Északi ​fény / Napló 1944 1 csillagozás

regény a norvég partizánok életéből / az eredeti kézirat alapján
Barsi Ödön: Északi fény / Napló 1944 Barsi Ödön: Északi fény / Napló 1944

Az „Északi fény” a második világháború idején játszódik, amikor Hitler lerohanta Norvégiát. Egy kis halászfaluban, egy régi gyárban kísérletek folynak „nehézvíz”-zel; a cél az atombomba előállítása. Természetesen a brit Titkos Szolgálat igyekszik a kutatást lassítani, akadályozni – végső cél a gyár megsemmisítése. A norvég halászok némelyike – vállalva még a németbérenc címkét is – segíti az angolok tevékenységét. Náci fanatikusok, politikailag megtévesztett emberek, elhivatott kémek, tisztek, partizánok küzdelmét követhetjük nyomon a kisregényben…

Barsi Ödön hiánytalan „Napló”-ja Magyarország 1944. márciusi német megszállásától az 50-es évekig terjedő időszakról számolt be. Sajnos a politika viharait csak az a része vészelte át, amely a német megszállás és a Rádió elfoglalása közötti időszakról szól, így ez az emlékirat töredékes.

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2012
104 oldal · ISBN: 9789633295687

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Katherine_Grey
Barsi Ödön: Északi fény / Napló 1944

Barsi Ödön: Északi fény / Napló 1944 regény a norvég partizánok életéből / az eredeti kézirat alapján

A vékony kis kötet igen érdekes vállalkozás.
Egyrészt egy érdekes, II. világháborús kalandtörténetet tartalmaz, az Északi fényt, amelyben angol és norvég ellenállók megkísérlik elszabotálni a norvég üzemben történő hadi kísérleteket (a nehézvízgyártás megakadályozása – ha nem is így – de a valóságban is megtörtént a világháború alatt).
Az 1944-es napló, amely töredékes visszaemlékezést tartalmaz a német megszállásról, Budapest 1944-éről, a kiugrási kísérletről és megakadályozásáról Barsi Ödön, a Rádió munkatársa tollából, a történelem iránt érdeklődőknek is izgalmas lehet. Ezúttal nem mint kalandíró, hanem mint az események krónikása mutatkozik be. Naplóját ráadásul a családjának írta, így töredékesen is igaz és érdekes.


Népszerű idézetek

>!
csillagka P

Délre előkerül a német pilóta is. (…) Hangoskodva beszél és minden harmadik mondatában megemlékezik Adolf Hitler vezér és kancellárról. Gesztusai rövidek, katonásak. Ha sokáig itt maradna, akkor a verőceiek vezényszóra innák a sört Orthoffer mester vendéglőjében…

81. oldal (Napló)

Barsi Ödön: Északi fény / Napló 1944 regény a norvég partizánok életéből / az eredeti kézirat alapján


Hasonló könyvek címkék alapján

Nigel Forest: Hegyek hosszú árnyéka
Joachim Peiper: Kígyóverem
Alekszandr Fagyejev: Az ifjú gárda
Gallai Ervin: Viharzóna
Murányi-Kovács Endre: Gilbert kapitány
Alistair MacLean: Randevú az arannyal / Kettős játék
Douglas Scott: Ellenséges vonalak
Csukovszkij: A folyóparti házikó
Alistair MacLean: Partizánok
Alistair MacLean: Csapda