Mert ​az ördög velem volt 1 csillagozás

Élet elleni bűncselekmények a 19. század első felében
Bató Szilvia: Mert az ördög velem volt

A ​kötet az élet és testi épség elleni cselekmények differenciálódási folyamatait mutatja be a büntető törvénykönyvet még nélkülöző, jogtörténeti szempontból értett reformkor (1790–1848) időszakában. A korszak, a 18–19. század büntetőjogi gondolkodását a modern dogmatikai kategóriák kialakulása és erre épülve az egyes modern tényállások megjelenése jellemzi. Ebbe a folyamatba illeszkedik a kora újkori gyilkosságfogalom önálló bűncselekményekre bomlása, valamint az állam büntető hatalmának addig nem érintett területekre való kiterjedése.
A könyv a kutatás során feltárt írott jogi jogforrásokból (törvények és helytartótanácsi rendeletek), a 18. század közepétől 1849-ig kiadott büntetőjogi kézikönyvekből, valamint a kéziratos előadásjegyzetekből indul ki. Elemzésük segítségével mutatja be az ölési cselekményekre vonatkozó eltérő koncepciókat, bizonyítva hogy a vizsgált korszak végére jelentkeznek azok a fontos elemek, amelyek a későbbi sikeres kodifikációt megalapozzák, így nagy… (tovább)

>!
L'Harmattan, Budapest, 2012
ISBN: 9789632366074

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

betonszabó>!
Bató Szilvia: Mert az ördög velem volt

Bató Szilvia: Mert az ördög velem volt Élet elleni bűncselekmények a 19. század első felében

Amikor kihoztam a könyvtárból – futtában – nem néztem bele. Sajnos esetleírásokat nem tartalmaz, engem igazából azok érdekelnének, ennek ellenére nem okozott csalódást, pedig én csak mezei érdeklődő vagyok.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés
Tim Robert – Kevin Lyon: A 10-es körzet
Morgan Sportès: Mindent azonnal
Anne Priest: Angyalkönny
Deirdre Bair: Al Capone
Nicholas Pileggi: Nagymenők
Martinkó Károly: Gyermeksikolyok
Szekeres Károly: A határon történt
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
Göbölyös N. László: Gyilkosok ideje