51. legjobb vers könyv a molyok értékelése alapján

Zakatoló 126 csillagozás

Bartos Erika: Zakatoló

Bartos Erika legújabb gyerekverskötetét minden bizonnyal ugyanúgy szeretik majd a bölcsődések és óvodások, mint a népszerű szerző előző, nagy sikerű verseskönyveit.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 2 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Magánkiadás, Budapest, 2023
keménytáblás · ISBN: 9786155883125
>!
Móra, Budapest, 2022
76 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155883125 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
Móra, Budapest, 2020
76 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155883125 · Illusztrálta: Bartos Erika

3 további kiadás


Enciklopédia 9


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Gyöngyi0309>!
Bartos Erika: Zakatoló

Napi szinten olvassuk, rengeteget megtanultam, Rókus is tud néhány sort sok versből, emiatt nagyon büszke vagyok rá. off
Vannak kedvenc versek benne, Rókusnak a Betonkeverő,Virágok,a Traktor, a Teherautó,a Mákos,az Utakon (ezt nagyon lassan olvassuk, mert mindent megkeres a képen)és a Dédapa ( ennek nem örülök, mert ez nekem sírós vers, de valószínűleg Bartos Erikának is, mert az utolsó sor nem rímel.)
Nekem kedvenc:Gyerekszoba, Hepehupa, Ikrek,Sünvacsora
spoiler

Igazából bármelyik Bartos Erika verseskötetről el lehet mondani, hogy csupa szín, csupa vidámság, szinte minden sor le van rajzolva, lehet mutogatni a gyereknek, emellett minden kötetből tanulhat nagyon sok mindent. Külön örülök a földrajzos verseknek, de van számolós is, aztán felsorolós, ( pl. Mákos, nem is gondoltam volna, hogy ennyi mákos dolog van), nyelvtörős, fiús, lányos, szomorkás, nagyon ritmusos.
Mi úgy olvassuk, hogy valamikor csak az adott témáról beszélünk, pl. a Tűzoltónál elmeséltük Rókusnak, hogy hogy működik a tűzoltóautó, mi történik, ha tűz van, hogyan oltják a tüzet.
Nagyon szeretjük, szerintem sok évig, rengetegszer forgatjuk még, talán még férjem is tudni fogja az összeset fejből, nem csak a Betonkeverőt.

7 hozzászólás
Trudiz >!
Bartos Erika: Zakatoló

Nagyon kedves kis versikék várják olvasóikat, illetve hallgatóságukat.
Imádom a rajzokat.
Alma, Bicikli,Tele vele, Regölő és Sünvacsora
Gyerekszoba,
Kicsi ház, Mákos, Hepehupa, Ikrek
Nagy kedvencek lettek :)
Versekhez illő
Képkereső-felfedezős játékra csábító.

Snow_White P>!
Bartos Erika: Zakatoló

Sokan bírálják Bartos Erika munkásságát, de az tény, hogy a gyerekek viszont imádják, amit csinál. Szerintem szuper ez a kis versgyűjtemény. A gyerekeket érdeklő leggyakoribb témákat vette elő benne. A versikék egyszerűek, de nagyon cukik és ritmusosak. A járművekről szólók nálunk kevésbé népszerűek, viszont az állatosokat milliószor kell felolvasnom. A legnagyobb kedvenc a Sünvacsora. A rajzok szuperek benne, színesek, figyelemfelkeltőek. Sokszor nem is kell elmondanom a verseket, inkább arról beszélgetünk, hogy mit látunk a képeken. Az biztos, hogy be fogom szerezni az írónő többi verses könyvét is.

tschilla>!
Bartos Erika: Zakatoló

Jók a rajzok, aranyosak a versek, a kisfiam rögtön megszerette ezt a könyvet. Nekem a Lánchíd oroszlánjairól szóló vers a kedvencem, a fiamnak meg persze a járművesek.
Az utolsó verset viszont nem szoktam felolvasni, az olyan szomorú :'((((

dianna76 P>!
Bartos Erika: Zakatoló

Szeretem a gyermekverseket, bármiről is szóljanak. Bartos Erika aztán mindent felvonultatott a verseiben, járműveket, természetet, állatokat, még a bárányhimlőt is. S ki gondolta volna, hogy a mákból ennyi finomság készülhet. Jó magam is kedvet kapva rá, egy kis mákos kevertet sütöttem ma. Nagyon tetszett, hogy nem maradt ki a kultúra és a hagyományőrzés sem, így rímelhet felnőtt és gyerek a vízi- és szélmalomról, a Szent Anna – tóról, a harangöntésről, és a Lánchíd oroszlánjairól is. A Dédapa című verssel pedig a szeretteinkre való méltó emlékezés elevenedik meg. Ez annyira szép, és jó!
Annyira jó rímük van a verseknek, s ettől olyan dallamosak, fülbemászóak. Az első verset gyakorlatilag énekeltem, mert egyszerűen muszáj volt. A versek szövege egyszerű, könnyen érthető. Az illusztrációk pedig… Nekem tetszenek Bartos Erika egyszerű vonalai és formái. S el lehet böngészni a rajzokon. A tartalomjegyzék pedig ötletes. Még Bartos Erika verseket!

gab001>!
Bartos Erika: Zakatoló

A cím és a borító alapján első sorban járműves versekre számítottam, s volt is belőlük bőven. Szerettem a versek egyszerűségét, ritmusát, mondanivalóját. A rajzok pedig nagyon mutatósak, sokat hozzátesznek az élményhez. Kicsiknek már a lapozgatás is szórakoztató. Az egyik kedvencünk. Igazi, modern gyerekversek.

>!
Alexandra, Pécs, 2011
76 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632974965 · Illusztrálta: Bartos Erika
lenne P>!
Bartos Erika: Zakatoló

Miután eltéptünk egy oldalt a könyvtári könyvből, spoiler már nem engedtem, hogy a tisztelt hallgatóság lapozhasson, így hallgatóságnak se volt kedve lenni annyira. Mindenesetre én végigolvastam. Valamelyiket többször is, de igazából a képek tetszettek inkább mindkettőnknek. Az emberábrázolások lehetnének valamivel részletesebbek is, de a kis állatkák nagyon cukik.
A versek elég gagyik. Arra gondoltam közben, hogy jó-jó, dehát mégis csak gyerekversek; nem kell ide nagy pátosz, elég ismételgetni a szavakat, de ma kézbevettünk Weöres Sándort és na… Van különbség hangzásban, érzésben és mégis mindkettő gyerekvers. Szóval inkább legyünk igényesek. Abból nem lehet baj. Később se.

Futóhomok>!
Bartos Erika: Zakatoló

A beszédet éppen tanuló két év körüli gyermek könyvei között szerintem helye van Bartos Erika verseinek. (A prózáját tekintve korántsem vagyok ilyen megengedő, de az egy másik történet és különben is úgy sejtem, azzal kapcsolatban már számos kört* futottatok itt a molyon.) Van ugyanis a kicsiknek az az eredendő igénye, hogy szeretik a szemükkel lekövetni mindazt, amit a fülükkel hallanak. Ehhez a Zakatoló tökéletes választás. (Persze, ha a célszemély a „röfis”** örökbecsűt kéri, nyilván jobban járok, mert a szeretett Weöres – kötetet vehetem le a polcról:) Ha nem így történik, akkor sincs nagy baj, mivel Bartos Erika szépen tematizálja a picik (főleg a városi gyerekek) aktuális problémáit, a rajzok meglepően jók, emberábrázolás szerencsére ezúttal csak nyomokban fordul elő. Sokkal inkább állatok és járművek, utóbbiak különösen megérdemelt sikert aratnak a vershallgatók körében. A versforma a megbízható időmértékes; a rímek, félrímek hozzák a közepes színvonalat, de találhatunk egészen kellemes zeneiségű verset is a kötetben (Csigabiga). Hogy mennyire maradandó értékűek ezek a költemények? Nyilván tudjuk a választ, de én most pozitív példákkal akarok előhuzakodni és a Regölő című jól megfért a közismert szabó lőrincek mellett az óvodai ünnepségen, főleg kórusban elszavalva. Legalábbis hasonlóképpen párás szemmel hallgattuk a szülőtársakkal:)
A fontosat a végére hagytam. A kötet záró darabja egy gyászvers, Dédapa a címe***:
Egy éve, amikor a kislányom barátja meghalt, akkor (6 évesen) eszébe jutott a Zakatoló, magától lapozta fel a verset és igazította némi behelyettesítéssel a saját személyes gyászához. Rendszeresen elmondtuk neki esténként. Amíg szüksége volt rá. Egyszerű a szöveg, de egy 6 éves számára megfelelően tolmácsolja az elmúlás fájdalmát. Bartos Erikát minden estelenségével együtt becsülöm beleérző képessége miatt, valamennyi írása tükröz egy odafigyelést és gondosságot, ami egyáltalán nem természetes ajándék minden családban élő gyermek számára sem.

