Alkonyőrzők 45 csillagozás

Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Veled ​vagy ellened?

Zóra egy fiatal lány, aki géntervezett és tökéletes – lenne.
Csakhogy selejtes, így kénytelen versenyt futni az idővel, pár hónap maradt már csak az életéből.
Különleges bűnöző: más testébe töltik a tudatát, így végez küldetéseket.
Új feladatot kap, az utolsó természetesen született kislányt kell megmentenie.
Vajon igaz, hogy a szerelem mindent legyőz? És mi történik, ha a szerelmünk lesz az ellenségünk?
A biotech cégek átvették a családok szerepét. Ardan csak egy virtuális szobában találkozik a gyerekét szimuláló programmal, nem ismeri a lányát, ám megtudja, hogy elrabolták.
Mi a fontosabb, túlélni egy nehéz világban, vagy az ősi késztetés, maga a család?
Tarik mélyen sebzett. Öt éve keresi hasztalan Zórát, képtelen elfogadni, hogy elvesztette őt. Elrabolja az utolsó természetesen született gyereket, ám a helyzet kicsúszik az irányítása alól.
Képes lesz jó döntést hozni? Szembeszállni a saját… (tovább)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633999554
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997550

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 86

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

„Hogy lehet ugyanannak a testnek, arcnak szemnek más-más kisugárzása? Hogy válhat egyszeriben idegenből ismerősbe, elviselhetetlenből ígéretesbe, idegesítőből izgatóba?”

(…)
Tehát úgy érzem, hogyha véleményt kéne nyilvánítanom az Alkonyőrzőkről, akkor azt két részletben kell megtennem külön kell venni az első 160 oldalt a többitől. Mintha két külön regényről beszélnénk. Az első rész unalmas. Sajnálom, ezt nem lehet szebben kifejezni. Unatkoztam és folyamatosan ingerelt, hogy nem értem vagy egyáltalán nem látom értelmét az eseményeknek. Semmi nincs elmagyarázva, egy kisebb színfoltot sem kaptam tőle. Előbb ültem le tanulni, mint hogy kézbe vegyem a könyvet. Túl akartam esni rajta, hiszen nem kaptam tőle semmit. Pedig nem voltak elvárásaim.
A történet második fele viszont jó. Tele van a mostani világba is átültethető gondolatokkal, olyan témákat boncolgat, amik a nem is annyira távoli jövőben elképzelhetőek lesznek. Egy olyan görbe tükröt állít a mai társadalom elé, hogy csak pislogni tudtam, no meg lapozni.
Ugyanakkor a lezárással nem vagyok megelégedve.
(…)

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/01/bartos-zsuzsa-alk…

2 hozzászólás
>!
Szücsi 
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Ez egy fura könyv volt. Őszintén halvány lila gőzöm sincs hogy pontosan miről olvastam.
A könyv alapötlete, ez a sci-fis jövőbe utaló jellege tetszett és nagyon ötletes is volt, viszont a megvalósítás már nem jött össze. Gyakran untam magam, mert nem sokszor értetem hogy most pontosan mi történik, vagy hogy ki kicsoda. A végével pedig nagyon nem vagyok megelégedve. Azt hittem ott majd végre tisztázódik valamenyire a helyzet, ehelyett csak szimplán le lett gyorsan, kapkodva zárva az egész, mindenféle magyarázat nélkül.Pff..hát enyit erről. :/

3 hozzászólás
>!
Tóth_Orsolya_3 P
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

„Ne hagyd megint zsákutcába futni a szívem ráncait!”

Nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog. *-*
Egy igazán különleges világ részesei lehettünk, ami tele volt izgalommal, kalanddal és egy nem mindennapi szerelemmel.

Ez a műfaj írott formában viszonylag távol áll tőlem, ami azért is furcsa számomra, mert filmes formában viszont nagyon szeretem. Azt hiszem, a jövőben több sci-fi könyvet fogok olvasni. ;)

>!
Kelemen_Hanna P
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Már éppen le akartam tenni, minor itt elolvastam @Niitaa értékelését, és benne azt, hogy a 160. oldal után jobb lesz, és folytattam. És tényleg jobb lett! Attól még nem lett a kedvencem a könyv, de érdemes elolvasni, ha már valakinek a kezébe kerül. Tényleg elgondolkodtató, és tényleg szépen van megírva.

