Elmúlás 22 csillagozás

Bartos Erika: Elmúlás

Elveszteni valakit megmagyarázhatatlanul nehéz. Hogyan lehet vigaszt nyújtani a kisgyereknek, akiben düh, szívszorító fájdalom, hiányérzet és megválaszolatlan kérdések sokasága kavarog? Bartos Erika, a Pro Familiis-díjjal kitüntetett meseíró új könyve az elmúlásról szól.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2018
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159100 · Illusztrálta: Bartos Erika

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Ez_elment_vadászni
Bartos Erika: Elmúlás

A rajzokkal nem tudok kibékülni.
Nagyon szép és megható, egyszerű nyelvezettel megírt történet a nagypapa haláláról és egy kisfiúról, aki ezt próbálja feldolgozni. Kicsit naívnak érzem. Nagymama egyszer sír csak, akkor is örömében, ő nem gyászolt? Ezt hiányolom. Sírhattak volna együtt a kisfiúval.
Végig könnyes szemmel olvastam, eszembe jutott egyik nagypapám, főiskolás voltam, de akkor is sokáig hiányzott. Mamánál ültem és vártam, mikor jön be a műhelyből, aztán mindig rádöbbentem, már nem jön többé.
Beszélgetésindítónak nagyon jó.

1 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Bartos Erika: Elmúlás

Nagyon szép könyv, szerintem az egyik legjobb ebben a témában.

>!
Boglárka_Madar P
Bartos Erika: Elmúlás

A tavalyi nagyszülők életét bemutató mesekönyvek után most ismét egy hasonló témával foglalkozik az írónő. Szépen mesél arról, hogy az elmúlás is az élet velejárója, sokat segíthet olyan kisgyerekeknek, akik korán megtapasztalják ezt.
Sajnos az illusztrációktól sikítófrászt tudnék kapni, ennyire egysíkú ábrázolással még nem találkoztam, a lányom kb minden BE figurára az mondja hogy Bogyó.
spoiler

>!
katen P
Bartos Erika: Elmúlás

Szép könyv, pátosz és giccs nélkül (!), okosan, érzékenyen közelít a legnehezebb témához, amiről néha sajnos muszáj beszélni a gyerekekkel. Sok kedves ötlet van benne, a Nagypapafüzet nekem nagyon tetszett.
Soha ne legyen rá szükség, de ha veszteség éri a családot, ez a könyvecske hasznos lehet.

>!
gab001 P
Bartos Erika: Elmúlás

Tanúi lehetünk, Lackó hogyan tudja feldolgozni a nagypapája elvesztését. Végig kell járnia a maga útját, hogy továbbléphessen. Szerencsére a nagymamája sokat segít neki ebben. Szerintem segíthet abban, hogy az egészen kicsik is megértsék és elfogadják az elmúlást. Szépséges könyvecske, igazán igényes kiadás.

>!
Móra, Budapest, 2018
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159100 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
Lyanna P
Bartos Erika: Elmúlás

Sok gyerek könyvet olvasok, de nem szoktam bejelölni itt a molyon. Bartos Erika könyveiért, történeteiért rajonganak a gyerekek, nem lehet elégszer elolvasni számukra. Nagyon kíváncsi voltam hogyan magyarázza az elmúlást meg a gyerekeknek. Gyönyörűen illusztrált a könyv, a színek különösen szépen illeszkednek egymáshoz. Egy másik könyv jutott eszembe, Hova ment a nagypapa? címmel. Nagyon hasonló mindkét történet. Szépen megírt mese, nekem a vége kicsit hiányosra sikerült. Keresztény szemmel olvasva kicsit többet vártam tőle. A gyerekek úgy is szeretni fogják és ez a lényeg.

>!
Nihilchan
Bartos Erika: Elmúlás

Tetszik a könyv egyszerűsége; bár gyereken nem teszteltem, de úgy gondolom, hogy könnyen érthető és befogadható a történet, nagy segítség lehet egy beszélgetés elindításához. A gyász és annak feldolgozása fontos, hiszen az elmúlás része az életnek, szóval örülök annak, hogy vannak mesekönyvek, amik a témával foglalkoznak. Az illusztrációtól viszont falnak megyek; nagyon nem tudom megszeretni ezt a stílust.

>!
Pásztohy_Panka I
Bartos Erika: Elmúlás

Nagyon tetszett a történet. Minden benne van ami szükséges hozzá, hogy a halálról mondjunk egy kisgyereknek. A rajzok nem lettek a kedvenceim, de szépen kiegészítik a szöveget. Különösen az tetszett hogy a sünik etetését folytatja a kisunoka. Mindenképpen ajánlom ezt a könyvet mindenkinek aki az elmúlásról szeretne beszélni egy kis ovissal.

>!
dianna76 P
Bartos Erika: Elmúlás

Hasznos lehet a halál megértésében, és gyászfeldolgozásban. Szép gondolatokat tartalmaz, főleg arról, hogyan lehet megőrizni szerettünk emlékét. Az érzelmeket is jól megmutatta, amiket egy kisgyermek is átélhet ha elveszít örökre valakit. Nekem hiányzott azért valami: az, hogy az elhunytakat eltemetjük, és aztán ki lehet járni a temetőbe virágot vinni, gyertyát gyújtani, emlékezni.
Az pedig talán már csak kekeckedés, de nem értem, hogy miért nem lehetett abban a méretben kiadni ezeket a könyveket is, mint a nagyszülősöket. Miért lettek ilyen zsebméretűek? Egy méretben sokkal szebben mutatnának egy könyvespolcon!

>!
Móra, Budapest, 2018
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159100 · Illusztrálta: Bartos Erika

Hasonló könyvek címkék alapján

Bátky András: Morci
Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél
Benji Davies: Nagypapa szigete
Kolozsi László: Apufa
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Walt Disney – Bambi
Jan Godfrey: Hová tűnt a cseresznyefa, nagypapa?
Zelk Zoltán: A három nyúl
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő