Irány ​az iskola! (Anna, Peti és Gergő 4.) 64 csillagozás

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Irány az iskola!

„Kedves Olvasó! Ha ismered az Anna és Peti sorozat első két könyvét, most biztosan csodálkozol, hogy a főszereplők megváltoztak. Igen, eltelt pár év, Anna és Peti megnőttek, és megszületett az újabb kistestvér: Gergő! Ebben a könyvben sok új mesét olvashattok Annáról, Petiről és Gergőről.” (A szerző)

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 1 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2011
258 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633704257 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
Alexandra, Pécs, 2009
260 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633704257 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
Alexandra, Pécs, 2007
260 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633704257 · Illusztrálta: Bartos Erika

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

Trudiz>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Irány az iskola!

Több mese, illetve történet szerepelt ebben a kötetben. Megszületett Gergő, majd jött a foga, a nagyobb tesóknak pedig potyogtak ki a tejfoguk. Kirándultak, utaztak, állatokat fogadtak be és vásároltak is. Annácska iskolás lett. Szép, megszokott illusztrációk díszítették a lapokat. Mindeközben az eseményeken készített fotókkal megtelt a fal.

Gelso>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Irány az iskola!

Azt hittem, ez a kötet nagyon jó lesz, és a címből kiindulva segít ráhangolódni a „sulibakellmenni” állapotra… Á, dehogy… félig stimmel, de sajnos a sulival ill. sulikezdéssel kapcsolatban csak egy történet van…tehát ebből a szempontból csalódás volt, de igazából a megszokott, kedves, családi idilli, több kalanddal, hirtelen bekövetkezett problémával jelentkező történeteket kaptuk.
Nem lenne ez gond, csak akkor meg a cím nem a legmegfelelőbb… Mivel „ebben születik meg” a harmadik gyermek: Gergőke, és ebből adódóan a történetek szereplői is bővülnek, természetes, hogy a család minden szereplője megjelenik a történetekben – inkább ehhez közelítő címet választottam volna: Bővül a család, Kiscsaládból nagycsalád, vagy hasonlók.
Személy szerint a sulikezdés izgalmait reméltem, hogy megkönnyítik ezek a történetek, de valójában a harmadik gyerek hiányát növelték meg a családunkban és a „kistestvér (=Rozi)-jólenne” érzését a gyerekekben. Olyan történetek, amikből már a mi kisgyerekeink is kinőttek: babára várakozás, éjszakai sírás, apahasán alvás, első fogacska érkezése, első szó kimondása, az első gyertya a szülinapi tortán, "ne-segíts, mert én egyedül akarok enni, harisnyát húzni, fésülködni stb. Vagy a közlekedési járművek órákig való nézegetése (mi az ablakunkból szemléltük a kukáskocsi működését, és a betonkeverő valamint betonpumpa működését tanulmányoztuk hidegbe fagyva a babakocsiról), a szánkózást nálunk a korizás váltotta ki, mézeskalács sütését mi is mindig betervezzük. A felsorolt momentumok mellé érkezett még a pici baba érdeklődéséből adódó nagyobb gyerekek féltett kincseinek megrongálása, de akár az éjjeli kórházi kalandok már kevésbé, – mind-mind olyan eset, esemény, amely nosztalgiát ébresztettek bennük és bennünk szülőkben…
Ismét volt "felfedezős"történet, amiben sorra utazgatnak különféle városi tömegközlekedési eszközökön – hát ezt sajnos vidéki városban nem tudjuk megtenni, de erre jók a rajzok, legalább elképzelik a gyerekek a villamost, trolit, hévet, metrót… (a múltkor meg már megtanulták – egyik Bartos könyvből a fogaskerekűt, megint másik gyerekkönyvből a siklót), a Margitszigeti történet és a Vasúttörténeti parkban tett kirándulás pedig nekem tetszett nagyon.
Szóval a jósága mellett egy csillagot levonok azért, mert az egyetlen sulitörténet kevés volt, és a nosztalgiaébresztés miatt…

3 hozzászólás
TMarie P>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Irány az iskola!

Kedves történetek, bár tényleg nem sok mondani valója van. Minden nap történései, amelyek nekünk is vannak, spoiler. A tanulság, az sajnos kimarad, nem ezeken a meséken fogja a gyerek megtanulni, hogy mi a jó és mi a rossz. Bár a lányok 10-12 éve, most pedig az 5,5 éves fiam szereti. Van, amit vele is többször végigolvastuk.
spoiler

Anita_Juhász>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Irány az iskola!

Egyben értékelem az egész sorozatot. (amíg nem lesz kedvenc része)
Lehet szeretni és utálni Bartos Erikát, de egy biztos, valamit nagyon tud. Legalábbis még nem igazán találkoztam olyan kisgyerekkel akit ne bűvölt volna el meséivel.
Anna, Peti és Gergő: aranyos hétköznapi történetek, egyszerű rajzok, szerethető szereplők szerintem a kicsiknek nem kis kell nagyon ennél több. Az én leánykám még kicsi (8 hónapos), ahhoz hogy igazán értékelje, de mégis mindennap „kéri” (odamászik a könyvekhez és veszi elő), hogy olvassak neki. Majd amikor nagyobb lesz és százmilliómkettedszerre is ezt akarja olvasni, biztos én is unni fogom, de egyelőre még bírom. Mivel a gyerekek apró-cseprő hétköznapi ügyeivel (pl. körömvágás, stb.) foglalkozik, segít elkalauzolni a piciket az élet útvesztőjében.
A mesék végén a családi képeket kifejezetten imádom.
Nehéz volt beszerezni a sorozatot, mert már nem árulják sehol (a neten néhol aranyárban adják), de végül (sok kedves molynak hála) sikerült.

Sakura>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Irány az iskola!

Ez egy egészen aranyos történet. Ami egy gyereknek kell, az benne van. Idealizált világ, amiben van némi izgalom, de minden jó, ha a vége jó. A picik imádják, újra és újra hallani akarják. Sokan magukra ismernek benne és így nekem is sok élményt mesélnek el a gyerkőcök az oviban. Kiszámítható és egyenletes teljesítmény, olvasásélmény. Ez így rendben is van, hiszen kicsi gyerekeknek íródott.
Ebben kivételesen felnőtt fejjel is találtam aranyos részeket.

ieszti>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Irány az iskola!

Kölcsönbe kaptuk eseti mese olvasáshoz ezt a könyvet. Máté fiam szerette. Egyszerre kettőt olvastam általában neki lefekvéskor. Érdekelték a történetek. Nézegette a rajzokat illetve valódi fényképeket is.
Ami viszont engem illet: nekem nem igazán tetszett. A képek aranyosak. A történetek jók lennének, viszont tele vannak szóismétlésekkel. Ez viszont számomra az olvasási élményt teljesen rombolta. Félre ne értsétek, nem várok egy mesekönyvtől magas röptű mondanivalót, viszont azt azért elvárnám, hogy egymást követő mondatokban legalább szinonimákat használjon az író. Hisz így fejlődik a gyerek szókincse is… Na mindegy. Mivel fiamnak tetszett ezért a 3,5 csillag…

Millázs>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Irány az iskola!

1. A gyerekek szeretik, és olvasásra többször hozzák.
2. Az érzelmek sematikus ábrázolásának segítségével elkezdték differenciálni, felismerni az alapérzelmeket, hangulatokat.
3. Babakorukra, mindennapi élményeikre, érzéseikre, konfliktusaikra tudunk a könyv segítségével reflektálni, továbbiakban beszélgetni róla, megoldást keresni.
4. Sok dudu és lufi van benne. :)

Czoff>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Irány az iskola!

Kedves, könnyen érhető egyszerű mesék a legkisebbeknek. Bájos rajzokkal illusztrálva mutatja be a legkisebbeknek vagy inkább legkisebbekről szóló történeteknek.
Szerintem az Anna, Peti, Gergő könyvek sikere abban rejlik, hogy igazán magukhoz közelinek érzik az apróságokat a „kalandokat” amiben a három gyereknek része van, saját kis élményeikkel bele tudnak helyezkedni a testvér-trió helyzetébe.
A történetek hosszúsága éppen megfelelő, esti mesének, utazáson, orvosi rendelőben várakozva mindig jó választás. Ovis kisfiam mellett a bölcsis pici lányomnak is tökéletes választás. A mesélés mellett sokat lehet nézegetni, más ismereteket szerezni a képek alapján. Nem először és valószínűleg nem is utoljára hoztuk haza magunkkal a könyvtárból.

rekettyevirág P>!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Irány az iskola!

Ugyanazt a színvonalat kaptam, mint amire számítottam… a gyerekek imádják a történeteket, és nem is kell enél több.


Népszerű idézetek

nodael >!

Az Igazgató néni köszöntötte a kis elsősöket, és szép beszédet mondott.

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazgató
nodael >!

Este a család sokáig hallgatta a békák kuruttyolását a Balaton partján.

74. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kuruttyolás
1 hozzászólás
Trudiz >!

A kocsi hamar megérkezett Balatonlellére. Anna, Peti és Gergő nyomban szaladtak a Balaton partjára, és boldogan lógatták lógatták lábukat a vízbe.

67. oldal


A sorozat következő kötete

Anna, Peti és Gergő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marék Veronika: Boribon focizik
Berg Judit: Maszat játszik
Kiss Ottó: Szusi apó erdőt jár
Babucs Éva: Gondri gazdát keres
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
Liane Schneider: Bori és a kistestvér
Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi, pici Bori
Brückner Judit: Hétvége a nagyszülőknél
Marék Veronika: Kavicsmese
Julia Donaldson: A Graffalókölyök