1 hozzászólás
>!
luthienlovemagic IP
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Még az Aranymosáson fedeztem fel magamnak ezt a regényt. Már az ottani részletek is nagyon figyelemfelkeltőek voltak. Ahogy a kezembe vettem, és elkezdtem olvasni ezt a könyvet, egy teljesen új világ tárult elém, aminek a közepébe dob a szerző. Nem teketóriázik, hanem rögtön a mélyvízbe dob, ami egyáltalán nem baj, mert a cselekmény közepette kirajzolódik egy egyedi, jól átgondolt, kidolgozott sci-fi világ, ami az események előrehaladtával egyre jobban működik, ahogy egyre több információt tudunk meg róla. Nagyon jól építkezik a szerző, és miközben világot építi, megismerhetjük az abban élő embereket is, és általuk még jobban elmélyíti a világát.

Bartos Zsuzsa világa egyszerre kegyetlen és esendő, jobb és rosszabb, érzelmekkel teli és érzéketlen, fejlettebb és fejletlenebb. Mindezek együtt alkotják az Alkonyőrzők egyedi ízét, ami egy első könyvtől nagyon jó teljesítmény. A sorokból kirajzolódó világ sokszínűségét ki-ki maga értelmezésében láthatja, ahogy a bekezdés elején felsorolt jellemzőket is maga tapasztalatai szerint értelmezheti. A legnagyobb előnye a könyvnek ugyanis ez: hagyja a szerző, hogy teljesen saját magunk tapasztaljuk meg az eseményeket, nem rágja a szájunkba őket, csak vezet, és pont ezért lesz ez a könyv egy egyedi élmény.

Bővebben:
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.hu/2017/09/remek-de…

>!
ggizi P
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Nekem ez nagyon tetszett. Bár pont ez a lehangoló és nyomasztó jövőkép az, amik úgy általában is jellemzőek a disztópiákra, engem is rendesen le tudnak húzni. Főleg ha ilyen abszolút reálissá válható képet festenek elénk, mint amit most is kaptunk. Nagyon érdekes és elgondolkodtató a téma, végig fenntartotta az érdeklődésem.
Egy géntervezett világban járunk, ahol az utódlást már rendeléssel intézik, az a kevés hagyományosan született gyerek politikai és ideológiai célok eszközeivé vált. Mindent áthat a mesterséges világ jelenléte, ami el akarja törölni a természetességet és egyediséget. Ez van az egyik oldalon. A másikon pont az ellenkezője, próbálják fenntartani a közönséges világot. Tökéletes ellentét kelet és nyugat között. És ebben a világban követjük nyomon egy közönséges gyerekért vívott harcot, akit mindenki meg akar szerezni céljai eléréséhez.

>!
buzavirág
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Szinte lehetetlen bármit is mondanom erről a könyvről anélkül, hogy el ne áruljam el miről is szól, de annyit mondhatok, hogy lenyűgöző és hihető ez a távoli jövő, amibe a történet által csöppenünk. A 22. század genetikailag tökéletesített utódokkal van benépesítve, de találkozhatunk selejtekkel, okosállatokkal, valamint közönségesekkel, azaz emberekkel is. Lényegében három szereplő elveivel, gondolataival ismerkedhetünk meg, de hiába változik körülöttünk a világ, mégis ugyanazok a dolgok foglalkoztatják őket, mint a ma élő embereket: mi a fontos az életben, minek is van igazán értelme? A befejezésben meg is kapjuk a választ.
spoiler

2 hozzászólás
>!
Fallen_Angel P
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Sokféle, ellentétes érzést váltott ki belőlem az Alkonyőrzők. Kezdeném a külsőségekkel, mert akárhonnan is nézzük, azt veszi észre először az ember. A könyv kétféle borítóval jelent meg, és mindkettő látványos, figyelemfelkeltő. Én a sötétebb verziójút vettem meg, egyszerűen azért, mert akkor az tetszett, de így utólag ahányszor ránézek, eszembe jut róla egy bizonyos, számomra elég emlékezetes jelenet…
Egyébként a könyv fülszövegét szúrtam ki először, és csak utána esett le, hogy egy első könyves magyar írónő írta, így pláne kíváncsi lettem rá.
A történettel nem voltam száz százalékig kibékülve, de alapjában véve tetszett – érdekes volt, lekötött. A világ, amit felépített viszont szerintem zseniális. Elgondolkodtató, reális, éppen ezért ijesztő.

