Te ​is voltál kicsi, dédmama? 29 csillagozás

Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Hogyan lesz a kisbabából óvodás, majd iskolás gyerek, kamasz, felnőtt, szülő, nagyszülő és dédszülő? Hogyan követi a gyerekkort a felnőttkor, majd az időskor? Hogyan érlelik lelkünket a jó és rossz emlékek?

Bartos Erika, a Pro Familiis – díjjal kitüntetett meseíró két új könyve az életszakaszok sorrendjébe vezeti be a legkisebbeket, a tőle megszokott egyedi grafikával, a gyereklélekhez szóló végtelen szeretettel.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2018
84 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159193 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
Magánkiadás, Budapest, 2016
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158056502 · Illusztrálta: Bartos Erika

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

konyvolvaso >!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

A család az család. Remélhetőleg nem csak a könyvből ismerik meg a gyerekek, hogy milyen családtagok tartoznak a hagyományos családba hanem van saját tapasztalatuk is. Ez a kötet csak összegzés, ellenörzés a nevekkel kapcsolatban. Elég sajnálatos, hogy sok gyerek nő fel csonka családban vagy mozaikcsaládban napjainkban, mert sok szülő csak a saját akaratát szeretné érvényesíteni nem gondolnak a gyerekek érdekére. Nagyon szép nagy család a dédunokától a dédnagymamáig mindegyik generáció megtalálható és oda vissza megtanuljuk, hogy ki kinek a rokona és milyen rokonsági fokban állnak és egymás közötti kapcsolatokat miként nevezzük.
Javasolt kisgyerekes szülőknek vagy annak aki szereti ezt a sorozatot.

dianna76 P>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Párhuzamos írás a nagypapás változattal. Természetesen, lévén, hogy itt nagymamáról van szó, vannak különbségek. S persze, ha már nagymama, akkor ki másnak mesélhetne az életéről, mint a lány dédunokájának. Megszületés, gyermekkor, kamaszkor, ifjúság, családalapítás, unokázás, és végül ugye megérkezünk a jelenbe, amikor már ott vannak a dédunokák is. A dédi életével korszakonként pár mondat erejéig ismerkedhetünk meg. Tetszett, hogy végigviszi a szerző a terhességet, baba születést is. Persze csak annyira, amennyire egy kicsi gyereknek erre szüksége van. Ami még nagyon tetszett, az a történetben lévő elfogadás. Az élet rendjének elfogadása, mely szerint megöregszünk. Viszont a nagymamaságnak és a dédiségnek is megvannak az örömei, szépségei. Az emlékeink pedig, míg élünk ott lesznek velünk. A tárgyak régi és mai megjelenítése párhuzamban, érdekes lehet egy kisgyermeknek. Látható, mennyire változik minden. Nem csak mi magunk, hanem a körülöttünk lévő dolgok, sőt a világ is. Míg a könyv elején, dédmama korosztályonkénti ábrázolása, addig a könyv legvégén családfa ábrázolás látható.

>!
Magánkiadás, Budapest, 2016
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158056502 · Illusztrálta: Bartos Erika
Trudiz >!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Kedvelem Bartos Erika könyveit. Most is jó témát bontott ki.
Dédmama először nagyon röviden, majd hosszabban is kifejtette a visszaemlékezését, melyből kiderült milyen volt régebben az élet.
Kedves, érzelmes volt, és a megszokott színvonalas illusztrációkat kaptuk.

mézesmogyifelhő>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Ez nagyon cuki volt! Néhol kicsit megkönnyeztem. (De Bartos Erika rajzaival valahogy nem tudok kibékülni.) Nagyon szerencsések azok a gyerekek, akik még ismerhetik valamelyik dédszülőt, főleg manapság! Miközben olvastam nekem is eszembe jutott, hogy szaladtunk be mindig dédnagymama szobájába, tudtuk hogy mindig van egy kis cukorka a fiókjában, és nagyon tetszettek azok a régimódi hajtűi amik úgy néztek ki mint egy kis fésű.

