Megmondalak! (Anna, Peti és Gergő 7.) 83 csillagozás

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Megmondalak!

„Időnként minden madzagon támad egy kis gubanc. És minden családban támad egy kis gubanc. Vagy egy nagyobb. Vagy egy közepes. Pedig kezdetben a legtöbb madzag egyenes. És a legtöbb család tagjai szeretik egymást. Rejtély, honnan jön mégis a gubanc. Bizony jön és támad, és akkor aztán lesz fogak csikorgatása és vicsorgatása. Meg könnyek kicsorgatása.

Bartos Erika nagy érdeme, hogy a begubancolódott madzagot, akarom mondani családot, akarom mondani helyzetet mindig kedvesen, leleményesen, derűsen oldja meg. Úgyhogy öröm ebben a családban lenni. Még a cserepadon, olvasónak is.”

(Lackfi János)

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: 1 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2011
258 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633707838 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
Alexandra, Pécs, 2009
258 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633707838
>!
Alexandra, Pécs, 2008
260 oldal · ISBN: 9789633707838 · Illusztrálta: Bartos Erika

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Juci P>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Megmondalak!

Ja igen, erről még nem is írtam. Ez a veszekedős rész. Majdnem minden történet a gyerekek közötti konfliktusokról szól. Az enyéim el is tanultak belőle pár olyan szöveget, amit előtte sose mondtak (megmondalak, csalsz, nem, te csaltál, nem játszom veled stb.) :/ Remek. De nem is ez a legnagyobb bajom vele. Illetve a baj velem van valószínűleg, szerintem túl sok Gordont meg Rosenberget meg ilyeneket olvastam, és ezért a falra mászom az „ugyan már, Gergőke”, „ez nagyon csúnya dolog” és „fejezzétek be ezt a buta utánzást” vagy (figyelj) „nem szeretem a versenyzést, mindig baj van belőle” típusú mondatoktól.
Anyu konfliktuskezelésből általában egyes, megvárja, amíg mindenki összeveszett mindenkivel, kiborult a festékes víz, szétfröcskölődött a süteménytészta, és az ő haja már az égnek áll, és ekkor az a megoldás, hogy „tudjátok mit? akkor menjünk a cukrászdába sütit enni…” Szóval a konfliktusok általában nincsenek rendesen megbeszélve és elrendezve (oké, ezek nem esettanulmányok, de ha már az egész könyv erről szól, akkor nem túlzás szerintem úgy értelmezni, hogy ezek afféle minták). Anyu legtöbbször dühös, ami önmagában nem gáz, én is szoktam az lenni, csak az zavar, hogy anyu másik működési módja a bezzeganya, aki a gyerekei kedvéért bármikor bármit, a csillagot is az égről. Számomra ennek a non plus ultrája, hogy leszedi az épp kimosott takarót a szárítókötélről, és mivel a gyerekek kérik, elkezdi őket körbehúzkodni a lakásban úgy, hogy ráülnek a takaróra. Én vagyok nagyon beteg, hogy egy ilyen kérésre azt válaszolnám: bocs, gyerekek, de ezt a takarót most mostam ki, ne koszoljuk már rögtön össze? o.O
Tisztában vagyok vele, hogy képtelen vagyok erőszakmentesen fogalmazni az APG-könyvekkel kapcsolatban, úgyhogy megígérem, több értékelést nem írok róluk, már úgyis csak magamat ismételném :)

23 hozzászólás
Annie1416>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Megmondalak!

A nagyobbik fiamnak (4,5 éves) valamiért ez a kedvence az összes rész közül. A meséket kivülről tudja. Sajnos én is. Számomra már idegesítő és unalmas, de a gyerekeket felvillanyozza.
Úgyhogy kénytelen vagyok arcomra eröltetett vidámsággal végkimerülésig olvasni.

dorcika>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Megmondalak!

Ma sikerült egyben (f)elolvasnom az egészet bébiszittelés közben.
Láttam már cifra értékeléseket erről a sorozatról, és tudom, hogy minden 2. szülő utálja, de eddig nem értettem ennek a pontos okát (azon túl, hogy bugyuta, de igazából ma már minden 5 éven aluliaknak szóló dolog az).
Na de ez… még a bugyutaságot el is nézném neki, de:
– sztori sehol
– a konfliktusok totál erőltetettek
– és nincs az a NORMÁLIS felnőtt, aki ezekre így reagáljon! (kedvencem a mákos süti volt, de a frissen mosott takarón körbehúzkodás se rossz)
– mellesleg 1, azaz EGY sztorira emlékszem, ahol az összetűzésnek az lett a megoldása, hogy bocsánatot kellett kérni de ott is csak ímmel-ámmal tették a gyerekek, nem pedig az, hogy „á, ne foglalkozzunk vele, inkább vidámkodjunk”

Anna és Peti mekkora seggfejek már egymással? Oké, minden testvér veszekszik, de ezek direkt arra mennek, hogy minél jobban felhúzzák a másikat. Vagy szegény Gergőkét.
Anya meg sürgősen feküdjön ki a bejárati ajtó elé, és írja ki magára, hogy Welcome.
remélem, több kötetet nem kell felolvasnom! imádkozzatok értem

Anita_Juhász>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Megmondalak!

Egyben értékelem az egész sorozatot. (amíg nem lesz kedvenc része)
Lehet szeretni és utálni Bartos Erikát, de egy biztos, valamit nagyon tud. Legalábbis még nem igazán találkoztam olyan kisgyerekkel akit ne bűvölt volna el meséivel.
Anna, Peti és Gergő: aranyos hétköznapi történetek, egyszerű rajzok, szerethető szereplők szerintem a kicsiknek nem kis kell nagyon ennél több. Az én leánykám még kicsi (8 hónapos), ahhoz hogy igazán értékelje, de mégis mindennap „kéri” (odamászik a könyvekhez és veszi elő), hogy olvassak neki. Majd amikor nagyobb lesz és százmilliómkettedszerre is ezt akarja olvasni, biztos én is unni fogom, de egyelőre még bírom. Mivel a gyerekek apró-cseprő hétköznapi ügyeivel (pl. körömvágás, stb.) foglalkozik, segít elkalauzolni a piciket az élet útvesztőjében.
A mesék végén a családi képeket kifejezetten imádom.
Nehéz volt beszerezni a sorozatot, mert már nem árulják sehol (a neten néhol aranyárban adják), de végül (sok kedves molynak hála) sikerült.

Sakura>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Megmondalak!

Ezzel a könyvvel néha rendet lehet rakni két gyerek vitás helyzetében. Sőt, volt, hogy ők hozták a passzoló részeket én meg nevettem. Na nem hangosan, hanem magamban.
Kár, hogy a rajzok még mindig csak néha tetszenek, de legalább a legkisebbek is mesélnek, mert nekik is van apukájuk, anyukájuk és játékaik. :)

SzTEtti>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Megmondalak!

Hosszú percekig hümmögtem azon, hogy hány pontot is adjak ennek a kötetnek. Igazából hónapokat hümmögtem a könyvtári katalógus felett is, hogy kell-e nekünk ez a könyv. Sosem titkoltam, hogy a majdnem 3 évesemnek indulatkezelési gondjai vannak, és hát ez a könyv tele van heves, negatív érzelmekkel és indulatokkal. Nem nagyon akartam még tetézni a dolgot, vagy olyat mutatni neki akaratlanul is, amit átvehet még a repertoárjába. Végül azért döntöttem a kölcsönzés mellett, és a 4 csillag mellett, mert arra számítottam – és jogosan –, hogy kezelve vannak valamilyen szinten ezek az indulatok. Nyilván nem vagyunk egyformák sem emberként, sem anyaként, így különböző helyzeteket különféleképpen kezelünk. Lehet a másik technikáját és módszerét fikázni, de nincs értelme. Vagy azért, mert „az eszéhez kell érteni”, vagy azért, mert mindenki a a saját gyerekét ismeri a legjobban és tudja, hogy esetleg mi az ami élből nem válik be, és mi az, aminek lehet foganatja. Vagy esetleg azért, mert mindannyiunknak lehet rossz napja.
Az utolsó mese a könyvben pont arról szólt, amikor anyánál elszakadt a cérna, mert minden összejött. Én most pont ilyen napokat éltem, így teljesen át tudtam érezni a gondját. Viszont azt is tudom, hogy az én gyerekem ilyenkor tutira nem úgy viselkedett volna, mint A, P és G. off
Voltak benne szituációk, amiket én is máshogy oldottam volna meg. De aztán lehet, hogy a oda kerülök, akkor én sem máshogy döntök. Viszont minden helyzet kezelve volt. Hol eltereléssel, hol magyarázattal, hol ezzel vagy azzal.
A Nem én voltam! volt a kedvenc mesém. Az annyira cuki és testvéri volt!
És amúgy nem látom a lányomon azt, hogy átvett volna belőle dolgokat.

cirbu P>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Megmondalak!

Ez volt az első könyvem Bartos Erikától és a 3 gyerkőc történetéből is. Csak kihívás miatt olvastam, de nagyon tetszett. Különösen a rajzok,azok tüneményesek. :) A kis történetek is nagyon kedvesek, főleg mert életszagúak. Le a kalappal anyuka és apuka előtt, csodás szülőnek tűnnek. :) A gyerekek is értelmesek, jó fejek.
A csokigolyós rész az nagyon tetszett meg a vége is, Anna segítsége anyunak nagyon kedves, már a nagylánnyá válás mérföldköve.

Szamღca>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Megmondalak!

Ez a resz jobban tetszett; bar itt sem tortenik semmi rendkivuli. De a rajzok tovabbra is szornyuek. Mind az anyuka a harom szal hajaval mind az aranytalanul apro nagy feju gyerekek….

Reelka>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Megmondalak!

Ezzől a könyvtől végre nem érzem magam s**ranyának. Végre Anna, Peti és Gergő is épp olyan elevenek, mint minden gyerek. És végre anya és apa nem csak mosolyog mindenen. Végre ők is sietnek, szétcsúsznak, feszültek, fáradtak. Emberek. Mint bárki más :)


Népszerű idézetek

worsi P>!

Peti, Anna és Gergő végigszaladtak a lejtőn. A fémlap csak úgy döngött! Anna, Peti és Gergő még kiabáltak is hozzá:
– Báing! Báing! Báing!

114. oldal

4 hozzászólás
mazsolafa>!

Anya fáradtan leroskadt a kanapéra, és felsóhajtott:
– Minden vágyam egy kávé!

253. oldal

nodael>!

– Bizony, sokszor nem is olyan egyszerű eldönteni, ki volt a hibás!

78. oldal

nodael>!

– Ne butáskodj, Gergő! Azt sem tudod, merre kell világgá menni! – mondta Anna.

100. oldal

nodael>!

A rajtvonalat egy sárga pitypang jelentette.

221. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pitypang
nodael>!

Apa, Anya, Anna, Peti és Gergő nagyon szerették a vidám zenét.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: zene

A sorozat következő kötete

Anna, Peti és Gergő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi, pici Bori
Brückner Judit: Hétvége a nagyszülőknél
Marék Veronika: Kippkopp, hol vagy?
Marék Veronika: Annipanni, mesélj nekem!
Berg Judit: Maszat játszik
Horváth Mónika: Manka
Kiss Ottó: Szusi apó erdőt jár
Babucs Éva: Gondri gazdát keres
Paulon Viktória: Kisrigók
Catherine Leblanc: Megérkezett!