Amerikai-magyar ​kulturális szótár 1 csillagozás

Bart István: Amerikai-magyar kulturális szótár

A nagysikerű kulturális lexikonsorozat soron következő darabja – az 1998-ban megjelent Angol-magyar kulturális szótárhoz hasonlóan a lehető legtágabban értelmezve a kultúrát, valójában az amerikai mindennapok legközkeletűbb ismereteinek (ételek, szokások, tévésorozatok, baseball játékosok stb.) tárháza. Valójában országismereti tankönyv, mely először foglalja össze magyar nyelven a nyelvtanulók és minden, Amerika iránt érdeklődő ember számára azt a temérdek, szótárakban fellelhetetlen, a külföldi által többnyire rejtve maradó apró tényt, jellemző nézetet,
legendát és minden amerikai által tudott történelmi esetet, amely nélkül érthetetlen marad Amerika, de amit a nyelvtanuló csak ritkán tud még egy idegen országról.

Második, átdolgozott, javított és bővített kiadása Amerikai kulturális szótár címmel jelent meg.

>!
Corvina, Budapest, 2000
160 oldal · ISBN: 9789631349436

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Marcus
Bart István: Amerikai-magyar kulturális szótár

Ideális bevezető azoknak, akik amerikanisztika vagy éppen anglisztika szakra készülnek, de azoknak is jó általános útmutató, akik egy picit többet szeretnének megtudni az amerikai történelemről, kultúráról, nyelvről, de nem szeretnének ezért nagyobb lélegzetű művekbe belevágni.

Negatívumként azért megemlíteném, hogy kicsit összecsapott érzetet kelt a könyv, több elgépelés és náhol bizony tárgyi tévedések is becsúsztak. Emellett esetleg irritáló lehet, hogy a magyar szöveg keveredik az angol kifejezésekkel, méghozzá úgy, mintha az angol szavak is a szöveg részét képeznék* (ráadásul sokszor ez teljesen felesleges).

Akit picit komolyabban érdekel a téma, annak átfogó műként inkább Carl N. Degler Az élő múlt című művét ajánlanám a magyarul elérhetőek közül.

* Olyan mondatokat értek ezalatt, hogy: „A Supreme Court úgy határozott, hogy a segregation illegális, mire a Southern white supremacists zavargásokba kezdtek…”

U.i.: A könyvet a 2000-es évek elején vettem párszáz forintért egy leértékelős könyvesboltban, annyit azért megért.


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Collins (szerk.): Indiánok és ősi kultúrák Észak-Amerikában
Patti Smith: Kölykök
Jussi Valtonen: Nem tudják, mit cselekszenek
Trembácz Éva Zsuzsanna: Amerika! Visszaintegetsz?
Simone de Beauvoir: Amerikai útinapló
Pápai Zsolt – Varga Balázs (szerk.): Korszakalkotók
Danyi Orsolya – Fertőszögi Péter (szerk.): San Franciscótól Woodstockig
Magyar Bálint: Az amerikai film
Kovács Lázár: Az amerikai küldetés
Vajda Zoltán (szerk.): Költők, kémek, detektívek, pirítós és fordítások