Morci 38 csillagozás

Bátky András: Morci

Morci átlagos kisfiú, talán az óvodáskor végén, vagy az iskoláskor küszöbén. Amiben más, mint a többiek, az csak egy kis szomorúság a tekintetében. Meg az a rengeteg kíváncsiság, amivel a körülötte folyton változó világot fürkészi. Négy évszakon keresztül követjük Morcit, aki egyre elszántabban keres valami állandóságot, de akárhová néz, mindenhol csak átalakulást lát. Édesapja nagy szeretettel figyeli ezen az egy éven át tartó úton, és türelmesen próbálja magyarázni a változás szükségszerűségét. Morci az év végére megérti, hogy a változás nagyon sokszor fájdalmas, és időnként érthetetlen, de egyvalami állandó az életünkben, mégpedig az, hogyha valakit szeretünk, a szeretetünk megmarad akkor is, ha többé nem találkozhatunk vele.

A több díjjal kitüntetett Takács Mari érzékeny képei szegődnek a lírai történet társául ebben a színekben tobzódó könyvben.

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
General Press, Budapest, 2011
34 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636433345 · Illusztrálta: Takács Mari

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ziara>!
Bátky András: Morci

Hogy lehet egy kicsinek elmagyarázni az elmagyarázhatatlant? Erről szól ez a könyv. Este elmeséltem Adélkának, de folytak a könnyeim, aztán ezen ő is sírni kezdett, szóval ez nem a legjobb esti olvasmány ebből a szempontból, de gyönyörűen van megírva, és nagyon szépen beszél az elmúlásról, a változásról és azokról a dolgokról, amik sosem változnak meg. Köszönöm, hogy olvashattuk!

2 hozzászólás
meseanyu P>!
Bátky András: Morci

Megható, szép történet, és olyan fontos kérdésekről ír, amely foglalkoztatja az ilyen korú gyerekeket. 6 éves kortól ajánlják, és szerintem ez kivételesen egy jól eltalált célkorosztáy. Elmúlásról, változásról, évszakok váltakozásáról olvashatunk, szépen, líraian, mégis egyszerűen megfogalmazva. A képek színessége, és a kicsit vidámabb hangulatú epizódok meg pont annyira oldják a komorságot, amennyire egy gyerekkönyvben illik.

Annamarie P>!
Bátky András: Morci

A gyerekek lételeme, biztonságérzetük alapköve az állandóság. A mindig azonos időben evés, alvás, játék, séta. De bármennyire is igyekszünk napjaik korlátaivá tenni ezeket a pilléreket, mégis a változás állandóan jelen van az életünkben. Ez a változás zavarja meg Morcit is, történetünk kicsi fiát, aki apukája segítségével próbálja felfogni a jelenségeket. De a kisfiú igazi bánata, hogy anyukája már meghalt, nincs velük. Ezt a változást szeretné meg nem történtté tenni. Apja türelmesen mutatja be az élet apró jelenségeit, segíti fiát, hogy megtalálja örömét az állandó és a változó dolgokban, a kakaó ízében, a hópelyhekben, az anyára gondolásban.
A könyv talán segíthet a piciknek -a számunkra is felfoghatatlan- halál feldolgozásában.

Uzsonna >!
Bátky András: Morci

Ez egy olyan történet, ami után nem jön szó az ember szájára. Egy olyan kerek történet, amely után elkezdenek motoszkálni az ember fejében a gondolatok, és kerengenek, majd egy új (a történet által keltett) rend által letelepszenek. Mert ez az a téma, ami ha felmerül, csak hebegünk-habogunk mi magunk is: nincs erre minta a mai társadalmunkban (a sokszoknyás nénikkel ezek is kihaltak), hogyan is dolgozzuk fel egy szerettünk eltávozását. Szerencsére Morcinak olyan apukája van, aki segít egy kisfiúnak is megérteni az örök változást és benne a megváltoztathatatlant.
Szerencsére az író olyan szép köntösben tálalja elénk ezt a történetet, hogy a szorongató gondolatok sem fájnak annyira.

B_Viki29 P>!
Bátky András: Morci

Hát igen. Ez a könyv valóban 6 éves kort célozza meg. Szomorú történet, de egy 6 évesnek egyszerűen és érthetően magyarázza el mi a halál/elmúlás. Nem egy szívét melengető történtet, így ezt a fiamnak, aki még most nagyon kicsi, csak akkor olvasom fel, ha nagy lesz és érdekelni fogja a téma és kérdéseket tesz fel. Máskülönben nem. :)

Izolda P>!
Bátky András: Morci

Én már „nagy”, nyolc éves voltam, mikor… nekem már nem kellett magyarázni. Mikor a nagymamám meghalt, négy éves voltam, akkor felvetettem a logikus lépést a nagypapának: adjuk a nagyinak élesztőt. Nem értettem a könnyes ölelést, meg hogy miért nem. Nem tudom, így jobban értettem-e volna.
Fura kicsit ez a könyv, témától függetlenül. Talán mert apa hosszan elhúzva mondja, amit mond. Talán anya másképp magyarázta volna. Azon agyalok, én hogy magyaráznám. Egyszer már megpróbáltam, játszottunk, és játékból megölték a képzeletbeli cápát, ami a hajónk mellett úszott. Akkor megkérdeztem a nagyobbat, hogy tudja-e, mi az, hogy megölni, meghalni. Nem tudta, várta, hogy magyarázzam el. Nagy hirtelen azt mondtam, hogy a cápa akkor már nem úszkál tovább, már nem játszik többet, nem mozdul többet. Ez elég volt, már nem akarták megölni, és cápahintőporttal „visszacsinálta” az egészet… na de ez nem ugyanaz.

