Családi ​fészek (Anna, Peti és Gergő 6.) 49 csillagozás

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Családi fészek

Halász Judit ajánló sorai a könyv hátlapján:
Három éves unokámnak egy hét leforgása alatt ötször kellett elolvasnom Anna, Peti és Gergő történetét. Mikor az ötödszöri olvasással is végeztem, azt kérte, hogy nemsokára születendő testvérét nevezzük Petinek. Vagy Gergőnek. És ha lehet, holnap reggel is kezdjük úgy a napot, hogy még egyszer elolvasom az egész könyvet elölről. Javaslom, próbálják ki Önök is, ha van hasonló korú gyerek a családban. A könyv titka az a nyugalom és biztonságérzet, melyet a világot most felfedező apróságok leginkább igényelnek. Ugye nem csodálkoznak, ha azt mondom, nagyon megszerettem ezt a könyvet?

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: 1 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2011
258 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633706374 · Illusztrálta: Bartos Erika
>!
Alexandra, Pécs, 2008
260 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633706374 · Illusztrálta: Bartos Erika

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
worsi ASP
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Családi fészek

Hogyan írjunk AnnaPetikeGergőke-mesét? Használjuk a következő sablont:
Egy (a) szép (b) esős (c) napsütéses (d) hideg (a megfelelő aláhúzandó) (a) tavaszi (b) őszi (c) téli (d) nyári napon Apa, Anya, Annácska, Petike és Gergőcske (a) elmentek (b) kitaláltak (c) meglátogattak egy (a) tetszőlegesen behelyettesíthető budapesti múzeumba vagy magyarországi városba (b) valami tetszőlegesen behelyettesíthető otthoni mókát és kacagást (c) tetszőlegesen behelyettesíthető rokont, barátot vagy ismerőst. Közben ne feledkezzünk el jó gyakran a következő szavak használatáról: csemege, lakoma, finomság, lelkesen, vidáman, ugrándozott, örömében, boldogan, lelkendezett, izgatottan, sok-sok, … (és még sorolhatnám). Néha tegyünk bele pár soros ismeretterjesztést is, de lehetőleg elmagyarázom-ezt-a-kis-butáknak-stílusban. Kész is volnánk.

A gyerekek még mindig odavannak érte. A kisebbik leginkább csak azért, mert a könyv szép színes. A nagyobbik az első mesélés óta kívülről tudja. Én meg csak a fejemet fogom, hogy a könyvben levő anyuka miért néz mindig úgy, hogy „jaj, nőnének már föl végre ezek a büdös kölkök!”?

2 hozzászólás
>!
latinta SP
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Családi fészek

    Hát engem is elért a szerencse/étlenség! Csütörtökön délelőtt felvigyázó nagyi voltam a lány-fiú páros unokáméknál, és még náluk volt ez a könyvtári könyv Márti olvasójegyére kikölcsönözve. Reggeli fél nyolctól egészen fél tizenegy körülig semmi baj nem volt, mindenfélével eljátszottunk, rajzoltunk, építettünk, dominóztunk ezzel: http://kavicscukor.blogspot.hu/2015/09/domino-konnyen-g…, keresgéltük a tárgyakat ebben: http://kavicscukor.blogspot.hu/2015/08/kutatos-jatek.html, kirakósoztunk ezekkel: http://kavicscukor.blogspot.hu/2015/08/kirakosjatek-spa….
    De aztán a leány előhozta a könyvet – brrrrr! –, és akkor el kellett kezdeni cseresznyét szedni. Titokban még örültem is, hogy nem az első mesével kezdi – hátha megúszom. De nem. Mert utána még elmentünk a ferihegyi repülőgépparkba, ahol egyik gép sem repült, aztán idióta módon bújócskáztunk, nyögvenyelősen leckét írtunk, árnyjátékosat játszottunk (ezt amúgy már a könyv elolvasása előtt is megtettük, a nap éppen besütött az ablakon), aztán eleredt az eső. Mindezek után a piros autóval elutaztunk Keszthelyre – teljesen egyetértek a lányommal: http://moly.hu/idezetek/556271, de nekem tovább kellett olvasni – mégiscsak az unokám kérte. Úgyhogy folytattuk: megsütöttük a hirtelen két évvel öregebbé váló Anna születésnapi sünitortáját (amikor leckét ír, még csak hatéves, itt meg már nyolc), majd tök királyos/királynős (még véletlenül sem királylányos!) házibeöltözősbulit rendeztünk udvari bohóccal körítve. Ezek után milyen remek volt megint a piros autóval elmenni, de most az ország másik felébe, hogy ezt a nagyszerű matematikai problémát megoldhassuk: 2x33=66. Csak azt nem tudom, ki az a Szasa? Meg egyébként is milyen jó, hogy csak Budapestig kellett visszajönni, nem pedig Sopronig.
    És ekkor még mindig nem volt vége, tehát elmentünk cuki állatokat nézegetni, és… hurrá!!!, már csak egy mese maradt hátra, a macis. Azon is túlestem.
    Már-már fellélegeztem, mert hallottam, hogy jönnek a gyerekek szülei, de Márti valahogy emlékezett arra, hol kezdtük, úgyhogy az elejére kellett lapozni. És akkor elköltöztünk, takarítottunk, versenyeztünk.
    Nem tudom, @krlany mit szólna egy ilyen dramaturgiához, de azt hiszem, az egész könyvben ez a traktoros az egyetlen értelmes mese. Vagy csak azért éreztem így, mert végre tényleg vége volt?

    A csillagok az unokáimnak és a velük eltöltött időnek szólnak. És éppen ezért csak kettő, mert a másik két unokám nem itt lakik.

9 hozzászólás
>!
SzabóRegi
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Családi fészek

Értetlenül állok a sok elégedetlenkedő, ideges vagy nyafogó szülő előtt, akik határozottan állítják, hogy rossz/unalmas/felháborító/primitív ez a könyv. Ugyanakkor a gyerekek (a célközönség, AKIKNEK íródott ugye) hosszú évek után is kérik, szeretik ezeket a történeteket. Ennél pedig nemigen kell több.
Elismerem, hogy egyszerűek a rajzok, a történetek, s a szöveg is (ahogyan mondjuk Boribon történetei is, s Marék Veronikát mégsem marasztaljuk el érte). Dehát célcsoport kb. a 3 éves korosztály, akkor miért is várunk bonyolult cselekményt? Miért nem elég, ha színes, kedves rajzok nézegetése mellett a poronty egy vidám történetet hall a mindennapokról, ami akár vele is megeshet? Miért kellene minden történetben konfliktusnak, feloldásnak lennie, vagy miért hiányolnánk belőle mindenképp királyfiakat, sárkányokat, boszorkákat?
Tehát hadd védjem meg Bartos Erikát, aki az egyszerű, vagy néha nem is olyan egyszerű hétköznapokat mutatja be a gyermekeknek gyönyörű, színes, egyszerű, s csodálatos rajzokkal, saját életükből vett fotókkal.
A gyerekek nem véletlenül szeretik ezeket a történeteket, hallgassunk rájuk! :)

4 hozzászólás
>!
Paulina_Sándorné P
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Családi fészek

Nagyon aranyos történetek egy család életéből. Tetszenek a rajzok is, a legjobban mégis a történetek végén lévő fényképeket szeretem. :-) Az új lakás rajza fogott meg a legjobban, én is beköltöznék oda.

>!
presh
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Családi fészek

A leggyilkosabb mese a könyvben, Attila papa 66 éves. Leginkább a telefonkönyvre hasonlít…

>!
Sakura
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Családi fészek

Ami egy gyereknek kell, az benne van. Ők imádják, újra és újra hallani akarják. Sokan magukra ismernek benne és így nekem is sok élményt mesélnek el a gyerkőcök az oviban. Kiszámítható és egyenletes teljesítmény, olvasásélmény. Ez így rendben is van, hiszen kicsi gyerekeknek íródott.
Felnőtt fejjel azonban nagyon gyengécske. A mondatok, a stílus nem az én műfajom. A rajzok azért néha aranyosak.

>!
lilijan
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Családi fészek

ha valaki azt mondja, hogy ezt a sorozatot meg tudom valamennyire szeretni, akkor simán kiröhögöm pár évvel ezelőtt. de: amit halász judit (nem tudni, mennyire őszintén) ír az ajánlóban, tényleg igaz: egy kiszámítható világ kell a gyerekeknek. elalváshoz tökéletes.

>!
Anita_Juhász
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Családi fészek

Egyben értékelem az egész sorozatot. (amíg nem lesz kedvenc része)
Lehet szeretni és utálni Bartos Erikát, de egy biztos, valamit nagyon tud. Legalábbis még nem igazán találkoztam olyan kisgyerekkel akit ne bűvölt volna el meséivel.
Anna, Peti és Gergő: aranyos hétköznapi történetek, egyszerű rajzok, szerethető szereplők szerintem a kicsiknek nem kis kell nagyon ennél több. Az én leánykám még kicsi (8 hónapos), ahhoz hogy igazán értékelje, de mégis mindennap „kéri” (odamászik a könyvekhez és veszi elő), hogy olvassak neki. Majd amikor nagyobb lesz és százmilliómkettedszerre is ezt akarja olvasni, biztos én is unni fogom, de egyelőre még bírom. Mivel a gyerekek apró-cseprő hétköznapi ügyeivel (pl. körömvágás, stb.) foglalkozik, segít elkalauzolni a piciket az élet útvesztőjében.
A mesék végén a családi képeket kifejezetten imádom.
Nehéz volt beszerezni a sorozatot, mert már nem árulják sehol (a neten néhol aranyárban adják), de végül (sok kedves molynak hála) sikerült.

>!
H_Andi
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Családi fészek

Mivel sokan ölni tudnának egy Anna, Peti, Gergő könyvért, így kiváncsi lettem már, mire is ez a nagy felhajtás; kár volt.
Ez a könyv remek iskolapéldája annak, hogyan lehet a semmiről könyvet írni. Tényleg nem értem, hogy miért van ennek a kiadványnak ekkora kultusza. Az én kisfiamat például egyáltanán nem kötötte le, még a traktoros rész sem. Végül csak a magam „szórakoztatására” olvastam végig, de nem hagyott bennem semmi maradandót.
Aranyosak a gyerekek, meg szép színes, de kb. ennyi. A történetek még csak nem is különlegesek, tényleg csak annyiról szólnak, hogy felkeltünk, játszottunk/ettünk/kirándultunk … ÉS, mi ebben olyan nagy szám. Pedig a gyerekek tudnak alkotni, már csak az enyémekből kiindulva, nem hiszem, hogy ebben a családban nem történnek izgalmasabb dolgok.
+ Miért kellet mindig leírni mindhárom gyerek nevét, miért nem lehettek néha csak szimplán gyerekek, vagy Gergőék stb.. Engem a 20. Anna, Peti és Gergő már kifejezetten zavart.
Hát, így első felindulásból ennyi jutott eszembe. Nem lett kedvenc, maradunk a Boribonnál.

>!
moncsicsi83
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Családi fészek

A kisfiam imádta, szerintem is aranyos, hétköznapi mesék vannak benne. Estimesének tökéletesek!


Népszerű idézetek

>!
Kuszma P

Apa, Anya, Anna, Peti és Gergő egy vasárnapi napon bevásárlásból igyekeztek hazafelé.

48. oldal, Én leszek az első!

11 hozzászólás
>!
worsi ASP

Innen a család egy titkos ajtón keresztülhaladva folytatta útját.
– Nézzétek! Egy titkos ajtó! – kiáltott Peti.

178. oldal, Keszthely

6 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Anna, Peti és Gergő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Cvikkedli
Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi, pici Bori
Brückner Judit: Hétvége a nagyszülőknél
Paulon Viktória: Kisrigók
Catherine Leblanc: Megérkezett!
Liane Schneider: Bori és a kistestvér
Mymi Doinet: Kistesó? Nem, köszi!
Agnes Lacor – Gwen Le Gac: Lili
Jan Ormerod: Tesómese
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé