A ​nyugalom 915 csillagozás

Bartis Attila: A nyugalom Bartis Attila: A nyugalom

Anya és fia él együtt egy pesti lakásban. Az anya egykor ünnepelt, imádói által bálványozott, irigyei által megvetett és gyűlölt színésznő volt. Szenvedélyes, érzéki nő, aki mindig is úgy gondolta: szükség esetén szinte bármit megbocsát magának az ember. Tizenöt éve a lábát sem teszi ki a lakásból. Szorong, retteg, gyűjtögeti disszidált lánya leveleit és árgus szemekkel figyeli íróvá lett fia minden mozdulatát. És miközben odakint szép lassan összeroskad egy politikai rendszer, egyre nyilvánvalóbb lesz, hogy a fiú immár sose fog szabadulni e gyűlölet és szenvedély szőtte hálóból. Még akkor sem, amikor az egy éjszakás, satnya kis kalandok után egy nap a Szabadság hídon találkozik Fehér Eszterrel.

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Magvető, Budapest, 2021
326 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631422511
>!
Magvető, Budapest, 2018
326 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631422511
>!
Magvető, Budapest, 2016
326 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631422511

8 további kiadás


Enciklopédia 70

Szereplők népszerűség szerint

Jókai Mór · Ady Endre

Helyszínek népszerűség szerint

Szeged · temető · Kálvin tér, Budapest · gödör


Kedvencelte 305

Most olvassa 45

Várólistára tette 443

Kívánságlistára tette 288

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

csillagka>!
Bartis Attila: A nyugalom

Magyar szép(nyomor)irodalom. Nem először gondolkozom el rajta, hogy biztosan jó e ez az út? Ezt jelenti a jelen vagy a közelmúlt korhű dokumentálása? Valójában ha 200 év múlva valaki veszi a fáradságot és elolvassa az elmúlt húsz-harminc év elismert magyar irodalmi termést akkor nem azon fog csudálkozni, hogy itt ezen a tájon miért nem lett mindenki öngyilkos, vagy nem menekült olyan messzire, amilyen messzire tudott? A lelki és testi bűnöket szinte minden formáját olvastam már, sajnos eljutottam egy olyan szintre, mikor már nem döbbent meg semmi, hiszen Vámos se volt sokkal barátibb az anyjával, és a rendszerváltási káoszt is olvastam már sokféle borzalmas leírásban. Valahogy még is a lényeg veszik el, túl sok a szemétben való dagonyázás, nem gyógyítjuk a sebeket, hanem direkt sót szórunk bele, hogy jobban fájjon. Hiányzik a természetes és kiirtatatlan öröm, mert süt a nap, kék az ég és bizony időnként szerelmes, vidám, felszabadult az ember, akkor is ha erre éppen semmi oka nem lenne. Mindig úgy érzem hogy a értelmiségi búskomorság inkább elvárás mint alaphangulat (legalábbis remélem) mert erre figyel fel az értő kritikus, ez kell a bölcsész olvasó tábornak (bár eszi, nem eszi, nem is kap mást) Megint lehúztak a mélybe, pár napig mászkálok mint a zombi és kavarognak benne a kimódolt iszonyatok. Egyszerűen csömöröm van az ilyen könyvektől (és utálom hogy hatnak rám), akkor is ha értem mit szeretnének mondani, túl sok jelenik meg belőlük, bár talán így egy-egy eljut olyan kézbe, aki ettől csap a homlokára és utána jobban figyel a másikra. Sajnos most ez nem én leszek, nekem éppen hányingerem van az egész helyzettől és ezt magammal kell lerendeznem.

13 hozzászólás
DaTa>!
Bartis Attila: A nyugalom

2011-ben olvastam először ezt a könyvet és bár akkor már itt voltam a molyon, csillagoztam is, de értékelést írni nem tudtam róla. Képtelen voltam. Eltelt azóta hat év és most újraolvastam, de értékelést írni most sem nagyon tudok róla. 6 éve a kedvencek listájára raktam. Ezek azok a könyvek, amiket az életem során még feltétlen újra szeretnék olvasni valamikor. 6 év elteltével másodszori olvasás után ott marad ez a könyv most a VIP listán. Nem kerül ez onnan le szerintem soha. Sőt.

Négy ennyire megnyomorodott ember, négy ennyire megnyomorított sors, négy ennyire nyomasztó, fullasztó, torokszorító élet. Ismertem már persze így újbóli olvasáskor a történetet, de mégis ugyanaz a gyomorgörcs fogott számtalanszor el, mint hat éve. Ugyanaz a gombóc a torkomban, ugyanaz az önkívületi, őrült ordítás a fejemben, dögöljmegdögöljmegdögöljmárvégremegterohadtkurvadögöljdögöljdögöljmármeg!!!!

holvoltálfiam. Azt hiszem, egy életen át erre a könyvre fogok gondolni, akárhol, akármikor, akárkitől meghallom ezt a mondatot. Földre borulok Bartis Attila előtt. Kapitulálok. Behódolok. Újra.

7 hozzászólás
balagesh I>!
Bartis Attila: A nyugalom

Nem fogok a nyárspolgárokkal vitatkozni, akik azt hiszik, csak az a ruha a szép, amit ők felvennének, csak az a bútor a szép, amivel ők együtt tudnának élni, és egyáltalán, a legtöbb, ami tőlük telik, hogy ahhoz még megértéssel fordulnak, amit ha a saját életükben nem is, de legalább valaki másnál el tudnak képzelni. Nem vitatkozni fogok, hanem csak szimplán elmondom, mennyire váratlanul megviselt az a mértéktelen elutasítás, az a gyáva önvédelem, amivel e mű kapcsán szembesültem. Pedig azt hittem, én már csak magamra figyelek, és tojok teljesen a fafejűekre, a páncélozott szívűekre, és még a korábbi meg későbbi önmagamra is tojok. Aztán most mégsem megy a vállvonás. Nem megy a vállvonás, mert az irodalom nem egy összeszerelési útmutató, sem egy új tapéta, de még csak egy vacak luxusnyaralás sem. Mert ha csak annyi, akkor bőven elég lenne a giccses szuvenír meg a lakásfelújítás utáni első lábáztatás a nappaliban, és nem kellene olvasni.
De vitatkozni akkor se fogok, csak felírom ide emlékeztetőül magamnak, hogy micsoda kemény, savas mondatok voltak ebben a könyvben, hogy a szavak mindenhol tényleg a nyállal együtt törtek elő, és az egész elfojtott, vágymegfogalmazásig se jutó élet minden szórendet és betűsort a giccstől a költészetig végigszaggatott.
És mekkora élmény volt Fekete Ernőt hallgatni, aki éppen a legcsúnyább és legintimebb szavakat mondja a legjobban, a leginkább úgy, ahogy kell, és ahogy szerencsétlen Makranczi Zalán valahogy nem tudja ezt, mert csak a legritkább pillanatokban feszíti szét őt ez az egész. A filmben, ami bátran kiemelte az anyát, és a könyv egy részéből fókuszálta újra a dolgokat, és amely éppen ettől volt kudarcra ítélve, mert ez nem az anya könyve, hanem a fiúé. A kegyelemdöfés pedig Udvaros Dorottya volt, hiszen mellette még kevésbé látszott bárki egyéb is a filmben.

9 hozzászólás
Ottilia P>!
Bartis Attila: A nyugalom

Első olvasásom Bartis Attilától, és ezek után nem csodálom, hogy ilyen nagy rajongótábora van. Zseniálisan ír, és mondom ezt úgy, hogy engem kifejezetten irritál a trágár beszéd és az obszcenitás, és ezekből itt kaptam bőven, nehezen is viseltem.

Lélekpróbáló, már-már sokkoló írás. Bármennyire is izgalmas, bármennyire is magával ragad, nem tudtam 50-60 oldalnál többet elolvasni egy huzamban, mert úgy éreztem szétfeszítenek az érzések, mintha a főszereplővel együtt én is valóságosan átéltem volna a szorongást, a gyűlöletet, a kitörési vágyat. Egy jó ideig még kavarogni fognak a fejemben a gondolatok, eddig még nem sikerül kilépnem ebből az őrületből.

pepege>!
Bartis Attila: A nyugalom

Temetéssel, halálesettel indul. Na, ezen sem fogok kuncogni, gondoltam.

Gondoltam és gondolkoztam. Végig. Azon, hogy miért kapta ezt a címet, hogy „A nyugalom”. Azon, hogy vajon mennyi ebben az önéletrajzi dolog. (Azért, mert a főhős is író maga, önkéntelenül is arra gondoltam, talán lehet valami saját élmény is ebben a műben.) Azon, hogy lehet ennyire fájdalmas egy szerelem – s hogy szerelem-e ez egyáltalán. Azon, hogy milyen szomorú az ilyen anya-fia kapcsolat. Azon, hogy fér egy regénybe ennyi beteg ember.

S legfőképpen azon, hogy mivel csavarja Bartis az ujja köré az olvasókat. Mert engem ledarált, begyűrűzött, megvett.

7 hozzászólás
NannyOgg>!
Bartis Attila: A nyugalom

Mikorjösszhaza?
Nemtudom.

Olyan 10 évig, minden nap. Reggel 6-tól este 8-ig, bármikor, amikor induláshoz készülődtem. A gyomorgörcs. Az elszámoloktízig. Ismerem.

Pedig az én anyám nem is őrült, és napi rendszerességgel elhagyja a házat, érdeklődik a hogylétem felől, és igazán, semmi baj nincs vele. (Csak ez, ez a kérdés ne volna!) Weér Rebeka viszont őrült. A fia is őrült, a lánya is őrült, a legjobb barátnője is, sőt, még a fia barátnője is, egyáltalán, itt mindenki őrült, és Bartis Attila a legnagyobb őrült, hogy ilyenre képes volt, és csak azért nem kiáltom ki az új kedvenc írómnak, mert két adatpontra nem húzunk trendet. (Én nem vagyok őrült.) Pedig van olyan cinikus, mint Vonnegut, és olyan eszement, mint Palahniuk, és közben kb. annyira látja a világot rózsaszínben, mint Csáth Géza, szóval akár. Meglátjuk.

2 hozzászólás
amnaen>!
Bartis Attila: A nyugalom

Ez nekem túl modern, gondoltam, túl kapkodó, gondoltam, régen nem így írtak, gondoltam, mégis van benne valami, gondoltam, azt hiszem, megőrültem, gondoltam, vagy ezt a részt olvastam már egyszer, gondoltam, azok a rémálmok, gondoltam, na azokat ismerem, gondoltam, egy erős négyesre gondoltam.

33 hozzászólás
Juci P>!
Bartis Attila: A nyugalom

Arra gondoltam, hogy a Világló részletek két kötete között tartok egy lélegzetvételnyi szünetet, megálltam a könyvespolc előtt, és ez akadt a kezembe (ez mondjuk rólam is elárul valamit, de a Weérékhez képest még mindig tök normális vagyok). Ez a könyv olyan, mint egy tömegszerencsétlenség az autópályán, iszonyú az egész, de a szemedet nem tudod levenni róla. Az emberi viszonyok ábrázolása gyomorforgatóan zseniális, és az is nagyon tetszett, hogy félmondatokkal képes történelmi miliőt teremteni, mégsem tudok osztozni a szinte általános rajongásban. Valószínűleg nem jókor olvastam, két okból: Nádas iszonyat tárgyilagos, nyelvileg az öncsonkításig szétanalizált prózájában áztatom magam vagy három hete, erre jön Bartis a bombasztikus hasonlataival meg a végletekig túltolt szereplőivel, én meg, hát bevallom, forgatom a szemem spoiler. A másik bajom, hogy ez ugyanaz a hang, mint A végében, ugyanaz az öngyűlölő, szülőgyűlölő, nőgyűlölő fröcsögés, bármilyen irodalmi színvonalon is legyen megírva, amivel én igazából nem tudok mit kezdeni. Ha ezt olvastam volna előbb, tán jobban a hatása alá kerültem volna.

1 hozzászólás
cortinadampezzo P>!
Bartis Attila: A nyugalom

Weér Rebeka tizenöt évig nem lépi át a lakása küszöbét. Semmilyen okból. Nem vesz kenyeret, nem viszi le a szemetet, nem olvassa le a villanyórát. Eközben van egy lelkileg teljesen megnyomorított fia, valahol a kamaszkor és a felnőttkor határán, aki előbb megkísérli ép ésszel átvészelni a történteket, anyja helyett anyja lenni az anyjának, aztán ahogy haladnak az évek és átlépi a harmincat, inkább már nem is próbálkozik, csak egyik borzasztó kapcsolatából a másikba sodródik. A mérgező családi minták öröklődnek, mondhatná a bennünk élő Orvos-Tóth Noémi, ó de hát Bartis Attila regénye sokkal több ennél, mint hogy pusztán a transzgenerációs elmélettel magyarázhatóak lennének a történtek.

A közeg ugyanis elválaszthatatlan a benne élőktől, és bár a rendszerváltás környékének olykor felfokozott, olykor letargikus miliője csupán a háttérben húzódó minitörténetekből ismerhető meg (nehezen feledhető a szén-monoxid-mérgezésről vagy az öncsonkított koldusokról szóló szösszenet), mégis olyan erővel van jelen szereplői életében, ami számomra legalább annyira ad magyarázatot bizonyos eseményekre, mint a génekben hordozott traumák.

Ez a két dolog Eszter sorsában kapcsolódik össze igazán látványosan, aki a legsúlyosabb családi örökséget és legnehezebb sorsot hozta magával, hogy aztán a környezet felzabálja, félig megeméssze és kiköpje; ennek megfelelően ő a legjobban kidolgozott és legárnyaltabb szereplő a történetben, az egyetlen, aki jobb sorsra lenne érdemes.

