Duett ​hamis hangokra 30 csillagozás

Bart Moeyaert: Duett hamis hangokra

Lander első napja a nyári szünet után a suliban épp olyan, mint az összes többi: unalmas órák, nevetséges tanárok, a hülyék bandája, találkozás a barátokkal. Egészen addig, míg be nem lép az új lány az osztályba: Liselot.
Landernek elakad a lélegzete, dobog a szíve, zavarban van: igen, fülig szerelmes lett. És Liselot viszontszereti!
Hamarosan együtt oldják meg Liselottal délután a matek házit, együtt sétálnak haza, együtt bóklásznak a karácsonyi vásárban, együtt utazgatnak három napot Belgium városaiban a színjátszó csoporttal.
De Lander elkövet egy hibát, ami talán nem is hiba… veszekedésüknek végzetes következményei lesznek. Vajon egymásra tudnak-e újra találni ezek után?

A könyvet Bart Moeyaert, a flamand szerző 17 évesen írta, ezért ennyire hiteles és megkapó Liselot és Lander története.

Eredeti cím: Duet met valse noten

Eredeti megjelenés éve: 1983

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2014
192 oldal · ISBN: 9786155441295 · Fordította: Rádai Andrea

Most olvassa 5

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
K_A_Hikari P
Bart Moeyaert: Duett hamis hangokra

„Azon gondolkodtam, hogy mit jelent a szeretet és a szerelem és, hogy mekkora távolság van a két szó között.”

Igazából a cím keltette fel az érdeklődésemet.
Meg úgy voltam vele, hogy rövidke, szóval egy nap alatt elolvasom.
Eléggé észrevehető, hogy fiatal volt a szerző, mikor írta.
Sokszor éreztem úgy, hogy csak odaírta, ami épp eszébejutott. A karakterek viselkedése miatt is sokszor ráncoltam a homlokom. A végével meg olyan érzésem volt, hogy az író maga is megunta volna a dolgokat, és egyszerűen lecsapta volna a laptopot, hogy „ennyi volt”.
Szóval ja, nem annyira nyerte el a tetszésemet.
Egy nap alatt elolvasott, egyszer olvasós könyv lett.

2 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Bart Moeyaert: Duett hamis hangokra

Voltak aranyos részei, ahogy értelmetlenek is. Leginkább a vége akasztott ki, ugyanis nem lett kielégítő… spoiler

A történet lineáris felépítése tetszett, ahogy Lander és Liselot váltakozó nézőpontú elbeszélése is. A karakterek tulajdonképpen aranyosak voltak és néha túlságosan nyálasak. A legnagyobb bajom nem a hézagosság volt, hanem az, hogy ez egy lassan haladós, nyögvenyelős sztori, amitől nem kaptam kedvet a szerző további műveihez.

Nagyon átvert ez a gyönyörű borító és cím páros! *.*"

Miért nem jött át:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/08/bart-moeya…

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2014
192 oldal · ISBN: 9786155441295 · Fordította: Rádai Andrea
>!
Tinah
Bart Moeyaert: Duett hamis hangokra

Bővebben itt: https://lapok-koze-rejtozve.blogspot.hu/2017/07/bart-mo…

Picit félve kezdtem neki a történetnek, mert Moly.hu-n nem nyilatkoztak róla túlzott lelkesedéssel. Sokan rossz véleménnyel vannak róla, de vannak, akik csak hiányolnak belőle valamit. Úgy gondoltam, adok neki egy esélyt, ha már ilyen különleges címe van.

A szereplők 14-15 év körüliek, ez érződik a gondolkodásukon. Igazán hitelesen adja vissza a kamaszkor e részét, hiszen az író 16 évesen fejezte be a könyvét. Tehát a karakterek és a kötet cselekménysorozata megelevenedik a mindennapjainkban; valós érzéseken, és gondolatokon alapszik. Egy fiatal fiú tollából született romantikus regény, ami életszerűen mutatja be az első szerelem bonyodalmait.

„A felnőttek szerint a kamaszok szeszélyesek. Ebben kivételesen igazuk van.”

Mindenki volt már szerelmes ilyen fiatalon. Ha szerelmes nem is volt mindenki ily zsenge korában, biztos akadt olyan, aki tetszett valamely tulajdonsága miatt. Ám kölcsönös szimpátia nem minden esetben alakul ki ilyen fiatalon.. Landerrel és Liselottal ez megtörtént. A bátor fiú megmenti a szép lányt, akik a pillanat gyönyörűségében felfigyelnek egymásra. Elkezdenek beszélgetni, és hopp már szerelmesek is. Jó esetben pedig összejönnek.. és Lander meg Liselot végül összejönnek, attól kezdve pedig egy pár lesznek. Milyen szép is ez az időszak.. és ők ketten tényleg nagyon boldogok együtt.
Ha visszaemlékszem a pár évvel ezelőtti önmagamra, hasonlóan furcsán viselkedtem a kiszemeltem előtt. Zavar, pirulás és csodálat. Emlékszem még azokra az időkre, amikor csak azért imádtam egy tollamat, mert Ő használta. Csak azért hordtam egy nyakláncot minden áldott nap, mert Tőle kaptam. Csak akkor számított jó profilképnek a képem, ha Ő belájkolta.. nos, igen. Ilyenkor minden fiatal megőrül kissé, és olyan bolondságokat csinál, amit csak egy szerelmes fiatal tehet. Lander és Liselot sem viselkedett másképp szerelmük kezdetén, minden gondolatukat kitette a másik szeretete. Tényleg csodás ez a gyermeki, ártatlan szerelem.

>!
Karcsika
Bart Moeyaert: Duett hamis hangokra

Nagyon sokat szenvedtem vele. Rengeteget és komolyan untatott, pedig ez elég ritkán szokott velem előfordulni. Tény, hogy voltak részek amiket szivesen olvastam, de a legtöbbször nem volt hozzá kedvem, alig vártam, hogy vége legyen és megnyomhassam a befejezett gombot itt, molyon. Lehetséges, hogy nekem nem volt hozzà hangulatom, vagy nem tudom, de ez most nagyon nem jött be.

>!
Antal_Zsuzsi
Bart Moeyaert: Duett hamis hangokra

Amikor megláttam ezt a könyvet a könyvtárban, eszembe jutott egy másik könyv, amit egy éve, körülbelül ilyenkor olvastam. A könyv amiről beszélek nem más, mint az Égig érő szerelem, mely keserédes hangulatával igen mély, de pozitív nyomot hagyott bennem, és abban a reményben, hogy ez a könyv is ilyen lesz kivettem a könyvtárból.
Nem mondanám, hogy teljes csalódás volt, de gondolom ez a csillagok számából látszik is. Az elején nagyon tetszett. Annyira szép volt a két szereplő egymásra találása, és ráadásul ezt most nem is éreztem túlzottan nyálasnak mondjuk nálam ez sokszor a hangulatomtól függ. De persze a történet nem is történet bonyodalom, negatívum nélkül, ezt tudom és éppen ezért egyáltalán nem is számítottam rá, és nem is szerettem volna, hogy az egész könyvnek ilyen rózsaszín, édes, nagyon szerelmes hangulata legyen. Viszont szerintem, ezt a bonyodalom dolgot sokkal ötletesebben is ki lehetett volna vitelezni. Oké, hogy a két szereplő még kamasz, szóval labilis lelkiállapottal rendelkeznek, de komolyan ilyesmin összeveszni… Kicsit elcsépeltnek tartottam az ötletet, de úgy voltam vele, hogy rendben, legyen, elvégre a valóságban is vannak olyan emberek, mint Liselot. Az ezután következő néhány részről nem nagyon beszélnék, azok valahogy túl szomorúak, túl negatívak voltak. A könyv végén aztán megint tetszett, hogy szép lassan kezdtek újra egymásra találni, viszont (most én is elmondom, amit előttem már mindenki) a vége khm… nem volt éppen a legjobb. Nem mondom, hogy egész sorozatot kellene írni Lander és Liselot életéről, de szerintem plusz egy fejezet senkinek sem ártott volna. Na, mindegy.
Visszakanyarodnék az értékelés elején említett témához, a keserédes hangulat és az őrülten szerelmes fiú itt is meg volt, viszont másban nem igazán hasonlított az Égig érő szerelemhez. Ennek ellenére még lehetett volna jó, sőt akár kedvenc is, de hát sajnos mégsem.
(Egyébként olyan szörnyű kicsit elmélkedni az olvasottakon, és rájönni hogy a valóságban is történhet, sőt biztosan történik is ilyen. Hogy néhány buta döntés, pár meggondolatlan szó végzetes következményekkel járhat, és életeket tehet tönkre. Habár valószínű, ez csak a naivságom miatt hat rám ilyen megrázóan.)

>!
szju
Bart Moeyaert: Duett hamis hangokra

Aranyos könyv, de különösebben nem fogott meg, gyorsan elolvastam.
Picit összecsapott lett nekem az egész, a végét meg főleg nem tudtam hova rakni. Egyik főszereplőt sem tudtam megkedvelni, a végén már a fejemet fogtam, amilyen hülyeségeken vesztek össze.
A borítója és a címe viszont nagyon tetszik, szóval arra jár a csillag. :D

>!
Sicc
Bart Moeyaert: Duett hamis hangokra

Ez a könyv egy „egyszer olvasós” szerelmi történet, ami nehéz témát próbál feldolgozni, de az arányok nem igazán megfelelőek. (azaz legyünk igazságosak: az író 16 éves korának megfelelőek…) Nem lenne szörnyű az alapsztori, de sokszor felidegesítettek az okok, és például szívlapátot alkalmaztam volna Liselot-nál az összeveszős résznél…Meg olyan üres volt a vége…Meg hiányérzetek tömkelege…megmegmeg…
Nekem kevés volt még könnyed nyári olvasmánynak is.

>!
hollow_crown
Bart Moeyaert: Duett hamis hangokra

Érdekes. Nem értem a nagy ellenszenvet. Szerintem egy eszméletlen jó tiniszerelmes könyv rengeteget olvastam rosszabbat is, ez viszont teljesen a helyén van, filmként vásznon is megnézném szívesen. Semmivel se rosszabb, mint bármelyik amerikai romantikus film. Sőt…
5 csillag, ismét köszönöm @Tilos_az_Á_Könyvek

>!
ziara P
Bart Moeyaert: Duett hamis hangokra

A borítója miatt választottam, na meg persze a tini lelkem miatt. Nem bánom, hogy elolvastam, de semmi maradandó.


Népszerű idézetek

>!
AniTiger MP

Azon gondolkodtam, hogy mit jelent a szeretet és szerelem, és hogy mekkora távolság van a két szó között.

65. oldal // Liselot

>!
AniTiger MP

    – Minden évben ugyanaz van: lejárom a lábam, míg találok valami tényleg hasznos ajándékot neki – mondta Lander. – Tudod, mit csinált, amikor három éve egy pipatartót kapott tőlem? Persze nem dohányzik, csak azért vettem meg, mert olyan jól nézett ki. Ő meg átalakította kulcstartóvá!

63. oldal // Liselot

3 hozzászólás
>!
AniTiger MP

    – Büntetésből ötszázszor leírjátok egymás nevét.
    Egymásra néztünk Landerrel, aki rám kacsintott. (…)
    Ennél édesebb büntetést én sem tudtam volna kitalálni. Ha Wind azt mondja, hogy Lander nevét ötszáz különböző színnel írjam le, azt se bántam volna.

49. oldal // Liselot

>!
Tinah

– Kaptál már valaha kólaízű csókot?
Megrázta a fejét, és elmosolyodott. Megkapta tőlem élete első kólaízű csókját.

61. oldal

>!
Tinah

– Bogaram, mondtam már: élvezd az életet! Fiatal vagy, még nem érdemes lekötnöd magad. Szédíts el annyi pasit, amennyit tudsz, használd ki, hogy életed virágjában vagy!
– Mindig az életem virágjával jössz. Nem vagyok én tulipán! – mondtam ingerülten.
(…)
– Liselot, legyél már kicsit olyan, mint egy tulipán! – kiáltotta utánam Bieke.
Tulipán: olyan durván hangzott most ez a szó, mint egy káromkodás.

138-139. oldal

>!
Tinah

– Öö… halálosan szerelmes vagyok a sarki uszoda pénztárosába – mondta nevető szemekkel.
– Én meg belezúgtam a pápába – mondtam, de ezt már nem tudtam megállni nevetés nélkül.

46. oldal

>!
Tinah

A felnőttek szerint a kamaszok szeszélyesek. Ebben kivételesen igazuk van.

71. oldal

>!
Börtöntöltelék P

– Mire gondolsz? – kérdeztem
– Egy dal jár az eszemben, aminek az van a szövegében, hogy I am the sun and you're the rain and now we've made a rainbow.
– Én vagyok a nap, te vagy az eső, ketten együtt mi lettünk a szivárvány – de szép!

65. oldal

>!
Tinah

Mintha minden porcikámat átjárta volna a tavaszi zsongás. Pedig november volt.

55. oldal

>!
Tinah

– És…ö… figuratív festményeket festesz, Jos? – kérdeztem, és hálásan gondoltam Wind esztétikaóráira.
Jos barátságos mosolya megfagyott.
– Nem, házfalakat…

88. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
J. L. Armentrout: Oblivion – Feledés 2.
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Katja Millay: The Sea of Tranquility – Nyugalom tengere
Kelly Oram: Cinder és Ella
Cassandra Clare: Üvegváros
Kerstin Gier: Smaragdzöld
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Richelle Mead: A halál csókja