A ​nyúl éve (Virágba borult világvége 2.) 14 csillagozás

Bartók Imre: A nyúl éve

Az ​emberek történelme úgy emelkedett ki a barbárságból és hullt vissza aztán ugyanoda, hogy a nyugalom ideje éppen csak egy levegővételre volt elég. Egy levegővétel, és némi tisztánlátás, annak felismerése, hogy a hideg álmok szőttese már egyetlen kéz melegétől képes lángra kapni. A süllyedés és romlás panaszai visszhangoztak a reggeli szélben. Egyetlen vízcsepp morfológiája gazdagabb és bonyolultabb volt a műholdakat létrehozó technikai tudásnál. A hópelyhek finomstruktúrája gúnyt űzött a felhőkarcolók gőgös geometriájából.

Martin, Karl és Ludwig, akik valaha rettenthetetlen gyilkológépekként járták New York utcáit, most kibernetikus beültetéseiktől megfosztva, rozoga öregemberekként kénytelenek szembenézni a posztapokaliptikus világgal, amelynek létrejöttét ők maguk idézték elő. A nyugati civilizáció egykori fellegvára ma már mutáns növények és emberi, állati eredetű hibridek keltetője, ahol a túlélés törvénye az úr. Amikor azonban céltalannak látszó kóborlásaik során… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2014
502 oldal · ISBN: 9789633103500
>!
Libri, Budapest, 2014
400 oldal · ISBN: 9789633104583

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
posztmagyar
Bartók Imre: A nyúl éve

Határozott fejlődés az előzőhöz képest. Kevésbé széttartó a cselekmény. Kevesebb benne az öncélű erőszak, és ami a legfontosabb! kevesebb benne a nézdHeideggernácivolt poénkodás.

>!
Gonosznyusz
Bartók Imre: A nyúl éve

Szerintetek lehetséges, hogy egy könyvben a barátság olyan erős, hogy mindent legyőz? Hogy bár nem érted a könyv felét mégis végig izgulod és várod a következő lépéseket?
Nos engem megdöbbentett Bartók Imre ezen regénye, mert bár számítottam rá, hogy gondolkodóink a posztapokaliptikus New York utcáit fogják róni, arra viszont nem, hogy ezt ilyen drámai és művészi módon hajtják végre. Tény és való nem mindenki szájíze ez a könyv. Ha valaki szeretne egy kis szókincsbővítés és a horrorelemeket sem veti meg akkor mindenképp olvassa el ezt a könyvet, de előtte az elsőn is mindenképp szenvedje át magát. Felüdülés volt ezt olvasni, sokkal könnyedebb és jobban emészthetőbb.
Nekem tetszett ahogy a gondolkodók megisszák a levét annak, amit csináltak. A felelősség és a bűntudat, hogy mindez az ő művük egyszerre büszkévé és üressé teszi őket. Sok életveszélyes helyzetből menekülnek meg a barátságuknak, kitartásuknak és az eszüknek hála, de vajon a végső megmérettetésre is felkészültek?

>!
cinkos
Bartók Imre: A nyúl éve

A patkány éve után A nyúl éve felüdülés volt. Bár még ez is sok helyen erőltetettnek hat, viszont letisztultabb az első résznél, végig követhető, végigizgulható, és a szerző bámulatos költői leírásai végig gyönyörködtetnek bennünket. Persze ez is afféle „fiús” könyv, sok borzalommal és akcióval és horrorral, de van benne bőven filozófia is. Hogy miféle? Nagyrészt ökofilozófia, a poszthumán valóság víziójának felépítése – ebből a szempontból szerintem rendkívül fontos könyv, a kortárs magyar próza egyik legkülönösebb irányát képviseli. Nincs párja a magyar irodalomban, egy teljesen új világot hoz be, és következetesen végigviszi. A Nyulat nehéz lesz felülmúlni, de Bartók Imrétől minden kitelik.


A sorozat következő kötete

Virágba borult világvége sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriel Wolf: Pszichokalipszis
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Mark Lawrence: Tövisek Királya
Justin Cronin: A szabadulás
Blake Crouch: A pokol kapujában
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek
Isaac Marion: Eleven testek
M. R. Carey: Kiéhezettek
Dmitry Glukhovsky: Metró 2033
Ilsa J. Bick: Hamvak