Mert Rebeka és Andor olyan szinten fetrengenek a részben maguk által előálított mocsokban, hogy nehéz rájuk empátiával gondolni: mindent és mindenkit megmérgeznek maguk körül. Rebeka önző aljassága egyszerűen nem ismer határokat, egy pszichiátert simán milliomossá tehetett volna a különböző elmebetegségeinek diagnosztizálása, Andor pedig olyan szinten szociopata, hogy ha nem írónak megy, fényes karrier állhatott volna előtte sorozatgyilkosként. Bartis zsenialitását dicséri, hogy mindezek ellenére a regény végéhez közeledve mégis zavarba ejtően lelkesen szurkoltam, hogy legalább némi feloldozást kaphassanak.

Bartis elég különös, mondhatnám azt is, hogy rendkívüli stílusban ír: hatásvadász és néhol már átlépi a giccs határát (már persze ha lehet giccsesnek nevezni azt, hogy néhány mentális beteggel válogatott szörnyűségek történnek), obszcén és erőszakos, de mégis olyan szépen kerekítettek a mondatai, olyan gyönyörűen tud egyik gondolatfolyamból a másikba hömpölyíteni, hogy egy pillanatig sem jutott eszembe, hogy nem igazi, klasszikus szépirodalmat tartok a kezemben.

A nyugalom erkölcsi-lelki nyomorpornó, amit kifejezetten nehéz és kellemetlen olvasni, de megéri, mert a sok tragédia mögött egy szépen megkomponált, a cinizmust művészi szintre emelő történet rejtőzik.

>!
Magvető, Budapest, 2001
326 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631422518
4 hozzászólás
cippo I>!
Bartis Attila: A nyugalom

Egyfelől:
Hihi – szólt az Őrhöz a Rab -,
mennyivel vagy te szabadabb,
mint én, attól, hogy másfelől-
őrzöd ugyanezt a falat?! (Fodor Ákos)

Másfelől:
tisztára ki vagyok fosztva.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

cippo I>!

Akinek könyv van a kezében, az valójában nincs is jelen. Nem kell kínálgatni aprósüteménnyel vagy innivalóval, mert a könyv láthatatlanná tesz.

Kapcsolódó szócikkek: könyv
4 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!

A sötétzárka sem tesz annyira magányossá, mint a hazugság.

281. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
8 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!

[…] egyedül maradt, mint aki mellé az Úristen elfelejtett világot teremteni.

2 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!

Gyűlölöm, hogy több író van ebben az országban, mint ahányan ismerik a helyesírást.

170. oldal

8 hozzászólás
memoir>!

Most kéne gyökeret eresszek, gondoltam, mint a tölgyek, gondolta, inkább cédrus, az tovább él, gondoltam, szeretlek, gondolta, hallgass, gondoltam, csak gondoltam, gondolta, abba belepusztulsz, gondoltam, nem érdekel, gondolta, így nem lehet élni, gondoltam, én így akarok, gondolta, hallgass, gondoltam, nem hallgatok, gondolta … ne haragudj, gondoltam, nem haragszom, gondolta, akkor ölelj meg, gondoltam, hiszen ölellek, gondolta, itt akarok maradni, gondoltam, tudom, gondolta, egy helyben, mint a tölgyek, gondoltam, vagy cédrus, az tovább él, gondolta, beléd markoló gyökerekkel, gondoltam, akkor markolj belém, gondolta, már így is elkékült a csípőd, gondoltam, nem érdekel, gondolta, szeretlek, gondoltam, akkor majd így élünk, gondolta, így nem lehet élni, gondoltam, csak így érdemes, gondolta, féltelek, gondoltam, engem már nincs mitől, gondolta, azt gondolom, gondoltam, virrad, gondolta, hiába hallgatsz egy hónapja, gondoltam, menned kell, gondolta, te jobban félsz, mint én, gondoltam, ez nem igaz, gondolta, dehogy nem, gondoltam, tényleg menned kell, gondolta … tudom, gondoltam, akkor menj, gondolta, és lecsókolta a gyönyör verítékét a homlokomról.

130-130. oldal

8 hozzászólás
egyszerű_teremtés>!

Néha igen hasznos, ha az ember pontosan tudja, hogy mennyit visel el a valóságból.

egyszerű_teremtés>!

Megkérdeztem, hogy mit gondol rólam.
Mondta, hogy annak, amit gondol rólam, most sincs sok köze ahhoz, amit érez.

1 hozzászólás
Miamona>!

[…] évek alatt megtanuljuk béketűrésnek hinni a gyávaságunkat.

1 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!

Mindig sokkal könnyebb dolguk van azoknak, akik fölött üres az ég, mint annak, aki a saját torzképét már odaültette.

38. oldal

1 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Bodor Ádám: Sinistra körzet
Sienna Cole: Lefelé a folyón
L. Erik Roland: Határok Nélkül
Szabó Magda: Az ajtó
Závada Pál: Jadviga párnája
Szilágyi István: Kő hull apadó kútba
Kertész Imre: Sorstalanság
Jókai Anna: Ne féljetek
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Dennis Lehane: Viharsziget