Alkonyőrzők 89 csillagozás

Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Veled vagy ellened?

Zóra egy fiatal lány, aki géntervezett és tökéletes – lenne. Csakhogy selejtes, és már csak pár hónap maradt már csak az életéből. Különleges bűnözőként most új feladatot kap, az utolsó természetesen született kislányt kell megmentenie.
Vajon igaz, hogy a szerelem mindent legyőz?

Ardan az egyik utolsó természetes apa, a lányát nem ismeri; ám amikor megtudja, hogy elrabolták, olyan próbatétel vár rá, ami talán az életébe kerülhet.
Meddig hajszol egy ősi késztetés?

Tarik mélyen sebzett. Öt éve keresi hasztalan Zórát, képtelen elfogadni, hogy elvesztette őt. Tariknak nagy hatalma van, és mindenáron meg akarja óvni a régi értékeket, ám a helyzet kicsúszik az irányítása alól.
Képes lesz jó döntést hozni? Szembeszáll-e a saját megszállottságával?

A kemény világ kemény hősöket kíván, és már a jövő a tét.
Vajon sikerül megmenteni?

Küzdj mindhalálig!
A kötet a negyedik Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes műve.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633999554
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997550

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 109

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

„Hogy lehet ugyanannak a testnek, arcnak szemnek más-más kisugárzása? Hogy válhat egyszeriben idegenből ismerősbe, elviselhetetlenből ígéretesbe, idegesítőből izgatóba?”

(…)
Tehát úgy érzem, hogyha véleményt kéne nyilvánítanom az Alkonyőrzőkről, akkor azt két részletben kell megtennem külön kell venni az első 160 oldalt a többitől. Mintha két külön regényről beszélnénk. Az első rész unalmas. Sajnálom, ezt nem lehet szebben kifejezni. Unatkoztam és folyamatosan ingerelt, hogy nem értem vagy egyáltalán nem látom értelmét az eseményeknek. Semmi nincs elmagyarázva, egy kisebb színfoltot sem kaptam tőle. Előbb ültem le tanulni, mint hogy kézbe vegyem a könyvet. Túl akartam esni rajta, hiszen nem kaptam tőle semmit. Pedig nem voltak elvárásaim.
A történet második fele viszont jó. Tele van a mostani világba is átültethető gondolatokkal, olyan témákat boncolgat, amik a nem is annyira távoli jövőben elképzelhetőek lesznek. Egy olyan görbe tükröt állít a mai társadalom elé, hogy csak pislogni tudtam, no meg lapozni.
Ugyanakkor a lezárással nem vagyok megelégedve.
(…)

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/01/bartos-zsuzsa-alk…

2 hozzászólás
Szücsi>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Ez egy fura könyv volt. Őszintén halvány lila gőzöm sincs hogy pontosan miről olvastam.
A könyv alapötlete, ez a sci-fis jövőbe utaló jellege tetszett és nagyon ötletes is volt, viszont a megvalósítás már nem jött össze. Gyakran untam magam, mert nem sokszor értetem hogy most pontosan mi történik, vagy hogy ki kicsoda. A végével pedig nagyon nem vagyok megelégedve. Azt hittem ott majd végre tisztázódik valamenyire a helyzet, ehelyett csak szimplán le lett gyorsan, kapkodva zárva az egész, mindenféle magyarázat nélkül.Pff..hát enyit erről. :/

3 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

„Ne hagyd megint zsákutcába futni a szívem ráncait!”

Nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog. *-*
Egy igazán különleges világ részesei lehettünk, ami tele volt izgalommal, kalanddal és egy nem mindennapi szerelemmel.

Ez a műfaj írott formában viszonylag távol áll tőlem, ami azért is furcsa számomra, mert filmes formában viszont nagyon szeretem. Azt hiszem, a jövőben több sci-fi könyvet fogok olvasni. ;)

Kelemen_Hanna>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Már éppen le akartam tenni, minor itt elolvastam @Niitaa értékelését, és benne azt, hogy a 160. oldal után jobb lesz, és folytattam. És tényleg jobb lett! Attól még nem lett a kedvencem a könyv, de érdemes elolvasni, ha már valakinek a kezébe kerül. Tényleg elgondolkodtató, és tényleg szépen van megírva.

1 hozzászólás
cicus61 P>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Volt már egy ilyesmi könyv, amit olvastam, de már nem emlékszem melyik, de az biztos, hogy sokkal jobb volt. Egyszerűen nem tudtam követni, hogy ki kicsoda. Természetesek, selejtek stb. Egyébként is nagyon kevés sci-fi könyv van, ami tetszik, nem az én világom.

luthienlovemagic IP>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Még az Aranymosáson fedeztem fel magamnak ezt a regényt. Már az ottani részletek is nagyon figyelemfelkeltőek voltak. Ahogy a kezembe vettem, és elkezdtem olvasni ezt a könyvet, egy teljesen új világ tárult elém, aminek a közepébe dob a szerző. Nem teketóriázik, hanem rögtön a mélyvízbe dob, ami egyáltalán nem baj, mert a cselekmény közepette kirajzolódik egy egyedi, jól átgondolt, kidolgozott sci-fi világ, ami az események előrehaladtával egyre jobban működik, ahogy egyre több információt tudunk meg róla. Nagyon jól építkezik a szerző, és miközben világot építi, megismerhetjük az abban élő embereket is, és általuk még jobban elmélyíti a világát.

Bartos Zsuzsa világa egyszerre kegyetlen és esendő, jobb és rosszabb, érzelmekkel teli és érzéketlen, fejlettebb és fejletlenebb. Mindezek együtt alkotják az Alkonyőrzők egyedi ízét, ami egy első könyvtől nagyon jó teljesítmény. A sorokból kirajzolódó világ sokszínűségét ki-ki maga értelmezésében láthatja, ahogy a bekezdés elején felsorolt jellemzőket is maga tapasztalatai szerint értelmezheti. A legnagyobb előnye a könyvnek ugyanis ez: hagyja a szerző, hogy teljesen saját magunk tapasztaljuk meg az eseményeket, nem rágja a szájunkba őket, csak vezet, és pont ezért lesz ez a könyv egy egyedi élmény.

Bővebben:
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.hu/2017/09/remek-de…

ggizi P>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Nekem ez nagyon tetszett. Bár pont ez a lehangoló és nyomasztó jövőkép az, amik úgy általában is jellemzőek a disztópiákra, engem is rendesen le tudnak húzni. Főleg ha ilyen abszolút reálissá válható képet festenek elénk, mint amit most is kaptunk. Nagyon érdekes és elgondolkodtató a téma, végig fenntartotta az érdeklődésem.
Egy géntervezett világban járunk, ahol az utódlást már rendeléssel intézik, az a kevés hagyományosan született gyerek politikai és ideológiai célok eszközeivé vált. Mindent áthat a mesterséges világ jelenléte, ami el akarja törölni a természetességet és egyediséget. Ez van az egyik oldalon. A másikon pont az ellenkezője, próbálják fenntartani a közönséges világot. Tökéletes ellentét kelet és nyugat között. És ebben a világban követjük nyomon egy közönséges gyerekért vívott harcot, akit mindenki meg akar szerezni céljai eléréséhez.

buzavirág>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Szinte lehetetlen bármit is mondanom erről a könyvről anélkül, hogy el ne áruljam el miről is szól, de annyit mondhatok, hogy lenyűgöző és hihető ez a távoli jövő, amibe a történet által csöppenünk. A 22. század genetikailag tökéletesített utódokkal van benépesítve, de találkozhatunk selejtekkel, okosállatokkal, valamint közönségesekkel, azaz emberekkel is. Lényegében három szereplő elveivel, gondolataival ismerkedhetünk meg, de hiába változik körülöttünk a világ, mégis ugyanazok a dolgok foglalkoztatják őket, mint a ma élő embereket: mi a fontos az életben, minek is van igazán értelme? A befejezésben meg is kapjuk a választ.
spoiler

