Kistestvérek, ​nagytestvérek (Brúnó) 51 csillagozás

Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

A kistestvér érkezése minden gyerek életében fontos esemény.
Egy nyári napon a hatéves Brúnó megtudja, hogy kistestvére lesz. A kisfiú megosztja a hírt a barátaival, akik sorra elmesélik saját történetüket. Megtudhatjuk, hogyan fogadta kistestvérét Orsi, Olívia, ikeröccseit Zsolti, kishúgát Kata és Lackó, és végül elolvashatjuk Brúnó és Blanka meséjét is.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 3 éves kortól · Tagok ajánlása: 3 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2022
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634863625 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
Móra, Budapest, 2019
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634863625 · Illusztrálta: Bartos Erika

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Augusztusban bővül nálunk a család, ami két és fél éves kisfiunk, Bence számára is nagy változást fog hozni. Egyelőre még kevésbé érti a helyzetet, de azért igyekszünk a lehető legjobban felkészíteni őt erre. Ebben a beszélgetések mellett szerencsére szokás szerint nagy segítségünkre vannak kedvenceink, a könyvek. Ezek közül is most szeretném nektek bemutatni Bartos Erika Kistestvérek, nagytestvérek című kötetét, amivel a Móra Kiadónak köszönhetően ismerkedhettünk meg.

Ez a könyv a szerző Brúnó Budapesten sorozatához kapcsolódik, ugyanakkor annak ismerete nélkül is olvasható. Ebben a kötetben a sorozat főszereplőjének, Brúnónak kistestvére érkezik, ami kicsit aggodalommal tölti el, ezért több barátjához is ellátogat, hogy meséljék el, hogy számukra milyen volt, amikor nagytestvérekké váltak.

A szerző nagyon sokféle módon járta körül a kérdést. A kötetben találhatunk történetet teljesen átlagos élethelyzeteken túl, ikrek születéséről, koraszülött babáról, elvált szülők új családalapításáról, nagycsaládosokról és egészen kis korkülönbséggel született testvérekről is. Mindegyik történet nagyon aranyos és szívmelengető, és számos alkalommal csal mosolyt az olvasó arcára.

Egy-egy történet nem túl hosszú, és ahogy Bartos Erikától megszokhattuk, gazdagon és színesen illusztrált, így bár az eredeti Brúnó sorozatot inkább 5 éves kortól ajánlanám, ezt a kötetet 2.5-3 éves kortól már bátran olvashatjuk a gyerkőcöknek.

Tetszett, hogy a kötetben olykor nehézségekről is szó esett, például a szülők folyamatos fáradságáról, arról, hogy a kistestvér néha tönkretesz dolgokat, vagy hogy elvált szülők gyerekeként milyen nehéz feldolgozni, ha új családot alapít az egyik szülő.

Szintén nagyon jónak találtam, hogy Brúnó nem csak a barátait látogatja meg, de az unokatestvérével, a nagyszüleivel és a szüleivel is megosztja az aggodalmait, amikre ők rendszerint nagyon szépen megfogalmazott, gyerekek számára is jól érthető válaszokat adnak.

A Brúnó Budapesten sorozatból nekünk az első két kötet van meg, és bár a nevezetességekhez kapcsolódó részekhez még Bence egyelőre kicsi, de ennek ellenére is nagyon szereti, például azokat a részeket, amikor Brúnó oviba megy vagy amikor készítenek neki egy hatalmas Túró Rudit már egy milliószor el kellett olvasni neki. Szerintem egyébként zseniális sorozat, amit őszintén ajánlok!

Összességében kiemelkedőnek találom ezt a kötetet, amelyben nagyon sokféle élethelyzetre találunk példát, és ami úgy gondolom, hogy valóban segíthet megérteni a legkisebbek számára is, hogy milyen változásokra számíthat majd a kistestvér érkezésével. Bencének is nagyon tetszik ez a könyv, amióta megérkezett már többször is végigolvastuk, bár azt hiszem, hogy sokszor el kell még olvasnunk ahhoz, hogy teljesen megértse minden elemét, de ez természetes. Én őszintén ajánlom azok számára, ahol újabb aprósággal bővül a család.

http://veronikasreaderfeeder.com/bartos-erika-kistestve…
https://www.instagram.com/p/CN9xmebBsVY/…

konyvolvaso >!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Nagyon jónak tartom, hogy a kistestvér születése előtt bemutatják, hogy más gyerekek hogyan élték meg a testvér érkezését és azóta milyen hatások érik, megmutatja a szülőknek, hogy mi a teendőjük a második gyereknél. Igazán jó összefoglaló hogy a testvérek barátsággal tudják elfogadni egymást és nem mint vetélytárs vagy kiközösített. Ajánlom minden családnak ahol új hozzátartozó érkezik akár szülőkhöz vagy nagyszülőknek.

Snow_White P>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Ez a könyv különleges helyet foglal el a szívemben, ugyanis ez volt a kis- kislányom, Linett ajándéka a kis- nagylányomnak, Emmának, amikor 2 hónappal ezelőtt hazajöttünk a kórházból. Nagyon féltem tőle, hogy hogyan fogja fogadni a kistesót, de az ugye elég jó kezdet, ha kap valami ajándékot az új jövevénytől :-D.
Na de hogy a könyvről is beszéljek. Úgy gondolom, hogy igazi telitalálat. Maga a felépítése csillagos ötös. Adott egy kisfiú, Brúnó, aki megtudja, hogy kistestvére fog születni, ezért sorra veszi a barátait, hogy megkérje őket meséljék el, milyen volt, amikor nagytestvérré váltak. Az írónő ezeken a történeteken keresztül mutat be több különböző élethelyzetet. Ezután szentel egy fejezetet annak is, hogy bemutassa milyen félelmekkel szembesül egy kisgyermek a testvérré válás folyamán. Igazán megható volt ez a rész, pár könnycseppet is elmorzsoltam olvasás közben. Végül pedig eljutunk oda, hogy megszületik a kistesó, aki ugyan néha bosszúságot okoz a nagytestvérnek, mégis vele együtt teljes a család. Őszintén nem tudom, hogy a könyv olvasása nálunk segített-e valamit az elfogadásban, mindenesetre élvezettel olvastuk a lányommal minden sorát. Szívből ajánlom azoknak, akiknél érkezik, vagy akár csak tervben van a következő gyerkőc.

krlany I>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Az az igazság, hogy én nem szeretem Bartos Erika könyveit. A B&B-től frászt kapok a bénasága miatt, a Brúnó Pesten-sorozat már egy fokkal jobb, de az is kicsit elrugaszkodott a földtől, hogy úgy mondjam túl idilli. Mint ahogy ez is… viszont, számomra eddig ez a legjobb könyve.
Brúnónak kistestvére lesz, és körbekérdezi az ismerőseit, milyen volt akkor, amikor nekik kistestvéreik születtek. Született kishúg, kisöcs, ikeröcsök, volt, akinek koraszülött volt a testvérkéje. Sok mindent megtudunk a terhes anyukák fáradékonyságáról is, meg a kórház újszülött osztályáról is. Ezek úgy szépen össze lettek gyűjtve. Ami hihetetlen, hogy minden testvéri kapcsolat a könyvben idilli. Nincs veszekedés, nincs szorongás, nincs rivalizálás, versengés, nincs olyan, hogy hagyjál békén, ne vedd el a játékomat. Minden gyerek megértő és empatikus a könyvben a kistestvérével. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem a valóság… pedig ezt is meg kellene tanulni kezelni, a gyereknek fel kellene dolgozni ezeket az érzéseit is, merthogy vannak, kár letagadni őket.

7 hozzászólás
PTJulia P>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Tesó-körkép és szülésfelkészítő kisgyerekeknek. Mesébe ágyazottan hozza elő (szinte) az összes kérdést, ami egy kisgyerekben felmerülhet, ha megtudja, hogy testvére lesz. Nyilván kissé idilli a dolog, de a szívás részét majd megtapasztalja mindenki élőben. Addig is segít elfogadni az új élethelyzetet – akár egy koraszülött testvérét is.

bagie P>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

B.E az érzékenyítő könyvek területén – hogyan mondjuk el a nagyobb gyerkőcnek, hogy testvére érkezik.
Gyereknyelvű, nekik teljesen megfelelő szint.
Nekem bejönnek ezek a könyvek…

eeszter>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Aktuális nálunk a kötet témája, és szerettük is nagyon olvasni és lapozgatni. Tetszett, ahogy körüljárja a különböző családoknál tapasztalt különböző helyzeteket, így megismerkedhettünk olyan családdal is, ahol féltestvér van, olyannal, ahol több testvér van, ahol ikrek vannak, vagy épp ahol korábban érkezett a kistestvér a vártnál. Ennek a könyvnek a hatására a 2 hónapos kistestvér öltöztetésénél mindig kikérem a majdnem 4 éves nagylányom véleményét, hogy melyik ruhát adjuk fel aznap :)

Juca P>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Remek összeállítás a kistestvér érkezéséhez való felkészüléshez, de azon túl is érdekes lehet. Az idei nyár nálunk Brúnóval telt, szinte az összes Brúnós könyvet végigolvastuk, és megszerettük Brúnót. Ez a kötet is nagyon tetszett mindkettőnknek.

Molybaba>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Aranyos kötet, amely bemutatja a szkeptikus leendő nagytesónak, hogy miért is lesz neki is olyan jó, ha megszületik a kistesója.
Számomra furcsa volt olvasni a sokféle csonka családról, mert idilli családokról szoktunk csak gyerekkönyvekben hallani.
Remélem, hamarosan nekünk is aktuális lesz a kötet :)
***
Idősebben jobban megértette a kis lurkó a történetek mondanivalóját. Várja, hogy neki is szülessen kistesója.
Legjobban az elvált szülős történet érintette meg, bár szerintem nem értette meg teljesen a mondanivalót. Szerencsére.
Továbbra is ajánlom. :)

Anita_Juhász>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Ismét telitalálat Bartos Erika tollából, legalábbis kislányom imádja. Már egy ideje téma nálunk a kistesó, ezért szülinapjára meg is kapta a könyvet (előtte az írónő YouTube felolvasását hallgattuk). Októberben megszületett Ati, addig is minden nap ezt kellett olvasni. Kedvence Lackó és Virág párosa.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Snow_White P>!

– Tudod, egy családban mindenkinek megvan a maga szerepe: a nagytestvér ugyanolyan fontos, mint a kistestvér.

174. oldal

Snow_White P>!

– A szülők szeretete nem lesz kevesebb a kistestvér érkezésekor, hanem megduplázódik.
Amikor megszületik a kisbaba, az anyukája szívében új forrás fakad. Mintha mindegyik gyereknek külön szeretetforrása lenne.

178-179. oldal

Snow_White P>!

– Talán azért olyan aranyosak a kisbabák, hogy az anyukáknak minden nehézséghez legyen erejük.

191. oldal

konyvolvaso >!

Brunó ötéves volt, amikor szüleivel Budapestre költözött, egy szép színes társasházba.

3. oldal

Snow_White P>!

– Egy testvér olyan lehet, mint egy nagyon jó barát.

156. oldal

Snow_White P>!

Semmiből sem tanulhatunk annyit, mint a szülővé válásból.

174. oldal

konyvolvaso >!

A játszóházban van egy kislány, aki Két Zolinak hívja őket.
(ikrek)

92. oldal

Snow_White P>!

– Nagy dolog, ha kistestvér születik a családban, és lehet, hogy egy ideig minden a kisbaba körül forog, de egyvalamit sose felejts el: a szülővé válás nagy pillanatát te adtad meg a szüleidnek! Ez bizony a legelső gyermek kiváltsága.

171. oldal

konyvolvaso >!

Olyanok voltunk anyával, mint két anyuka.
Együtt vasaltunk.
Együtt babakocsiztunk.
Együtt sétáltunk.
Együtt fürdettünk.
És együtt pelenkáztunk.

113. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi, pici Bori
Kiss Judit Ágnes: Babaróka kistestvére
Brückner Judit: Hétvége a nagyszülőknél
Paulik Móni: Saci és Samu – Időtlen nyár
Berg Judit: Cipelő cicák a hátizsákban
Tihon Ágnes Virág: Banyaruszk, a kis vaddisznó
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi