Bartholomaeus ​Platina reneszánsz receptjei 0 csillagozás

A világ első nyomtatott szakácskönyve
Bartholomaeus Platina: Bartholomaeus Platina reneszánsz receptjei

„Egyáltalán ​nem tűnnek nekem ferde ízlésűnek azok, akik pávát és más hasonló szárnyasokat tesznek a tányérjukra, mivel ezekből a madarakból minden másnál ínycsiklandóbb fogások készülnek, és inkább illenek királyok és hercegek, mint alacsony sorú és kispénzű emberek asztalára. A közemberek, átlagos polgárok, valamint akik a törvény szemében vagyontalannak számítanak, ne egyenek ilyesmit, de még csak bele se nyaljanak. Urak étkei ezek, leginkább pedig azoké, akiket nem erényük vagy iparkodásuk, hanem a vakszerencse és az emberek hebehurgyasága emelt fel alacsony sorból a hatalom legmagasabb lépcsőire. Úgy tűnik, a kedvükért jönnek világra ezek a madarak, a kedvükért vadásszák a pávákat és fácánokat. Nekik jár a drága öltözék, a drága bútor, és minden, amit csak a természet kiválónak alkotott.”

Platina reneszánsz műve (az első nyomtatott szakácskönyv) nemcsak fantasztikus gasztronómiai szakmunka, de kitűnő olvasmány is, olykor irodalomba forduló szöveg. Minden receptjével… (tovább)

>!
Helikon, 2022
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634798743 · Fordította: Darida Benedek

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 17


Hasonló könyvek címkék alapján

Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Gáll Tímea: Kölcsönkért kovász
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Borbás Marcsi: Édes békeidők
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége
Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv
Beh Mariann: A kert konyhája
Ambrus Éva: Anya, kérek még!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve
Gáspár Bea: Bea konyhája