Kistestvérek, ​nagytestvérek (Brúnó) 34 csillagozás

Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

A kistestvér érkezése minden gyerek életében fontos esemény.
Egy nyári napon a hatéves Brúnó megtudja, hogy kistestvére lesz. A kisfiú megosztja a hírt a barátaival, akik sorra elmesélik saját történetüket. Megtudhatjuk, hogyan fogadta kistestvérét Orsi, Olívia, ikeröccseit Zsolti, kishúgát Kata és Lackó, és végül elolvashatjuk Brúnó és Blanka meséjét is.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 3 éves kortól · Tagok ajánlása: 3 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2019
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634863625 · Illusztrálta: Bartos Erika

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Augusztusban bővül nálunk a család, ami két és fél éves kisfiunk, Bence számára is nagy változást fog hozni. Egyelőre még kevésbé érti a helyzetet, de azért igyekszünk a lehető legjobban felkészíteni őt erre. Ebben a beszélgetések mellett szerencsére szokás szerint nagy segítségünkre vannak kedvenceink, a könyvek. Ezek közül is most szeretném nektek bemutatni Bartos Erika Kistestvérek, nagytestvérek című kötetét, amivel a Móra Kiadónak köszönhetően ismerkedhettünk meg.

Ez a könyv a szerző Brúnó Budapesten sorozatához kapcsolódik, ugyanakkor annak ismerete nélkül is olvasható. Ebben a kötetben a sorozat főszereplőjének, Brúnónak kistestvére érkezik, ami kicsit aggodalommal tölti el, ezért több barátjához is ellátogat, hogy meséljék el, hogy számukra milyen volt, amikor nagytestvérekké váltak.

A szerző nagyon sokféle módon járta körül a kérdést. A kötetben találhatunk történetet teljesen átlagos élethelyzeteken túl, ikrek születéséről, koraszülött babáról, elvált szülők új családalapításáról, nagycsaládosokról és egészen kis korkülönbséggel született testvérekről is. Mindegyik történet nagyon aranyos és szívmelengető, és számos alkalommal csal mosolyt az olvasó arcára.

Egy-egy történet nem túl hosszú, és ahogy Bartos Erikától megszokhattuk, gazdagon és színesen illusztrált, így bár az eredeti Brúnó sorozatot inkább 5 éves kortól ajánlanám, ezt a kötetet 2.5-3 éves kortól már bátran olvashatjuk a gyerkőcöknek.

Tetszett, hogy a kötetben olykor nehézségekről is szó esett, például a szülők folyamatos fáradságáról, arról, hogy a kistestvér néha tönkretesz dolgokat, vagy hogy elvált szülők gyerekeként milyen nehéz feldolgozni, ha új családot alapít az egyik szülő.

Szintén nagyon jónak találtam, hogy Brúnó nem csak a barátait látogatja meg, de az unokatestvérével, a nagyszüleivel és a szüleivel is megosztja az aggodalmait, amikre ők rendszerint nagyon szépen megfogalmazott, gyerekek számára is jól érthető válaszokat adnak.

A Brúnó Budapesten sorozatból nekünk az első két kötet van meg, és bár a nevezetességekhez kapcsolódó részekhez még Bence egyelőre kicsi, de ennek ellenére is nagyon szereti, például azokat a részeket, amikor Brúnó oviba megy vagy amikor készítenek neki egy hatalmas Túró Rudit már egy milliószor el kellett olvasni neki. Szerintem egyébként zseniális sorozat, amit őszintén ajánlok!

Összességében kiemelkedőnek találom ezt a kötetet, amelyben nagyon sokféle élethelyzetre találunk példát, és ami úgy gondolom, hogy valóban segíthet megérteni a legkisebbek számára is, hogy milyen változásokra számíthat majd a kistestvér érkezésével. Bencének is nagyon tetszik ez a könyv, amióta megérkezett már többször is végigolvastuk, bár azt hiszem, hogy sokszor el kell még olvasnunk ahhoz, hogy teljesen megértse minden elemét, de ez természetes. Én őszintén ajánlom azok számára, ahol újabb aprósággal bővül a család.

http://veronikasreaderfeeder.com/bartos-erika-kistestve…
https://www.instagram.com/p/CN9xmebBsVY/…

krlany IP>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Az az igazság, hogy én nem szeretem Bartos Erika könyveit. A B&B-től frászt kapok a bénasága miatt, a Brúnó Pesten-sorozat már egy fokkal jobb, de az is kicsit elrugaszkodott a földtől, hogy úgy mondjam túl idilli. Mint ahogy ez is… viszont, számomra eddig ez a legjobb könyve.
Brúnónak kistestvére lesz, és körbekérdezi az ismerőseit, milyen volt akkor, amikor nekik kistestvéreik születtek. Született kishúg, kisöcs, ikeröcsök, volt, akinek koraszülött volt a testvérkéje. Sok mindent megtudunk a terhes anyukák fáradékonyságáról is, meg a kórház újszülött osztályáról is. Ezek úgy szépen össze lettek gyűjtve. Ami hihetetlen, hogy minden testvéri kapcsolat a könyvben idilli. Nincs veszekedés, nincs szorongás, nincs rivalizálás, versengés, nincs olyan, hogy hagyjál békén, ne vedd el a játékomat. Minden gyerek megértő és empatikus a könyvben a kistestvérével. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem a valóság… pedig ezt is meg kellene tanulni kezelni, a gyereknek fel kellene dolgozni ezeket az érzéseit is, merthogy vannak, kár letagadni őket.

7 hozzászólás
PTJulia P>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Tesó-körkép és szülésfelkészítő kisgyerekeknek. Mesébe ágyazottan hozza elő (szinte) az összes kérdést, ami egy kisgyerekben felmerülhet, ha megtudja, hogy testvére lesz. Nyilván kissé idilli a dolog, de a szívás részét majd megtapasztalja mindenki élőben. Addig is segít elfogadni az új élethelyzetet – akár egy koraszülött testvérét is.

bagie P>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

B.E az érzékenyítő könyvek területén – hogyan mondjuk el a nagyobb gyerkőcnek, hogy testvére érkezik.
Gyereknyelvű, nekik teljesen megfelelő szint.
Nekem bejönnek ezek a könyvek…

eeszter>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Aktuális nálunk a kötet témája, és szerettük is nagyon olvasni és lapozgatni. Tetszett, ahogy körüljárja a különböző családoknál tapasztalt különböző helyzeteket, így megismerkedhettünk olyan családdal is, ahol féltestvér van, olyannal, ahol több testvér van, ahol ikrek vannak, vagy épp ahol korábban érkezett a kistestvér a vártnál. Ennek a könyvnek a hatására a 2 hónapos kistestvér öltöztetésénél mindig kikérem a majdnem 4 éves nagylányom véleményét, hogy melyik ruhát adjuk fel aznap :)

Anita_Juhász>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Ismét telitalálat Bartos Erika tollából, legalábbis kislányom imádja. Már egy ideje téma nálunk a kistesó, ezért szülinapjára meg is kapta a könyvet (előtte az írónő YouTube felolvasását hallgattuk). Októberben megszületett Ati, addig is minden nap ezt kellett olvasni. Kedvence Lackó és Virág párosa.

2 hozzászólás
nagy_anikó>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Tavaly négy éves „nagy” unokámnak testvére született. Picit zűrös időszak van mögöttünk. A kíváncsiság vitt rá, hogy ezt a könyvet megvegyem és Áron „ittalvós” könyvének nevezzem ki.
Elolvastam, végig nézegettük a képeket, több baba érkezésébe is bepillantottunk.
Engem valahogy nem győzött meg a könyv.
Sehol egy pici hiszti, egy kis szorongás, minden annyira hihetetlen. Nem is tudom.

bbea>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Nagyon bejött a kisfiamnak ez a könyv, villámgyorsan végig kellett neki olvasni. A rajzokat én utáltam benne, de próbálok ettől eltekinteni, mert a lényeg, hogy a gyereknek tetszettek a történetek és szerintem is jól ki van találva, hogy sokféle tesós élethelyzet van benne.

Nordlicht>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Bartos Erika Brúnó Budapesten-sorozatát nagyon szeretjük a gyerekekkel. Amíg az 5. kötetre vártunk, beszereztük ezt a témájában más, de mégis Brúnóról szóló könyvet, és nem bántuk meg.
Brúnó megtudja, hogy hamarosan kistestvére születik. Az izgalmas hírt megosztja barátaival, akik sorra elmesélik, milyen volt, amikor nekik született kistestvérük. Az óvodás és kisiskolás korú gyerekek így megismerkedhetnek többféle családmodellel (kistestvér válás után) és születési helyzettel (ikerbabák, koraszülés), valamint a kisbabák gondozásának és fejlődésének főbb mozzanataival is. Azoknak a leendő nagytestvéreknek kifejezetten hasznos olvasmány, akik kicsit szoronganak az új helyzet miatt, mivel ennek feldolgozását is segítik a történetek.
Aranyos könyv. Nekünk tetszett.

FarkasBarbara>!
Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Aranyos, kedves történetek a kisbaba, kistestvér érkezéséről. Némelyiket meg is könnyeztem. Nagy kedvencünk lett ez a mesekönyv is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Paulon Viktória: Kisrigók
Hans Christian Andersen: A vadhattyúk
John Edwards – Amy Sky Koster: Jégvarázs – Olaf karácsonyi kalandja
Liane Schneider: Bori és a kistestvér
Harry Horse: Kisnyuszi testvérkéje
Mymi Doinet: Kistesó? Nem, köszi!
Christian Tielmann: Berci nagyiéknál alszik
Alison Inches: Dóra, a felfedező: Dóra nagytesó lesz
Agnes Lacor – Gwen Le Gac: Lili
Zelk Zoltán: A három nyúl