Pincenapló 2 csillagozás

Ne fordulj vissza
Barsy Irma: Pincenapló

Valós budapesti történet, Szingli napló 1944-ből. A mű fiatalos, lendületes stílusa, letisztult nyelvezete az Y és Z generációkat is megszólítja. Innovatív perspektívából, -az értelmiségi nőn keresztül- nyerünk betekintést Budapest ostromának hétköznapjaiba.

Ki gondolná, hogy jelen van a humor a pincében?

A női erők a bátorság próbái, hisz a férfiak a fronton, vagy bujkálnak…

Élete nagy szerelme és titkos szeretője Hajnóczy Iván (irodalomtörténész, Katona József kutató), aki ígérete ellenére mégis feleségét, s a menekülést választja-. . A háború jön, a szerelem megy. Sovány vigasz, hogy a pincében is szövődnek flörtök, ez segít a mindennapoban. Tekintetek, érintések, mulatás, Carpe Diem. A budapesti ostrom új perspektívából.

Megjelent, 2016

>!
Tortoma, Barót, 2016
194 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Kutas Ágnes

Enciklopédia 30

Helyszínek népszerűség szerint

Gellért-hegy · Lánchíd, Budapest · Pest


Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Carmilla 
Barsy Irma: Pincenapló

Barsy Irma: Pincenapló Ne fordulj vissza

Ejj… A könyv első felét jórészt untam. A tipikus kispolgári miliő, ahogy még háború idején is csak a flörtöléssel meg a társasági iszogatással vannak elfoglalva… A teljes részvétlenség és közöny az üldözöttek, a zsidók iránt, akik mintha nem is léteznének, szinte szó sem esik róluk! Azután a második felétől kicsit beindulnak az események: nyilas hatalomátvétel, Budapest bombázása, az oroszok bejövetele, az újjáépítés stb. Ez már kicsit érdekesebb volt. Egy – számomra emlékezetes – szereplő marad még: az erdélyi pap, aki a végén öngyilkos lett. Ez is állandóan részeg volt, mindenkit leitatott, és minden nővel lefeküdt (aki hagyta magát), habár nős volt, de még ki is fejti, hogy minden nő k…va. Aztán meg azon kéne csodálkoznom, hogy megöli magát?! Mintha addig olyan paphoz méltóan élt volna!… Haha.
A könyv végén, mikor egy mondatban említésre kerül, hogy Radnóti Miklós és Szerb Antal „elpusztult” (sic), megint kicsit fölhúztam magam. Mi az, hogy elpusztultak??! Mintha csak rájuk dőlt volna egy fal, vagy más efféle baleset érte volna őket véletlenségből! Hát NEM! Radnótit agyonlőtték, Szerb Antalt pedig agyonverték! És eleve kicsit rosszabb helyzetben voltak túlélés szempontjából, mint a naplóíró hölgy…

>!
Gvendolin P
Barsy Irma: Pincenapló

Barsy Irma: Pincenapló Ne fordulj vissza

Barsy Irma könyve napló és memoár is egyben. Dátum szerint 1944. november 1-től 1945. decembere között vezet naplót, de mintegy bevezetőként betekintést enged addigi életébe, házasságába, majd Hajnóczy Ivánhoz fűződő kapcsolatába, de később is számos adalékkal szolgál életének korábbi szakaszáról. Beszámolójában nemcsak a magánéletének munkahelyének jut szerep, képet kapunk az óvóhelyi életről, Budapest ostromának napjairól, a háborút követő időszakról, de találunk adatokat az irodalmi élet szereplőiről is (Hajnóczy Rózsa, Babits, Szabó Dezső). Barsy Irma egy küzdeni tudó és akaró, de a lélek minden rezdülését észre vevő, modern gondolokodású nő is egyben. Jó stílusban megírt, tanulságos olvasmány, nem ártana,ha fiatalabb korosztályok is kézbe vennének hasonló írásokat. Barsy Irma könyve számtalan példát mutat arra, hogy képesek megbírkózni az emberek a háború borzalmaival, vagy épp hogy maradnak alul. Számomra a legmeglepőbb az volt, hogy több helyen is a férfiak gyávaságáról tesz említést.


Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

    Szeptember az a hónap, amikor az ember még felnőtt korában is úgy érzi: most kezdődik valami. Iskolás korunknak soha el nem múló csökevénye: az új év nem január elsején, hanem szeptemberben kezdődik.

183. oldal (Tortoma, 2016)

Barsy Irma: Pincenapló Ne fordulj vissza

Kapcsolódó szócikkek: szeptember
>!
Carmilla 

Sok minden elpusztult Budapesten, de a bürokrácia teljes épségben megmaradt.

163. oldal (Tortoma, 2016)

Barsy Irma: Pincenapló Ne fordulj vissza

Kapcsolódó szócikkek: bürokrácia
>!
Carmilla 

    Arany János Elveszett alkotmányát olvasom. Furcsa, de még eddig sohasem jutottam hozzá, illetve időhöz, hogy elolvassam. Csuda jópofa az öreg Arany. Megint rájöttem a régi igazságra, hogy az az igazi nagy író, akiben humor is van. A csak „tehetséges” írókban ritkán van humor, a zseniben majdnem mindig.

170. oldal (Tortoma, 2016)

Barsy Irma: Pincenapló Ne fordulj vissza

Kapcsolódó szócikkek: Arany János · humor · zseni
>!
Carmilla 

…talán… talán az is lehetséges, hogy életben maradunk? Az asszonyok sietve főztek be paradicsomot, és tartós hullámot csináltattak.

11. oldal (Tortoma, 2016)

Barsy Irma: Pincenapló Ne fordulj vissza

>!
Carmilla 

A kor, amelyben élünk, kortársainknak nem érdekes, hiszen tapasztalatból ismerik. A következő generáció unja – a fiatalok mindig unják az öregek „meséit”. De a harmadik, negyedik generációnak már újra érdekes.

15. oldal (Tortoma, 2016)

Barsy Irma: Pincenapló Ne fordulj vissza

>!
Carmilla 

(…) Ha fogorvoshoz kell mennem, és fúrni kezd azzal az utálatos berregéssel, mindig a régi, iskolai La Fontaine-verseket mondogatom magamban franciául. Eltereli a figyelmet.

24. oldal (Tortoma, 2016)

Barsy Irma: Pincenapló Ne fordulj vissza

Kapcsolódó szócikkek: fogorvos · La Fontaine
>!
Carmilla 

(…) És újból rájöttem, hogy csak emlékeket érdemes gyűjteni, ezeket nem veheti el senki. A tárgyakat elpusztítja a háború, a barátok elhagynak…

130. oldal (Tortoma, 2016)

Barsy Irma: Pincenapló Ne fordulj vissza

Kapcsolódó szócikkek: emlék
>!
Carmilla 

Régebben az emberek beültek egész délutánra a kávéházba, beszélgettek, politizáltak, vagy megírták összes műveiket. Ráértek. Most sebtiben, állva isszák meg az apró presszókban mindennapi kávéjukat. Mindenki siet, de hová is sietünk?!

82. oldal (Tortoma, 2016)

Barsy Irma: Pincenapló Ne fordulj vissza

Kapcsolódó szócikkek: sietség
>!
Carmilla 

Adytól autogramot is kaptam, rajongtam érte. Babitsnál feszélyezett a kellemetlen hangja, éneklő versmondása.

95. oldal (Tortoma, 2016)

Barsy Irma: Pincenapló Ne fordulj vissza

Kapcsolódó szócikkek: Ady Endre · Babits Mihály
>!
Carmilla 

    Rómában a saját kicsinységét érzi az ember, ámul és megilletődik. Firenzében az ember egyszerűen boldog.

150. oldal (Tortoma, 2016)

Barsy Irma: Pincenapló Ne fordulj vissza

Kapcsolódó szócikkek: Firenze · Róma

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Szappanyos Tamás: Naplókönyv – Így éltünk mi
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével
Budai-S Balázs: Kun Páter – a reverendás gyilkos
Fehér Lajos: Harcunk Budapestért
Mihályi Balázs – Tóth Gábor – Tulok Péter: A Várnegyed ostroma
Dindi István: Nagytétény az 1940-es években
Benedek István Gábor – Vámos György: Tépd le a sárga csillagot
Takács Tibor: Halló, Tartsay lakás?
Berkesi András: Küszöbök
Szajbély Anna: Nem kérek tőletek készített koporsót