A rajzokból a legjobb a halacskás medencés volt, bár a hatalmas nagy fejeket és a fura apa figurákat nem értettem.

6 hozzászólás
RandomSky>!
Bátky András: Morci

Néha az ember nem csak megszólalni nem tud a torkába ült gombóctól, de írni sem.
Azért megpróbáltam: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2011-12…
De gyönyörű. És emberi, olyan, hogy egyszerre tisztelem és szeretem érte az írót. Köszönöm.

Szimirza P>!
Bátky András: Morci

Ez a történet annyira megható, szomorú, de ugyanakkor csodálatos. Morci okos, érdeklődő, de mégis néha szomorú, és olyan dolgok foglalkoztatják, amit egy felnőtt is megirigyelhet.

Gabye>!
Bátky András: Morci

Vannak a jó mesék..Meg a szép mesék..És vannak amik érdekesek..A Morci azt hiszem nem igazán ez a kategória..Inkább okos mese, már ha mese egyáltalán. Nagyon szépen megfogalmazva rávezet arra amit még felnőttként is nehéz megérteni, elfogadni.
(Külön köszönet személyi könyvtárosomnak a tukmálásért!)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Dorci19>!

Egy szó néha csak úgy kigurul az ember száján, és mire észbe kapsz, addigra messze jár.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pletyka
3 hozzászólás
Uzsonna >!

– Néha furcsák a szavak – mondta Morci. – Hazudnak. Másnak mutatják magukat, mint amilyenek a valóságban. Miért nem jelentik mindig ugyanazt, amit mondanak?
Apa felemelte Morcit, és magához ölelte.
– Talán nem akarattal hazudnak. Talán csak túl régen vannak velünk, és átalakultak, már nem hasonlítanak régi önmagukra. Egy szó néha csak úgy kigurul az ember száján, és mire észbe kapsz, addigra messze jár.
– Megint valami, ami változik – rázta a fejét Morci. – Ráadásul most olyan szavakról beszélsz, amik bujkálva változnak, észre sem fogom venni, és máris valami egészen mást jelentenek. Sokkal jobban kéne vigyáznunk a szavakra. Annyi bajt okozhatnak!

10-13. oldal

Uzsonna >!

Apa kikászálódott az ágyból. Szinte még látta a szeme sarkából, ahogy az alvás árván maradt többi része szégyenlősen kisurran a hálószoba ajtaján.

5. oldal

Sicc>!

Tudnunk kell változni, ez az élet egyik legfontosabb része.

13. oldal

RandomSky>!

…a fejében kacskaringós gondolatok futnak szerteszét rendet rakni.

30. oldal

Gelso>!

A fagyizóból kilépő Morci tölcsérében kis ideig még ott lapult a tél. De csak pár percnyi nyár kellett, és olvadt szürkeséggé kavarodott össze benne minden. De addig vaktiszta vanília, csöndbarna csoki és eszetlenpiros eper didergett egymás mellett. Morci nekicsendesedve eszegetett. Apa pedig már szinte hallotta a következő kérdést, és nem is kellett soká várnia rá.
– Miért múlik el a nyár? Miért nem marad télire is? Össze sem kéne veszniük, jól megférnének egymás mellett – tartott szószünetet a fagyiban Morci.

21. oldal

RandomSky>!

A napsugarak végigfutottak a kert végében kanyargó patak partján, felszaladtak az ott álldogáló fák törzsén, kibújtak a levelek szárán, és hunyorogva szétkergették az árnyak maradékát….

25. oldal

Sicc>!

– Ez a pici virág lett abból a rengeteg hóból, ami télen a kertünkbe hullott? – csodálkozott Morci.- Hogy fér el ebben annyi hó?
– Nem azért hóvirág, mert hóból van.

10. oldal

Sicc>!

– Az éjjel lehullottak a csillagok az égről! – Morci arca szinte sugárzott a hirtelen jött kalandtól. – Képzeld, mind leesett, tele lett velük a kert! Egy darab sem maradt az égen! Hidd el, jól megnéztem!

5. oldal

B_Viki29 P>!

– Néha furcsák a szavak – mondta Morci. – Hazudnak. Másnak mutatják magukat, mint amilyenek a valóságban. Miért nem jelentik mindig ugyanazt, amit mondanak?
Apa felemelte Morcit, és magához ölelte.
– Talán nem akarattal hazudnak. Talán csak túl régen vannak velünk, és átalakultak, már nem hasonlítanak régi önmagukra. Egy szó néha csak úgy kigurul az ember száján, és mire észbe kapsz, addigra messze jár.


Hasonló könyvek címkék alapján

Benji Davies: Nagypapa szigete
Bartos Erika: Elmúlás
Kolozsi László: Apufa
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi