Alkonyőrzők 54 csillagozás

Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Amikor ​a jövő a tét

2145-öt írunk, Európában már nincs gyermekbirtoklási jog.
A géntervezettek uralják a világot, agyukban neurochipet hordanak, és életkoruk kétszáz év, míg a közönségesek között kevés az egészséges.
Gyerek csak elvétve születik, a nők meddők.
Nyugat-Ázsia elkezd Londontól tervezett gyermeket rendelni, miközben az ádámisták dúlnak, és nemi erőszakkal újra be akarják népesíteni a világot.
Ardan fizetett szexpartner, ha a géntervezett nők egy közönségesre vágynak. Ám ő az utolsó apák egyike. A lányát elvették, és most rájön, hogy a gyermeke életveszélyben van.
Mennyire ősi az apai ösztön?
Zóra a géntervezés kezdeti projektje, de selejtes, és haldoklik. Kémként dolgozik, és a halhatatlanságra gyűjt.
Mit teszel, ha a tudatod a tét?
Tarik természetesen született, ám nagy hatalma van, mindent gyűjt, ami eredeti: növényeket, állatokat, gyerekeket. Örök seb maradt, hogy Zóra, a megrendelt féltestvére… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633999554
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997550

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

„Hogy lehet ugyanannak a testnek, arcnak szemnek más-más kisugárzása? Hogy válhat egyszeriben idegenből ismerősbe, elviselhetetlenből ígéretesbe, idegesítőből izgatóba?”

(…)
Tehát úgy érzem, hogyha véleményt kéne nyilvánítanom az Alkonyőrzőkről, akkor azt két részletben kell megtennem külön kell venni az első 160 oldalt a többitől. Mintha két külön regényről beszélnénk. Az első rész unalmas. Sajnálom, ezt nem lehet szebben kifejezni. Unatkoztam és folyamatosan ingerelt, hogy nem értem vagy egyáltalán nem látom értelmét az eseményeknek. Semmi nincs elmagyarázva, egy kisebb színfoltot sem kaptam tőle. Előbb ültem le tanulni, mint hogy kézbe vegyem a könyvet. Túl akartam esni rajta, hiszen nem kaptam tőle semmit. Pedig nem voltak elvárásaim.
A történet második fele viszont jó. Tele van a mostani világba is átültethető gondolatokkal, olyan témákat boncolgat, amik a nem is annyira távoli jövőben elképzelhetőek lesznek. Egy olyan görbe tükröt állít a mai társadalom elé, hogy csak pislogni tudtam, no meg lapozni.
Ugyanakkor a lezárással nem vagyok megelégedve.
(…)

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/01/bartos-zsuzsa-alk…

2 hozzászólás
>!
Szücsi
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Ez egy fura könyv volt. Őszintén halvány lila gőzöm sincs hogy pontosan miről olvastam.
A könyv alapötlete, ez a sci-fis jövőbe utaló jellege tetszett és nagyon ötletes is volt, viszont a megvalósítás már nem jött össze. Gyakran untam magam, mert nem sokszor értetem hogy most pontosan mi történik, vagy hogy ki kicsoda. A végével pedig nagyon nem vagyok megelégedve. Azt hittem ott majd végre tisztázódik valamenyire a helyzet, ehelyett csak szimplán le lett gyorsan, kapkodva zárva az egész, mindenféle magyarázat nélkül.Pff..hát enyit erről. :/

3 hozzászólás
>!
Tóth_Orsolya_3 P
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

„Ne hagyd megint zsákutcába futni a szívem ráncait!”

Nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog. *-*
Egy igazán különleges világ részesei lehettünk, ami tele volt izgalommal, kalanddal és egy nem mindennapi szerelemmel.

Ez a műfaj írott formában viszonylag távol áll tőlem, ami azért is furcsa számomra, mert filmes formában viszont nagyon szeretem. Azt hiszem, a jövőben több sci-fi könyvet fogok olvasni. ;)

>!
Kelemen_Hanna P
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Már éppen le akartam tenni, minor itt elolvastam @Niitaa értékelését, és benne azt, hogy a 160. oldal után jobb lesz, és folytattam. És tényleg jobb lett! Attól még nem lett a kedvencem a könyv, de érdemes elolvasni, ha már valakinek a kezébe kerül. Tényleg elgondolkodtató, és tényleg szépen van megírva.

1 hozzászólás
>!
luthienlovemagic IP
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Még az Aranymosáson fedeztem fel magamnak ezt a regényt. Már az ottani részletek is nagyon figyelemfelkeltőek voltak. Ahogy a kezembe vettem, és elkezdtem olvasni ezt a könyvet, egy teljesen új világ tárult elém, aminek a közepébe dob a szerző. Nem teketóriázik, hanem rögtön a mélyvízbe dob, ami egyáltalán nem baj, mert a cselekmény közepette kirajzolódik egy egyedi, jól átgondolt, kidolgozott sci-fi világ, ami az események előrehaladtával egyre jobban működik, ahogy egyre több információt tudunk meg róla. Nagyon jól építkezik a szerző, és miközben világot építi, megismerhetjük az abban élő embereket is, és általuk még jobban elmélyíti a világát.

Bartos Zsuzsa világa egyszerre kegyetlen és esendő, jobb és rosszabb, érzelmekkel teli és érzéketlen, fejlettebb és fejletlenebb. Mindezek együtt alkotják az Alkonyőrzők egyedi ízét, ami egy első könyvtől nagyon jó teljesítmény. A sorokból kirajzolódó világ sokszínűségét ki-ki maga értelmezésében láthatja, ahogy a bekezdés elején felsorolt jellemzőket is maga tapasztalatai szerint értelmezheti. A legnagyobb előnye a könyvnek ugyanis ez: hagyja a szerző, hogy teljesen saját magunk tapasztaljuk meg az eseményeket, nem rágja a szájunkba őket, csak vezet, és pont ezért lesz ez a könyv egy egyedi élmény.

Bővebben:
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.hu/2017/09/remek-de…

>!
ggizi P
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Nekem ez nagyon tetszett. Bár pont ez a lehangoló és nyomasztó jövőkép az, amik úgy általában is jellemzőek a disztópiákra, engem is rendesen le tudnak húzni. Főleg ha ilyen abszolút reálissá válható képet festenek elénk, mint amit most is kaptunk. Nagyon érdekes és elgondolkodtató a téma, végig fenntartotta az érdeklődésem.
Egy géntervezett világban járunk, ahol az utódlást már rendeléssel intézik, az a kevés hagyományosan született gyerek politikai és ideológiai célok eszközeivé vált. Mindent áthat a mesterséges világ jelenléte, ami el akarja törölni a természetességet és egyediséget. Ez van az egyik oldalon. A másikon pont az ellenkezője, próbálják fenntartani a közönséges világot. Tökéletes ellentét kelet és nyugat között. És ebben a világban követjük nyomon egy közönséges gyerekért vívott harcot, akit mindenki meg akar szerezni céljai eléréséhez.

>!
buzavirág P
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Szinte lehetetlen bármit is mondanom erről a könyvről anélkül, hogy el ne áruljam el miről is szól, de annyit mondhatok, hogy lenyűgöző és hihető ez a távoli jövő, amibe a történet által csöppenünk. A 22. század genetikailag tökéletesített utódokkal van benépesítve, de találkozhatunk selejtekkel, okosállatokkal, valamint közönségesekkel, azaz emberekkel is. Lényegében három szereplő elveivel, gondolataival ismerkedhetünk meg, de hiába változik körülöttünk a világ, mégis ugyanazok a dolgok foglalkoztatják őket, mint a ma élő embereket: mi a fontos az életben, minek is van igazán értelme? A befejezésben meg is kapjuk a választ.
spoiler

2 hozzászólás
>!
Fallen_Angel P
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Sokféle, ellentétes érzést váltott ki belőlem az Alkonyőrzők. Kezdeném a külsőségekkel, mert akárhonnan is nézzük, azt veszi észre először az ember. A könyv kétféle borítóval jelent meg, és mindkettő látványos, figyelemfelkeltő. Én a sötétebb verziójút vettem meg, egyszerűen azért, mert akkor az tetszett, de így utólag ahányszor ránézek, eszembe jut róla egy bizonyos, számomra elég emlékezetes jelenet…
Egyébként a könyv fülszövegét szúrtam ki először, és csak utána esett le, hogy egy első könyves magyar írónő írta, így pláne kíváncsi lettem rá.
A történettel nem voltam száz százalékig kibékülve, de alapjában véve tetszett – érdekes volt, lekötött. A világ, amit felépített viszont szerintem zseniális. Elgondolkodtató, reális, éppen ezért ijesztő.

A sztori szerint az emberiség a nem is annyira távoli jövőben olyan szintre emeli a génmanipulálást, hogy tökéletesre tervezett utódokat lehet rendelni az erre szakosodott cégektől. Kezd megszűnni a család fogalma/értelme, a betegségek és egyéb rendellenességek. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik teljesen elutasítják ezt a fajta életet, a hagyományos módszerekre esküsznek, és az erőszaktól sem riadnak vissza a géntervezettek ellen. Ebben a világban él Zóra, a ki ugyan tervezett, de selejtes egyedként nem sok esélye van a hosszú életre. Amikor felcsillan előtte a remény a megoldásra, nem habozik elvállalni egy veszélyes feladatot.

Ahogy fentebb írtam, a könyv világa lenyűgözött, számtalan apró dolog van benne, amit teljesen hihetővé, kidolgozottá teszi. Hardcore scif-fi rajongók talán nem fognak hanyatt esni tőle, de szerintem abszolút érdemes volt elolvasni (még a sztori egyes elemei miatti ellenérzésem dacára is). Viszont az „ifjúsági” címkével nem feltétlenül értek egyet, ha másért nem, mert spoiler.

>!
meteoritastar P
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Már elég régóta szemeztem ezzel a könyvvel, de hiába volt benne romantika, kicsit a konfortzonámon kívül esett a fülszöveg alapján. De így is érdekelt.
Sajnos kicsit gondot okozott eleinte, hogy akkor ki is az ember és ki a géntervezett?! Ki mit/kit támogat?!
Miután képbe kerültem, tetszett a világ, ahol a történet játszódott, Érdekes volt.
A könyv több szemszöges. Lehet emiatt kellett több oldal, hogy a szereplőket megtudjam kedvelni. De az biztos, hogy Zórát kedveltem meg a leghamarabb. Sajnáltam őt és reménykedtem…. :((:(( Tarikot sokáig nem tudtam, hogy hova tegyem. Ki is ő, mit is akar, így bizalmatlan voltam vele, de miután jobban megnyilt, többet megtudtam rola, miatta is aggódtam egy idő után.
A kakukktojás Ardan volt. Eleinte nem volt bajom vele, de utánna…. zavart, idegesített többször is. Az Ő szemszöge nem kellett volna, bár a szülő-gyerek kapcsolat miatt nélkülözhetetlen volt. De én akkor se kedveltem. Túl sokat nyavajgott.
Igaz, hogy többször futottam neki a könyvnek, mert lassan bontakozott ki és emiatt a szereplőknek is kellett idő mire megtudták mutatni, hogy kik is ők, valamint a vége, a romantikus szállal kapcsolatban mást vártam, egy epilógus tetszet volna spoiler , De mindent egybe véve örülök, hogy elolvashattam.
spoiler