*A közelmúltban is volt egy áttételesen ide kapcsoható szellemes fitnesz: http://moly.hu/merites-rovatok/posztmodern-es-angol-nyelvu-irodalom-33
Köszi, @Kuszma:)
** ”szárnyat iGÉZA MALACra /Weöres Sándor: A tündér 6. sor/
***Valamennyi hivatkozott vers itt: http://moly.hu/konyvek/bartos-erika-zakatolo/idezetek

1 hozzászólás
Papírtigris>!
Bartos Erika: Zakatoló

Nekünk felnőtteknek nem kell mindent értenünk! Bartos Erika tud valamit a gyerekízlésről, ennyi. Szerintem az az egyik aduász nála, hogy az van odarajzolva az oldalakra, amit éppen felolvasunk a gyereknek, össze tudja rakni a fejében a képet és a szót, mutogatni tudja/tudjuk versolvasás közben. Nálunk AnnaPetiGergő nem olyan nyerő, de a szerző verseskönyvei mindent überelnek… És valóban, nagyon nehezen találok olyan egyéb verseskönyveket, amik egészen kicsiket (fiam 21 hónapos) is lekötnek, mind a hangzással, mind az illusztrációkkal. Igen, lehet fanyalogni egy-egy versen irodalmi szempontból, de akinek gyereke van, tudja, hogy sokmindent megér, amikor a gyerek ájtatos mosollyal az arcán, hason fekve kéri, várja, hallgatja az aktuális kedvencét.

Molybaba>!
Bartos Erika: Zakatoló

Bartos Erika minőségű képek és szöveg. Szerintem ennél többet mondanom sem kell.
….
Már vagyunk olyan ügyesek, hogy a fél kötetet végig olvassuk egy-egy olvasóidőben. A rajzok sokat hozzátesznek az élvezethez, kivéve az Utakon című vernél, mert ott csak megkavar a nagy össze-visszaság.
A Dédpapa vers nekem nem hiányzott a végére, mivel van kifejezetten ilyem témájú könyve az írónőnek.
***
Kedvencek a munkagépes versek :D


Népszerű idézetek

BookShe>!

TRAKTOR

Berreg a traktor,
Pöffen a füstje,
Dübörög az úton,
Indul a földre.

Durrog a traktor,
Kattog a völgyben,
Zötyörög a hűvös,
Hajnali ködben.

Döccen a traktor,
Zörren a zöldben,
Döcörög a békés
Reggeli csöndben.

11. oldal

6 hozzászólás
Futóhomok>!

Dédapa

Dédapa az égben jár,
Nem jön vissza soha már,
Soha többé nem ölel,
Ezt én úgysem hiszem el.

Dédapa az égben jár,
Két hófehér szárnyon száll,
Nézem, nézem az eget,
Hátha egyszer integet.

Dédapa az égben jár,
Elrejti a napsugár.
Szorongatom a botot,
Amit nekem itt hagyott.

Dédapa az égben jár,
Nem jön vissza soha már,
Szólok neki: hiányzol!
Meghallotta, tudom jól.

77. oldal

ppeva P>!

REGÖLŐ

1 Egyet mondok, ugrik a béka,
2 Kettőt mondok, röppen a héja.
3 Hármat mondok, lépdel a kócsag,
4 Négyet mondok, indul a csónak.
5 Ötöt mondok, úszik a hínár,
6 Hatot mondok, gágog a gúnár.
7 Hetet mondok, szállnak a gémek,
8 Nyolcat szólok, készül a fészek.
9 Kilenc óra, álmos a gólya,
10 Tíz kis csillag néz le a tóra.

30. oldal

Futóhomok>!

Csigabiga
Csöppnyi csigabiga
Félénk, teszetosza,
Csúszik ide-oda
Lassan jár.
Apró csigabiga,
Várják odahaza,
Csápja keszekusza,
Álmos már.

2. oldal

Trudiz >!

Virágok

Napsütéses nyári réten
Kinyíltak a virágok,
Nefelejcset, margarétát,
Pipacsot is találok.

Bólogat a harangvirág,
Hajlong a sok kankalin,
Illatozó violának
Lepke ül a szirmain.

Virul a sok búzavirág,
Százszorszép és kamilla,
Száll a pitypang bóbitája,
Ráröppen a hajamra!

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: búzavirág · harangvirág · kamilla · kankalin · margaréta · nefelejcs · pipacs · pitypang · viola
Ingryd>!

BÁRÁNYHIMLŐ

Pöttyös párnán
Pöttyös az arcom,
Pöttyös ágyban
Pöttyösen alszom.

Pöttyös fejnek
Pöttyös az álma,
Pöttyös lábnak
Pöttyös a párja.

Pöttyös vállon
Pöttyös a paplan,
Pöttyös padlón
Pöttyös a talpam.

Pöttyös orrnak
Pöttyös a hegye,
Pöttyös könyvben
Pöttyös a mese.

Pöttyös kézben
Pöttyös a csésze,
Pöttyös labda
Pattan az égre.

Minden pöttyöm
Lepotyog végre,
Volt pötty, nincs pötty,
Itt van a vége!

57. oldal

Trudiz >!

IKREK
Borinak

Gyermekáldás szállt a házra,
Ikrek jöttek a világra.
Két kis ember, két ölelés,
Két ringatás, két nevetés.
Egyik ilyen, másik olyan,
Egyik pihen, másik rohan…

66. oldal

Ingryd>!

HEPEHUPA

Hepehupa városában
Színes házak állnak,
Állatok a lakosai
Minden kicsi háznak.

Sötétkék a csibe háza,
Szomszédja a lepke,
Katica a zöldben lakik,
Szürkében a medve.

Kutyus él a piros házban,
Mókusé a lila,
Sün lakik a sötétzöldben,
Sárgában a csiga.

Narancssárga viskójában
Szunyókál az egér,
Békáé a fekete ház,
Nyuszié a fehér.

Világoskék kunyhójából
Tekereg a kobra,
Romos már a kakas háza,
Elcserélné jobbra.

Rózsaszínű házikóban
Éldegél a malac,
Kék házban a cica lakik,
Padlásán a kukac.

Barna torony ablakában
Láthatod a pókot,
Bordó házban él a teknős,
Ráknak dob egy csókot!

Hepehupa városában
Mindig nagy a lárma,
Éjszakára csend költözik
Minden kicsi házba.

52-53. oldal

nagara>!

Roller

Roller fut az utcán,
Megakad a buckán,
Leesik a csemete,
Koszos lesz a tenyere!

5. oldal

Ingryd>!

BICIKLI

Csobban a, csobban a kéklő Balaton,
Hajtom a, hajtom a biciklit utamon.

Gördül a, gördül a lejtőn lefele,
Pördül a, pördül az úton a kereke.

Vágtat a, vágtat a dombon sebesen,
Szárnyal a, szárnyal a tihanyi hegyeken.

Csúszik a, csúszik a sáros agyagon,
Döccen a, döccen a sok kicsi kavicson.

Felfele, felfele hű, de meredek,
Fújtatok, fújtatok, nehezen tekerek!

Sapka a, sapka a szőke fejemen,
Fa alatt, fa alatt kicsikét leveszem.

Csobban a, csobban a kéklő Balaton,
Hajtom a, hajtom a, hajtom a bicajom!

20. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Varró Dániel: Akinek az orra pisze
Tóthárpád Ferenc: A Mikulás Tücsökfalván
Varró Dániel: Akinek a lába hatos / Akinek a foga kijött / Akinek a kedve dacos
Kovács András Ferenc: Vásárhelyi vásár
Fellinger Károly: Fűhárfa
Palya Bea: Altatok
Ijjas Tamás: Bőröndapu
Kollár Árpád: Milyen madár
Móra Ferenc: A cinege cipője
Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje