Te ​is voltál kicsi, dédmama? 42 csillagozás

Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Hogyan lesz a kisbabából óvodás, majd iskolás gyerek, kamasz, felnőtt, szülő, nagyszülő és dédszülő? Hogyan követi a gyerekkort a felnőttkor, majd az időskor? Hogyan érlelik lelkünket a jó és rossz emlékek?

Bartos Erika, a Pro Familiis – díjjal kitüntetett meseíró két új könyve az életszakaszok sorrendjébe vezeti be a legkisebbeket, a tőle megszokott egyedi grafikával, a gyereklélekhez szóló végtelen szeretettel.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2018
84 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159193 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
Magánkiadás, Budapest, 2016
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158056502 · Illusztrálta: Bartos Erika

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

konyvolvaso >!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

A család az család. Remélhetőleg nem csak a könyvből ismerik meg a gyerekek, hogy milyen családtagok tartoznak a hagyományos családba hanem van saját tapasztalatuk is. Ez a kötet csak összegzés, ellenörzés a nevekkel kapcsolatban. Elég sajnálatos, hogy sok gyerek nő fel csonka családban vagy mozaikcsaládban napjainkban, mert sok szülő csak a saját akaratát szeretné érvényesíteni nem gondolnak a gyerekek érdekére. Nagyon szép nagy család a dédunokától a dédnagymamáig mindegyik generáció megtalálható és oda vissza megtanuljuk, hogy ki kinek a rokona és milyen rokonsági fokban állnak és egymás közötti kapcsolatokat miként nevezzük.
Javasolt kisgyerekes szülőknek vagy annak aki szereti ezt a sorozatot.

dianna76 P>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Párhuzamos írás a nagypapás változattal. Természetesen, lévén, hogy itt nagymamáról van szó, vannak különbségek. S persze, ha már nagymama, akkor ki másnak mesélhetne az életéről, mint a lány dédunokájának. Megszületés, gyermekkor, kamaszkor, ifjúság, családalapítás, unokázás, és végül ugye megérkezünk a jelenbe, amikor már ott vannak a dédunokák is. A dédi életével korszakonként pár mondat erejéig ismerkedhetünk meg. Tetszett, hogy végigviszi a szerző a terhességet, baba születést is. Persze csak annyira, amennyire egy kicsi gyereknek erre szüksége van. Ami még nagyon tetszett, az a történetben lévő elfogadás. Az élet rendjének elfogadása, mely szerint megöregszünk. Viszont a nagymamaságnak és a dédiségnek is megvannak az örömei, szépségei. Az emlékeink pedig, míg élünk ott lesznek velünk. A tárgyak régi és mai megjelenítése párhuzamban, érdekes lehet egy kisgyermeknek. Látható, mennyire változik minden. Nem csak mi magunk, hanem a körülöttünk lévő dolgok, sőt a világ is. Míg a könyv elején, dédmama korosztályonkénti ábrázolása, addig a könyv legvégén családfa ábrázolás látható.

>!
Magánkiadás, Budapest, 2016
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158056502 · Illusztrálta: Bartos Erika
krlany I>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Van benne néhány nagyon jó dolog, pl. ahogy a terhességről, anyaságról mesél. Néhány dolog viszont picit talán sok, mint pl. a négy generációs családfa. Egyébként érthetően van leírva, és jók a magyarázó rajzok is hozzá, de azért 5 éves legyen a talpán, aki tudja, ki kinek a kije a négy generációban (19 ember) + a dédszülők testvérei, meg az egyik keresztfia. És nyilván, ahogy szokott, itt is minden idilli, pl. az idősek közül még mindenki él. És szó sincs arról pl., hogy mi van a többi dédszülővel.

2 hozzászólás
Trudiz >!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Kedvelem Bartos Erika könyveit. Most is jó témát bontott ki.
Dédmama először nagyon röviden, majd hosszabban is kifejtette a visszaemlékezését, melyből kiderült milyen volt régebben az élet.
Kedves, érzelmes volt, és a megszokott színvonalas illusztrációkat kaptuk.

mézesmogyifelhő>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Ez nagyon cuki volt! Néhol kicsit megkönnyeztem. (De Bartos Erika rajzaival valahogy nem tudok kibékülni.) Nagyon szerencsések azok a gyerekek, akik még ismerhetik valamelyik dédszülőt, főleg manapság! Miközben olvastam nekem is eszembe jutott, hogy szaladtunk be mindig dédnagymama szobájába, tudtuk hogy mindig van egy kis cukorka a fiókjában, és nagyon tetszettek azok a régimódi hajtűi amik úgy néztek ki mint egy kis fésű.

Könyvmolyocska1 >!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Ez egészen új könyv Bartos Erikától. Az élet körforgását mutatja be női szereplővel. Az illusztrációk most is szépek voltak.

Kek P>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

A rajzok borzalmasak, spoiler de a könyv tartalma, a mondanivaló jól le van vezetve – és elég jól el lehet szórakozni, böngészni a hátsó családfán, hogy ki kinek a milye. És még van, ami oda se lett írva: unokatestvér, nagynéni, mostohatestvér, exférj :), na nem, ez nem fér bele egy „mai” családba…
spoiler

Röfipingvin P>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Kicsit kaptafás a születéssel foglalkozó könyvvel, de azért annyira nem volt rossz olvasmány. Egyszer.

Anita_Juhász>!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Tetszett a történet a dédmama életéről.
Sajnos sem nekem sem a kislányomnak nem volt lehetőségünk megismerni dédszüleinket. Ettől függetlenül érdekes volt végighaladni a csecsemőkortól az időskorig az élet útján. A 2,5 évesemet még nem tudta teljesen lekötni, hosszúnak tartotta, majd idősebb korában. Sok saját történet felelevenítésre ad lehetőséget.

Gabriella_Balkó >!
Bartos Erika: Te is voltál kicsi, dédmama?

Helyes könyv, helyes rajzok, helyes dédmama, de nekem hiányzott, hogy nem falusi volt, ott sokkal jobban megmutatkoztak volna a generációs különbségek is.
Amit furának találtam, hogy aránylag fiatalon házasodtak és lettek szülőkké dédmama unokái, mert manapság elég ritka, hogy valaki 27 évesen már egy 4 éves kislány apja legyen.

>!
Móra, Budapest, 2018
84 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159193 · Illusztrálta: Bartos Erika

Népszerű idézetek

Trudiz >!

– Már nagyon sok karácsonyfát láttam életemben, de sosem tudok betelni vele.

10. oldal

konyvolvaso >!

Neked mi a kedvenc süteményed? – kérdezte dédmama.
Az almáspite! – vágta rá habozás nélkül Maja.

konyvolvaso >!

Remekül telnek a napjaim. Sokat olvasok, filmeket nézek, nagyokat sétálunk dédpapával, és néha elmegyünk fagyizni is – nevetett dédmama.

Kek P>!

– Biztos szép menyasszony voltál – jegyezte meg Maja.
– Minden menyasszony szép – mosolygott dédmama.

Kek P>!

– Az életünk olyan, mint egy nagyon-nagyon hosszú nap.
– Hajnalban, amikor felkel a Nap, akkor megszületünk, aztán ahogy felnövünk, a Nap is eléri a legmagasabb pontját. Innen már lefelé tart, és közeledik a naplemente. Ezért mondjuk azt, hogy a fiatal ember élete delén tart, az idős pedig élete alkonyán.

Kek P>!

Elérkezett a karácsony.
A család összegyűlt, hogy együtt töltsék az ünnepet.

(első mondat)

Trudiz >!

Anyám és apám mindent megadott nekem, ami egy kisbabának fontos: ölelést, nyugalmat, biztonságot.

17. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Szabó T. Anna: Tükörcicák
Dés Mihály: Ancsa és Pancsa a fürdőszoba fogságában
Kiss Noémi: Lámpaoltó Pöttyös néni
Stian Hole: Garmann nyara
Juliette Parachini-Deny – Olivier Dupin: A cirkuszi paripa
Danielle Steel: Max megszökik
Zelk Zoltán: A három nyúl
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Marék Veronika: Télapó és ezüstmackó