Süss ​fel, Nap! (Anna, Peti és Gergő 8.) 96 csillagozás

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

„Bartos Erika meséi és rajzai nagy segítséget jelentenek a kisgyerekeknek ahhoz, hogy a nap során felgyülemlett szorongásokat oldják, és a gyerekek választ kapjanak olyan kérdésekre, amelyeket még nem is igazán tudnak feltenni, vagy amelyekre a szülőknek nem volt idejük válaszolni. Ezeken a meséken keresztül a kicsik újra átélhetik a mindennapok örömeit, fájdalmait, és fokozatosan megtanulnak azonosulni más mesehősökkel is. Annáról, Petiről és Gergőről immár elmondható, hogy az évek folyamán, e kitűnő sorozatnak köszönhetően, minden kisgyerek jó barátként gondol rájuk.”
Boldizsár Ildikó

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: 1 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2011
226 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633707821 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
Alexandra, Pécs, 2009
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633707821 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
Alexandra, Pécs, 2008
228 oldal · ISBN: 9789633707821 · Illusztrálta: Bartos Erika

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

blueviolet>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Kíváncsi voltam, hogy mitől olyan menő ez a sorozat. Eddig semmit nem tudtam róla, azt leszámítva, hogy kisebb vagyonokért lehet hozzájutni könyves facebook csoportokban.
Véleményem szerint a történetek se nem érdekesek, se nem egyediek, inkább egyszerűek és hétköznapiak. Valószínűleg pont ebben rejlik a titok. Hogy a gyerekek tudnak a szereplőkkel és a történésekkel azonosulni, hogy ezeket az eseményeket már ők is átélték, vagy ők is jártak ezeken a helyszíneken.
Ami nekem a legjobban tetszett, az az, hogy minden fejezet végén láthatunk egy – az adott történethez kapcsolódó – képet az igazi Annáról, Petiről és Gergőről. Szerintem ez még valóságosabbá, kedvesebbé, bájosabbá teszi a könyvet.

Paulina_Sándorné P>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Nagyon aranyos történetek voltak. Nagyon tetszettek az egyes történetek végén a családi fotók. Szilvásvárad, Lillafüred szép emlékeket idéztek fel bennem. A gyerekek nagyon aranyosak, pajkosak.

Sakura>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Egész télen ez a sláger. Hiába, a havat gyerek, felnőtt egyaránt szereti. És micsoda rajzokat inspirál a szülők nagy örömére.

eeszter>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Nagy örömünkre megtaláltuk a helyi könyvtárban a sorozat 1-2 részét, így ez volt az első kötet, amellyel megismerkedtünk. Előtte nem is tudtuk, hogy a valós család életéből vett eseményeket dolgozza fel, és ez nagyon közel hozta hozzánk a meséket. Élvezettel nézegettük 7 éves kislányommal a fejezetek végén szereplő igazi fotókat is.

repe993 P>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

És igen, még mindig csodálom Bartos Erikát, annak ellenére, hogy a hajamat tudnám tépni tőle. Képes mesét írni a semmiről, vagy egy olyan 7köznapi dologról, mint a hintázás vagy az ónos eső. Miközben nekem és sorstársamnak feláll a szőr a hátán a negédes történetektől, az aprónép (4,5+2x7) olyan mértékben falta, hogy szinte remegett érte. Én meg a mesemaratontól, de hát van ez így…

Anita_Juhász>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Egyben értékelem az egész sorozatot. (amíg nem lesz kedvenc része)
Lehet szeretni és utálni Bartos Erikát, de egy biztos, valamit nagyon tud. Legalábbis még nem igazán találkoztam olyan kisgyerekkel akit ne bűvölt volna el meséivel.
Anna, Peti és Gergő: aranyos hétköznapi történetek, egyszerű rajzok, szerethető szereplők szerintem a kicsiknek nem kis kell nagyon ennél több. Az én leánykám még kicsi (8 hónapos), ahhoz hogy igazán értékelje, de mégis mindennap „kéri” (odamászik a könyvekhez és veszi elő), hogy olvassak neki. Majd amikor nagyobb lesz és százmilliómkettedszerre is ezt akarja olvasni, biztos én is unni fogom, de egyelőre még bírom. Mivel a gyerekek apró-cseprő hétköznapi ügyeivel (pl. körömvágás, stb.) foglalkozik, segít elkalauzolni a piciket az élet útvesztőjében.
A mesék végén a családi képeket kifejezetten imádom.
Nehéz volt beszerezni a sorozatot, mert már nem árulják sehol (a neten néhol aranyárban adják), de végül (sok kedves molynak hála) sikerült.

Lilla_Miko>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

„mese (főnév)
Rövid kitalált történet, amely szórakoztató, érdekfeszítő és erkölcsileg oktató célú. Jellemzője, hogy kitalált szereplők vannak benne, valamint olyan csodás részletek, amelyek a valós életben nem fordulhatnak elő.”

Valaki felvetette itt, a hozzászólásokban, hogy ezek a könyvek nem mesekönyvek, így rákerestem, mi a mese definíciója. És ezek szerint igazat kell adnom, mert ezek tényleg csak emlékek. Nincs bennük semmi különös. Mégis jó néha, mert olyan helyeket is említ, ahol az ember már járt (Lillafüred, Szilvásvárad), és az emlékek nekünk is kedvesek. De ettől még ez a könyv akkor is egy emlékgombóc, semmi több.

alina_konyvespolca>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Kiskoromba egyik kedvenc mesekönyvem volt. Ilyen sok évvel később is nagyon tetszett. Imádom ezeket a kis történeteket. Az illusztrációk is szuperek benne.

sdani>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Az ember olvassa és közben érzi, hogy minden történettel 5-tel csökken az IQ-ja. De a gyerek imádja, hogy enné meg a fene.

hajdumara >!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Amíg a kisfiam nem lépett abba a korba, hogy folyamatosan kelljen mesélni neki, nem értettem, hogy mitől olyan népszerűek ezek a mesekönyvek. Az okot most sem értem pontosan, de tény, hogy egy hét alatt négy (!) könyvet olvastunk el a kisfiammal a sorozatból. A titok valószínűleg az, hogy a legtöbb történet olyan, ami bárkivel megtörténhet. Egyszerűen hihetetlen. Vannak olyan kis mesék, amiket naponta 3-4 alkalommal is elmesélünk, és utána el is játsszuk. Így arra jutottam, hogy akármi is legyen ezeknek a meséknek a titka, egyszerűen csak olvassuk őket, és élvezem, hogy a kisfiammal elértük a meseolvasós-meseimádós korszakot. Köszönöm szépen Bartos Erikának ezeket a kis meséket, mi nagyon szeretjük őket.


Népszerű idézetek

worsi P>!

De Apa még alig fejezte be a mondatot, amikor lába alatt valóban megcsúszott a talaj, és Apa csúszni kezdett a domboldalon lefelé.
– Áááááááá! – kiáltotta.
Apa egyre lejjebb csúszott a domboldalon.
– Áááááááá! – kiáltotta még mindig.

181-182. oldal, Apa lába

3 hozzászólás
worsi P>!

– Nagyon fáj, Apa? – kérdezte Gergő.
– Nagyon! – sóhajtott Apa, és egy pici könnycsepp gördült végig az arcán.

189. oldal, Apa lába

2 hozzászólás
nodael >!

– Gergőke! Mit csinálsz? – szólt hirtelen Apa. – Nem szabad a jégcsapot nyalogatni! Megfázik tőle a torkod!
– Olyan, mint egy jégkrém! – szomorkodott Gergő.

51. oldal

nodael >!

– Nahát, mint egy xilofon! Zenélnek a jégcsapok!

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: xilofon
nodael >!

A mosás után Apa félreállt a parkolóban, hogy belülről is kitakarítsa az autót. Anya összeszedte a szemetet. Sok-sok ropit, kekszdarabot, papírfecnit talált.

94. oldal

nodael >!

– Mi az a köd? – kérdezte Peti.
– A köd az sok-sok felhő, ami lejött az égből.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: köd
nodael >!

Anya elővette a kenyérdarabkákat, és a család etetni kezdte a kacsákat. Egyre több és több kacsa jött a finom falatokért.

104. oldal

nodael >!

Anya készített egy fényképet Annáról, Petiről és Gergőről az aranyesőbokor előtt.
– Találtam egy pitypangot is! – szólt Gergő, és vidáman mutatta Anyának kincsét.

136. oldal

nodael >!

– Mi lesz ebből a sok barackból? – kérdezte Peti.
– Baracklekvár! – válaszolta Nagyi.

216. oldal


A sorozat következő kötete

Anna, Peti és Gergő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marék Veronika: Boribon focizik
Berg Judit: Maszat játszik
Kiss Ottó: Szusi apó erdőt jár
Babucs Éva: Gondri gazdát keres
Liane Schneider: Bori és a kistestvér
Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi, pici Bori
Brückner Judit: Hétvége a nagyszülőknél
Marék Veronika: Kavicsmese
Julia Donaldson: A Graffalókölyök
Kőszegi-Arbeiter Anita: A tündérpalota