A sztori szerint az emberiség a nem is annyira távoli jövőben olyan szintre emeli a génmanipulálást, hogy tökéletesre tervezett utódokat lehet rendelni az erre szakosodott cégektől. Kezd megszűnni a család fogalma/értelme, a betegségek és egyéb rendellenességek. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik teljesen elutasítják ezt a fajta életet, a hagyományos módszerekre esküsznek, és az erőszaktól sem riadnak vissza a géntervezettek ellen. Ebben a világban él Zóra, a ki ugyan tervezett, de selejtes egyedként nem sok esélye van a hosszú életre. Amikor felcsillan előtte a remény a megoldásra, nem habozik elvállalni egy veszélyes feladatot.

Ahogy fentebb írtam, a könyv világa lenyűgözött, számtalan apró dolog van benne, amit teljesen hihetővé, kidolgozottá teszi. Hardcore scif-fi rajongók talán nem fognak hanyatt esni tőle, de szerintem abszolút érdemes volt elolvasni (még a sztori egyes elemei miatti ellenérzésem dacára is). Viszont az „ifjúsági” címkével nem feltétlenül értek egyet, ha másért nem, mert spoiler.

>!
csokitorta P
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Az az igazság, hogy nagy gondban állok ezzel a könyvvel és az értékelésével. Általában amikor megtudom egy történetről, hogy disztópia műfajú, akkor mindig szívesen veszem kézbe, mert imádom a pörgős és a lázadós, elnyomás ellen forduló cselekményeket. Viszont ez a regény számomra nem egészen ezt jelentette. Az első pár oldal teljesen kusza volt számomra: nem tudtam beazonosítani a szereplőket név és cselekedet alapján… Csak a történet közepe felé tisztult le minden, amit nagyon bánok, mert így élvezhetetlen volt az első ötven oldal. Igaz, volt benne fegyveres harc, menekülés és szöktetés, mégsem rázott meg vagy gondolkodtatott el annyira, mint más regények ebben a műfajban. Nem egy kalandos történetként emlékezek vissza rá, Bartos Zsuzsa inkább az új világot fejtette ki bővebben. Úgyhogy jó lenne egy olyan folytatás, amelyben kicsit félretesszük a jövő részletezését, és inkább a cselekményre koncentrálunk. Biztos vagyok benne, hogy Bartos Zsuzsa további történetei jobbnál jobbak lesznek, hiszen ha Ő is mélyebben megismerkedik a karaktereivel és világával, akkor sokkal ügyesebben ki tudja majd fejteni a cselekményszálakat.
Bővebb értékelés: http://varazstinta.blogspot.hu/2017/01/a-hibatlan-jovo-…

>!
Jenessa
Bartos Zsuzsa: Alkonyőrzők

Nos, az elején már majdnem letettem, de aztán kényszerítettem magam (vagy az unalom), hogy továbbolvassam. Nem is bántam meg annyira, de azért nem vált kedvencemmé ez a könyv.
Először is egy szereplőt sem tudtam megszeretni. Ez elég ritka esemény nálam, mivel mindig van egy olyan karakter, akivel szimpatizálok, tetszik a viselkedése, stílusa, hozzáállása. Na, itt nem volt.
Másodszor, sokáig fel sem fogtam, hogy mi van. Az írónő beledobott minket a mélyvízbe, ahol elvileg mindenkinek tudnia kéne, hogy mi van. Őszinte leszek, nekem sokáig nem igazán sikerült megértenem, hogy akkor ki a „sima ember”, és ki a „géntervezett ember”.
Harmadszor, a történet se volt igazán a topon. Néhol több tíz oldalra ellaposodott, egy helyben toporgott, nem volt semmi nagy fordulat. Sokáig azt sem értettem, hogy mi van Deirával, hogy ennyire kell mindenkinek.
Negyedszer, a végével sem vagyok megelégedve. Mi lett hirtelen Nórával? Mi lett a gyerekekkel? És Zórával? És Tarikkal? Lezáratlan maradt, mintha az epilógust lefelejtették volna.
Azonban a második felében már sokkal több érdekes dolgot is olvashattunk. Olyan kérdéseket vetett fel, amik elég aktuálisak, akár a jövőben még nagyobb szerepük is lehet.
A felvázolt világkép is élethű, el tudom képzelni, hogy alig száz év múlva már géntervezett emberek fognak erre szaladgálni. Szóval ezt a részét tényleg gyönyörűen felépítette az írónő, még annak ellenére is, hogy teljesen csak a történet végére állt össze a fejemben a kép. :)
A borítót pedig muszáj megemlítenem, mert az valami gyönyörű. Egyértelmű, hogy főképp amiatt vettem meg.
Maradjunk annyiban, hogy ez nem az én regényem volt, de egynek megfelelt. Ez a jövő az én szememben az egyik legreálisabb az eddig olvasottak közül. Mint mondtam, ki tudja, talán pár évtized múlva már nem kell félni a betegségektől a génmódosítások miatt.


Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

– Mi a család?
– Néhány ember együtt lakik, mert az idiótaságuk kompatibilis.

203. oldal

2 hozzászólás
>!
Niitaa P

A barátság masszívabb dolog, mint a testvéri viszony. Nehezebb megszerezni, és könnyebb elveszíteni.

177. oldal

>!
Niitaa P

A padlás tényleg az a hely, ahol a múlt felszakítja a jelen rétegeit, és a réseken át odacseni porlepte kincseit.

188. oldal

>!
Niitaa P

A szerelem kockázatos, és nem azért adatott, hogy örökké tartson. Amíg verdes a szárnyuk, repülni kell vele, mit sem törődve a horizonttal.

192. oldal

>!
Niitaa P

– Sosem beszéltél arról, milyen volt gyermeknek lenni.
– A világ tágas hely volt, ahol elfértek az álmaim. Egy pillanat alatt szakadt meg a szívem, és egy pillanat alatt meg is gyógyult.

210. oldal

>!
Doma97

Az időd véges, úgyhogy ne vesztegesd el arra, hogy valaki más életét éled. Ne engedd, hogy mások véleménye túlharsogja a saját belső hangodat. De ami a legfontosabb, legyen elég bátorságod a szívedre és a megérzéseidre hallgatni. Ők valahogy már most is tudják, mivé akarsz válni valójában.

221. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megérzés
>!
Niitaa P

Szeret az ember olyankor, amikor kéri a másik ember egész életet?

198. oldal

>!
oldmoviegirl01 P

A változás szele a világ légzése, amiben az ember sem marad változatlan, fejlődik – gondolta. Beleborzongott a kert ágyásaiból áradó földillatba. Vannak értékek, amiket az embernek érdemes őrizgetnie, a sodrásban magával vinnie. Remélte, nincs az a szél, ami kitépi a gyökereket is.

278. oldal

>!
Niitaa P

Hogy lehet ugyanannak a testnek, arcnak szemnek más-más kisugárzása? Hogy válhat egyszeriben idegenből ismerősbe, elviselhetetlenből ígéretesbe, idegesítőből izgatóba?

211. oldal

>!
Niitaa P

Úgy járunk-kelünk és rendezkedünk be, mintha értenénk, hogyan és mi a csudának van ez az egész világ és benne az élet, de valójában senki sem tudja, mi a fene folyik, és mi lesz a vége.

192. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Grant – Katherine Applegate: Eve & Adam – Éva és Ádám
Kemese Fanni: A viharszívű Mya Mavis
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Amie Kaufman – Meagan Spooner: These Broken Stars – Lehullott csillagok
Ann Aguirre: Helyőrség
Rick Yancey: Az ötödik hullám
Amy Tintera: Reboot – Lázadók hajnala
Anna Sheehan: A Long, Long Sleep – Hosszú álom
Veronica Roth: A hűséges
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás