Együtt ​lenni jó! 28 csillagozás

Bartos Erika: Együtt lenni jó!

Ez a különleges könyv olyan, mint egy mesés enciklopédia és családi böngésző együtt Andrissal, a főszereplő hétéves kisfiúval együtt megismerjük a közeli és tá­volabbi rokoni kapcsolatokat, rajtuk keresztül Magyarország és Európa főbb városait, tájegységeit, sok-sok foglalkozást, az ábécé írott
és nyomtatott betűit, miközben kibontakozik előttünk egy nagy és szerető család, ahol – Zelk Zoltán híres sorát idézve – együtt lenni jó!
Képes mesekönyv ovisoknak, önálló olvasmány kisiskolásoknak és beszélgetésre ösztönző könyv az egész családnak.

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2015
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634100836 · Illusztrálta: Bartos Erika

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Trudiz
Bartos Erika: Együtt lenni jó!

Kétszer 5 csillagos! :)
Óóó, ez a könyv… egy kedves csoda.
Andris szülinapjára érkezik sok-sok rokon. E rokonok keresztnevének, akarom mondani utónevének megismerésével az ABC betűit is felfedezhetjük. Kíváncsian, érdeklődve várja kis és nagy olvasó a következő oldalon megjelenő újabb és újabb nevet, a hozzá kapcsolódó kis történettel együtt. Nagyon frappáns megoldás született a Ly betűre :)
Bartos Erika csodálója lettem, vagyok… Ezek a meseszép, harmonikus színek, kedves rajzok… :) Valamint a gyermekeink számára megmagyarázandó fogalmak is mind kerek egésszé alkották a rokoni kapcsolatokat bemutató kötetet.
Köszönöm @meseanyu -nak a kihívást, mely által rátaláltam e kincsre.

1 hozzászólás
>!
Gelso P
Bartos Erika: Együtt lenni jó!

Nekem ez a könyv nagyon tetszik.
Még úgy is, hogy pár éve a nagyobb fiammal éltünk át hasonló élményt: Janikovszky Éva: Akár hiszed, akár nem c. könyvének olvasásakor.
http://moly.hu/konyvek/janikovszky-eva-akar-hiszed-akar-nem/en-es-a-konyv/gelso
Ezt pedig a kisebb fiammal/fiamnak olvastam, aki most olyan idős, mint a nagy akkor.

Tetszik, és szeretnék egy saját példányt itthonra.
Magával ragadott a nagycsalád, a sok rokon közt élni hangulata – gyerekkoromban így volt, rendszeresen látogattuk egymást, felkerestük egymást ünnepeken, nyarak teltek el, hogy minden hétvégén lagzikban ettünk-ittunk-vigadtunk a rokonoknál és rokonokkal, ősszel együtt szüreteltük a szőlőt, télen együtt vágtunk disznót.
Jó volt, mégha egy-egy bácsi az arcomba is csípett, vagy ha egy-egy néni szúrós puszit is adott (na, jó, ezeket azért utáltam)…
Bartos Erika könyve többfunkciós: ABC-könyv is (ez most kapóra jön a kisebb fiamnál, aki elsős, és már megtanulta a kicsiket, most kezdte a nagy írottakat), rokoni ismertetőkönyv is, félig-meddig utónévkönyv is (elkenődve szoktam tudomásul venni, hogy sok keresztnévről a gyerekeknek fogalmuk sincs, eszik-e vagy isszák lányhoz-e avagy fiúhoz tartozik)… rokoni böngésző is – családfán búvárkodva lehet beazonosítani a rokoni kötelékeket adott szinteken, meg az ünnepen megjelent személyek is ABC-rendben vannak Andris köré sorolva – így meg meg lehet keresgélni ki kinek a rokona, lánya, fia, testvére, anyja, nagyanyja, keresztanyja, unokatestvére, nagybátyja, mostoha- féltestvére stb. stb. És emellett természetesen a történet is egy szintén családi esemény kapcsán, egy szülinap köré van felépítve – szóval még sztorit is kapunk, tovább böngészve a ki, milyen ajándékot hozott, honnan jött, hová tér vissza témákban.
Lehet, hogy azért is tetszik, mert nekem tetszenek az efféle böngészős könyvek…
Nagyon élveztem több történetet is, mert ez ismét arról tanúskodik, hogy milyen sokféle és sokoldalú emberek élnek a szűk környezetünkben, akikre így vagy úgy, de büszkék lehetünk – pl. a távoli gumicukorgyárban dolgozó Dzsoni megremegtette gumicukor-fun-kisebbik-fiam szívét, vagy a szélkakasos házban élő Flóra és özv. Újlaki bácsi új családja története, természetesen a szakács Huba papa és a cukrász Ibolya mama közös életéről szóló rész, vagy a masiniszta Karcsi bácsi, a hajóskapitány Zsolt bácsi, a villamosvezető Norbi bácsi; a miskolci zöldségesboltos család, az agyagozó Őszike néni vagy a könyvtáros Ödön bácsi, aki elmondta, hogy honnan ered és mit jelent Andris neve, vagy a katonazenekarban zenélő testvérek ezeket említeném meg CSAK, hogy nehogy felsoroljam az egész könyvet… :-D
És aztán tök jó, hogy olyan kényes dolgokra is kitér, mint szemüveg, hallókészülék, kerekesszék, de akár az örökbefogadás, vagy a második házasság, özvegység.
Nagyon szórakoztató, szórakoztatva tanító könyv, hasznos könyvnek tartom, aminek helye van a családi könyvtárban.

Kisebbik fiam a könyv „csattanója” kapcsán ezt a kérdést tette fel a szülinapi családi történet végén – joggal: „És akkor annak a babának milyen betűvel fog kezdődni a neve? Mert már több betű nincs az ABC-ben…!…?…” :-)

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

>!
bonnie9 +SP
Bartos Erika: Együtt lenni jó!

Ez a könyv egy nagyon kellemes meglepetés Bartos Erikától. Sokféleképpen hasznosítható, széles skálán kínál beszélgetnivalót a kicsiknek és a kezdő iskolásoknak egyaránt. A születésnap aprópóján összegyűlő család gyakorlatilag az élet minden kis szeletébe bepillant (rokoni viszonyok, keresztnevek, ABC, foglalkozások, földrajz, hobbi, családtípusok, hátrányos helyzet), tanít, miközben teret hagy a szabad asszociációnak (és a mi családunkban ez úgy van…). Tetszik, hogy mindent rendszerben helyez el, amiket egymáshoz kapcsol és a végén összefoglal.
Most szívem szerint leülnék és megírnám a saját családunk kis könyvét. Kár, hogy sem írni, sem rajzolni nem tudok.

3 hozzászólás
>!
Futóhomok P
Bartos Erika: Együtt lenni jó!

A fülszövegben elolvasható a könyv koncepciója. Nagyon szeretem a családfákat és azt is, hogy már az oldalágakon remekül el lehet tévedni. Így cseppet sem zavart, hogy az Együtt lenni jó harmadánál elveszítettem a fonalat. Bartos Erika amúgy is készített a rokoni kapcsolatokról eligazító összefoglalókat a kezdő-záró lapokra.
Mini univerzumokba lehet bekukkantani az ábécé sorrendbe szedett retyerutyán keresztül: mert van, aki tudós és van, aki burkoló, van űrhajós és traktoros; és van, aki hallókészülékkel-, más pedig tolószékben éli a mindennapjait. És van, aki özvegy, van aki egyedülálló, vannak patchwork családban nevelkedők stb. Sok beszélgetni való akad oldalról oldalra, nyilván a hallgatóság életkorához alkalmazkodva.
A betűrendes tematika a gyerekeimet játékra is ihlette.*

*A könnyített verzió: be kell mondani, melyik betű lesz soron a következő oldalon. A nehezített: az egész ábécét elkántálni a könyvben szereplő nevek segítségével.

>!
dianna76 P
Bartos Erika: Együtt lenni jó!

Hát ez szerintem nagyon jó fej könyv! Irigylem ezt a hatalmas családot, s azt, hogy gyakorlatilag „belakják” az egész országot, sőt külföldig is kinyúlnak. Amikor kihoztam a könyvtárból, nem is figyeltem, hogy ez voltaképp egy ABC-s könyv. Méghozzá nevekkel jelenítette meg benne Bartos Erika a magyar abc betűit. S nem csak a családtagok, rokonok neveit/beceneveit ismerhetjük meg, hanem egy kicsit őket, saját magukat is. Mindezt rövid, pár mondatos, egyszerű, könnyen érthető, gyereknyelven megírt szövegben, Andrison, a főszereplő kisfiún keresztül. Mondjuk az talán túlzás, hogy egy 7. szülinapra az egész hatalmas család összejön. De persze egy mesében minden lehetséges. Az külön tetszett, hogy vannak a családban kézművességgel foglalkozók, mint agyagozó, üvegműves, fafaragó, de akad itt vegyész, zongorista, órásmester, kistermelő, fogorvos és fodrász is. Széles a paletta. A könyv fedlapjainak belsején pedig az egyszerűség kedvéért (mert bele lehet bonyolódni úgy rendesen abba, hogy ki kicsodának a kicsodája ebben a szép nagy családban) családfa ábra, ill a családtagok abc szerinti felsorolása látható. A könyv utolsó oldalain is több emlékeztető „táblázat” van.
Az illusztrációk is tetszettek, sok aprólékosságot felfedeztem, és szerintem jópofák ezek a Bartos Erikás labdafejek/arcok. A színvilág is bejött, a női ruhák mintái pedig nagyon klasszul mutattak.

>!
Fapicula
Bartos Erika: Együtt lenni jó!

Jól összeállított, sokrétű könyv. Nekem nagyon tetszett, a 3 éves gyereket még nem kötötte le, pedig BB rajongó!
Később is fogunk próbálkozni vele.

>!
Juci P
Bartos Erika: Együtt lenni jó!

spoiler Nagyon jót lehet beszélgetni a könyv alapján a különböző családi viszonyokról, kapcsolatokról, a gyerekek nagyon élvezték a családfán való keresgélést, és jó volt, hogy sokféle családot és élethelyzetet bemutatott. Nálam William bácsi a favorit, akinek egy Monty Python-kötet lapul a könyvespolcán :)

2 hozzászólás
>!
Honey_Fly P
Bartos Erika: Együtt lenni jó!

Jó ötlet a népes családon, rengeteg különféle karakteren keresztül bemutatni a betűket, de elsősorban a rokoni viszonyokat. Nagyon tetszik a rengeteg változatos foglalkozás is. A végére egészen megszoktam az illusztrációkat is, de fél csillagot emiatt azért levonok. A főszereplő Andris 7 éves. Lehet, hogy kicsit összetettebb rajzokat is elbír már a retinája.

>!
Bencuska
Bartos Erika: Együtt lenni jó!

"Há dik má ezek jól elszaporodtak!"Mondta a kislányom, miután végeztünk a könyvvel ès meglàtta a vègén a tèrképet,hogy ki hol él.

>!
petrozy
Bartos Erika: Együtt lenni jó!

Közösen választották a lányok a könyvtárból, felismerték az illusztráción keresztül a szerzőt. ( Olvasni még nem tudnak, de már stílusjegyekről felismernek szerző-illusztrátor írókat, mint jelen esetben Bartos Erikát)
Az első meglepetés számunkra a könyv szerkezete, felépítése volt. Nem pont erre számítottunk, a lányok is történet szerűbb cselekményt vártak, így pihent a polcon egy kicsit, mire újból nekirugaszkodtunk.
De szépen be tudtuk illeszteni az elsősöm napi rutinjába, úgy szótagoltuk és hangoztattuk a neveket, amik ráadásul betürendben, szigorúan követve az ábécét, voltak felsorolva, hogy majdnem észre se vette, hogy tanulunk. ( Azért majdnem, mert egyik este megkérdezte, hogy miért is kell neki hangoztatni, tán oda van írva, hogy ez a feladat?) És közben az ötévesem is úgy belejött, hogy lelkesebb, mint a nővére.
Egyfajta történet is kirajzolódott menet közben. A szülinapra megjelent sok rokonról megtudtunk információkat. Ki honnan jött, és mivel lepte meg a 7. szülinapját ünneplő Andrist.
Azért rendesen elvesztünk a rokoni kapcsolatok hálójában, összefoglaló táblázat ide vagy oda. Volt, hogy feladtam a magyarázkodást, mert sehogy sem bírták megérteni, pedig szupi magyarázó jegyzék is van a könyv végén segédleteként. Úgy látszik egyszerűbbek a rokoni viszonyaink.


Népszerű idézetek

>!
Trudiz

Huba papa és Ibolya mama házában mindig finom illatok szállnak…

34. oldal

>!
Trudiz

Andris szerint a kisbabák minden nyelven megértetik magukat.

62. oldal

>!
Trudiz

Csilla dédi szívesen emlékszik vissza a régi időkre.

14. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabóné Jámbor Eszter: Az 5 tornacsuka útinaplója
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
Berg Judit: Rumini és a négy jogar
Marék Veronika: Kippkopp, hol vagy?
Gimesi Dóra: Csomótündér
Marék Veronika: Annipanni, mesélj nekem!
Boldizsár Ildikó: Királylány születik
Turbuly Lilla: Talált szív
Szegedi Katalin: Palkó
G. Szász Ilona: Cókmók, a morgolódó szekrénymanó