Buda ​tornyai (Brúnó Budapesten 1.) 18 csillagozás

Bartos Erika: Buda tornyai

Tudod-e, hogy hány harangja van a Mátyás-templomnak, hány tornya a Halászbástyának, és milyen magas a Szabadság-szobor? Honnan származik Óbuda vagy a Rózsadomb neve?

A hat kötetre tervezett Brúnó Budapesten sorozat tematikusan és mesésen mutatja be Budapest gyerekek számára érdekes helyeit: tereket, épületeket, múzeumokat, ismertebb nevezetességeket és felfedezésre váró látványosságokat. Minden kötethez Fényképes foglalkoztató füzet társul sok játékos feladattal és gazdag fotóanyaggal.

A Buda tornyai című kötetéből Buda történelmi részeit, a Várnegyedet, a Gellérthegyet és Óbudát ismerhetjük meg.

Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a fővárost mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy, az óvodások számára jól érthető történet és saját, részletgazdag rajzai segítségével kalauzolja végig a kis olvasót Budapest nevezetes helyszínein.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Móra, Budapest, 2017
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634157205 · Illusztrálta: Bartos Erika

Most olvassa 7

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Hintafa P
Bartos Erika: Buda tornyai

Bartos Erika erőteljesen jelét adta annak, hogy rátalált írói hangjára, ami nagy öröm, mert igazán szépen szól. Az Ünnepi Könyvhéten útnak induló hat részesre tervezett Brúnó Budapesten-sorozat első kötetében Buda Tornyaival ismerkedtünk meg.

Pár hónapja boldogan olvastunk egy különleges várostörténeti családi kalauzt, most pedig itt az új örömforrás: a Budapestet bebarangoló Brúnó, az óvodás és a kisiskolás korosztály számára. Bár két nagyon eltérő stílusú kötetről van szó, azt tapasztaltam, hogy tökéletesen kiegészítik egymást. Felvettük ugyanis azt a szokást, hogy a fővárosi utazásaink, sétáink során mesélek az éppen aktuális látnivalókról, amelyek mindkét gyerek fantáziáját egyfolytában mozgatják. Egyértelmű volt, hogy Bartos Erika mesés épületillusztrációit nem hagyhatjuk ki. Az a sok-sok érdekesség, amit a családi kalauzból mesélek nekik budai helyszínekről, ebben a kötetben megelevenedik.

Olvasás után szinte öntudatlanul a gyerekszoba könyvespolcának átrendezésébe kezdtem, annyira elámultam az épületrajzoktól és a könyv hangulatától. Nemcsak a hihetetlenül nagy energia- és munkabefektetéstől, amit az aprólékos gondossággal megrajzolt és színezett épületek, térképek, szobrok és közterek tükröznek, hanem a néhány keresztmetszeti ábrától is, amik egészen új gondolatvihart indítottak el P fejében. Ezért az új perspektíváért különösen hálás vagyok (és jöhetne belőle több is, ha lehet kívánni). A körültekintő gondosság és szeretet, amit az író-építész szerző belevitt a kötetbe, meghozta gyümölcsét és ráragadt olvasótáborunkra. Mindkét gyerek élvezettel és belefeledkezve fürkészi az oldalakat. Csak annyi információt tartalmaz amennyi ahhoz szükséges, hogy egy óvodás, kisiskolás korú gyerek fantáziáját beindítsa, megragadja. És hozzátszem: sok esetben el sem engedi.
Ha pedig túl nagy a meleg a kinti kiránduláshoz, nézzétek meg a könyvhöz készült foglalkoztatót, mi már nekiláttunk. Van ebben minden. A színezőtől kezdve a labirintuson át, párosító játékig egy csomó érdekes feladat. A füzet legvégén pedig sok-sok fénykép a meglátogatható helyekről.
Bővebben, képekkel: http://hintafa.blog.hu/2017/07/12/bartos_erika_buda_tor…

