Őrangyal 59 csillagozás

Mesék az elfogadásról
Bartos Erika: Őrangyal

Az Őrangyal kötet speciális igényű gyerekek mindennapjairól szól, az ő útjukon keresztül az elfogadásról az együttélésről. Ugyanolyan indíttatásból, ugyanolyan szeretettel írtam ezt a könyvet, mint az eddigi meséimet, a Bogyó és Babóca történeteit, az Anna, Peti és Gergő sorozatot, vagy a verseimet. Azok a gyerekek, akik valamilyen speciális nehézséggel küzdenek, legtöbbször nem sajnálatra vágynak, hanem szeretetre, elfogadásra, természetes és azonos bánásmódra.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155883378 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
96 oldal · ISBN: 9789638944573

Kedvencelte 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Futóhomok>!
Bartos Erika: Őrangyal

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

Sajnálom, hogy ilyen suta borítóval jelent meg, remélem, ennek ellenére sokakhoz eljut. Bartos Erika meséi nagyon jól megtámogatják a célt: óvodás-, kisiskolás korú gyerekek érzékenyítése fogyatékkal élő társaikkal kapcsolatban. Az utolsó mese pedig még szélesebbre tárja a másik oldal kapuját: az egészséges testvér szemszögéből pillanthatunk be egy halmozottan sérült kislányt is nevelő család életébe.

konyvolvaso >!
Bartos Erika: Őrangyal

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

Az elfogadásról szól kicsiknek és szüleiknek. Az egészséges, látó, halló, nem fogyatékos gyereknek fel se tűnik, hogy lehetne másként is. Nem mindig kapnak tökéletes érzékszerveket a gyerekek vagy tudják kordinálni magukat.
Ebben a gyűjteményben 4 fogyatékos gyermek szerepel és megpróbálják társaik bevonni őket a maguk módján a játékba, közös szórakozást találnak ki a felnéttekkel együtt.
Még lehet, hogy mindent nem teljesen értenek a gyerekek de ahhoz, hogy el tudják fogadni sérült társukat, jó felhívni a figyelmet.

dianna76 P>!
Bartos Erika: Őrangyal

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

Bartos Erika segítő könyveit nem tudom kevesebbre értékelni öt csillagnál.
Egyszerűen, mégis megfelelő mennyiségű információt adva mesél a gyerekeknek a fogyatékosságokról, legyen az a vakság, siketség, mozgássérültség, vagy idegrendszert érintő. A történetek pedig szépek. Azt is megtudhatják a gyerekek, hogy egy vak, hogy tud tájékozódni, olvasni; a siket a szavakat értelmezni, hangokat meghallani; hogy a különféle fogyatékosságokban milyen eszközök segítenek a mindennapokban.
Elfogadás… fontos, hogy belenőjenek a gyerekek. Bartos Erika könyveinek segítségével, azt hiszem bele lehet.

>!
96 oldal · ISBN: 9789638944573
Trudiz>!
Bartos Erika: Őrangyal

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

Elfogadás és megértés. Mai világunkban ezekre (is) nagy szükség lenne, azaz van. Egymás segítése, az önzetlen szeretet fontossága…
Ebben a kötetben jelentős témát vetett fel: a fogyatékkal élő gyerekek segítése, érzéseik átélése, átérzése. Nem egyszerű!
Igazán elgondolkodtató, mintát adó tartalomra találhattunk. Köszönjük!

BertaPalikSzilvi P>!
Bartos Erika: Őrangyal

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

Nekem mindig fontosak azok a könyvek,amik a másság elfogadását igyekeznek segíteni.
3 gyermekem van, a kèt nagyobb autista.Bár mèg kicsik,a legidősebb is csak 6 èves,de sokat beszèlgetünk arról róla , hogy vannak különböző fogyatèkkal èlők.
Ez a könyv 4 törtènetet tartalmaz,az első Samuról a kerekesszékes kisfiúról szól,a második Liliről a vak kislányról,a harmadik Misiről a hallássérült kisfiúról,a negyedik pedig Domáról akinek a húga beteg.
Talán nálunk az utolsó törtènet ami a legközelebb áll hozzánk.
Mind a nègy törtènet alkalmat ad arra,hogy beszèlgessünk róla,az elfogadásról.
Èn kicsit elfogult vagyok a tèmában az èrintettsèg miatt,de szerintem már egèsz kiskorban,akár óvodában beszèlni kellene róla.
A kisebb gyerekek mèg jóval együttèrzőbbek,elfogadóbbak,ezt tapasztalom a gyerekeim ovis csoportjában is.
Az illusztrációk ebben a könyvben külön jelzès èrtèkűek szerintem, hiszen a fogyatèkkal èlők ugyanúgy nèznek ki,mint az egèszsèges társaik.
A molyos ajánlás 6 èves kortól szól,de egy kisebb gyermek is èrthet már belőle dolgokat, pláne, hogy az is lehet találkozott is már esetleg olyan kisgyerekkel aki pl nem hall.
Fontos lenne azt látni, hogy aki valamilyen fogyatèkkal èl, nem sajnálkozást vár vagy együttèrzèst, hanem, hogy őt is elfogadják olyannak amilyen.

SzTEtti>!
Bartos Erika: Őrangyal

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

Kicsit tartok tőle, hogy Mimi a 2,5 évével még nem teljesen fogja fel ezeket a meséket. De attól még tagadhatatlanul lételemük van az óvodás, iskolás gyerekek körében.
Az első 3 mese egy-egy fogyatékkal élő gyermek nehézségeit mutatja be. Illetve rávilágít az ő integrálásuk fontosságára. Hogy ugyan úgy tudnak egészséges gyerekekkel egy csoportban is lenni az óvodában. És amúgy ez visszafelé is fontos tanulság. Az egészséges gyerek is rengeteg mindent tud tanulni egy SNI-s gyermektől. És amúgy rájuk is férne, de ez egy másik értékelés lenne. :D
A 4. mese kicsit kilóg a sorból. Az egy egészséges testvér szemszögéből mutatja be a dolgokat. Sokat beszél az érzelmeiről, ami szuper jó. Szerintem ezt értette a legkevésbé a kislányom. A többinél interaktívan részt vett a mesében. Mindig megkérdezte, hogy miért nem lát a kislány, miért csináltak sötétet, miért van kereke a széknek, stb. Szóval érdeklődő volt.
Azért szerettem volna ezt a könyvet elolvasni neki, mert van a környezetünkben SNI-s kisfiú és szeretném, ha Mimi teljes értékű gyerekként kezelné. Szerintem, ha elég korán találkozik ilyen gyerekekkel, később kevésbé lesz elutasító velük szemben.

1 hozzászólás
Caledonia_Valley P>!
Bartos Erika: Őrangyal

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

A történetek kivétel nélkül 5 csillagosak, azonban az illusztrációkkal együtt sajnos nem tudom 5 csillagra értékelni a kötetet. Bartos Erika illusztrációi számomra taszítóak, nem szépek, legalábbis az emberábrázolás – igaz egyedi és különleges – de nem szép. A környezettel, épületekkel és tárgyakkal ilyenféle problémám nincs.
Visszatérve a történetekre azonban, mind a négy nyúlfarknyi sztori az elfogadásról szól. A vakságról, siketségről, betegségről, mozgáskorlátozottságtól, és mind egytől-egyig nagyon szép gondolatokkal van tele, amiket nem csak kisgyermekeknek ajánlanék elolvasásra, hanem sok felnőttnek is a kezébe adnám…!

Juca P>!
Bartos Erika: Őrangyal

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

Valóban az elfogadásról szólnak ezek a mesék. Az illusztrációk imádnivalóak, jellegzetesen Bartos Erikásak. :)

Az Örömtánc című történet Samuról szól, aki kerekesszékben ül, és szeretne táncolni az osztállyal. A fiúknak bűntudata lesz, amiért gúnyolódtak Samun. A végkifejlet felettébb érdekes.

A címadó Őrangyal mese Liliről, a vak kislányról szól. Számomra kevésbé valósághű ez a mese. Nem igazán tudom elképzelni, hogy egy nem látó kislány olyan óvodába jár, ahol mindenki más lát. Ennek ellenére kedves történet.

A Holnap című mese főszereplője egy hallássérült kisfiú. Ez tetszett a négy közül a legjobban. Aranyos történet, még a jelnyelvet is megemlítik benne.

