Buda ​tornyai (Brúnó Budapesten 1.) 50 csillagozás

Bartos Erika: Buda tornyai

Tudod-e, hogy hány harangja van a Mátyás-templomnak, hány tornya a Halászbástyának, és milyen magas a Szabadság-szobor? Honnan származik Óbuda vagy a Rózsadomb neve?

A hat kötetre tervezett Brúnó Budapesten sorozat tematikusan és mesésen mutatja be Budapest gyerekek számára érdekes helyeit: tereket, épületeket, múzeumokat, ismertebb nevezetességeket és felfedezésre váró látványosságokat. Minden kötethez Fényképes foglalkoztató füzet társul sok játékos feladattal és gazdag fotóanyaggal.

A Buda tornyai című kötetéből Buda történelmi részeit, a Várnegyedet, a Gellérthegyet és Óbudát ismerhetjük meg.

Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a fővárost mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy, az óvodások számára jól érthető történet és saját, részletgazdag rajzai segítségével kalauzolja végig a kis olvasót Budapest nevezetes helyszínein.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2017
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634157205 · Illusztrálta: Bartos Erika

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Bartos Erika: Buda tornyai

Aranyos kerettörténettel, rendkívül jól összeszedetten, a célkorosztálynak érthetően mutatja be a kötet fővárosunk nevezetességeit. Színekben, mintákban nekem más az ízlésem, ezért a rajzok miatt egy fél csillagot levontam, de egyébként tényleg nagyon élvezetes és jól megcsinált könyv lett. Kíváncsi vagyok a többi részre is!

>!
Lorenza_Pellegrini
Bartos Erika: Buda tornyai

Nagyon szépek a rajzok de a szöveg a szokásos Bartos Erika. Szerintem illusztátornak sokkal jobb, egyenesen kiváló. Nem csak a gyerekek hanem én is órákig nézegettem hogy milyen egyszerre pontos és mégis egyszerű képek vannak ebben a könyveben.

>!
Hintafa P
Bartos Erika: Buda tornyai

Bartos Erika erőteljesen jelét adta annak, hogy rátalált írói hangjára, ami nagy öröm, mert igazán szépen szól. Az Ünnepi Könyvhéten útnak induló hat részesre tervezett Brúnó Budapesten-sorozat első kötetében Buda Tornyaival ismerkedtünk meg.

Pár hónapja boldogan olvastunk egy különleges várostörténeti családi kalauzt, most pedig itt az új örömforrás: a Budapestet bebarangoló Brúnó, az óvodás és a kisiskolás korosztály számára. Bár két nagyon eltérő stílusú kötetről van szó, azt tapasztaltam, hogy tökéletesen kiegészítik egymást. Felvettük ugyanis azt a szokást, hogy a fővárosi utazásaink, sétáink során mesélek az éppen aktuális látnivalókról, amelyek mindkét gyerek fantáziáját egyfolytában mozgatják. Egyértelmű volt, hogy Bartos Erika mesés épületillusztrációit nem hagyhatjuk ki. Az a sok-sok érdekesség, amit a családi kalauzból mesélek nekik budai helyszínekről, ebben a kötetben megelevenedik.

Olvasás után szinte öntudatlanul a gyerekszoba könyvespolcának átrendezésébe kezdtem, annyira elámultam az épületrajzoktól és a könyv hangulatától. Nemcsak a hihetetlenül nagy energia- és munkabefektetéstől, amit az aprólékos gondossággal megrajzolt és színezett épületek, térképek, szobrok és közterek tükröznek, hanem a néhány keresztmetszeti ábrától is, amik egészen új gondolatvihart indítottak el P fejében. Ezért az új perspektíváért különösen hálás vagyok (és jöhetne belőle több is, ha lehet kívánni). A körültekintő gondosság és szeretet, amit az író-építész szerző belevitt a kötetbe, meghozta gyümölcsét és ráragadt olvasótáborunkra. Mindkét gyerek élvezettel és belefeledkezve fürkészi az oldalakat. Csak annyi információt tartalmaz amennyi ahhoz szükséges, hogy egy óvodás, kisiskolás korú gyerek fantáziáját beindítsa, megragadja. És hozzátszem: sok esetben el sem engedi.
Ha pedig túl nagy a meleg a kinti kiránduláshoz, nézzétek meg a könyvhöz készült foglalkoztatót, mi már nekiláttunk. Van ebben minden. A színezőtől kezdve a labirintuson át, párosító játékig egy csomó érdekes feladat. A füzet legvégén pedig sok-sok fénykép a meglátogatható helyekről.
Bővebben, képekkel: http://hintafa.blog.hu/2017/07/12/bartos_erika_buda_tor…

>!
blueisthenewpink SP
Bartos Erika: Buda tornyai

Jó az ötlet, és szuper a kivitelezés is. Mondjuk ahhoz elég nehéz, hogy magunkkal cipeljük felfedező körútra, de gyűlnek a meglátogatni való helyek, és örültünk az ismerőseknek is. Az épületek rajzai valami fantasztikusak, jó, hogy előtérbe került Bartos Erika építész énje. Az információ mennyisége abszolút emészthető, a kerettörténet rendben van, egyben van, semmi nem tűnik erőltetettnek.

Azon csodálkoztam egy kicsit, hogy az egy napja ismert szomszédokkal mindjárt kirándulni engedik a gyereket egyedül, de lehet, csak én vagyok túl aggódós. A szolmizációs kézjelek viszont elég E.T-sre sikerültek, és még hibásak is (a ré, a lá és a ti szöge mindenképp, de a fá is nehezen felismerhető). Szóval ezeket ne innen tanuljuk, ha lehet.

A hétéves és a hároméves is lelkesen hallgatta. Volt, hogy együtt böngésztük a rajzokat, volt, hogy ők keresték, amit éppen olvastam, de olyan is, hogy szóltak, folytassam már, mert épp elvesztem valamilyen épületrészletben.

A mesék után pontos térképeket is találunk az egyes történetekhez, hogy valóban el is látogathassunk ezekre a helyekre. Készülünk, és lelkesen várjuk a következő részeket!

>!
ziara P
Bartos Erika: Buda tornyai

Először három csillagot akartam adni rá, de végül a szándékot értékelendő három és felet adtam. Szerintem ez a tipikus „mindent bele” könyv. Budapest bemutatása közben mindenféléről szó van még benne, de mindenről csak épphogy, érintőlegesen, ami a gyerekek megszólításához kevés, tehát igazából tök fölösleges. Mindegy.
Én egy vidéki kisvárosban élek, sokszor jártam már a fővárosban, de csomó dolog újdonság volt, és biztosan el fogom vinni ezekre a helyekre a kislányomat, ha legközelebb Pesten járunk. (Emiatt is adhatnék még fél csillagot, de nem fogok.) Én gyerekkönyvként ezt a könyvet nem tartom olyan jónak, mert túl direkt, túl szájbarágós. (Tényleg érdekel az valakit, hogy hány kilósak a Mátyás-templom harangjai?) De biztos csak velem van baj, mert mindenki szerette a könyvet.

2 hozzászólás
>!
Annamarie P
Bartos Erika: Buda tornyai

Bartos Erika ezúttal a rendelkezésünkre álló idő izgalmas és tartalmas eltöltésére csábítja olvasóit. Nincs az a szülő vagy gyerek, aki ne találna valami azonnal mozgósító úti célt olvasás közben.
A kisebb gyerekek számára is vonzó helyeket mutat be a könyv gyönyörűséges fővárosunkból, s ahogy arra a cím is utal, inkább a budai oldalt pásztázva. A történet keretét a fővárosba költöző kisfiú, Brúnó és családja képezi. Az öt éves kortól ajánlható könyv hallgatósága könnyen azonosul a főszereplővel, s nem csodálkoznék azon, ha örömmel mutogatná kicsi ujjával azokat a helyeket, amiket már ismer, vagy piszkálná jó szülejét, hogy vigye már el őt is a Békásmegyer nevét adó tavacskához mondjuk.
A rajzok megosztóak, semmi különös, a Bartos Erikát fémjelző egyszerű vonalvezetés, számomra eléggé harsány színekkel. Az viszont zseniális, hogy minden kép alkalmas a beszélgetésre, a fejlesztésre. Rögtön lehívtam emlékeimből, hogy micsoda lehetőséget találtak a saját gyermekeim az ilyen típusú képekben kicsi korukban.
A számomra is ismeretlen dolgok említése pironkodásra késztetett.

>!
katen P
Bartos Erika: Buda tornyai

Hatalmas munka van ebben a könyvben ezt az elején le kell szögezni és elismerni, az illusztráció igazán remekül sikerült.
Nekünk őszintén ez nagyon-nagyon tetszett, pedig szegény Bartos Erikával, Bogyóékkal és APG-vel már a világból ki lehetne üldözni (megvan a teljes kollekció, jutányos áron adom, csak ne kelljen majd a harmadiknak is elolvasnom!!)!
Szóval ez a könyv jó lett. Sok új információ volt nekem is, a 7 éves is meghallgatta, megterveztük hova menjünk a nyáron. A 3 éves élvezte a mesét (Anya majdnem APG-t olvas!), bár neki kicsit sok volt a szobor és épület. És milyen jónak tűnnek a következő részek is! Nem hiszem el hogy megint B Erikára költünk…

4 hozzászólás
>!
icu79 P
Bartos Erika: Buda tornyai

Magát az ötletet, hogy Budapest nevezetességeiről, épületeiről, látnivalóiról gyerekeknek szóló könyv jelenik meg, jónak tartom. Kíváncsian olvastam, és jó néhány információ számomra is újdonság volt, kedvem támadt azonnal bebarangolni az említett helyeket. A történet is tetszett, a szereplők is jól el lettek találva. Az illusztrációt már megszoktam, eleget szocializálódtam az Anna, Peti, Gergő, illetve Bogyó és Babóca könyveken. Viszont két dolog zavart. Az egyik, hogy nem tudtam belőni, melyik korosztálynak íródott. A főszereplő kisfiú, ötéves, ezért úgy gondolnám, hogy az ovis korosztálynak szól, de ehhez túl sok olyan adatot, információt tartalmaz, ami nekik még sok. A másik, ami szerintem inkább marketing fogás, hogy ugyanolyan külsőre, méretre, mint az APG könyvek, ez könnyen megtévesztő lehet.
Kíváncsian várom a folytatást, illetve a nyarat, hogy kirándulhassunk egyet Budapesten. :)

1 hozzászólás
>!
Szávitrí SP
Bartos Erika: Buda tornyai

Ez jóóó! Szégyen, de én alig ismerem Budapestet, így a látnivalók nagy része nekem még eddig kimaradt. Legszívesebben azonnal indulnék és bepótolnám a hiányosságaimat.
(Kár, hogy az Utazik a család sorozatot nem Bartos Erika írta, rajzolta. Mennyivel jobb lehetne az is!)

>!
worsi ASP
Bartos Erika: Buda tornyai

Budapesten nőttem föl, egyelőre úgy néz ki, hogy a gyerekeimre is hasonló sors vár. Bartos Erika felnőtteknek szóló budapestes könyvét szerettem nagyon, akkor csodálkoztam rá, hogy szép meg jó, hogy itt élek, de csomó mindent nem tudok a városról. Bíztam benne, hogy ez is hasonló, csak gyerekeknek, örültem is, hogy végre lesz egy csomó épületrajz is az (állat)figurákon kívül, mert azokat nagyon szépen tudja a szerző.
Hát, felemás érzés így visszagondolva (nincs a kezemben a könyv). Egyrészt szuper az alapötlet, másrészt viszont annyira nagyon nem szeretem ezeket a (számomra) bugyuta kerekfejű embereket! És néha az volt az érzésem, hogy egyszerre túl sok mindent akart megmutatni a szerző (értsd: tízoldalakon keresztül csak a szereplők mászkálnak, csinálnak ezt-azt itt meg amott, aztán hirtelen pár oldalba gyorsan belesűrítünk egy csomó infót).
Itthonra szerintem nem fogjuk beszerezni, nekem köszönöm, de egyszer is elég volt. Ettől függetlenül a többi részére is kíváncsi vagyok. És alapvetően örülök, hogy van ez a könyv, remélem, hogy az ezt olvasó gyerekek elindulnak felfedezni Budapestet a könyv nyomán.


A sorozat következő kötete

Brúnó Budapesten sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csapody Kinga: Irány a Tisza-tó!
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon
Kemény Kristóf: Focista leszek én is!
Lázár Ervin: Öregapó madarai
Walt Disney – Micimackó – Hová bújik a nap éjjelente?
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Telegdi Ágnes: Állatok erdőn-mezőn
Marék Veronika: Hol terem a sok gyümölcs?
Fedina Lídia: Akikről a mesék szólnak
Gurmai Beáta: Borka könyve