A ​fekete rózsa 551 csillagozás

Bauer Barbara: A fekete rózsa

Azt ​mondják, fekete rózsa nem létezik. Színe csupán fények játéka, árnyalatok keltette látszat. Sommer Anna azonban nap mint nap ott látja a szőlőben, a sorok végébe ültetve. Vajon egyszer megtudja majd, milyen is a színe valójában?

Anna, vagy ahogy a családban hívják, Annus, Etyeken nő fel, ezen a szőlődombok övezte, magyarok, svábok, zsidók lakta településen. Alig tizennégy éves, amikor kitör a második világháború, és nemcsak bevonuló édesapja és két ikerbátyja sorsa miatt kell aggódnia, hanem a nála két évvel idősebb Andrisért is, akihez már nem csupán ártatlan, gyerekes vonzalom fűzi.

Andris felmenői – szíjgyártók és borászok – a török kiűzése után messzi bajor földről érkeztek Etyekre. A faluban azt beszélik, hogy Andris nagyapja, a szőlőhegyen remeteéletet élő Vénember, különleges bort tud készíteni. Olyan bort, amelyben nemcsak az van benne, aki készítette, de az is, aki issza. Talán még a jövendőt is meglátja, aki kortyol belőle. Egyszer Annus is… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Jaffa, Budapest, 2021
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634754183
>!
Jaffa, Budapest, 2020
312 oldal · ISBN: 9789634754374
>!
Jaffa, Budapest, 2020
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634754183

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Sommer Anna · Tischler András

Helyszínek népszerűség szerint

Etyek


Kedvencelte 98

Most olvassa 31

Várólistára tette 281

Kívánságlistára tette 279

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Bauer Barbara: A fekete rózsa

„A sebek nehezen gyógyulnak be, különösen azok, amelyek kívülről láthatatlanok. Alattomosan marnak, belülről emésztenek, és nem fedik fel titkukat.”

Bauer Barbara egy újabb magával ragadó történettel örvendeztetett meg minket, amely színtere miatt érezhetően kiemelten közel áll az író szívéhez. Az etyekiek elbeszélésein alapuló történet a félelem, a várakozás, a remény és a szeretet regénye.

A főszereplőnek, Sommer Annának hamar fel kell nőnie, hiszen kitör a második világháború, édesapja, két bátyja és első szerelme, Andris is bevonul. Annus személyes sorsával együtt tanúi lehetünk a világháború kitörésének, a család férfi tagjaiért rettegő nők életének, a gyűlölettel és félelemkeltéssel irányító hatalomnak, majd a svábok kitelepítésének. A fájdalmon, a félelmen és a tragédiákon át azonban Anna egy erős nővé cseperedik, aki felfedezi a borászatban rejlő ígéretet, és nem adja fel a reményt, hogy élete szerelme egyszer még visszatér hozzá, miközben rémes látomások gyötrik. A Fekete rózsa egy megrendítő romantikus történelmi regény, amelyben kulcsszerepet játszik Etyek történelme, hagyományai és összetartó közössége, természetesen mindez az írótól már megszokott, költői szófordulatokban és érzelmekben gazdag, igényes stílusban.

8 hozzászólás
Edmond>!
Bauer Barbara: A fekete rózsa

A második találkozásom volt A fekete rózsa c. könyv Bauer Barbarával, ami biztosított afelől: mindent el kell olvasnom, amit ez az asszony ír, nem érdekel se a cím, se a fülszöveg, se a borító, ha Bauer Barbara = veszem, olvasom, gyönyörködök, sírok, katarzisokon megyek keresztül, majd boldogan becsukom a könyvet és felteszem a polcomra.

A fekete rózsával is ugyanez volt a folyamat, mivel a Még látlak odafenn c. könyvét olvastam először, így témájában, tematikájában sok hasonlóságot véltem felfedezni, maga az alapja azonos, de teljesen más a két könyv üzenete, a lényege és a csattanója.
Különleges ez a könyv, főleg a születése, a hideg kiráz, hogy megtörtént események fiktív szereplőkkel, hogy Etyek közösségi „hozta össze”, ahogy a könyv Etyek történelméről is szól, azoknak az embereknek a szájából, akik ott élnek, és akiket Barbi meghallgatott.
Úgy szövi be a regényt a háború, a tragédiák, a hatalom, mint ahogyan a szőlőfürtök kanyarodnak, közben pedig egy gyönyörű szerelem bontakozik ki az olvasó előtt.
A tájleírások, a falu, a hegyek, a szőlők és azoknak művelése, a természet és annak jelei, amikből a régiek tudtak tájékozódni, a hagyományok, a magyarság érzése, ezt mind a könyv témáiba tartozik, ezek váltottak ki belőlem olyan hihetetlen gondolatokat és helyeztek flow állapotba, örömöt és bánatot adva, amit kevés regény tud velem megtenni, de Bauer Barbara igen.

Hálás vagyok, hogy elolvashattam, csak ajánlani tudom nektek, olvassatok mindenképpen Baur Barbarát!!! :) :) :)

2 hozzászólás
Katalin_V_Tóth P>!
Bauer Barbara: A fekete rózsa

Kedvenc íróm lett Bauer Barbara. Csodálatos regényeket ír, ez a műve is tetszett. Egy korán nyílt szerelmet és családokat szakít szét a háború, a sok nehézség. Gyönyörűen megrajzolt karakterek, meghatóan elmesélt történet. Várakozás, hit, elengedés, elfogadás, erő, bizalom, tanulás és még ezer csoda a regényben. Szerettem, hogy Etyeken játszódik a könyv, szeretnék egyszer ellátogatni oda.

Bea_Könyvutca P>!
Bauer Barbara: A fekete rózsa

Bauer Barbarától ez a második olvasásom. Az aranyműves fia volt az első, és már arról a könyvről írt bejegyzésemben is megállapítottam, hogy mennyire finom, lírai stílusban meséli el az eseményeket a szerző. Ez nem változott, illetve annyiban mégis, hogy ez a könyv még jobban megérintett, még jobban szívbe markoló volt.

Az etyeki emberek emlékeit sikerült annyira személyessé, annyira közelivé tennie, hogy bármelyikünk emlékei lehetnének, bárki nagyszüleiről, elődeiről szólhatna ez a csodaszép, szeretettel teli, megindító történet.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/02/bauer-barbara-fek…

robinson >!
Bauer Barbara: A fekete rózsa

Ez erős és kerek. a kisemberek sorsa a történelem viharos forgatagában letaglózó erővel és képekben jelenik meg. A politikai áthallások bizony napjainkra is igazak lehetnek. A megosztottság, elkeseredett gyűlölködés nem vezet sehová.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/11/a-fekete-rozsa.html

2 hozzászólás
Jagika P>!
Bauer Barbara: A fekete rózsa

Annyira ismerős volt a történet! Mintha csak a lakóhelyemen történtek volna a könyvbeli események, mintha a regény alakjait én magam is ismerném. Ráadásul Annán keresztül, mintha a szeretett Nagymamám szólalt volna meg ismét, aki ugyanakkor született, mint Andris. A sorsok mégis egyediek, a fájdalom viszont ugyanúgy közös. Az emlékezés is…

1 hozzászólás
Kókuszka>!
Bauer Barbara: A fekete rózsa

El kell mondanunk! Szembe kell néznünk azzal, ami történt, és tovább kell adnunk. Különben mindhiába volt, hiába szenvedtünk, hiába vannak áldozatok.
Bauer Barbara érzelemgazdag regénye a svábok és magyarok lakta Etyeken élő Annus sorsán keresztül mutatja be a második világháború sötét korszakát. Látjuk a kisemberek kiszolgáltatottságát, a hatalommal való visszaélést, a családok szétszakítását, férjek, apák, és szinte még gyermek fiaik értelmetlen hadba küldését, a visszásságokat, aki ellen harcoltak az később felszabadít, a háború utáni lefoglalásokat, kitelepítéseket. Az írónő emellett varázslatos módon, a magyar nyelv gazdagságát kihasználva mesél a tájakról, hagyományokról, szerelemről, szeretetről, a család összetartó erejéről. Nálam az idei év kimagasló olvasmánya.

Simon_Ziti>!
Bauer Barbara: A fekete rózsa

Gyakran említem a líraiságot könyvekkel kapcsolatosan, pedig nem is szeretem a verseket. Talán nekem a versek ilyen történetekben öntenek testet, itt kapom meg a kellő lelkiséget, ékesszólást.

Ez a történet egyszerre volt megható, megrázó, lebilincseló, elgondolkodtató. Olyan valós eseményeket mutat be kitalált szereplőkkel, amelyek felett senki nem tud csak úgy továbblépni. Hogy miért?
Hát azért, mert olyan eseményt mutat be, a II. Világháborút, ahol ha nem is személyesen, de a rokonaink által, a történeteikkel megpróbáljuk átélni, vagy legalább átérezni az eseményeket.
A hangsúly itt a PRÓBÁLJUKon van, mert a valódi érzelmeket az elszenvedők élték át igazán.
A történelem órák alatt tanultunk a háborúról, tudtuk/megtanultuk, hogy mindenkinek nagyon rossz volt, szörnyűséges, de arról soha nem beszéltek, hogy az otthon maradt csaladtagok, hogyan, miként viselték a történteket.
Ez a könyv tökéletesen bemutatja a szereplők érzelmeit, amelyek könnyedén görcsbe randítják az olvasó gyomrát.
Aki teheti az olvassa el! Nem fog csalódni!

RTMariann P>!
Bauer Barbara: A fekete rózsa

Több háborús könyvet olvastam már, de még egyet sem, ami itthonról mutatta be a háború arcát. Így téve személyessé, még közelibbé azt a sok borzalmat, ami történt. Mi is élhettünk volna akkor, mi is lehettünk volna ők, nekünk is háborúba kellett volna küldeni a fiainkat, férjeinket, nekünk is talpon kellett volna maradnunk, egymásra támaszkodva és a mi életünk is lehetett volna a várakozás.
Egy félig magyar, félig sváb család szemével ismertük meg a háború Magyarországot érintő borzalmait. A fiatal lány szemével, aki épp csak szerelembe esett már el is kellett engednie a szerelmét és egyik napról a másikra felnőtté kellett válnia, hogy tudja cipelni az élete minden terhét.
Annus csenevész lányból, bátor nő lett. Nagyon megkedveltem. Ahogy az apját és a Vénembert is. Az anyja oly sok mindent szenvedett el, mégis erőt tudott adni neki. Péter gyáva volt, de ijesztővé csak a félelme tette, miután visszatért. A család deportálása iszonyú elkeserítő volt, de sajnos ez is a valóság része volt.
Ez a történet egyszerre volt gyönyörű és szörnyű. Varázslatos és fájdalmas. Ijesztő és reménnyel teli. Könnyfakasztó.

Linszyy P>!
Bauer Barbara: A fekete rózsa

Ez egy nagyon szép történet a 2. világháború magyarországi oldaláról, egy sváb család szemszögén át. A könyv első fele romantikus, gyermeki, jó kis falusi hangulatú és őszies a borkészítés és a szüret bemutatásával. A másik fele viszont baljós, szomorú, rettegéssel teli, és bemutatja, hogy mennyire nehéz kétnemzetiségűnek lenni, milyen hatással van a háború a családokra, és hogyan lehet ezt az egészet túlélni.

Mindezt Annus szemszögén keresztül látjuk, akitől mindent elvesz a háború: elmennek a testvérei, az apja és a szerelme is, hogy aztán hónapokig, évekig csak a találgatás maradjon a várakozó asszonyoknak. Nagyon megrázó, de szép és valamiféle megoldást kínáló ez a történet, szóval én egy percig sem bánom, hogy elolvastam. Nagyon sokat adott ez a könyv, úgyhogy köszönöm @Katalin_V_Tóth-nak, hogy felhívta rá a figyelmem. :)

https://www.youtube.com/watch…


Népszerű idézetek

Málnika>!

Élj, nevess, tedd a dolgod, mielőtt elszalad melletted az idő.

175. oldal (Jaffa, 2020)

Könyvözön>!

Akinek a bosszú, a gyűlölködés az éltető eleme, az nem tud mit kezdeni a jósággal.

Kapcsolódó szócikkek: bosszú · jóság
Málnika>!

Mindig azt hisszük, hogy nem történhet meg, aztán végignézzük, ahogy mások ott állnak a halálsoron, vonulnak a halálmenetben, és még mindig nem hisszük el, hogy a következőben már mi is ott lehetünk. Más eszme mögött felsorakoztatva, más ideológia mentén.

221. oldal (Jaffa, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: halálsor
Könyvözön>!

A sebek nehezen gyógyulnak be, különösen azok, amelyek kívülről láthatatlanok. Alattomosan marnak, belülről emésztenek, és nem fedik fel titkukat.

Kókuszka>!

Körülöttünk háború dúl, a nevetést elnyomja a fegyverek hangja, a szeretetet a gyűlölet, a hitet az erőszak. Hát milyen világ ez?

33. oldal

Kókuszka>!

A hatalom újra és újra ellenséget keres. És a gyávák beállnak melléjük, társakká válnak a gyűlölködésben, úgy úszva meg, hogy maguk is ellenséggé váljanak. Áldozattá.

222. oldal

Könyvözön>!

Az emlékezéshez nincs szükség tárgyakra. Ami igazán fontos, az bennünk van, elkísér, végigjárja velünk az utat, előjön, talán még súg is, ha kell, de aztán visszahúzódik a felejtés mögé, legyen az öröm vagy bánat, jó vagy rossz. Mind képes táplálni, mind erőt ad, mutat valamit. Mind elmozdít és más irányba visz tovább.

239. oldal

Szösszenet P>!

Anyám mindig azt mondta, hogy a lélek útja szabad, bárhová eljut, és bárhonnan hazatalál. Mégis azt vallotta, hogy a múltunkat ott találjuk, ahol van kihez kimenni a temetőbe, a jövőnket pedig ott, ahol egyszer majd megbékélésre találunk.

234. oldal

Babó_Buca P>!

– Amíg nem fogalmazod meg, mit szeretnél, ne várd, hogy beteljesüljön.

93. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Janet Skeslien Charles: A párizsi könyvtár
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
Ruby Saw: Lucy
Kate Quinn: Alice hálózata
Fábián Janka: Julie Könyvkuckója
Fábián Janka: A szabadság szerelmesei
Fábián Janka: Cholera-napló
Ruta Sepetys: A csend forrásai
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Lisa Wingate: Elrabolt életek