A Testvér című mesében Doma húga, Viola a sérült, speciális, fejlesztő iskolába jár, mert nem tud beszélni és nehezen mozog. Kicsit szomorkás hangulatú mese.

medizonka>!
Bartos Erika: Őrangyal

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

A legkisebbeknek szánt, a mindennapi élet eseményeit a fogyatékosságok szempontjából feldolgozó történetek hiánypótlóak ebben a kategóriában. Az írónő már eddig is bebizonyította, hogy a legnehezebb témákat is el lehet mondani a kisgyermekeknek mesébe ágyazva még olyasmit is, amit szavakkal nehéz kifejezni, de rajzzal annál inkább elmondható. A kötet négy története fogyatékkal élő gyermekek mindennapjairól szól : kiválóan érzékelteti, hogy néha nagyon hasznos beleképzelnünk magunkat társaink helyébe , hogy rájöjjünk, tulajdonképpen mindannyian ugyanarra vágyunk, elfogadásra, szeretetre, elismerésre, befogadó közösségre. Az érzékenyítő történetek értő és kellő odafordulással tanítva ismertetik meg az ép gyermekekkel, hogy speciális nehézséggel küzdő társaik számára milyen eszközök nyújtanak segítséget. A rajzok most is ízlésesen alátámasztva segítik elő a megértést.

csakegyluca P>!
Bartos Erika: Őrangyal

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

Gyönyörű. A gyermekekkel már kiskorban megismerteti a „beteg” gyerekek életét, hogy úgy kell elfogadni őket ahogy vannak és úgy is kell szeretni őket. Nagyon megható volt. ❤


Népszerű idézetek

Bede_Mariann>!

A történet vége szép.

90. oldal

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

Trudiz>!

Az óvónéni sokféle vicces zörejt talált ki.
Végighúzott egy villát a fűtőtesten.
Kiengedte a levegőt egy lufiból.
Szétszakított egy rongyot.
Megszólaltatta a xilofont.
Összemorzsolt egy őszi falevelet.
Megrázott egy csörgőt.
Összekoppantott két gesztenyét.
Ollóval elvágott egy papírlapot.
Eltört egy hurkapálcikát.
Kihegyezett egy ceruzát.
Kihúzta a celluxot.
Buborékot fújt egy bögre vízbe.

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

barthareka88>!

Arra gondolt, hogy Viola nem tud beszélni, de világszépen
mosolyog, nem tud járni, de teljes szívvel ölel, nem tud
írni vagy olvasni, de úgy tud szeretni, mint senki más.

85. oldal

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

barthareka88>!

Nem látta a világot, viszont hallotta a hangokat, érezte az ízeket és illatokat, kezével pedig kitapintotta az anyagokat és felismerte a formákat. Lili gyakran mondogatta:
– Én a kezemmel látok!

20. oldal

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

barthareka88>!

– A hallókészülék felerősíti a hangokat – magyarázta Misi apukája, aki illatos mézeskaláccsal kínálta meg a vendégeket. – Misi hallókának, vagy fülikének hívja. Olyan ez, mint nekem a szemüveg. Aki nem lát elég jól, annak a szemüveg segít, aki nem hall elég jól, annak a hallókészülék.

55. oldal

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

nagara>!

Samu kilencéves, vidám, göndör hajú kisfiú volt, az arcán sok-sok szeplővel.

(első mondat)

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

Trudiz>!

– Boldog születásnapot Lili!

32. oldal

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról

Trudiz>!

– Ez egy őrangyal. Tedd az ágyad mellé és ő vigyáz majd rád…

Bartos Erika: Őrangyal Mesék az elfogadásról


Hasonló könyvek címkék alapján

Berkeiné T. Petra: Dani története
Szegedi Katalin: Lenka
Farkasházi Réka: Életmesék
Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka: Igazi karácsony
Bábel Antónia: Janka útja
Benyovszky Anita: Péterke hallani fog
Kádár Annamária: Lilla és Tündérbogyó
Ungvári Bélyácz Betti: A Málna utca hangjai
László Gyopár: Zűr az űrben
Zelk Zoltán: A három nyúl