Süss ​fel, Nap! (Anna, Peti és Gergő 8.) 69 csillagozás

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

„Bartos Erika meséi és rajzai nagy segítséget jelentenek a kisgyerekeknek ahhoz, hogy a nap során felgyülemlett szorongásokat oldják, és a gyerekek választ kapjanak olyan kérdésekre, amelyeket még nem is igazán tudnak feltenni, vagy amelyekre a szülőknek nem volt idejük válaszolni. Ezeken a meséken keresztül a kicsik újra átélhetik a mindennapok örömeit, fájdalmait, és fokozatosan megtanulnak azonosulni más mesehősökkel is. Annáról, Petiről és Gergőről immár elmondható, hogy az évek folyamán, e kitűnő sorozatnak köszönhetően, minden kisgyerek jó barátként gondol rájuk.”
Boldizsár Ildikó

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: 1 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2011
226 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633707821 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
Alexandra, Pécs, 2009
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633707821 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
Alexandra, Pécs, 2008
228 oldal · ISBN: 9789633707821 · Illusztrálta: Bartos Erika

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
Juci P
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Mondanám, hogy üssetek meg valamivel, ha még egyszer APG-t veszek a kezembe, de egyrészt elég büntetés ez nekem önmagában, másrészt meg nemigen tudom elkerülni, mert a gyerekek szeretik.
Kit érdekel már, de tényleg, hogy egy újabb csodás tavaszi vagy borongós őszi napon merre ette a fene ezt a – való életben bizonyára nagyon kedves – kis családot? Mit lehet ebből tanulni (azon kívül, hogy hogyan készül a borsófőzelék meg a baracklekvár, amely tudásnak nem feltétlenül egy mesekönyv kéne hogy legyen az elsődleges forrása)? A napocska miért néz be állandóan az ablakon, mint egy voyeurisztikus felettes én, az adott helyzethez illő szülői arckifejezéssel (mosolygás, ijedtség/meglepődés, rosszallás/harag)? És mivel törölhetném le a szülők arcáról az ott egyre gyakrabban megjelenő „aaaaa, de cukik a gyerekeink” kifejezést? ÉS MIÉRT HÁROM SZÁL HAJUK VAN?
Még nem végeztem, mindjárt befejezünk egy másik részt is…

10 hozzászólás
>!
worsi ASP
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Ennél már tényleg kifogytak az ötletek. Például egy egész mese arról szól, hogy lemosatja a kocsit a Család. És azon örömködnek, hogy mekkora menőség már az autómosó. Bah.
Márti már tudja, hogy nem szeretem ezt a sorozatot, és tudomásul veszi, hogy egyszerre nem olvasom föl neki az egész könyvet. Most az első mese után azt mondtam neki, hogy akkor elolvasom neki a télen játszódókat, aztán tartunk egy kis pihenőt. Hát nem jött még nyolc másik?
A rajzok meg… a szokásos. Az orgona nem így néz ki. Apa kissé idétlen némelyik képen. Az Apa lába c. nagy sikerű epizód is ebben van, na abban Apa hosszabb lábat növeszt a végére. Meg ilyenek.

Egy jó van ebben, hogy ezennel befejeztük a sorozatot, nincs több APG, mert a Megmondalak c. kötetet nem hozzuk ki a könyvtárból, az is biztos. (Maximum én elolvasom egyszer egyedül, mert miért ne.)

>!
Baba082
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Biztosan velem van a baj – mindenki ezt mondja, igazuk kell legyen – de szerintem ez egy ötlettelen tőmondatokból összetákolt rajzkötet. Értem, hogy szép emlékek a Bartos családnak, de ettől ez nem válik mesévé. Arra mondjuk jó, hogy a sok ismétlés miatt a 2 éves fiam megtanulta a gyerekek neveit, de ennyi.
Sajnálom, nekem ez nem tetszik, és bevallom azt sem értem mitől lett ez sikeres… nekem a mese a fantáziáról szól, nem arról, hogy ez az autó elment A-ból B-be.

8 hozzászólás
>!
Paulina_Sándorné P
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Nagyon aranyos történetek voltak. Nagyon tetszettek az egyes történetek végén a családi fotók. Szilvásvárad, Lillafüred szép emlékeket idéztek fel bennem. A gyerekek nagyon aranyosak, pajkosak.

>!
Sakura
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Egész télen ez a sláger. Hiába, a havat gyerek, felnőtt egyaránt szereti. És micsoda rajzokat inspirál a szülők nagy örömére.

>!
Anita_Juhász
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Egyben értékelem az egész sorozatot. (amíg nem lesz kedvenc része)
Lehet szeretni és utálni Bartos Erikát, de egy biztos, valamit nagyon tud. Legalábbis még nem igazán találkoztam olyan kisgyerekkel akit ne bűvölt volna el meséivel.
Anna, Peti és Gergő: aranyos hétköznapi történetek, egyszerű rajzok, szerethető szereplők szerintem a kicsiknek nem kis kell nagyon ennél több. Az én leánykám még kicsi (8 hónapos), ahhoz hogy igazán értékelje, de mégis mindennap „kéri” (odamászik a könyvekhez és veszi elő), hogy olvassak neki. Majd amikor nagyobb lesz és százmilliómkettedszerre is ezt akarja olvasni, biztos én is unni fogom, de egyelőre még bírom. Mivel a gyerekek apró-cseprő hétköznapi ügyeivel (pl. körömvágás, stb.) foglalkozik, segít elkalauzolni a piciket az élet útvesztőjében.
A mesék végén a családi képeket kifejezetten imádom.
Nehéz volt beszerezni a sorozatot, mert már nem árulják sehol (a neten néhol aranyárban adják), de végül (sok kedves molynak hála) sikerült.