Könyvmolyocska1 P>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Ez egészen új könyv Bartos Erikától. Az élet körforgását mutatja be női szereplővel. Az illusztrációk most is szépek voltak.

SzTEtti>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Ezt Mimi egyben ledarálta ((ledaráltatta). Én lassan azt hiszem, hogy szerelmes Bartos Erika illusztrációiba. :D Teljesen mindegy, hogy miket hozok ki a könyvtárból, ha van benne Bartos Erika, akkor tutira azt választja ki elsőre a kupacból, és sehogyan sem tudom másikra terelni. :D
Nagyon érdekes kötet. Miminek 2 dédije van, dédipapája egy sincs sajnos már, nem is ismerte őket, így az elején a dédipapát nem is nagyon tudta hova tenni. Láttam rajta, hogy néha nem tud hova tenni más dolgokat se. Pl. hogy a maminak a fia az apukája. off
Jól össze van szedve benne a „családfa” és a ki kinek a kicsodája, csakhogy szerintem kicsit idősebbeknek való, mint az én 3 éves lányom. Vagy lehet ő van ebből a szempontból lemaradva a korához képest. :D
Elég sok részt taglal a könyv. Vannak benne összehasonlító oldalak is, családfa, visszautalások, visszaemlékezések, hasonlatok, emlékkönyv, stb. Szóval elég széles kört jár be mesébe fűzve össze. Sok a kép, az illusztráció a szokásos Bartos Erika-féle. Ami nekem új volt benne, és hatalmasakat derültem rajta az a ruháknak és más szöveteknek a színezete volt. :D Lásd a borítón a dédi ruháját. Na, hasonlóak vannak benne, oldalanként van hogy 5-féle, és mind más és mind rettenetesen retro és vicces. :D
Ja, és szeretnék én is ilyen 85 éves lenni, mint a mesében a dédimama!!!

Anita_Juhász>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Tetszett a történet a dédmama életéről.
Sajnos sem nekem sem a kislányomnak nem volt lehetőségünk megismerni dédszüleinket. Ettől függetlenül érdekes volt végighaladni a csecsemőkortól az időskorig az élet útján. A 2,5 évesemet még nem tudta teljesen lekötni, hosszúnak tartotta, majd idősebb korában. Sok saját történet felelevenítésre ad lehetőséget.

Gabriella_Balkó>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Helyes könyv, helyes rajzok, helyes dédmama, de nekem hiányzott, hogy nem falusi volt, ott sokkal jobban megmutatkoztak volna a generációs különbségek is.
Amit furának találtam, hogy aránylag fiatalon házasodtak és lettek szülőkké dédmama unokái, mert manapság elég ritka, hogy valaki 27 évesen már egy 4 éves kislány apja legyen.

>!
Móra, Budapest, 2018
84 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159193 · Illusztrálta: Bartos Erika
Millázs>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Végig követhetjük dédi életét, igaz kétszer. Egyszer röviden, utána még egyszer kicsit kibontva.
Hiánypótló, az bizti.


Népszerű idézetek

konyvolvaso >!

Neked mi a kedvenc süteményed? -kérdezte dédmama.
Az almáspite! -vágta rá habozás nélkül Maja.

konyvolvaso >!

Remekül telnek a napjaim. Sokat olvasok, filmeket nézek, nagyokat sétálunk dédpapával, és néha elmegyünk fagyizni is -nevetett dédmama.

Trudiz >!

– Már nagyon sok karácsonyfát láttam életemben, de sosem tudok betelni vele.

10. oldal

Trudiz >!

Anyám és apám mindent megadott nekem, ami egy kisbabának fontos: ölelést, nyugalmat, biztonságot.

17. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Szabó T. Anna: Tükörcicák
Dés Mihály: Ancsa és Pancsa a fürdőszoba fogságában
Kiss Noémi: Lámpaoltó Pöttyös néni
Stian Hole: Garmann nyara
Juliette Parachini-Deny – Olivier Dupin: A cirkuszi paripa
Danielle Steel: Max megszökik
Zelk Zoltán: A három nyúl
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Marék Veronika: Télapó és ezüstmackó