2 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Nagyszerű könyv volt, nagyon tetszett.
Újra megismerhettem egy tehetséges hazai szerzőt és örülök, hogy olvashattam az alkotását, csak gratulálni tudok hozzá és remélem még sok hasonlóval megörvendeztet bennünket olvasókat.
Nagyon elgondolkodtató sok helyen megható történet volt, meg is ríkatott itt-ott.
Egy nagyon érdekes társadalmat ábrázolt, ahol a természetes emberek voltak az alsó rétegbe szorítva és fanatikus idős emberek irányítottak mindent. Emberi tervezett klónokkal helyettesítették az utódokat, ezek inkább kiborgok voltak, legalábbis lelkiekben. Kigyomlálták belőlük a valódi emberi érzéseket, a családi összetartozást, a természetes szeretetet, ám ezek a változtatások nem sikerültek maradéktalanul, időnként az érzelmek utat törtek maguknak. Mégis inkább árnyképei voltak a valódi érzelmeknek.
A két táborra szakadt fanatikusok kémkedtek, és fenekedtek egymásra. Az egyik tábor remélte, hogy a természet előbb-utóbb meggyógyítja magát és eltűnik a meddőség és újra születhetnek természetes utódok, a másik tábor pedig szíve szerint kiirtaná az a természetes emberek írmagját is és tervezett klónokkal népesítené be a világot és plántálná tovább saját halhatatlanságát.
Az ütközőpont a véletlenül pár anya szülte gyermek volt, amit mindkét tábor saját törekvéseire szeretett volna felhasználni.
Nagyon sok vívódás és kétség került felszínre, a szereplőknek meg kellett küzdeniük saját démonaikkal.
Rettentően izgalmas könyv volt, le se tudtam tenni.
Kedves Bartos Zsuzsa, még egyszer gratulálok és köszönöm az élményt.

EllaFisher P>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Még mindig nem tudom, hogy ennek a könyvnek vajon hogy lett ilyen rossz értékelése… Mikor elkezdtem olvasni a történetet már fel voltam készülve a pofonokra, amit az értékelések százaléka előre jelzett. Vártam, de csak nem jöttek a csalódások.
Az írónő stílusa elragadó, a szöveg minőségi. Abszolút lekötött a világ, amit Zsuzsa teremtett, tetszettek a szereplők, a világkép, a feszegetett kérdések. Bár eleinte kicsit nehezen bogoztam ki a szálakat és kellett egy kis idő, míg felvettem a fonalat, de mikor összeállt a kép izgatottan kísértem el főszereplőinket a kalandos útra.
Formabontónak és egyedinek mondanám ezt a könyvet, örülök, hogy a polcomon tudhatom. A sötét örvény besorolás valóban jobb választás volt, mint az eredeti vörös. Így remélem, eljut majd azokhoz az olvasókhoz, akiknek kellemes kikapcsolódást nyújthat.


Népszerű idézetek

Niitaa P>!

– Mi a család?
– Néhány ember együtt lakik, mert az idiótaságuk kompatibilis.

203. oldal

4 hozzászólás
Réka_Kósa>!

A negatív érzelmek és a stressz az egészség legnagyobb ellenségei.

64. oldal

1 hozzászólás
Niitaa P>!

A barátság masszívabb dolog, mint a testvéri viszony. Nehezebb megszerezni, és könnyebb elveszíteni.

177. oldal

Niitaa P>!

– Sosem beszéltél arról, milyen volt gyermeknek lenni.
– A világ tágas hely volt, ahol elfértek az álmaim. Egy pillanat alatt szakadt meg a szívem, és egy pillanat alatt meg is gyógyult.

210. oldal

Niitaa P>!

A padlás tényleg az a hely, ahol a múlt felszakítja a jelen rétegeit, és a réseken át odacseni porlepte kincseit.

188. oldal

Niitaa P>!

A szerelem kockázatos, és nem azért adatott, hogy örökké tartson. Amíg verdes a szárnyuk, repülni kell vele, mit sem törődve a horizonttal.

192. oldal

Doma97>!

Az időd véges, úgyhogy ne vesztegesd el arra, hogy valaki más életét éled. Ne engedd, hogy mások véleménye túlharsogja a saját belső hangodat. De ami a legfontosabb, legyen elég bátorságod a szívedre és a megérzéseidre hallgatni. Ők valahogy már most is tudják, mivé akarsz válni valójában.

221. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megérzés
Réka_Kósa>!

Arra emlékeztet, hogy az élet sokkal többféle lehet, mint amit mi elképzelünk és megtervezünk.

156. oldal

Niitaa P>!

Szeret az ember olyankor, amikor kéri a másik ember egész életet?

198. oldal

luthienlovemagic IP>!

Az élet csak egy élményszoba, ahol túl hamar lejárnak az egységek.

109. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Katharine McGee: Az ezredik emelet
J. Goldenlane: Napnak fénye
Estelle Brightmore: 13. napon
Kass Morgan: Kiválasztottak
Nemere István: Klausztropolisz
Pierce Brown: Vörös lázadás
Patrick Ness: Soha nincs vége
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg
S. J. Kincaid: A kárhozott