Te ​is voltál kicsi, dédpapa? 21 csillagozás

Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédpapa?

Hogyan lesz a kisbabából óvodás, majd iskolás gyerek, kamasz, felnőtt, apa, nagyapa és dédapa? Hogyan követi a gyerekkort a felnőttkor, majd az időskor? Hogyan érlelik lelkünket a jó és rossz emlékek?

Bartos Erika, a Pro Familiis – díjjal kitüntetett meseíró két új könyve az életszakaszok sorrendjébe vezeti be a legkisebbeket, a tőle megszokott egyedi grafikával, a gyereklélekhez szóló végtelen szeretettel.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2018
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159209
>!
Magánkiadás, Budapest, 2016
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158056519 · Illusztrálta: Bartos Erika

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Ninácska P>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédpapa?

Nagyon tetszett ez a kis kötet, nagyon aranyosan követi végig, hogyan lesz csecsemőből végül dédpapa.
Szívmelengető, kedves, bájos olvasmány, gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt.
Ha lesz alkalmam, elolvasom majd a második részét is.

dianna76 P>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédpapa?

A dédszülős könyvek közül ezt olvastam először. Talán azért van az, hogy a dédmamás párja egy csöppet alul maradt a csillagozást illetően. Mert, míg ennél a könyvnél minden új volt, addig a másiknál voltak ismétlések.
Ahogy belekezdtem az olvasásba, és megláttam dédpapa 90. szülinapjára készített tortát… Elöntötte a szívemet a melegség, mert nálunk is volt 90 éves a dédi, és megleptük egy tortával, na meg a látogatásunkkal.
A könyv kialakítása ugyanaz, mit a dédmamásnál, így nem akarnám ismételni magam. Csak egy megjegyzés a gyermekkori „mit csináltam” képekhez: csúzlizás. Vajon a mai gyerekek közül hányan tudják, hogy mi fán is terem az? A kamaszkor fölvázolásánál tetszett a mondat: A felnőtté válás nem könnyű. Ebben a részben találunk egy kis szakma ismertetőt is – hogy ki miért felelős a munkáját illetően – ami szintén tetszett. És valami, amiből igazán érezni, hogy dédpapa régen volt már fiatal: katonaság. Amit én visszahoznék. Ebben a részben előjön az elmúlás, és nagyon tetszett dédi válasza Marci kérdésére, hogy hol vannak az ükszülei. „- Erre a kérdésre senki sem tudja a választ.” Bizony ez így van, de az emlékeinkben, a szívünkben élnek tovább a szeretteink, s ha mesélünk róluk, akkor ezeket az emlékeket gyerekeink, majd unokáink továbbviszik, így éltetve tovább a felmenőket. Ebben a könyvben több módon is illusztrálva van maga a fejlődés, a változás, ami végbemegy a hosszú évek alatt. A fás változat nagyon tetszett.
A könyv vége felé megjelenít Bartos Erika a dédpapa emlékein keresztül, különféle érzelmeket. Ez a rész invitálja a gyermekhallgatóságot egy kis beszélgetésre, a saját érzelmeit-emlékeit illetően. A könyv zárása pedig… emlékek… égbolt… csillagok… Ez nagyon tetszett!
Most, hogy megírtam az értékelésemet, rá kell jöjjek, hogy megér ez a könyv nekem öt csillagot is, nem csak négy és felet. Mert sok benne a szép gondolat! Vajon ezt írta meg elsőnek Bartos Erika, aztán a női változatot? Vagy párhuzamosan írta őket? Erre nagyon kíváncsi lennék.

>!
Magánkiadás, Budapest, 2016
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158056519 · Illusztrálta: Bartos Erika
12 hozzászólás
konyvolvaso >!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédpapa?

Dédmama párja. Tetszett, hogy próbálja bemutatni a család modellt. Azért egy kicsit irreális hogy ennyien eljussanak a dédkorba és megérjék a 90-es éveket. De valahogy ilyen családmodell amire a gyerekeknek figyelni kellene.Manapság már nagyon szétesnek a családok, a válás vagy sok betegség miatt esetleg a züllött , idegileg, anyagilag tönkre ment helyzetek miatt. Remélhetőleg az életszínvonal emelkedésével, az életkor is emelkedik és egyre inkább egymásra koncentrálnak a családtagok. Akkor már megérte kiadni ezt a könyvet a kicsiknek. Bizom benne hogy nem csak a gyerekkönyvből hanem a valóságból is megtapasztalják a gyerekek milyen jó ha együtt a család a valóségban és nem csak a könyvben. Így legyen!

ziara>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédpapa?

Azt hittem, 2018-as megjelenés, de nem, így tök fölöslegesen olvastam el, mármint ami a Merítés-díjas zsűrizést illeti. Legalább megspóroltam volna magamnak egy öt perces dühöngést:(((

6 hozzászólás
krlany IP>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédpapa?

Tankönyvízű kötet nagycsoportos ovisoknak arról, amit már egyébként is megtanultak a szüleiktől, ha családban nőnek fel. Kizárt dolognak tartom, hogy egy olyan családban, ahol foglalkoznak a gyerkőcökkel, 5-6 éves korukra ne tudnák, ne beszéltek volna arról, hogy ki az apa, az anya, a nagymama, a nagyapa, a testvér, a keresztszülők stb. Annyival viszont nem ad többet, hogy megérje megvenni majd háromezer forintért, mert pl. valami újat mond, vagy érdekesebben tálalja a témát, mint pl. bármelyik szülő. Én ezt a könyvet teljesen feleslegesnek tartom, csak amolyan pénzlehúzásnak.
Az illusztrációk viszont aranyosak. Szép a virágmintás vászonszerű fű vagy lombkorona, és az is bájos, ahogy a nőneműek ruháihoz ugyanolyan színű és mintás cipellő tartozik, legyen az pöttyös, virágmintás vagy kockás.

17 hozzászólás
ap358 P>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédpapa?

Bartos Erika munkáit szeretem, (na jó, a gyerekek, nem én), de ez a kötet őket sem kötötte le. Azt hiszem, amikor már érdeklik őket ezek a mesék az az a kor, amikor már nem kérdés a család felépítése. Ezen felül nem találtam valósághűnek, ami a beszélgetést illeti. Nagyon okító, tananyagszerű volt, egy dédpapa nem így beszél a dédunokájával.

Trudiz >!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédpapa?

Dédpapa elmesélte Marcinak az életét. Emlékek sokasága idéződött fel. Tetszett a facsemete, és a járművek fejlődésének a bemutatása is. Jól átadható tapasztalatok, érzelmek jöttek a lapokból.

mézesmogyifelhő>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédpapa?

Féltem hogy ugyanaz lesz mint a dédnagymamás verzió , csak pepitában. Részben igen, de szerencsére mégsem. Az olvasás közben itt is könnybe lábadt a szemem, főleg az utolsó oldalon. Ebben a kötetben már nagyobb szerepet kapott az elmúlás témája is. Voltak benne nagyon megható gondolatok.

Könyvmolyocska1 P>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédpapa?

Most a visszaemlékezést dédpapa szemszögéből olvashattuk. Voltak azonos részek a dédmamából, ez is tetszett és most is Bartos Erika szép, kidolgozott rajzai díszítették a könyvet. :)


Népszerű idézetek

dianna76 P>!

Rámosolyogtam, és egy napon visszamosolygott! És akkor nagyot dobbant a szívem!

1 hozzászólás
dianna76 P>!

– Minél hosszabb az életünk, annál több emlékünk lesz.

Trudiz >!

– Fiatal felnőttként tele voltam álmokkal, tervekkel. Erősnek éreztem magam, és semmi sem tűnt lehetetlennek.

dianna76 P>!

– És hol van most az én ükapám és ükmamám? Hol vannak a te szüleid? – kérdezte Marci.
– Erre a kérdésre senki sem tudja a választ – mondta dédpapa.

Trudiz >!

– Amikor nagyon hiányoznak, lehunyom a szemem, az ég felé fordulok, és úgy érzem, mintha ott volnának valahol a magasban.
A szívemben mindig itt vannak velem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Zelk Zoltán: A három nyúl
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Marék Veronika: Télapó és ezüstmackó
Marék Veronika: Kippkopp a hóban
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!
Móra Ferenc: Zengő ABC
Arany János: Juliska elbujdosása
Pásztohy Panka: Pesti mese
Bálint Ágnes: Én vagyok a Tévé-Maci
Kovács Ágnes (szerk.): Icinke-picinke