A ​leggazdagabb árva 284 csillagozás

Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

A ​leggazdagabb árva egy kislány története, aki születésekor mesés gazdagságot, grófi címet és a fényűző élet ígéretét kapja. Egy kislányé, aki születése után nem sokkal elveszíti az édesanyját, elveszíti azt az embert, aki a legtöbbet adhatná neki.
Krisztina édesapja az ország egyik legtekintélyesebb főura, a kígyósi uradalom gazdája, aki súlyos betegségéből csodával határos módon felépül, így nem halálhíréről értesül a rokonsága, hanem esküvői meghívót kaphat kézhez. Az édesapa feleségül veszi kulcsárnője lányát, amivel megbotránkoztatja az örökségre ácsingózó rokonságot. Az esküvő napján hatlovas hintó érkezik a kastély elé, benne a nászajándékkal: egy fekete koporsóval.
Amikor aztán Krisztina háromévesen árván marad, nemcsak a családi viszályok nehezítik meg az életét, de a gonosz pletykákat terjesztő rosszakarók is. Bár szerető nagymamája és gondoskodó gyámja mindenben támogatják, Krisztina sokáig hiába keresi a helyét. Kérdések és kételyek gyötrik: ki is ő… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Jaffa, Budapest, 2017
338 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155715006
>!
Jaffa, Budapest, 2017
338 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155715006
>!
Jaffa, Budapest, 2017
338 oldal · ISBN: 9789634750888

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Kígyós


Kedvencelte 43

Most olvassa 25

Várólistára tette 190

Kívánságlistára tette 158

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Katalin_V_Tóth P>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Különleges olvasmányélmény volt.
A leggazdagabb árva nyomában három olyan kastélyban is jártam, mely a Wenckheim család nevéhez fűződik. A kígyósi felújított kastélyban pedig meghallgattam Bauer Barbarát a regény keletkezési körülményeiről, az írás folyamatáról.
Így megelevenedett előttem az egész regény, mely egy kedves, nemes, megfelelő értékítélettel rendelkező lány története. A 19. század mozgalmas, sok tragédiától tarkított világában játszódik Krisztina története, akit három éves korától kísérhetünk a felnőtté válásig.Kellemes olvasmány volt, melyből sokat lehet tanulni is, hiszen a regényben fel-feltűnnek a kor kiemelkedő művészei és megjelenik sok fontos esemény.
A sorok közül áradó szeretet és elfogadás megnyugtatja az olvasó lelkét is.
Ezért is szeretem Bauer Barbara műveit.

Kriszta_89 P>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Olvastam már Bauer Barbara kötetet, de ezt anyukám ajánlotta, ugyanis ő járt a kastélyban és ott halott a könyvről. Nagyon nagyon tetszett, fél csillagot csupán azért vontam le, mert egy kis szösszenetnyi izgalmat vártam volna bele, egy kicsike csavart, de lehet ez csak én defektem és nem is való ebbe a kötetebe :)

No de szóval, teljesen elragadott Krisztina története, nagyon élveztem olvasni. Az ő történetét öleli fel a könyv egészen a gyerekkorától a felnőtté válásáig. Az írónő mögött nem is kérdés, hogy nagy kutatómunka van, hisz olyan hatással bírt, hogy egyenesen az 1800-as évek Magyarországának az atmoszférájába repített.Legyen szó akár a vidéki élet csínjairól vagy éppen a fővárosi lét csillogó nyüzsgéséről. Nagyon jól érezhető a különbség e két „világ” között, akár ruházatban vagy csak a mindennapok cselekményei között. Igaz történet köré szőtte Bauer Barbara a regényét, amit még akár el is hinnék teljes egészében, ha nem olvasok utána.

Rengeteg személy megelevenedik a könyvben, Sissin keresztül Jókai Mórig vagy éppen Erkel Ferenc is. Jókor került a kötet a kezembe, nemcsak a borító lévén, de nagyon sok őszi és téli tájleírásnak, hangulatnak és cselekménynek köszönhetően, teljesen megelevenedett előttem a levelekkel tarkított Wenckheim-kastély.

Ezek után szeretnék ellátogatni Újkígyósra és felfedezni a történet helyszínét. Külön tetszett benne, hogy még Orosháza a kis szülővárosom is szerepelt benne még ha csak említve is :)

9 hozzászólás
RTMariann P>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Mindenképpen ismerni akartam ezt a történetet, hisz a szabadkígyósi Wenckheim kastély a legszebb, amit valaha láttam (pedig a felújítás óta sajnos nem volt alkalmam újra megnézni).
A történet nagyon tetszett, egy falat történelem, ami ráadásul a közelemben zajlott sok évvel előttem. Nagyon szerettem a karaktereket, a leírásokat. Szeretek visszarepülni az időben, pláne ha valós eseményeket dolgoz fel.
A fél pont levonás pusztán azért van, mert néha éreztem, hogy kicsit döcög az összekötése a valós eseményeknek és a fiktíveknek!
Ettől függetlenül újraolvasós lesz, mert gyönyörű volt!

16 hozzászólás
dontforgettosmileandread P>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Drága néném off♥️ – azt mondta ez a könyv „nagyon olvastatja magát ” és „ pazar ” , úgyhogy még szép,hogy elolvastam én is!!!☺️
Szerettem, kellemes és üde történet volt. Benne természetesen a keserédes vég és a tény ,hogy Krisztina grófkisasszonynak árván kellett felnőnie. Bár pénzben és rangban a leggazdagabbnak számított, szüleit mégsem ölelhette már magához.
Megindító történet a kislány helytálló és példaértékű magaviseletéről. Egészen apró korától kezdve követhetjük nyomon életét. Mivel a történet igaz történeten alapul és annak megismertetésére is szolgál, méginkább csodássá és magaslatokba emeli.
A nénémnek igaza volt, mivel a szokásosnál nagyobb betűkkel szedett és rengeteg párbeszéd tarkítja a regényt, nagyon könnyen olvasható. Egy hétvégi olvasmánynak tökéletes volt. Kikapcsolt, visszarepített a 19.századba . Hódolhattam a kastélyok és főúri korok iránt érzett szenvedélyemnek, közben képeket is nézegettem, ugyanis a fő ok,ami miatt a nénikém kérte tőle ezt a könyvet, az a Szabadkígyóson és környékén tett kirándulása volt. Felemelő élmény volt. Ráadásul „itthon”, az Alföldön, csak egy kicsit visszaugrottunk az időben.
Mindent összevetve, bár néha voltak unalmasabb részek, amelyek annyira nem fogtak meg, nagyon kellemes órákat kölcsönzött nekem és boldog vagyok, hogy olvashattam.
Most pedig megyek és közösen kibeszéljük az élményeket.✨️

gumicukor>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Egészen csodálatos volt ez a könyv. Teljesen magával ragadott a történet azért is, mert még soha nem hallottam a Wenckheim-családról.
Valaki azt írta itt a Molyon, hogy olyan ez a könyv, mint egy finom sütemény. Pontosan ez volt nekem is az érzésem, azzal a kiegészítéssel, hogy egy gyönyörűen kinéző, de geil süteményt idézett fel számomra a történet. A régi nagyok regényeihez tudnám hasonlítani ezt a könyvet: egy lassú sodrású történet érdekes karakterekkel, lassan, de magabiztosan felépülő cselekménnyel. Szeretem ezeket a fajta regényeket. Viszont a történetnek volt egy óriási hibája, ez adta geil mivoltát és ezért vontam le egy csillagot: minden rózsaszín volt, illetve nem, a cselekmény nem, de a karakterek nagyon. Mindenki volt, a szó magasztos értelmében. Minden rossz cselekedetet megmagyarázott az illető, a végén megbánta, amit meg kellett. Ilyen a való életben nagyon kevés van. Vannak rossz döntéseink, hibáink, amiket a saját jellembeli hiányosságaink miatt hozunk. Nincs azzal sem baj, ha valakinek ez a sok jó karakter tetszik, és rendben van, de nekem ettől mű lesz a történet.
Tehát összességében egy nagyon jó könyvet olvashattam, és a hibái ellenére bátran ajánlom bárkinek, aki szereti a történelmi romantikus könyveket.

Ui.: A véletlenek összejátszásának köszönhetően a könyv elolvasását követő napon Szabadkígyós felé utaztam, így volt szerencsém megnézni a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, amelyet Krisztina a férjével Ybl Miklós tervei alapján építetett, valamint a Ferenc József és Sisi látogatására emelt diadalívet és azt a házat, ahol Krisztina nevelkedett. A kastélyba be is lehetett menni, és a lélegzetem is elakadt, olyan gyönyörű. Bár nagyon le van pusztulva, de a restaurálási munkálatok most kezdődnek majd tavasszal, így remélhetőleg belátható időn belül visszakapja régi pompáját. Érdemes ellátogatni ide, mert még így is nagyon szép látvány. Remélem, hogy a felújítás után is eljutok majd egyszer ide. Holnap pedig a volt Wenckheim-, későbbi Almásy-kastélyt fogjuk megnézni Gyulán. Nagyon várom, és örülök, hogy pont most, a könyv elolvasása után közvetlenül alakult úgy, hogy eljuthattam ide.

16 hozzászólás
Afraa>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

A leggazdagabb árva történetét egy valós személy, Wenckheim Krisztina különleges élete ihlette. A fő vezérszál a valós eseményekre épül, ami a grófnő életének legfontosabb mérföldköveit követi, a köztes réseket pedig az írói képzelet töltögeti ki gyönyörűen belesimulva a történetbe, egy finom egyensúlyt létrehozva a valós és a fiktív elemek között.

Alázattal és tisztelettel nyúlt az írónő a karaktereihez, akiket nagyon szép jellemvonásokkal ruházott fel. Szerettem őket, tudtam hozzájuk kapcsolódni, de legfőképpen a nagymama és a pap voltak azok, akik igazán közel kerültek hozzám.
Gyönyörűek voltak a természeti leírások, a korabeli Kígyós ábrázolása, illetve a történelmi események beleszövése is.
Érdekes élmény volt belevonódni egy olyan család életébe, ahol egy nagymama és egy pap veszi át a szülői feladatokat, és ők próbálják megadni a rájuk bízott gyermeknek az atyai-anyai szeretetet, nevelést, és útmutatást. Csodálatos volt végigkövetni ezt az utat, amiben nemcsak Krisztina egyénisége és jelleme forr ki, de Katalin mama és a Papbácsi karaktere is egy szép ívet jár be. Krisztina szülei pedig mindnyájuk vezércsillagai, akik mindvégig fontos szerepet játszanak minden döntésükben.

Tetszett a könyv, nagyon szerettem olvasni, igazán emberi volt, szívet-lelket melengető, puha és finom.

kratas P>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Szép történet, kedves főszereplővel és mindez remek stílusban. Ráadásul annak ellenére, hogy nem egy akciódús könyvről van szó, mégis végig le tudta kötni a figyelmem.
És hogy akkor miért vontam le a fél csillagot?
spoiler

3 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Kortárs magyar íróktól olvastam már néhány remek könyvet, amely megjeleníti a szabadságharc bukása utáni időszakot, a kiegyezést követő éveket. Ezek a regények gyakran többet érnek, mint a történelemkönyvek száraz leírásai. Hisz visszaadják a kor hangulatát, a különféle emberek életvitelét , a kor politikai törekvéseit. Emberközelbe hoznak hírességeket
Bauer Barbara regénye is besorol most e remek munkák közé. Korhű ábrázolása , sokszínűsége nagyon olvasmányossá teszi a regényét. Tetszett, hogy nemcsak a nagybirtokos, főúri körök életébe adott betekintést, de az egyszerű, szegény sorsú cselédség életét is bemutatta. Külön köszönöm az írónőnek azt az elragadtatott szeretetet, amellyel a rónaságot ábrázolva az Alföldhöz kötődik.
Ami a történelmi tényeket illeti : koronázási ünnepség , Erzsébet királyné magyarok iránti szimpátiája …. Igen, ez mind szép, de Ferenc József mégiscsak kivégeztette az aradi tizenhármat, akik a mieink voltak.

Ibanez P>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Nagyon szép, kellemes történet, olvasása közben a Kincsem jutott róla eszembe. Egy kis történelem, egy kis korrajz, szépen ívelő cselekmény. Az egyedüli zavaró talán az volt, hogy az elején nem időrendben haladtunk, hanem egy picit ugráltunk ide-oda, jobban örültem volna a kronológiai sorrendnek. Jónak tartom az ilyen jellegű könyveket, ahol kapunk – ízlésesen, emészthető mennyiségben – történelmi eseményeket avagy alakokat, akikről egy picit bővíthetjük az ismereteinket. Weincheim Krisztináról én se hallottam még, úgyhogy megvolt az alkalom, hogy rákeressek én is a neten a családra (a weincheim.hu-n lehet találni jó dolgokat). Semmi extrém izgalmat ne várjon senki a történet olvasása során, de ez így is jó, így kellemes az élmény. Egy picit (most gonosz leszek) csak az piszkálta a csőröm, hogy azért a „Papbácsi” milyen jól járt ezzel az ismeretséggel, kényelmes, úri életet élhetett, hintó, kastély, ellátás minősége és sorolhatnánk (igaz, dicsérhető, hogy ki is használhatta volna a helyzetet, de nem tette). :-D

robinson P>!
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Filmen nagyon látványos lehetne. Szívhez szóló és elgondolkodtató emberi történet az egész regény. A valós történelmi eseményeket felhasználva egy békebeli történet bontakozik ki a regény lapjain. Egy család sorsán, kálváriáján keresztül pillanthatunk bele ebbe a korszakba.Kik vagyunk, honnan jöttünk, mi dolgunk a világban nem rang és vagyon kérdése
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/10/a-leggazdagabb-a…


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Egyél lányom, mert ha fázol, megdermed benned a gondolat is.

98. oldal

2 hozzászólás
barbyeegirl>!

Ha valaha az életben bánat gyötör, végy a kezedbe egy könyvet, és hagyd, hogy a szavak elröpítsenek valahová máshová. Messze a bánattól. És hidd el, mire visszatérsz, egészen más színben látsz majd mindent.

1. fejezet 48.oldal

Dephi>!

– Bármilyen jó szívvel adsz is, mindig lesznek olyanok, akik elégedetlenek. Akik keveslik, vagy akik irigyek, és ahelyett, hogy örülnének annak, amit kapnak, még haragszanak is, mert van miből adnod.

robinson P>!

– Magyarul élünk, a birodalom németül beszél, franciául dalolunk, az angol pedig a titkos nyelvünk – nevetett rá Krisztina Jennyre egy ízben a vacsora fölött.

91. oldal

MSE71>!

Nem mindegy, hogyan nem válaszolsz. Ha önbecsüléssel teszed, annak más az üzenete, mintha sértettségből, vagy mert nem tudsz mit mondani.

robinson P>!

– Ez szörnyű! Tudja, atyám, tán jobb is, hogy ide, Kígyósra nem jut el minden hír a világ borzalmaiból – nézett a távolba, tekintetével átfogva a végtelen nyugalmú tájat.

16. oldal

4 hozzászólás
MSE71>!

… Ne vedd el magadtól az időt várakozással… Várni valamire, vagy valakire, miatta elodázni egy pillanatot, elszalasztani azt, ami ott van kéznél, amire várni sem kell már: időpazarlás.

Dephi>!

Bár sokszor pufogott és mérgelődött, ritkán nyilvánított véleményt másokról. „Távol álljon tőlem, hogy másokat megítéljek, vagy irigyeljek – mondta mindig. – Nem tudhatom, milyen az életük, hisz nem én élek benne. Hála a Jóistennek! – tette hozzá minden alkalommal. – Éppen elég a sajátommal megbirkóznom!”

ZigneC >!

– Hogy ki vagy, Krisztina, az nem attól függ, hogy hol születtél, mi a neved, vagy mekkora a vagyonod. Hogy ki is vagy valójában, az itt bennt dől el – mutatott az atya a kislány mellkasára –, a szívedben.

142. oldal

Ardnazil>!

Por. Az idő múlásának látható nyoma. Ami eltakarja, lassan elfedi a múltat.

79. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei
Fábián Janka: Lotti öröksége
Fábián Janka: Cholera-napló
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Fábián Janka: Árvízi napló
Karády Anna: A füredi gyermek
Anne Jacobs: A villa
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Gaby Roney: A Huszár esküje
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura