet: egy lassú sodrású történet érdekes karakterekkel, lassan, de magabiztosan felépülő cselekménnyel. Szeretem ezeket a fajta regényeket. Viszont a történetnek volt egy óriási hibája, ez adta geil mivoltát és ezért vontam le egy csillagot: minden rózsaszín volt, illetve nem, a cselekmény nem, de a karakterek nagyon. Mindenki volt, a szó magasztos értelmében. Minden rossz cselekedetet megmagyarázott az illető, a végén megbánta, amit meg kellett. Ilyen a való életben nagyon kevés van. Vannak rossz döntéseink, hibáink, amiket a saját jellembeli hiányosságaink miatt hozunk. Nincs azzal sem baj, ha valakinek ez a sok jó karakter tetszik, és rendben van, de nekem ettől mű lesz a történet.
Tehát összességében egy nagyon jó könyvet olvashattam, és a hibái ellenére bátran ajánlom bárkinek, aki szereti a történelmi romantikus könyveket.

Ui.: A véletlenek összejátszásának köszönhetően a könyv elolvasását követő napon Szabadkígyós felé utaztam, így volt szerencsém megnézni a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, amelyet Krisztina a férjével Ybl Miklós tervei alapján építetett, valamint a Ferenc József és Sisi látogatására emelt diadalívet és azt a házat, ahol Krisztina nevelkedett. A kastélyba be is lehetett menni, és a lélegzetem is elakadt, olyan gyönyörű. Bár nagyon le van pusztulva, de a restaurálási munkálatok most kezdődnek majd tavasszal, így remélhetőleg belátható időn belül visszakapja régi pompáját. Érdemes ellátogatni ide, mert még így is nagyon szép látvány. Remélem, hogy a felújítás után is eljutok majd egyszer ide. Holnap pedig a volt Wenckheim-, későbbi Almásy-kastélyt fogjuk megnézni Gyulán. Nagyon várom, és örülök, hogy pont most, a könyv elolvasása után közvetlenül alakult úgy, hogy eljuthattam ide.

6 hozzászólás
robinson P>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Filmen nagyon látványos lehetne. Szívhez szóló és elgondolkodtató emberi történet az egész regény. A valós történelmi eseményeket felhasználva egy békebeli történet bontakozik ki a regény lapjain. Egy család sorsán, kálváriáján keresztül pillanthatunk bele ebbe a korszakba.Kik vagyunk, honnan jöttünk, mi dolgunk a világban nem rang és vagyon kérdése
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/10/a-leggazdagabb-a…

Porcsinrózsa>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Kortárs magyar íróktól olvastam már néhány remek könyvet, amely megjeleníti a szabadságharc bukása utáni időszakot, a kiegyezést követő éveket. Ezek a regények gyakran többet érnek, mint a történelemkönyvek száraz leírásai. Hisz visszaadják a kor hangulatát, a különféle emberek életvitelét , a kor politikai törekvéseit. Emberközelbe hoznak hírességeket
Bauer Barbara regénye is besorol most e remek munkák közé. Korhű ábrázolása , sokszínűsége nagyon olvasmányossá teszi a regényét. Tetszett, hogy nemcsak a nagybirtokos, főúri körök életébe adott betekintést, de az egyszerű, szegény sorsú cselédség életét is bemutatta. Külön köszönöm az írónőnek azt az elragadtatott szeretetet, amellyel a rónaságot ábrázolva az Alföldhöz kötődik.
Ami a történelmi tényeket illeti : koronázási ünnepség , Erzsébet királyné magyarok iránti szimpátiája …. Igen, ez mind szép, de Ferenc József mégiscsak kivégeztette az aradi tizenhármat, akik a mieink voltak.

Csoszi>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Szép és megható történet egy korán árvaságra jutott kislányról, Wenckheim Krisztináról. Szerető nagymamája, Katalin és a gyámja, Benedek atya mindent megtett azért, hogy egészséges lelkű, művelt, intelligens hölgy váljék belőle. A könyvből az derül ki, hogy már gyerekkorában is önzetlenül segített a rászorulóknak. Elsősorban azok a részek tetszettek, amelyekben József Antal gróf spoiler és Frigyes spoiler szerepelt, valamint a császári pár kígyósi látogatása, és a koronázás. Voltak részek, amelyek nem nagyon kötöttek le, emiatt nem tudom megadni a maximális csillagot.

PTJulia P>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Mintha egy csíkos könyvet olvasnánk, és ezt abszolút dícséretként írom. Pedig nagyon is mai könyv, csak valahogy meg tudja ragadni ugyanúgy a középpontban álló, bemutatandó személy egészészét és magát a kort is, mint ahogy a csíkos könyvek tették azt évtizedekkel ezelőtt.
A leggazdagabb árva, Wenckheim Krisztina grófnő valóban létező személy volt. Mind őt magát, mind a környezetét, mind a kor történéseit hitelesen, minden jelenkori allűrtől mentesen sikerült bemutatni. Nincs benne túlzott szentimentalizmus, nem adnak a szereplők szájába olyan mondatokat, amiket ők nem ejtettek volna ki. Ahogy az írónő is megvallja, a valóság hiányait a képzeletével pótolta. És ezek között teljes az összhang.
A regény nem egy sodró lendületű akciódús írás, de azért van benne izgalom bőven. Nekem pont tetszett az, ahogy a hétköznapi életet is bemutatja. Ettől érezzük úgy olvasás közben, mintha mi is a „tanya” részei lennénk.
Persze rákerestem a kastélyokra is: az egyik sorsa siralmas, ám a másikat épp most újítják fel, ha egyszer tényleg eljutunk Gyulára, szeretném majd meglátogatni.

sztinus>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Nem rossz, de nem is jó. Nem vagyok annyira okos, vagy magyarszakot vègző, hogy tudjam mi is a nagy hibàja.
A történet elejèt untam, a közepétől is csak lapozgattam, mint egy újsàgot. Nem éreztem meg benne a csít.

utazolany I>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Már régóta szemezgettem a regénnyel, de mint ahogy egy finom falatot is akkor érdemes elfogyasztani, amikor biztos élvezetre számíthatunk, így ez az olvasmány is várt rám az asztalomon.
A szerző egy nyugisabb, a jelenleginél sokkal lassabb tempójú világba kalauzolja el az olvasót Wenckheim Krisztina grófnő életén keresztül. Bepillantást enged a 19. század második felének történéseibe, egy kislány, majd felnőtt nő mindennapjaiba. Szerettem a regényt. Amellett, hogy látszik a hatalmas kutatómunka, a szerző kifejezésmódja is elvarázsolt. Ajánlom azoknak, akik nem rohannak, van idejük és türelmük szépet, érdekeset olvasni.

Babó_Buca P>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Fantasztikus élmény volt. Az írónő nagyon szépen használja a magyar nyelvet, így már az elejétől öröm volt olvasni. Rég nem hallott szavak csengtek fel a fülemben és megmosolyogtattak minden egyes alkalommal. Süt róla a minőség és az alapos kutatómunka, amiért minden elismerésem az írónőnek. A regény jól illeszkedik a történelem folyamába. A lassan csorgó cselekményt a karakterek teszik igazán élvezetessé. Mivel az általa felolvasott változatot hallgattam meg, külön öröm volt számomra, mert nem csak a történethez éreztem közel magamat, hanem hozzá is. Határozottan olyan könyv, amit a polcomon szeretnék tudni.

https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2020/07/kigyos-jot…

Anó>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Nem volt egy nehéz, vagy bonyolult olvasmàny, de szívhez szóló és elgondolkodtatò. S néhány dolog miatt szàmomra különösen kedves.
Először is: az írónővel volt szerencsém személyesen talàlkozni, amikor egy „ 24 óràs olvasás ” keretében az ő művét olvastuk fel iskolànkban, a Vakrepülés címűt. Ott ült közöttünk, kedves volt és közvetlen. Hallottam erről a nemrég megjelent regényéről is, nagyon szerettem volna elolvasni, s egy kolléganőmtől kölcsönkaptam. A màsik dolog: boldogsàg szàmomra, hogy a könyv Wenckheim Krisztina grófnőről szól, aki csodàlatosan jólelkű és gondoskodó ember volt, bàr élete nem volt könnyű, a sors annyi mindent adott neki és vett el tőle! S boldogsàg az is, hogy ez a könyv itt jàtszódik, a lakóhelyem közelében, ismerős helyszíneken, egyes részei kifejezetten Gyulàn. A hozzà kapcsolódó Jókai-regény, az Egy magyar nàbob pedig régi kedvencem.

1 hozzászólás
Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Szerettem olvasni, szerettem elmerülni a régmúlt világában. Mennyire más élet volt akkoriban! Igaz, voltak konzervatív szabályok, az egyenlőség esélye nyomokban sem mutatkozott, de az emberek emberek voltak: tisztelték és segítették egymást, összefogtak, ha úgy hozta a szükség, hittek és bíztak, mert hihettek és bízhattak. Krisztina valóban a leggazdagabb árva volt és nem csak szó szerint értelmezve, anyagiakban mérve. Az a rengeteg érték, amit ő kapott Katalin nagymamájától, édesapjától, Minka nénitől, Papbácsitól és a tanya népétől, tették azzá, aki lett: egy végtelenül alázatos, segítőkész, szerény, nem anyagias, érzelmekkel teli nő. Nagyon megszerettem Katalin nagymamát, aki előítéletét és haragját, sértődöttségét (ami nem volt alaptalan) félretéve engedte útjára unokáját, mert bízott benne. Ez a legnagyobb dolog, amit az ember a felmenőitől kaphat. S az igaz, őszinte szeretet, gondoskodás, ami áthatotta az egész regényt az édesapa által, lenyűgözött. S a befejezés is megdobogtatta a szívem, hiszen a jó, az igaz győzedelmeskedett!

>!
Jaffa, Budapest, 2017
338 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155715006

Népszerű idézetek

robinson P>!

– Egyél lányom, mert ha fázol, megdermed benned a gondolat is.

98. oldal

2 hozzászólás
robinson P>!

– Ez szörnyű! Tudja, atyám, tán jobb is, hogy ide, Kígyósra nem jut el minden hír a világ borzalmaiból – nézett a távolba, tekintetével átfogva a végtelen nyugalmú tájat.

16. oldal

4 hozzászólás
barbyeegirl>!

Ha valaha az életben bánat gyötör, végy a kezedbe egy könyvet, és hagyd, hogy a szavak elröpítsenek valahová máshová. Messze a bánattól. És hidd el, mire visszatérsz, egészen más színben látsz majd mindent.

1. fejezet 48.oldal

robinson P>!

– Magyarul élünk, a birodalom németül beszél, franciául dalolunk, az angol pedig a titkos nyelvünk – nevetett rá Krisztina Jennyre egy ízben a vacsora fölött.

91. oldal

ZigneC>!

– Hogy ki vagy, Krisztina, az nem attól függ, hogy hol születtél, mi a neved, vagy mekkora a vagyonod. Hogy ki is vagy valójában, az itt bennt dől el -mutatott az atya a kislány mellkasára –, a szívedben.

142. oldal

MSE71>!

Nem mindegy, hogyan nem válaszolsz. Ha önbecsüléssel teszed, annak más az üzenete, mintha sértettségből, vagy mert nem tudsz mit mondani.

MSE71>!

… Ne vedd el magadtól az időt várakozással… Várni valamire, vagy valakire, miatta elodázni egy pillanatot, elszalasztani azt, ami ott van kéznél, amire várni sem kell már: időpazarlás.

Dia20646 P>!

Az igaz szerelemnek senki és semmi nem állhat útjába. Sem rang, sem vagyon, sem betegség, sem bánat. Sem más emberfia, és senki, de senki nem tudhatja nálad jobban, mi a legjobb neked.

209. oldal

robinson P>!

– Talán azt gondolják, hogy Minka néni sosem volt fiatal? – kérdezte Benedek atya a társaságot.
– Nehéz elképzelni – nevetett Krisztina.

129. oldal

aram76>!

„…Minden odaveszett. Csupán egyetlen apró méh bolyongott árván a harmatcseppeken megcsillanó fénypontok között, mígnem egy ébredésből nyújtózkodó magányos virágra nem lelt. A kehely hívogató mélyébe hatolt… meghempergett emlékeiben a szétpattanó szirmok között, megérezte a bölcsességet az édes, sárga nektárban, megértette sorsának üzenetét. Kirepült a kehelyből, vetett még egy utolsó pillantást hátra, múltjának elenyészett nyomára, majd flröppent és vitte magával az élet édes ígéretét…”


Hasonló könyvek címkék alapján

Szélesi Sándor: Kincsem
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 1.
Budai Lotti: A nyugati szerető
Fábián Janka: Koszorúfonat
Hercz Júlia: Arany és Ónix
Fábián Janka: A rózsalugas
Alison Weir: Boleyn Anna
Budai Lotti: A hercegnő haragja
Lisa Kleypas: Érzéketlen aranyifjú