>!
csokitorta
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Az az igazság, hogy nagy gondban állok ezzel a könyvvel és az értékelésével. Általában amikor megtudom egy történetről, hogy disztópia műfajú, akkor mindig szívesen veszem kézbe, mert imádom a pörgős és a lázadós, elnyomás ellen forduló cselekményeket. Viszont ez a regény számomra nem egészen ezt jelentette. Az első pár oldal teljesen kusza volt számomra: nem tudtam beazonosítani a szereplőket név és cselekedet alapján… Csak a történet közepe felé tisztult le minden, amit nagyon bánok, mert így élvezhetetlen volt az első ötven oldal. Igaz, volt benne fegyveres harc, menekülés és szöktetés, mégsem rázott meg vagy gondolkodtatott el annyira, mint más regények ebben a műfajban. Nem egy kalandos történetként emlékezek vissza rá, Bartos Zsuzsa inkább az új világot fejtette ki bővebben. Úgyhogy jó lenne egy olyan folytatás, amelyben kicsit félretesszük a jövő részletezését, és inkább a cselekményre koncentrálunk. Biztos vagyok benne, hogy Bartos Zsuzsa további történetei jobbnál jobbak lesznek, hiszen ha Ő is mélyebben megismerkedik a karaktereivel és világával, akkor sokkal ügyesebben ki tudja majd fejteni a cselekményszálakat.
Bővebb értékelés: http://varazstinta.blogspot.hu/2017/01/a-hibatlan-jovo-…


Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

– Mi a család?
– Néhány ember együtt lakik, mert az idiótaságuk kompatibilis.

203. oldal

4 hozzászólás
>!
Niitaa P

A barátság masszívabb dolog, mint a testvéri viszony. Nehezebb megszerezni, és könnyebb elveszíteni.

177. oldal

>!
Niitaa P

A padlás tényleg az a hely, ahol a múlt felszakítja a jelen rétegeit, és a réseken át odacseni porlepte kincseit.

188. oldal

>!
Niitaa P

A szerelem kockázatos, és nem azért adatott, hogy örökké tartson. Amíg verdes a szárnyuk, repülni kell vele, mit sem törődve a horizonttal.

192. oldal

>!
Niitaa P

– Sosem beszéltél arról, milyen volt gyermeknek lenni.
– A világ tágas hely volt, ahol elfértek az álmaim. Egy pillanat alatt szakadt meg a szívem, és egy pillanat alatt meg is gyógyult.

210. oldal

>!
Doma97

Az időd véges, úgyhogy ne vesztegesd el arra, hogy valaki más életét éled. Ne engedd, hogy mások véleménye túlharsogja a saját belső hangodat. De ami a legfontosabb, legyen elég bátorságod a szívedre és a megérzéseidre hallgatni. Ők valahogy már most is tudják, mivé akarsz válni valójában.

221. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megérzés
>!
Niitaa P

Szeret az ember olyankor, amikor kéri a másik ember egész életet?

198. oldal

>!
oldmoviegirl01 P

A változás szele a világ légzése, amiben az ember sem marad változatlan, fejlődik – gondolta. Beleborzongott a kert ágyásaiból áradó földillatba. Vannak értékek, amiket az embernek érdemes őrizgetnie, a sodrásban magával vinnie. Remélte, nincs az a szél, ami kitépi a gyökereket is.

278. oldal

>!
Niitaa P

Úgy járunk-kelünk és rendezkedünk be, mintha értenénk, hogyan és mi a csudának van ez az egész világ és benne az élet, de valójában senki sem tudja, mi a fene folyik, és mi lesz a vége.

192. oldal

>!
Niitaa P

Hogy lehet ugyanannak a testnek, arcnak szemnek más-más kisugárzása? Hogy válhat egyszeriben idegenből ismerősbe, elviselhetetlenből ígéretesbe, idegesítőből izgatóba?

211. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Veronica Roth: Négyes
Kass Morgan: Kiválasztottak
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg
J. Goldenlane: Napnak fénye
Estelle Brightmore: 13. napon
Patrick Ness: Háború a békéért
Marissa Meyer: Scarlet
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
S. J. Kincaid: A kárhozott
Dan Wells: Fragments – Töredékek