>!
hajdumara
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Amíg a kisfiam nem lépett abba a korba, hogy folyamatosan kelljen mesélni neki, nem értettem, hogy mitől olyan népszerűek ezek a mesekönyvek. Az okot most sem értem pontosan, de tény, hogy egy hét alatt négy (!) könyvet olvastunk el a kisfiammal a sorozatból. A titok valószínűleg az, hogy a legtöbb történet olyan, ami bárkivel megtörténhet. Egyszerűen hihetetlen. Vannak olyan kis mesék, amiket naponta 3-4 alkalommal is elmesélünk, és utána el is játsszuk. Így arra jutottam, hogy akármi is legyen ezeknek a meséknek a titka, egyszerűen csak olvassuk őket, és élvezem, hogy a kisfiammal elértük a meseolvasós-meseimádós korszakot. Köszönöm szépen Bartos Erikának ezeket a kis meséket, mi nagyon szeretjük őket.

>!
zamil
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Nem értem, hogy lehet ilyen magasan értékelni ezt a könyvet. A rajzok egyszerűek, a történet „bármelyik” család hétköznapjából ki lehet ragadni (remélem). Oké, hogy a gyerekek szeretik, nálunk is tetszett a fiamnak, de nincs meg benne az, ami kell egy mesébe szerintem, hogy legyen tanulság, legyen benne képzelet. Én kevésnek találtam.

>!
Csoszi
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Nagy hirtelen nem is tudom, mit írjak róla. Egy átlagos kisgyerekes család hétköznapjai. Hogyan gondoskodjunk gyermekeink szórakoztatásáról? Időnként kirándulunk (Szilvásvárad, Lillafüred, Szentendre), hóembert építünk, etetjük a kacsákat, a hattyúkat, fogaskerekűzünk, borsót fejtünk, baracklevárt főzünk, autómosóba megyünk. Egy kisgyerek számára ez mind-mind kaland.
Egyszeri olvasásra jó volt.

>!
szabina_b_90
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Teljesen magával ragadtak Bartos Erika meséi. Az illusztráció, az egyszerű, de aranyos történetek és a valós helyszínek bemutatása.


Népszerű idézetek

>!
worsi ASP

De Apa még alig fejezte be a mondatot, amikor lába alatt valóban megcsúszott a talaj, és Apa csúszni kezdett a domboldalon lefelé.
– Áááááááá! – kiáltotta.
Apa egyre lejjebb csúszott a domboldalon.
– Áááááááá! – kiáltotta még mindig.

181-182. oldal, Apa lába

3 hozzászólás
>!
worsi ASP

– Nagyon fáj, Apa? – kérdezte Gergő.
– Nagyon! – sóhajtott Apa, és egy pici könnycsepp gördült végig az arcán.

189. oldal, Apa lába

2 hozzászólás
>!
nodael 

– Gergőke! Mit csinálsz? – szólt hirtelen Apa. – Nem szabad a jégcsapot nyalogatni! Megfázik tőle a torkod!
– Olyan, mint egy jégkrém! – szomorkodott Gergő.

51. oldal

>!
nodael 

– Nahát, mint egy xilofon! Zenélnek a jégcsapok!

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: xilofon
>!
nodael 

A mosás után Apa félreállt a parkolóban, hogy belülről is kitakarítsa az autót. Anya összeszedte a szemetet. Sok-sok ropit, kekszdarabot, papírfecnit talált.

94. oldal

>!
nodael 

– Mi az a köd? – kérdezte Peti.
– A köd az sok-sok felhő, ami lejött az égből.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: köd
>!
nodael 

Anya elővette a kenyérdarabkákat, és a család etetni kezdte a kacsákat. Egyre több és több kacsa jött a finom falatokért.

104. oldal

>!
nodael 

Anya készített egy fényképet Annáról, Petiről és Gergőről az aranyesőbokor előtt.
– Találtam egy pitypangot is! – szólt Gergő, és vidáman mutatta Anyának kincsét.

136. oldal

>!
nodael 

– Mi lesz ebből a sok barackból? – kérdezte Peti.
– Baracklekvár! – válaszolta Nagyi.

216. oldal


A sorozat következő kötete

Anna, Peti és Gergő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marék Veronika: Boribon focizik
Berg Judit: Maszat játszik
Kiss Ottó: Szusi apó erdőt jár
Babucs Éva: Gondri gazdát keres
Liane Schneider: Bori és a kistestvér
Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi, pici Bori
Brückner Judit: Hétvége a nagyszülőknél
Marék Veronika: Kavicsmese
Julia Donaldson: A Graffalókölyök
Kőszegi-Arbeiter Anita: A tündérpalota