Döme, ​a krumplibogár 11 csillagozás

Bartos Erika: Döme, a krumplibogár

Tudjatok meg mindent a krumplibogárról, miközben a képek és a szavak segítségével bővül az éppen beszélni tanuló kicsik szókincse, és a kedves, ismerős figurával, örömmel tanulhat új szavakat.

Kiadói ajánlás: 0 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Bogyó és Babóca lapozók

>!
Pagony, Budapest, 2019
16 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155883392 · Illusztrálta: Bartos Erika

Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Bartos Erika: Döme, a krumplibogár

Egy lapozót másként kell olvasni, mint a „komolyabb” könyveket, mert más a célja. Ha leköti a gyereket, és tanít neki pár hasznos szót, már betöltötte a rendeltetését. Még a nagy is kitörő lelkesedéssel forgatta, és mutogatta öcsinek, hogy mi micsoda – a játékos oldalnak (traktor, markoló, vonat, és egyéb izgalmak) különösen nagy sikere volt (https://moly.hu/karcok/1329883).
Egyszerűen és célszerűen tanít meg számos hasznos alapszót, témája miatt elsősorban fiúknak ajánlott (fiús játékok, fiús ruhadarabok vannak benne). A zöldséges oldal különösen gazdag, még csillagtök is van.
Ez egy kiemelkedően jó lapozó, mert nem bonyolítja túl. Olyan szavakat tanít, amikre egy egy-két-hároméves gyereknek szüksége van, funkcionális olvasmány. Döme krumplibogár mivoltának nincs jelentősége, de ez nem baj, hiszen a szereplők fajtája számos esetben csak arra szolgál, hogy érdekesebbé tegye a mesét, és ugyanúgy működne a sztori emberekkel, székekkel, kovamoszatokkal is.
Hasznos kis könyv, mely a célközönség körében is elsöprő sikert aratott. Szuper.

10 hozzászólás
krlany IP>!
Bartos Erika: Döme, a krumplibogár

Igazából ez nem mese. Ez semmi. Gyakorlatilag egy bemutatkozás, hogy ki Döme, hol lakik, mit visel, kik a barátai, milyen zöldségeket szeret, mivel szeret játszani, mi a kedvenc színe. Felsorolás. Kvázi töltelék, amivel le lehet húzni a szülőket.
Egyetlen aranyos kép van benne, ami ehhez a mondathoz tartozik: „Pitypangok nyílnak a ház előtt.” Jó, van benne traktor is, de barátocskám krumplibogárcsíkos!
Magáról a krumplibogáról egyébként nem tudunk meg belőle semmit. Döme ennyi erővel lehetne akár lótetű is, vagy sáska.
Tipikusan az a könyvecske, ami arról szól, hogy itt a határidő kell valami, basszus rajzolnom is kellene, csináljunk egy leltárt, legalább a szövegbe nem kell energiát fektetnem, úgyis bármit kiadnak tőlem… mondjuk 16 oldalba amúgy sem kellene sokat fektetni.

8 hozzászólás
Molymacska P>!
Bartos Erika: Döme, a krumplibogár

Ki vagyok én, hogy azt mondjam egy krumplibogárról szóló kötetre, hogy csúnya, de hát ez tényleg roppant csúnya, és értelmét se nagyon látom az egésznek.
A lapozó lényege, hogy Döme jó bogárhoz mérten bemutatkozik, majd minden oldalon láthatunk egy felsorolást: ruha, zöldség, játék, bútor. Ha a legkisebbekkel éppen most tanulnánk ezeket a szavakat, (pl bútortípusok, zöldségek stb), akkor kiegészítésnek jó lehet, de mint mese, önmagában nem állja meg a helyét. Nincs története, nincs benne semmi különleges, semmi olyan, amit Dömét egyedivé tenné.
Ez a lapozó számomra hátborzongatóan csúnya. A barna-narancs szín-összeállítással (és Döme házában lévő holmikkal) egyértelműen a fiúk a célcsoport, és nem a krumplibogárról, hanem a fiús házról szól szerintem.

csgabi P>!
Bartos Erika: Döme, a krumplibogár

Kicsi gyerekeket remekül le lehet kötni ezzel a kis könyvecskével, megtárgyalni a képeket; mi micsoda, milyen színű, stb., szóval kifejezetten hasznosnak gondolom.

5 hozzászólás
Caledonia_Valley P>!
Bartos Erika: Döme, a krumplibogár

A fiúknak szóló kötet egy fokkal jobban sikerült, mint a Csillaglány, de ez is eléggé csúf kötet. :( Egyedül a zöldségek ábrázolása volt az, ami tetszett, azonban én más, minőségibb kiadást adnék a gyerekeim kezébe… Olvasás után azonban azt vettem észre, a tárgyak és színek felsorolásával kapcsolatban, hogy tökéletesen kiegészítik egymást a Csillaglány kötettel.

atomarcú>!
Bartos Erika: Döme, a krumplibogár

Értem én, hogy a kisgyerekeknek szavakat kell tanítani, de ez a kis lapozó közben elfelejt mesélni. Ez kérem egy árukatalógus, a képek mellől épp csak az árak hiányoznak. Mint már mások is leírták előttem, a főhős krumplibogár-mivolta teljességgel irreleváns, semmi olyan tulajdonsága nincs, ami indokolná ezt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Zelk Zoltán: A három nyúl
József Attila: Altató
Móricz Zsigmond: Iciri-piciri
Móricz Zsigmond: A török és a tehenek
Csukás István: Sün Balázs
Gazdag Erzsi: Mesebolt
Arany János: Este van, este van
Arany János: Juliska elbujdosása
Gryllus Vilmos: Mókus, mókus, mit csinálsz?
Weöres Sándor: Kutyatár