Pest ​fényei (Brúnó Budapesten 4.) 49 csillagozás

Bartos Erika: Pest fényei

Tudod-e, hogy a Duna partja régen a mai Pozsonyi úton húzódott? Mit jelent a Sétáló Naprendszer, és kiknek a szobrát láthatjuk a Hősök terén? Ismered-e a Füvészkert vagy a Keleti pályaudvar történetét? Jártál-e már az Állatkertben és a Vasúttörténeti Parkban?

Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a fővárost mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig az óvodáskorú olvasót Budapest nevezetes helyszínein.

A hatkötetesre tervezett Brúnó Budapesten sorozat Pest fényei című kötetéből a Városligetet, Újlipótvárost és Pest külső kerületeinek nevezetességeit ismerhetjük meg. A könyvhöz foglalkoztatófüzet is készült.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 3 éves kortól · Tagok ajánlása: 6 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2019
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634862185 · Illusztrálta: Bartos Erika

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

csgabi P>!
Bartos Erika: Pest fényei

Sokszor gondoltam már rá, hogy egy Budapest útikönyvvel a kezemben nyakamba kellene vennem a fővárost, és turistaszemmel megismerni a látványosságokat, nevezetességeket. Sokszor annyira megszokjuk őket, hogy akkor sem vesszünk észre egy híresebb épületet, parkot vagy szobrot, ha nekimegyünk. Pedig tele van a város – ha nem is szerelemmel, bár biztosan azzal is –, de sok-sok fantasztikus hellyel (legyen az múzeum, park, kilátó vagy bármi más), amiket érdemes megtekinteni.
Ebben nyújt segítséget ez a könyv a gyerekeknek, de a felnőtteknek is. Nagyon élveztem az olvasást, sok érdekességet megtudtam az egyes látnivalókról, és megerősítette az értékelés elején mer elárult bakancslistás tervemet.
Izgalmas napokat töltöttek a gyerekek a város felfedezésével, és biztosan hasonlóan tartalmas és jó minőségű kiadvány a sorozat többi kötete is.

20 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Bartos Erika: Pest fényei

Mivel az előző köteteket nem olvastam, teljesen naivan álltam neki az olvasásnak.
Az alapötlet nagyon tetszett, miszerint mutassuk be fővárosunkat a gyerekeknek.
A kidolgozással viszont akadtak bajaim.
Első körben ez nem feltétlen kis gyerekeknek való, már mint az elején, míg várakozni kellett több helyre mentek el, mint más egy egész évben ellátogat.
Nagyon töménynek éreztem.
A másik ok, pedig elég sajnálatos a részemről, de túl van írva.
Evvel az oldalszámmal csak annyit ért el a kötet nálam, hogy meguntam.
Sajnos inkább csalódást éreztem.
Kár érte.

4 hozzászólás
sztinus>!
Bartos Erika: Pest fényei

Talàn az első BE könyv, amitől nem vert ki a víz. Persze visszaköszön a sajàtos figuravilág, mèg nèha egy-egy tipikus mondat is, de őszintèn ezt mèg én is érdekesnek talàltam, tősgyökeres pestikènt a helyszínek feléről nem is hallottam. Informatîv, izgalmas, a rajzok is tényleg szépek benne. Talàn épp ezért is jó, mert nem egy lebutított APG színfalait kaptuk.

4 hozzászólás
krlany IP>!
Bartos Erika: Pest fényei

Az az igazság, hogy én nem szeretem a Bartos Erika könyveket… és az illusztrációkat sem…
Ez a kötet lehetne nagyon jó. Az ötlet remek: városnéző útikönyv gyermekszemszögből. Csakhogy nem elég gyerek. Pl. akkor, amikor két óra alatt 4-5 helyet néznek meg, és köztük egy vendéglátóipari egység is van. Vagy amikor egyik múzeumból ki a másikba be. Vagy amikor egy Szépművészeti Múzeumot elintéz két mondatban, de az nem derül ki belőle, hogy mi az izgi benne egy gyereknek, de az egyik mondat az, hogy mert felújították és ezért nézik meg. Vagy…
Ez a könyv lehetne sokkal, de sokkal jobb… és néha unatkoztam is rajta.

4 hozzászólás
tschilla>!
Bartos Erika: Pest fényei

Az illusztráció ismét remek, a történet elviselhető, nem mondom, hogy így a 4. kötetre nem kezdem egyre jobban unni, mert de :D De azért nem rossz, nagy előnye, hogy ha kézbe veszek egy ilyen Brúnó kötetet, akkor meg van oldva a következő egy óra, csak olvasni kell, a gyerek meg figyel, leköti, tetszik neki. Különösen jól jött ez akkor, mikor februárban pár napot kórházban voltunk, ahova az ember mégsem költözhet ugye be, nem viheti magával a fél könyvespolcot, egy Brúnó könyv viszont telitalálat, ha csak 1-2 könyvet tudunk becsomagolni.
Ismét sok program ötletet kaptam, aminek nagyon örülök, az előző részekből is nagyon sok helyet kinéztünk, ahova aztán elmentünk, és ahol tényleg jól éreztük magunkat, pedig alapból eszembe sem jutott volna vagy maga a helyszín, vagy az, hogy gyerekkel látogassunk oda.
(Azoknál a részeknél mondjuk már hangosan röhögök, mikor pár órán belül már a 20. rettenet érdekes múzeumba rángatják be Brúnót, de lényeg, hogy a könyv szerint nekik ez bejön. Jó, igazából csak irigykedem, én is úgy szeretném megnézni egymás után a Bélyegmúzeumot meg a Postásmúzeumot. Utána meg rögtön berohanni a Zászlómúzeumba. :D )

Trudiz >!
Bartos Erika: Pest fényei

Kiválóan kidolgozott kötet, melyben sok-sok múzeumba, bábszínházba, Füvészkertbe… látogathatunk el Erika invitálására. Nevezetességek, látnivalók kerülnek bemutatásra. Ismeretterjesztő szerepe meghatározó, miközben számos játékötlettel is szolgál. Kézbe véve a kötetet arra érzünk ösztönzést, hogy kerekedjünk fel, és tekintsünk meg minden helyet, melyet bemutat, felfedeztet. Profi, alapos, színes, okosító kötet. Köszönjük!

Honey_Fly P>!
Bartos Erika: Pest fényei

Sajnálom, hogy egyre több a reklám a sorozatban mert pont a vendéglátóipari egységek azok, amik elég gyakran cserélődnek mostanában. Így pár év múlva már nem lesz feltétlenül aktuális kötet. Pedig a látnivalók jó eséllyel még ott lesznek spoiler. Az, hogy mennyi pénzt költenek és hogy hány helyre mennek egy nap minket/engem nem zavar, a programok leírása tetszik. A hatévest pedig még mindig lenyűgözik az épületek rajzai: Mennyi türelem kell ehhez, hogy valaki ilyen részletesen lerajzoljon valamit!

dianna76 P>!
Bartos Erika: Pest fényei

Az első kétharmadát nagyon élveztem. Örömmel ismerkedtem a szereplők által bejárt helyekkel: pl. a Vasúttörténeti Parkkal szerettem, megnézném, Rendőrmúzeummal, Zászlókkal, Füvészkerttel, állatkerttel oda elmennék egyszer, és örömmel tértem vissza a Természettudományi Múzeumba. A kötet vége felé kicsit leülepedett a lelkesedésem.
A címét nem értem 100 % -ban. A mozi, színház, cirkusz, hangversenyterem és balatoni naplemente Ja, az már nem is Pest! miatt kapta a Pest fényei alcímet a kötet? Mindenesetre én kedvet kaptam pár dolgot megnézni Pesten. S persze megint nem csak szórakoztat minket Bartos Erika, hanem tanít is, pl. cipőt kötni.

>!
Móra, Budapest, 2019
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634862185 · Illusztrálta: Bartos Erika
PTJulia P>!
Bartos Erika: Pest fényei

Brúnó ismét meghódítja Budapest ismertebb és kevésbé ismertebb helyeit. Nem lehet eléggé dicsérni, hogy ez a rendhagyó útikönyv nem csak a kötelező körökre kalauzol el, hanem annál sokkal többet ad. A kerettörténetek olyanok, amilyenek (hú, az most nagyon köztársasági elnökös volt). A címet nem értem: annyira nem sikerült rájönnöm, hogy az egész kötet miért szól a fényekről (igazából csak a vége egy kicsit).
Amit nem értettem az, hogy helyenként elég erős reklámozás is belekerült a könyvbe. A két oldalas utcasor, ahol minden házhoz ki volt téve a márka, hogy milyen bolt található benne (a könyv írásának idején…), meg ez a sok XY kávéház meg cukrászda. Ott is, ahol simán lehetett volna annyit írni, hogy „és utána megettek egy gombóc fagyit.” Nem gondoltam volna, hogy Bartos Erikának plusz szponzorokra van szüksége az életben maradáshoz. De ezek szerint igen. (Végül is ide inkább illik, mint hogy mondjuk Babóca csak a Budafoki élesztőt használja sütéshez, vagy Bogyó csak Hiltivel barkácsol.)

1 hozzászólás
Annie1416>!
Bartos Erika: Pest fényei

Szerettük ezt a részt, sokkal érdekesebb volt, mint az előző, illetve nem volt vontatott, unalmas. Nem éreztem úgy, hogy történelem órán vagyok, a sok száraz információ (évszámok, nevek stb.) ezt a részt szerencsére nagyjából elkerülték, sokkal olvasmányosabb lett szerencsére. Kiváncsian várjuk a folytatást, hiszenspoiler


Népszerű idézetek

csgabi P>!

A Köztisztasági Múzeumban egy kedves néni várta őket. Sok mindent mesélt az ott látható régi kukásautókról. Megtudták azt is, hogy a kuka szó valójában egy rövidítés: a német Keller Und Knappich Augsburg cég nevének rövidtése. Ők gyártották az első szemétszállító autót.

151. oldal

5 hozzászólás
csgabi P>!

Vacsora után anya pilótakekszet és vaníliás karikát tett az asztalra. Nem sejtette, hogy ezzel veszekedést vált ki apa és Frici bácsi között.
– Hmm, pilótakeksz… a világ legfinomabb keksze – szögezte le apa.
– De csakis a vaníliás karika után – vágta rá Frici bácsi.
Hamarosan a fiúk is bekapcsolódtak a vitába. Brúnó apa mellett érvelt, Beni Frici bácsihoz csatlakozott.
– Elég! Ezt nem hiszem el! Most tényleg össze fogtok veszni egy keksz miatt? – dörrent rájuk anya.
– Már össze is vesztünk – jelentette ki Brúnó.
– Akkor inkább sósat kaptok – döntötte el anya, és elővette a ropit.

185. oldal

8 hozzászólás
csgabi P>!

– Ezek a farakások A Pál utcai fiúk című regénynek állítanak emléket – mondta Miklós bácsi.
– Miről szól?
– Van benne két fiúcsapat, a Pál utcai fiúk és a vörösingesek, akik egymás ellen harcolnak a grundért. A grund egy farakásokkal teli terület, amit a fiúk saját birodalmuknak tekintenek.
– És a grund tényleg létezett? – kérdezte Zsófi.
– Igen, itt volt a közelben. A regény egy része pedig a Füvészkertben játszódik, ami szintén nincs messze.
– Megnézzük? – kérdezte Zsófi.

61. oldal

Trudiz >!

(…) az óvónők a szeretet láthatatlan fátylával borították be a gyerekeket óvodás éveik alatt.

24. oldal


A sorozat következő kötete

Brúnó Budapesten sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Ervin: Öregapó madarai
Varga Domokos: Erdei esztendő
Miklya Luzsányi Mónika – Miklya Zsolt: Beszélgető Biblia
Farkas Róbert: Első könyvem a téridőről
Kemény Kristóf: Focista leszek én is!
Szécsi Noémi: Tetűmese
Nick Bruel: Rossz Cica fürdik
Katharina Brenner: Erdőn-mezőn
Katharina Brenner: Tanyán
Remy Mazel: Pfuj!