Az ​egyiptomi Halottak Könyve 14 csillagozás

Bevezetés
Barry Kemp: Az egyiptomi Halottak Könyve

A cambridge-i egyetem egyiptológus professzorának új könyve az időszámítás előtti második évezredben keletkezett Halottak Könyvének olvasásához és modern megértéséhez ad inspiráió és nélkülözhetetlen segítséget.

Eredeti cím: How to Read the Egyptian Book of the Dead

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Corvina Tudástár Corvina

>!
Corvina, Budapest, 2007
126 oldal · ISBN: 9789631355970 · Fordította: Árokszállásy Zoltán, Fábián Zoltán

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Lunemorte P>!
Barry Kemp: Az egyiptomi Halottak Könyve

A könyvtárban járva kedvem támadt az Egyiptomi halottaskönyvhöz, már úgyis régóta el akartam olvasni. Eddig még csak a Hindu halottaskönyvet és a Tibeti halottaskönyvet olvastam (a hindu javára).
Sajnos nagyon megtévesztő lehet a magyar cím az eredeti angolhoz képest…Én ugyanis azt hittem, ez konkrétan Az egyiptomi halottaskönyv. Otthon vettem csak észre, hogy mi is ez…Addig sajnos nem néztem meg az eredeti címet. Apróbb betűvel pedig hiába van alatta, hogy „Bevezetés"…
Az elemzés még így is tetszetős, lefoglalja az embert és gondolkodóba ejti, bár igen unalmas a megfogalmazás néhol és vontatott. Az olvasás közben még inkább megnő az igény arra, hogy mellettünk legyen maga a halottaskönyv is.
Szóval megyek még a héten a könyvtárba…

Zizzer>!
Barry Kemp: Az egyiptomi Halottak Könyve

Ez valóban Bevezetés az egyiptomi Halottak Könyvébe (for #dummies# Zizzer). Már az elején lerázza azt a misztikumot, amely az átlagember (mint én) fejében kavarog . Így a könyv pont olyan embernek íródott, mint én (már megint én, én, én, én), tehát akinek gyakorlatilag nulla tudása van az óegyiptomi hitvilágról. Persze, annyit tudtam, hogy Ré meg Hórusz meg Ozirisz, de ennyiben ki is fújt…
A könyv rövid (120 röpke oldal), olvasmányos és nagyon érdekes. Keveset idéztem, pont azért, mert az egész könyvet idézhettem volna. Inkább olvassátok el.

bratan P>!
Barry Kemp: Az egyiptomi Halottak Könyve

Talán egy picit túlzás a részemről értékelést írni ehhez a könyvhöz (is), mivel azt sugallja: értek valamilyen szinten az egyiptológiához és a Halottak Könyvéhez. Hát nem. Ezzel együtt is szerintem vállalható azon véleményem, hogy Barry Kemp professzor könyve még a laikusok számára is alapvetően érthető (bár itt-ott azért van benne olyan utalás, amit tényleg csak a jártasabb bölcsészek vagy egyiptológusok érthetnek), és az általam már korábban olvasott egyiptomi Halottak Könyvéhez jó bevezetést és érdekes adalékokat ad.

Sansa I>!
Barry Kemp: Az egyiptomi Halottak Könyve

Olvasmányos, nagyon jó a stílusa, érthető. Szóval szeretem, és gyaníthatóan újraolvasás gyanús :)

12 hozzászólás
Tamás_Zoltán_Tóth>!
Barry Kemp: Az egyiptomi Halottak Könyve

Fábián Zoltán részfordításának felhasználásával.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Az egyiptomiak számára ugyanis az isten nemcsak távoli volt és sokféle formájú, hanem egyben a személyiség része is.

105. oldal

Lunemorte P>!

Én vagyok a tegnap,
Ismerem a holnapot.

22. oldal, Két világ között

Lunemorte P>!

Minden vallás és filozófia arra törekszik, hogy megbirkózzék ezzel a világgal.

26. oldal, Két világ között

Lunemorte P>!

Szívem enyém,
hatalmam van rajta,
nem szól arról, amit tettem…

71. oldal, A test integritása

Zizzer>!

A mai vallások alapja a hit; úgy is mondhatnánk, hogy a hit vált a vallás rendező elvévé. Annak alapján lehetett rendszert csinálni belőle, és még a hitetlenek is ehhez képest definiálhatják önmagukat. Ezzel szemben az óegyiptomiak olyan világban éltek, ahol az embereknek nem kellett kinyilvánítaniuk hitüket az istenekben és ideológiákban. Ezeket nagyjából úgy fogadták el, mint mi manapság a tudományt, bár azzal a lényeges különbséggel, hogy az akkori tudást még nem lehetett logikai úton igazolni.

113. oldal

Lunemorte P>!

A Halottak Könyve ősi szükségletnek tett eleget. Nem egy mondásának korábbi változatát megtaláljuk már a fakoporsók belső oldalán is, a legkorábbit Kr. e. 2100 körülről. Ezeket nevezzük ma Koporsószövegeknek.

18. oldal, Két világ között

Kapcsolódó szócikkek: az egyiptomi Halottak Könyve
Lunemorte P>!

A Halottak Könyvének mai kommentárjai gyakran azt sugallják, hogy a műnek nem is voltak (élő) olvasói, mivel az újabb példányokat csak egy-egy temetésre rendelték meg, majd a holttest mellé temették, hogy az elhunyt továbbélő szelleme olvasgathassa az írást.

20. oldal, Két világ között

Kapcsolódó szócikkek: az egyiptomi Halottak Könyve
Lunemorte P>!

Mert én vagyok az, aki el van látva varázslatokkal végtelenül.

72. oldal, A test integritása

bratan P>!

A kiszedett agyvelőt eldobták, mivel úgy gondolták, hogy csak a koponya haszontalan tölteléke, és semmilyen fontos életfunkciója nincs. Ezért isteni pártfogóra sem volt szükség hozzá. Az egyiptomiak ugyanis a tudat központját nem az agyba, hanem a szívbe képzelték, mint a test irányító központja. A 27. mondásban például az olvasó azért könyörög az istenekhez, hogy csak a szívét hagyják békében. Itt találunk utalást a szív önállóságára is, ami akár az ember vesztét is okozhatja. Amikor az olvasó belép Ozirisz csarnokába, hogy megítéljék földi tetteit, először meg kell zaboláznia a tulajdon szívét, hogy „ne árulja el mit tett” (tehát ne tanúskodjék semmilyen rossz cselekedetről). Emiatt a kiemelt fontossága miatt a szívet is eltávolították mumifikáláskor, de a bebugyolálása előtt rendszerint visszahelyezték a testbe.

73-74. oldal

1 hozzászólás
Sansa I>!

Maga a szöveg is tanítás, s fő tanulsága az, hogy az írással szerzett hírnév hosszú távon többet ér az emlékművek építtetésénél.

61. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Erik Hornung: Az egy és a sok
Kákosy László: Fény és káosz
Richard H. Wilkinson: Az ókori Egyiptom templomai
Barbara Watterson: Az ókori Egyiptom istenei
Várkonyi Nándor: Sziriat oszlopai
Kákosy László – Varga Edith: Egy évezred a Nílus völgyében
Christiane Desroches-Noblecourt: Tutanhamon
Kóthay Katalin Anna – Gulyás András: Túlvilág és mindennapok az ókori Egyiptomban
Buótyik Dorina: Az egyiptomi királynő rejtélye
Rosalie David: Élet az ókori Egyiptomban