Alkonyőrzők 67 csillagozás

Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Amikor ​a jövő a tét

2145-öt írunk, Európában már nincs gyermekbirtoklási jog.
A géntervezettek uralják a világot, agyukban neurochipet hordanak, és életkoruk kétszáz év, míg a közönségesek között kevés az egészséges.
Gyerek csak elvétve születik, a nők meddők.
Nyugat-Ázsia elkezd Londontól tervezett gyermeket rendelni, miközben az ádámisták dúlnak, és nemi erőszakkal újra be akarják népesíteni a világot.
Ardan fizetett szexpartner, ha a géntervezett nők egy közönségesre vágynak. Ám ő az utolsó apák egyike. A lányát elvették, és most rájön, hogy a gyermeke életveszélyben van.
Mennyire ősi az apai ösztön?
Zóra a géntervezés kezdeti projektje, de selejtes, és haldoklik. Kémként dolgozik, és a halhatatlanságra gyűjt.
Mit teszel, ha a tudatod a tét?
Tarik természetesen született, ám nagy hatalma van, mindent gyűjt, ami eredeti: növényeket, állatokat, gyerekeket. Örök seb maradt, hogy Zóra, a megrendelt féltestvére… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633999554
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997550

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 7

Várólistára tette 108

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

„Hogy lehet ugyanannak a testnek, arcnak szemnek más-más kisugárzása? Hogy válhat egyszeriben idegenből ismerősbe, elviselhetetlenből ígéretesbe, idegesítőből izgatóba?”

(…)
Tehát úgy érzem, hogyha véleményt kéne nyilvánítanom az Alkonyőrzőkről, akkor azt két részletben kell megtennem külön kell venni az első 160 oldalt a többitől. Mintha két külön regényről beszélnénk. Az első rész unalmas. Sajnálom, ezt nem lehet szebben kifejezni. Unatkoztam és folyamatosan ingerelt, hogy nem értem vagy egyáltalán nem látom értelmét az eseményeknek. Semmi nincs elmagyarázva, egy kisebb színfoltot sem kaptam tőle. Előbb ültem le tanulni, mint hogy kézbe vegyem a könyvet. Túl akartam esni rajta, hiszen nem kaptam tőle semmit. Pedig nem voltak elvárásaim.
A történet második fele viszont jó. Tele van a mostani világba is átültethető gondolatokkal, olyan témákat boncolgat, amik a nem is annyira távoli jövőben elképzelhetőek lesznek. Egy olyan görbe tükröt állít a mai társadalom elé, hogy csak pislogni tudtam, no meg lapozni.
Ugyanakkor a lezárással nem vagyok megelégedve.
(…)

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/01/bartos-zsuzsa-alk…

2 hozzászólás
Szücsi>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Ez egy fura könyv volt. Őszintén halvány lila gőzöm sincs hogy pontosan miről olvastam.
A könyv alapötlete, ez a sci-fis jövőbe utaló jellege tetszett és nagyon ötletes is volt, viszont a megvalósítás már nem jött össze. Gyakran untam magam, mert nem sokszor értetem hogy most pontosan mi történik, vagy hogy ki kicsoda. A végével pedig nagyon nem vagyok megelégedve. Azt hittem ott majd végre tisztázódik valamenyire a helyzet, ehelyett csak szimplán le lett gyorsan, kapkodva zárva az egész, mindenféle magyarázat nélkül.Pff..hát enyit erről. :/

3 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

„Ne hagyd megint zsákutcába futni a szívem ráncait!”

Nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog. *-*
Egy igazán különleges világ részesei lehettünk, ami tele volt izgalommal, kalanddal és egy nem mindennapi szerelemmel.

Ez a műfaj írott formában viszonylag távol áll tőlem, ami azért is furcsa számomra, mert filmes formában viszont nagyon szeretem. Azt hiszem, a jövőben több sci-fi könyvet fogok olvasni. ;)

Kelemen_Hanna>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Már éppen le akartam tenni, minor itt elolvastam @Niitaa értékelését, és benne azt, hogy a 160. oldal után jobb lesz, és folytattam. És tényleg jobb lett! Attól még nem lett a kedvencem a könyv, de érdemes elolvasni, ha már valakinek a kezébe kerül. Tényleg elgondolkodtató, és tényleg szépen van megírva.

1 hozzászólás
luthienlovemagic ISP>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Még az Aranymosáson fedeztem fel magamnak ezt a regényt. Már az ottani részletek is nagyon figyelemfelkeltőek voltak. Ahogy a kezembe vettem, és elkezdtem olvasni ezt a könyvet, egy teljesen új világ tárult elém, aminek a közepébe dob a szerző. Nem teketóriázik, hanem rögtön a mélyvízbe dob, ami egyáltalán nem baj, mert a cselekmény közepette kirajzolódik egy egyedi, jól átgondolt, kidolgozott sci-fi világ, ami az események előrehaladtával egyre jobban működik, ahogy egyre több információt tudunk meg róla. Nagyon jól építkezik a szerző, és miközben világot építi, megismerhetjük az abban élő embereket is, és általuk még jobban elmélyíti a világát.

Bartos Zsuzsa világa egyszerre kegyetlen és esendő, jobb és rosszabb, érzelmekkel teli és érzéketlen, fejlettebb és fejletlenebb. Mindezek együtt alkotják az Alkonyőrzők egyedi ízét, ami egy első könyvtől nagyon jó teljesítmény. A sorokból kirajzolódó világ sokszínűségét ki-ki maga értelmezésében láthatja, ahogy a bekezdés elején felsorolt jellemzőket is maga tapasztalatai szerint értelmezheti. A legnagyobb előnye a könyvnek ugyanis ez: hagyja a szerző, hogy teljesen saját magunk tapasztaljuk meg az eseményeket, nem rágja a szájunkba őket, csak vezet, és pont ezért lesz ez a könyv egy egyedi élmény.

Bővebben:
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.hu/2017/09/remek-de…

ggizi P>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Nekem ez nagyon tetszett. Bár pont ez a lehangoló és nyomasztó jövőkép az, amik úgy általában is jellemzőek a disztópiákra, engem is rendesen le tudnak húzni. Főleg ha ilyen abszolút reálissá válható képet festenek elénk, mint amit most is kaptunk. Nagyon érdekes és elgondolkodtató a téma, végig fenntartotta az érdeklődésem.
Egy géntervezett világban járunk, ahol az utódlást már rendeléssel intézik, az a kevés hagyományosan született gyerek politikai és ideológiai célok eszközeivé vált. Mindent áthat a mesterséges világ jelenléte, ami el akarja törölni a természetességet és egyediséget. Ez van az egyik oldalon. A másikon pont az ellenkezője, próbálják fenntartani a közönséges világot. Tökéletes ellentét kelet és nyugat között. És ebben a világban követjük nyomon egy közönséges gyerekért vívott harcot, akit mindenki meg akar szerezni céljai eléréséhez.

buzavirág>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Szinte lehetetlen bármit is mondanom erről a könyvről anélkül, hogy el ne áruljam el miről is szól, de annyit mondhatok, hogy lenyűgöző és hihető ez a távoli jövő, amibe a történet által csöppenünk. A 22. század genetikailag tökéletesített utódokkal van benépesítve, de találkozhatunk selejtekkel, okosállatokkal, valamint közönségesekkel, azaz emberekkel is. Lényegében három szereplő elveivel, gondolataival ismerkedhetünk meg, de hiába változik körülöttünk a világ, mégis ugyanazok a dolgok foglalkoztatják őket, mint a ma élő embereket: mi a fontos az életben, minek is van igazán értelme? A befejezésben meg is kapjuk a választ.
spoiler

2 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Nagyszerű könyv volt, nagyon tetszett.
Újra megismerhettem egy tehetséges hazai szerzőt és örülök, hogy olvashattam az alkotását, csak gratulálni tudok hozzá és remélem még sok hasonlóval megörvendeztet bennünket olvasókat.
Nagyon elgondolkodtató sok helyen megható történet volt, meg is ríkatott itt-ott.
Egy nagyon érdekes társadalmat ábrázolt, ahol a természetes emberek voltak az alsó rétegbe szorítva és fanatikus idős emberek irányítottak mindent. Emberi tervezett klónokkal helyettesítették az utódokat, ezek inkább kiborgok voltak, legalábbis lelkiekben. Kigyomlálták belőlük a valódi emberi érzéseket, a családi összetartozást, a természetes szeretetet, ám ezek a változtatások nem sikerültek maradéktalanul, időnként az érzelmek utat törtek maguknak. Mégis inkább árnyképei voltak a valódi érzelmeknek.
A két táborra szakadt fanatikusok kémkedtek, és fenekedtek egymásra. Az egyik tábor remélte, hogy a természet előbb-utóbb meggyógyítja magát és eltűnik a meddőség és újra születhetnek természetes utódok, a másik tábor pedig szíve szerint kiirtaná az a természetes emberek írmagját is és tervezett klónokkal népesítené be a világot és plántálná tovább saját halhatatlanságát.
Az ütközőpont a véletlenül pár anya szülte gyermek volt, amit mindkét tábor saját törekvéseire szeretett volna felhasználni.
Nagyon sok vívódás és kétség került felszínre, a szereplőknek meg kellett küzdeniük saját démonaikkal.
Rettentően izgalmas könyv volt, le se tudtam tenni.
Kedves Bartos Zsuzsa, még egyszer gratulálok és köszönöm az élményt.

EllaFisher P>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Még mindig nem tudom, hogy ennek a könyvnek vajon hogy lett ilyen rossz értékelése… Mikor elkezdtem olvasni a történetet már fel voltam készülve a pofonokra, amit az értékelések százaléka előre jelzett. Vártam, de csak nem jöttek a csalódások.
Az írónő stílusa elragadó, a szöveg minőségi. Abszolút lekötött a világ, amit Zsuzsa teremtett, tetszettek a szereplők, a világkép, a feszegetett kérdések. Bár eleinte kicsit nehezen bogoztam ki a szálakat és kellett egy kis idő, míg felvettem a fonalat, de mikor összeállt a kép izgatottan kísértem el főszereplőinket a kalandos útra.
Formabontónak és egyedinek mondanám ezt a könyvet, örülök, hogy a polcomon tudhatom. A sötét örvény besorolás valóban jobb választás volt, mint az eredeti vörös. Így remélem, eljut majd azokhoz az olvasókhoz, akiknek kellemes kikapcsolódást nyújthat.

KöfférTzitzah P>!
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Kicsit kavarognak a gondolataim ezután a könyv után, nem igazán tudom, hogyan értékeljem.

Egyrészt rengeteg gyönyörű dolog van benne, kezdve a megfogalmazástól az egyedi fantáziavilágig. Bámulatos mondatokat és kifejező hasonlatokat tartalmaz, ebben a műfajban magyar szerzőtől még nem olvastam ilyen csodálatos metaforákat sem (bár a sci-fi nem szerepel gyakran az olvasmánylistámon). Eszmétlen utalások, párhuzamok vonódnak bizonyos dolgok és érzelmek közé, az írónő ilyen téren lenyűgözően tehetséges. Pozitívum az is, hogy nem tőmondatokra szorítkozik, nem menekül az összetett mondatoktól, ahogy azt a magyarul íródott könyvek tekintetében már túl sok esetben tapasztaltam.

Az alapötlet sem rossz, a sok sci-fi találmány, a kreativitással teli részletek is nagyon ki vannak találva, egész új világ épül fel a könyvben, amely annyira fejlett, hogy az első oldalakon nehéz is lépést tartani ezzel a technológiával. Sok új szó és idegen kifejezés jelenik meg, amik bár nem teljesen követhetetlenek, éber figyelmet igényelnek a hozzájuk való alkalmazkodás érdekében. Egy dolog itt mégsem jött be, nevezetesen „a korcsba” káromkodás, ami elég furcsa, és egyszerűen nem tudtam megszokni.

Másrészt valahogy mégsem sikerült élvezetet találnom az olvasásban, nem számítva a fent említett kiemelkedő vonásokat. A történet hattérvilága bár fantasztikus, hiányzik az alapozás, és rá kellett keresnem, van-e a könyvnek előző része, amit nem olvastam, mert annyira hirtelen csap a dolgok közepébe. Elég lenne plusz 1-2 fejezet az elejére felvezetés gyanánt, mert hiába derül ki számos fontos információ ahogy az események haladnak előre, rengeteg a zavaró üres folt. Talán ennek okán sok dolog a cselekményben sem világos, a szereplők pedig indokolatlan tetteket hajtanak végre mindenféle magyarázat nélkül. Ha már róluk van szó, egyiket sem tudtam megkedvelni. Hiányzik az, hogy leírják a gondolataikat, ehelyett a tettek közlése dominál, ami káros hatást gyakorol lelkiviláguk megismerésére. Majdnem mindegyikünk személyisége homályba burkolózik, nem értettem, mit miért tesznek, mi motiválja őket az olvasó tudomására hozott gyér indokokon kívül. Idegenek, mellékszereplők maradnak mindvégig. Kevés az alap, a mélység, itt is azt tudom mondani.

A szerelmi szál – bár csöppet furcsa –, a lezárása miatt nagyon szépre sikeredett, igazira, és emiatt éreztem egy kis elégedettséget, amikor befejeztem a könyvet. Azonban sajnos későn jön a képbe, későn teljesedik be, a részletek pedig elnagyoltak, lehetne benne még egy kis izzás. Amikor fellobbant a láng, örültem, hogy na végre, de ezzel együtt csodálkoztam, hogy egyáltalán eljutott idáig ez a kapcsolat ebben a helyzetben.

Visszatekintve olyan, mintha egy vázlatot olvastam volna, aminek hiányzik a bevezetése, és még elbírna plusz 100-150 oldalt az érzelmek kiteljesedése, valamint a bonyodalmak sűrítése céljából. Ugyanis az események folyása nem túl bonyolult, és nem annyira izgalmas, a könyv feléig nagyon lassan csordogál a feszültség, majdhogynem nincs is. Úgy éreztem, örökké kell várnom arra, hogy történjen valami, és amikor ez bekövetkezett, az sem döntött hanyatt. Kár ezért a történetért, mert van benne potenciál, kevés plusszal többet is ki lehetett volna hozni belőle.


Népszerű idézetek

Niitaa P>!

– Mi a család?
– Néhány ember együtt lakik, mert az idiótaságuk kompatibilis.

203. oldal

4 hozzászólás
Niitaa P>!

A barátság masszívabb dolog, mint a testvéri viszony. Nehezebb megszerezni, és könnyebb elveszíteni.

177. oldal

Niitaa P>!

A padlás tényleg az a hely, ahol a múlt felszakítja a jelen rétegeit, és a réseken át odacseni porlepte kincseit.

188. oldal

Niitaa P>!

A szerelem kockázatos, és nem azért adatott, hogy örökké tartson. Amíg verdes a szárnyuk, repülni kell vele, mit sem törődve a horizonttal.

192. oldal

Niitaa P>!

– Sosem beszéltél arról, milyen volt gyermeknek lenni.
– A világ tágas hely volt, ahol elfértek az álmaim. Egy pillanat alatt szakadt meg a szívem, és egy pillanat alatt meg is gyógyult.

210. oldal

Doma97>!

Az időd véges, úgyhogy ne vesztegesd el arra, hogy valaki más életét éled. Ne engedd, hogy mások véleménye túlharsogja a saját belső hangodat. De ami a legfontosabb, legyen elég bátorságod a szívedre és a megérzéseidre hallgatni. Ők valahogy már most is tudják, mivé akarsz válni valójában.

221. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megérzés
Niitaa P>!

Szeret az ember olyankor, amikor kéri a másik ember egész életet?

198. oldal

oldmoviegirl01 P>!

A változás szele a világ légzése, amiben az ember sem marad változatlan, fejlődik – gondolta. Beleborzongott a kert ágyásaiból áradó földillatba. Vannak értékek, amiket az embernek érdemes őrizgetnie, a sodrásban magával vinnie. Remélte, nincs az a szél, ami kitépi a gyökereket is.

278. oldal

Niitaa P>!

Úgy járunk-kelünk és rendezkedünk be, mintha értenénk, hogyan és mi a csudának van ez az egész világ és benne az élet, de valójában senki sem tudja, mi a fene folyik, és mi lesz a vége.

192. oldal

Niitaa P>!

Hogy lehet ugyanannak a testnek, arcnak szemnek más-más kisugárzása? Hogy válhat egyszeriben idegenből ismerősbe, elviselhetetlenből ígéretesbe, idegesítőből izgatóba?

211. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Katharine McGee: Az ezredik emelet
J. Goldenlane: Napnak fénye
Estelle Brightmore: 13. napon
Kass Morgan: Kiválasztottak
Nemere István: Klausztropolisz
Pierce Brown: Vörös lázadás
Patrick Ness: Soha nincs vége
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg
S. J. Kincaid: A kárhozott