Értékelések 26

Porcsinrózsa>!
Bartos Erika: Bogyó és Babóca a levegőben

Ötéves unokám választása erre a könyvre esett a könyvtárban. Az első történet kedves, könnyed, a repülés öröméről, az ugrálás felszabadult, boldog érzéséről szól. A játéknak ezt az önfeledtségét minden kisgyerek átéli.Szívesen nézegettük az egyszerű, ám kifejező, aranyos rajzokat is. A második „mese” boszorkányokról, vasvillás, piros szarvú ördögökről mesélt, Nyíltan bevallott célja az ijesztgetés volt. Kisunokám ugyan azt mondta, ő tudja, hogy boszik nincsenek, de csodálkozó, megszeppent kis arcát látva igen rövidre metszettem a történetet, hamar becsukva a könyvet.
Bár az írónő Bogyó és Babóca barátait öltöztette csúf, fekete jelmezekbe a „hecc” kedvéért, ez nagyon rossz vicc volt. Az a korosztály, amelynek ezek a mesék szólnak, nem túl boldog, ha az esti elalvás előtt egy ilyen buta mesét hallgat,s félálomban még azon töri a buksiját, hogy ha valaki igazán jó barátja a másiknak, miért örül annak, ha ijesztgetheti a barátait.
Én sem örültem az egész helyzetnek. Sem annak, hogy kihoztuk ezt a könyvet a könyvtárból, sem annak, hogy ilyen kiábrándultan tettem félre a könyvet. Egyhamar biztosan nem fogok e sorozat köteteiből választani, a két csillagot is csak az első részre adtam.

6 hozzászólás
SzTEtti>!
Bartos Erika: Bogyó és Babóca a levegőben

Ez most egy kicsit gyengusz volt nekünk. A sárkányos meséért az elején odavolt a kislányom, mert ő is sárkányozott már az apukájával. De a végére valahogy lelombozódott, szerintem valami mást várt, még ha nem is tudja ezt így elmondani. A boszis mese sem tetszett neki. 2 éves, fogalma sincs mi az a boszorkán vagy ördög, és SZERINTEM még nem is kellene tudnia. Annak is örülök, hogy 2 évesen felismeri a szarvasbogarat, meg a krumplibogarat – amit nyilván ezekből a könyvekből tanult :D. Sóval ebben a mesében meg értelmezési zavarral küzdött szegényem. Végig összeráncolt szemöldökkel ült, majd megrázta a fejét, és visszatette a polcra a könyvet. :D Azt hiszem ez egy ilyen egykörös könyv volt.
Ja, és a 2. mesében az sem tetszett, ahogy „megoldják” a dolgot. Én folyamatosan azt magyarázom a gyereknek, hogy attól mert a kutya véletlen megrúgta, neki még nem kell visszarúgnia. Erre?! Ez a mese ellentmond a csekélyke gyermeknevelési eszköztáram egyik alaptételének…