Pest ​fényei (Brúnó Budapesten 4.) 28 csillagozás

Bartos Erika: Pest fényei

Tudod-e, hogy a Duna partja régen a mai Pozsonyi úton húzódott? Mit jelent a Sétáló Naprendszer, és kiknek a szobrát láthatjuk a Hősök terén? Ismered-e a Füvészkert vagy a Keleti pályaudvar történetét? Jártál-e már az Állatkertben és a Vasúttörténeti Parkban?

Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a fővárost mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig az óvodáskorú olvasót Budapest nevezetes helyszínein.

A hatkötetesre tervezett Brúnó Budapesten sorozat Pest fényei című kötetéből a Városligetet, Újlipótvárost és Pest külső kerületeinek nevezetességeit ismerhetjük meg. A könyvhöz foglalkoztatófüzet is készült.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 3 éves kortól · Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2019
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634862185 · Illusztrálta: Bartos Erika

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Bartos Erika: Pest fényei

Mivel az előző köteteket nem olvastam, teljesen naivan álltam neki az olvasásnak.
Az alapötlet nagyon tetszett, miszerint mutassuk be fővárosunkat a gyerekeknek.
A kidolgozással viszont akadtak bajaim.
Első körben ez nem feltétlen kis gyerekeknek való, már mint az elején, míg várakozni kellett több helyre mentek el, mint más egy egész évben ellátogat.
Nagyon töménynek éreztem.
A másik ok, pedig elég sajnálatos a részemről, de túl van írva.
Evvel az oldalszámmal csak annyit ért el a kötet nálam, hogy meguntam.
Sajnos inkább csalódást éreztem.
Kár érte.

4 hozzászólás
>!
krlany I+SMP
Bartos Erika: Pest fényei

Az az igazság, hogy én nem szeretem a Bartos Erika könyveket… és az illusztrációkat sem…
Ez a kötet lehetne nagyon jó. Az ötlet remek: városnéző útikönyv gyermekszemszögből. Csakhogy nem elég gyerek. Pl. akkor, amikor két óra alatt 4-5 helyet néznek meg, és köztük egy vendéglátóipari egység is van. Vagy amikor egyik múzeumból ki a másikba be. Vagy amikor egy Szépművészeti Múzeumot elintéz két mondatban, de az nem derül ki belőle, hogy mi az izgi benne egy gyereknek, de az egyik mondat az, hogy mert felújították és ezért nézik meg. Vagy…
Ez a könyv lehetne sokkal, de sokkal jobb… és néha unatkoztam is rajta.

4 hozzászólás
>!
sztinus P
Bartos Erika: Pest fényei

Talàn az első BE könyv, amitől nem vert ki a víz. Persze visszaköszön a sajàtos figuravilág, mèg nèha egy-egy tipikus mondat is, de őszintèn ezt mèg én is érdekesnek talàltam, tősgyökeres pestikènt a helyszínek feléről nem is hallottam. Informatîv, izgalmas, a rajzok is tényleg szépek benne. Talàn épp ezért is jó, mert nem egy lebutított APG színfalait kaptuk.

4 hozzászólás
>!
tschilla
Bartos Erika: Pest fényei

Az illusztráció ismét remek, a történet elviselhető, nem mondom, hogy így a 4. kötetre nem kezdem egyre jobban unni, mert de :D De azért nem rossz, nagy előnye, hogy ha kézbe veszek egy ilyen Brúnó kötetet, akkor meg van oldva a következő egy óra, csak olvasni kell, a gyerek meg figyel, leköti, tetszik neki. Különösen jól jött ez akkor, mikor februárban pár napot kórházban voltunk, ahova az ember mégsem költözhet ugye be, nem viheti magával a fél könyvespolcot, egy Brúnó könyv viszont telitalálat, ha csak 1-2 könyvet tudunk becsomagolni.
Ismét sok program ötletet kaptam, aminek nagyon örülök, az előző részekből is nagyon sok helyet kinéztünk, ahova aztán elmentünk, és ahol tényleg jól éreztük magunkat, pedig alapból eszembe sem jutott volna vagy maga a helyszín, vagy az, hogy gyerekkel látogassunk oda.
(Azoknál a részeknél mondjuk már hangosan röhögök, mikor pár órán belül már a 20. rettenet érdekes múzeumba rángatják be Brúnót, de lényeg, hogy a könyv szerint nekik ez bejön. Jó, igazából csak irigykedem, én is úgy szeretném megnézni egymás után a Bélyegmúzeumot meg a Postásmúzeumot. Utána meg rögtön berohanni a Zászlómúzeumba. :D )

>!
Honey_Fly P
Bartos Erika: Pest fényei

Sajnálom, hogy egyre több a reklám a sorozatban mert pont a vendéglátóipari egységek azok, amik elég gyakran cserélődnek mostanában. Így pár év múlva már nem lesz feltétlenül aktuális kötet. Pedig a látnivalók jó eséllyel még ott lesznek spoiler. Az, hogy mennyi pénzt költenek és hogy hány helyre mennek egy nap minket/engem nem zavar, a programok leírása tetszik. A hatévest pedig még mindig lenyűgözik az épületek rajzai: Mennyi türelem kell ehhez, hogy valaki ilyen részletesen lerajzoljon valamit!

>!
PTJulia MP
Bartos Erika: Pest fényei

Brúnó ismét meghódítja Budapest ismertebb és kevésbé ismertebb helyeit. Nem lehet eléggé dicsérni, hogy ez a rendhagyó útikönyv nem csak a kötelező körökre kalauzol el, hanem annál sokkal többet ad. A kerettörténetek olyanok, amilyenek (hú, az most nagyon köztársasági elnökös volt). A címet nem értem: annyira nem sikerült rájönnöm, hogy az egész kötet miért szól a fényekről (igazából csak a vége egy kicsit).
Amit nem értettem az, hogy helyenként elég erős reklámozás is belekerült a könyvbe. A két oldalas utcasor, ahol minden házhoz ki volt téve a márka, hogy milyen bolt található benne (a könyv írásának idején…), meg ez a sok XY kávéház meg cukrászda. Ott is, ahol simán lehetett volna annyit írni, hogy „és utána megettek egy gombóc fagyit.” Nem gondoltam volna, hogy Bartos Erikának plusz szponzorokra van szüksége az életben maradáshoz. De ezek szerint igen. (Végül is ide inkább illik, mint hogy mondjuk Babóca csak a Budafoki élesztőt használja sütéshez, vagy Bogyó csak Hiltivel barkácsol.)

1 hozzászólás
>!
Annie1416
Bartos Erika: Pest fényei

Szerettük ezt a részt, sokkal érdekesebb volt, mint az előző, illetve nem volt vontatott, unalmas. Nem éreztem úgy, hogy történelem órán vagyok, a sok száraz információ (évszámok, nevek stb.) ezt a részt szerencsére nagyjából elkerülték, sokkal olvasmányosabb lett szerencsére. Kiváncsian várjuk a folytatást, hiszenspoiler

>!
Driz P
Bartos Erika: Pest fényei

Nagyon klassz könyv, rengeteg program ötlettel. Bőven akad választék. Sok olyan látványosság található benne, amit sokan ismerünk, de sok olyan is, amire nem is gondoltam volna. Egy pici Budapest történelmet is belecsempészett az írónő, ami még érdekesebbé teszi a történtet, de nem túl sok, hogy ezáltal unalmassá váljon. Az illusztráció kitűnő, színes, részletgazdag.

>!
Kis_Andrea
Bartos Erika: Pest fényei

Ez a kötet is öt csillagot ér nálunk, de a szívemhez talán kicsit közelebb áll, mint a budai és belvárosi részek, mert én is errefelé nőttem fel. Egyébként nálunk iszonyú hosszú ideig tart elmesélni, mert amolyan beszélgetőkönyvként működik, uh. annyit a karattyolunk közben, hogy alig haladunk a történetben. :-D

>!
Ancsúr P
Bartos Erika: Pest fényei

Én szeretem az olyan gyerekkönyveket, amiket ha elolvasom, akkor előzetes ismeret nélkül is kitalálom, de legalább hellyel-közel be tudom lőni a címet, vagy a témáját. Ám itt valami nagyon félrecsúszott.
Először is már rögtön a vastagsága szemet szúrt nekem. A könyv terjedelme szerintem túl hosszú mondjuk egy esti mesének, míg tartalmát tekintve túl velősre sikeredett. Kicsit olyan érzésem volt, mintha lóversenyen lettünk volna. Brúnó története csak úgy elsuhant előttem a lapokon. Az egyik pillanatban múzeumban voltunk, aztán a következőben meg már a rózsaszínre színeződött világos ruhákon bosszankodunk. Most mi vaaan?!-kérdem én. Én az írónő helyében vagy 10-nél is kisebb könyvre osztottam volna ezt az egyet.
Szóval egy szó, mint száz, ebből a temérdek oldalból nekem sose esett volna le, hogy a könyv „Pest fényeivel" próbálja megismertetni a gyerekeket.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nemes Nagy Ágnes: Bors néni könyve
Pásztohy Panka: Pesti mese
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete
Rangáné Lovas Ágnes: Egyszer volt Budán kutyavásár
Csukás István: Vakkancs szétnéz Budapesten
Kiss Noémi: Lámpaoltó Pöttyös néni
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Marék Veronika: Kippkopp a fűben