>!
katen P
Bartos Erika: Buda tornyai

Hatalmas munka van ebben a könyvben ezt az elején le kell szögezni és elismerni, az illusztráció igazán remekül sikerült.
Nekünk őszintén ez nagyon-nagyon tetszett, pedig szegény Bartos Erikával, Bogyóékkal és APG-vel már a világból ki lehetne üldözni (megvan a teljes kollekció, jutányos áron adom, csak ne kelljen majd a harmadiknak is elolvasnom!!)!
Szóval ez a könyv jó lett. Sok új információ volt nekem is, a 7 éves is meghallgatta, megterveztük hova menjünk a nyáron. A 3 éves élvezte a mesét (Anya majdnem APG-t olvas!), bár neki kicsit sok volt a szobor és épület. És milyen jónak tűnnek a következő részek is! Nem hiszem el hogy megint B Erikára költünk…

3 hozzászólás
>!
worsi ASP
Bartos Erika: Buda tornyai

Budapesten nőttem föl, egyelőre úgy néz ki, hogy a gyerekeimre is hasonló sors vár. Bartos Erika felnőtteknek szóló budapestes könyvét szerettem nagyon, akkor csodálkoztam rá, hogy szép meg jó, hogy itt élek, de csomó mindent nem tudok a városról. Bíztam benne, hogy ez is hasonló, csak gyerekeknek, örültem is, hogy végre lesz egy csomó épületrajz is az (állat)figurákon kívül, mert azokat nagyon szépen tudja a szerző.
Hát, felemás érzés így visszagondolva (nincs a kezemben a könyv). Egyrészt szuper az alapötlet, másrészt viszont annyira nagyon nem szeretem ezeket a (számomra) bugyuta kerekfejű embereket! És néha az volt az érzésem, hogy egyszerre túl sok mindent akart megmutatni a szerző (értsd: tízoldalakon keresztül csak a szereplők mászkálnak, csinálnak ezt-azt itt meg amott, aztán hirtelen pár oldalba gyorsan belesűrítünk egy csomó infót).
Itthonra szerintem nem fogjuk beszerezni, nekem köszönöm, de egyszer is elég volt. Ettől függetlenül a többi részére is kíváncsi vagyok. És alapvetően örülök, hogy van ez a könyv, remélem, hogy az ezt olvasó gyerekek elindulnak felfedezni Budapestet a könyv nyomán.

>!
Pöfivonat
Bartos Erika: Buda tornyai

A srácok egyszerűen imádták és be kell valljam, hogy én is nagyon szerettem. Rengeteg olyan érdekes információt megtudtam Budapestről, amit eddig nem is tudtam, mindez nagyon szép köntösben tálalva. És igazság szerint kedvem támadt tőle felnyalábolni a gyerekeket és bemenni Budapestre, hogy végig járjunk mindent. :)

Most épp újra olvasás van folyamatban. ;)

>!
dianna76 P
Bartos Erika: Buda tornyai

Nem tudom nem maximumra csillagozni! Lelkiismeret furdalásom van, mert a Pécsről szóló könyvet azóta sem olvastam el. Mindig tetszettek (mióta vannak) Bartos Erika ismeretet bővítő gyermekkönyvei, melyek szórakoztatva, érdekesen szólnak a gyermekekhez.
Budapesten egyszer jártam, mint turista, valamint néha átutazóban. Nekem így ez a könyv kincs, mert illik ismerni a fővárosunk nevezetességeit. Tetszett, hogy nem pusztán az épületeket, szobrokat mutatja be a könyv, hanem a történelmi hátteret is. Olvasás közben azt is megtudhatjuk, hogy adott nevezetesség közelében hová lehet betérni egy fagyira, sütire, ebédre, hol kapható finom kürtőskalács, vagy rétes. A könnyebb eligazodást térképek is segítik. Valamint a fővárosban használatos tömegközlekedési eszközökre is kitér a szerző, sőt a fogaskerekű, és sikló működését föl is vázolja.
A könyv nem csak Buda tornyait ismerteti, hanem pl. a szolmizációs hangok kézjeleit, a Szimfonikus zenekar hangszereit, a hörcsög gondozását, Naprendszert, de azt is láthatjuk, hogy lehet a gyümölcsökkel szobrászkodni.
Ami külön dicséretes, az a siketség és a vakság bevitele a történetbe. Nagyon fontos, hogy már kis korban megtanulják a gyermekek, hogy vannak fogyatékkal élő emberek, akiket ugyanúgy be kell fogadni a társadalomba, mint egészséges társaikat.
Ez a Gül baba türbéje kissé összezavart, mert egy török síremlék Pécsett is van. Most utánanézvén derült ki, hogy az nem Gül babáé, hanem Idriszé. Szégyenkezem is tudatlanságomon! Főleg, hogy ott dolgozom a síremlék mellett.
Kedvenc helyem a könyvben a Sziklakórház. Ne persze! Nagy kár, hogy belülről nem tekinthettem meg Bartos Erika által. Legalább egy kicsit. Egyszer úgyis elmegyek Budapestre és megnézem!
Nekem nem szokott gondom lenni a szerző illusztrációival. Most is örömmel elböngésztem az apróságokon. Az épületek, szobrok rajzai pedig nagyszerűek!

>!
Móra, Budapest, 2017
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634157205 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
ritusss
Bartos Erika: Buda tornyai

Bartos Erika és könyvei megosztóak. Nekem és fiamnak (4,5 éves) ez a kötet tetszett. Jó,hogy már hosszabb mesék vannak benne, sok rajzzal. Budapestet szeretjük, sok helyen voltunk már közüle, jó volt olvasni róla, képen nézegetni. Ismeretet, tudást lehet szerezni játékosan.

>!
berlin
Bartos Erika: Buda tornyai

Szerintem mindent elmond a könyvről, hogy miután kikölcsönöztük a könyvtárból és elolvastuk, úgy döntöttünk, megvesszük. :)

1 hozzászólás
>!
Fapicula
Bartos Erika: Buda tornyai

A Hoppla meséit még nem sikerült olvasnom, de jópofának gondoltam az alapötletet. Csodálkoztam is, hogy miért nem készül ilyen Budapestről. Hát most készült, egy egész sorozat, munkafüzetekkel, és biztos még egy csomó mindennel – a marketing itt sem maradhatott el.
Ugyanakkor ez a kötet nagyon tetszik, mert jópofa dolgokat találtam benne. Több kirándulásötletet is felírtam, ahová őszi hétvégéken el tudunk látogatni majd.
Ha vonnék le csillagot, akkor azt azért tenném, mert nem kell ennyi információt belesuvasztani egy könyvbe – bőven elég az eredeti téma.

>!
Gabriella_Balkó 
Bartos Erika: Buda tornyai

Nagyon tetszett! Mind a kivitelezés, mind a történet. Majd egyszer körbejárom a könyv által említett helyszíneket. :)

>!
Móra, Budapest, 2017
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634157205 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
Zsebilany
Bartos Erika: Buda tornyai

Könyvtárból jött haza és ez nagyon rendben van. Lesz belőle saját példány is. A 4 éves élvezi, egy részén a helyeknek már voltunk is.


A sorozat következő kötete

Brúnó Budapesten sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nemes Nagy Ágnes: Bors néni könyve
Csukás István: Budapesti séta
Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr
Schmal Róza: Budapesti böngésző
Egyszer volt Budán kutyavásár
Rangáné Lovas Ágnes: Egyszer volt Budán kutyavásár
Hárs László: Pipapó, gyere velem metrózni!
Pándy Lajos: Kumari, a repülő kiselefánt
Zelk Zoltán: A három nyúl
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé